Besparen op bitumen dakbedekking?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Bitumen dakbedekking

Bitumen is een zeer populaire dakbedekking voor platte daken. Het materiaal wordt in rollen aangebracht en vastgeplakt op het onderdak. Bitumen is zeer goed te combineren met dakisolatie en vaak eenvoudig te repareren. Op deze pagina lees je alles over de mogelijkheden, de verschillende soorten dakleer en de gemiddelde prijs per m².

Start gratis offerteaanvraag.

Je ontvangt dan diverse offertes (max 6.) van dakdekkers uit je regio. Vergelijk en bespaar!

Het is verstandig om een dakdekkersbedrijf in te schakelen voor het aanbrengen van bitumen. Om de onderkant van het materiaal te verhitten, gebruikt de dakdekker namelijk een brander. Dit maakt het aanbrengen van bitumen dakbedekking een brandgevaarlijk werkje wanneer het niet door een specialist wordt gedaan.

Waarom bitumen dakbedekking aanbrengen?

Bitumen wordt gemaakt van aardolie met een aantal grondstoffen zoals polyester, kunststofvezels en glasvlies. Bitumen wordt ook wel dakleer of roofing genoemd. Wanneer je een plat dak of licht hellend dak hebt, is roofing zeer geschikt als dakbedekking. Het materiaal wordt niet alleen gebruikt voor een woning, maar ook voor een tuinhuisje, aanbouw, garage en dakkapel.

De belangrijkste voordelen van bitumen:

  • Bitumen is duurzaam en bestaat grotendeels uit gerecycled materiaal.
  • Dakleer is eenvoudig te herstellen bij beschadigingen.
  • Het materiaal is één van de goedkoopste soorten dakbedekkingen.
  • Bitumen is goed te combineren met dakisolatie.

voordelen dakleer

Zijn er nadelen aan bitumen dakbedekking?

Alhoewel het materiaal veel voordelen heeft, zijn er ook een aantal nadelen. Zo is SBS-bitumen niet goed bestand tegen uv-straling. Door het dak te bedekken met een laag kiezels verleng je de levensduur. Daarnaast gaat het materiaal niet lang mee. De gemiddelde levensduur is 25 tot 30 jaar. Het is echter wel mogelijk om een nieuwe laag dakleer over de oude laag aan te brengen, waardoor de kosten voor een nieuw dak laag zijn.bitumen dakbedekking

Soorten bitumineuze dakbedekking

Er zijn twee verschillende soorten bitumen: SBS en APP. SBS-roofing is op basis van elastomeren en daardoor elastischer dan APP. De basis van APP is plastomeren en beter bestand tegen uv-straling. Elke soort heeft zijn eigen voor- en nadelen. Lees verder om hier meer over te lezen.

De prijs per m² voor nieuwe bitumen is ligt gemiddeld tussen de €70,- tot €90,-.

SBS bitumen

Styreen Butadieen Styreen is een type dakbedekking waar elastomeer aan toegevoegd is. Elastomeer zorgt ervoor dat het materiaal elastischer wordt en hierdoor scheurt het minder snel. Daarnaast heeft dit type dakleer een zeer grote hechtkracht. Nadelig is dat het materiaal niet goed bestand is tegen uv-straling. Hierdoor wordt het poreus en dit kan lekkages veroorzaken na verloop van tijd. Door een laag grind op het dakleer te storten, voorkom je dat de straling het materiaal aantast.

De voordelen van SBS:

  • Is elastisch en scheurt hierdoor minder snel.
  • Materiaal heeft een grote hechtkracht.

APP bitumen

Een andere type bitumen is APP. APP staat voor Atactisch Poly Propyleen. Dit type is zeer goed bestand tegen uv-straling door de toevoeging van kunststofvezels (plastomeren). Door de toevoeging wordt het materiaal helaas wel iets minder elastisch. Hierdoor kan het sneller scheuren door temperatuurswisselingen. Dit type wordt daarom alleen gelegd op daken die niet of nauwelijks uitzetten of krimpen.

De voordelen van APP:

  • Goed bestand tegen uv-straling.
  • Lange levensduur van de dakbedekking.
Toch is het belangrijk dat je voordat je een keuze maakt, volledig op de hoogte bent van de verschillen tussen APP en EPDM-dakbedekking.

dakdekker bitumen dakbedekking

Wat kost het aanbrengen van bitumen?

Eén van de voordelen van bitumen is dat het budgetvriendelijk is. De materiaalkosten zijn ongeveer €70,- tot €90,- per m². Een dakdekker om het bitumen te leggen, kost gemiddeld €30,- tot €45,- per uur. De totaalprijs is afhankelijk van de grootte van het dak en het type dakleer dat je kiest.

Wat is de prijs per m² voor het vervangen van roofing?

Het plaatsen van nieuwe dakbedekking over de oude is voordeliger dan wanneer de oude laag eerst verwijderd moet worden. De prijs per m² voor het aanbrengen van een nieuwe laag over de oude is ongeveer €40,- tot €50,-. Eerst de oude roofing laten verwijderen? De gemiddelde prijs per m² is dan ongeveer €65,- tot €75,-.

Prijstabel: bitumen dakbedekking prijzen

Factoren Gemiddelde kosten*
Uurloon dakdekker €30,- tot €45,- per uur
Bitumen €70,- tot €90,- per m²
Bitumen over bestaande laag aanbrengen €40,- tot €50,- per m²
Verwijderen oude laag + aanbrengen nieuwe bitumen €65,- tot €75,- per m²

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten. Het aanbrengen van bitumen is inclusief btw.

Op zoek naar goedkope dakbedekking? Kies voor bitumen!

Schakel een dakdekkersbedrijf uit de regio in voor het leggen. Bespaar op de prijzen.

De levensduur van bitumen

De gemiddelde levensduur van bitumen ligt tussen de 20 en de 40 jaar. De levensduur is afhankelijk van een aantal zaken. Denk hierbij aan het dakonderhoud, de weersomstandigheden en de aangebrachte bescherming. De dakbedekking van een plat dak heeft meer te verduren onder de weersomstandigheden. Regenwater stroomt er bijvoorbeeld niet meteen af tijdens een regenbui. De dakranden slijten meestal als eerste.

Hoe verleng ik de levensduur?

Door een laag kleine kiezels of grind op het dak te plaatsen, bescherm je je bitumendak tegen uv-straling. Laat daarnaast regelmatig onderhoud uitvoeren aan het platte dak zoals het verwijderen van mos- en algengroei.

Bitumen plaatsen

De dakdekker begint eerst met het uitrekenen van het dakoppervlak en hoeveel rollen bitumen hij nodig heeft. De rollen zijn meestal 100 centimeter breed en er is altijd een overlap van 10 centimeter nodig.

Daarna gaat de dakspecialist de onderlaag aanbrengen. Hij begint hierbij altijd met de randen en daarna plaatst hij een daktrim. Dit is een aluminium strip die de verbinding tussen dak en materiaal afsluit. Vervolgens bedekt hij de rest van het dak.

Wanneer de onderlaag goed is aangebracht, gaat de dakdekker verder met de bovenlaag. Nu begint hij met het dakvlak en daarna bedekt hij de randen. Om het dakleer te plaatsen, verhit de vakman de onderkant van het materiaal met een brander. De onderkant smelt en plakt vast aan het onderdak.


Bitumen dakbedekking aanbrengen

Benieuwd hoe een dakdekker bitumen aanbrengt? Bekijk dan deze video!


Verwijderen en afvoeren van oude bitumen

Bitumen is niet altijd eenvoudig te verwijderen. De oude bitumenlagen zijn vaak erg taai en stug en zitten vastgeplakt op het onderdak. Hoe dikker de laag is, hoe moeilijker het te verwijderen is. Meestal snijdt de vakman het materiaal eerst in stroken, zodat het verwijderen iets gemakkelijker gaat. In sommige gevallen zijn professionele apparaten nodig.

Het verwijderen moet zeer nauwkeurig en voorzichtig gedaan worden, want anders kan het onderdak beschadigd raken. Is je woning voor 1993 gebouwd? Dan controleert de vakman ook of er geen asbest is gebruikt in het dak. Dit heeft namelijk consequenties voor de manier van verwijderen en de veiligheid.

Na het verwijderen van de roofing moet je het op de juiste manier afvoeren. Je kunt het dus niet zomaar in de container gooien. Breng het naar de milieustraat in je gemeente of laat het inzamelen voor hergebruik.

bitumen prijzen

Hoe onderhoud ik bitumen?

Onderhoud aan een dak met bitumineuze dakbedekking bestaat onder andere uit het reinigen van het dak. Verwijder regelmatig bladeren, takjes en ander vuil van het dak. Van een hellend dak glijdt dit vuil meestal gewoon naar beneden, maar op een plat dak blijft het liggen. Het vuil, de mossen en de algen beschadigen de dakbedekking.

Voer ook af en toe een dakinspectie uit en controleer het dak op scheurvorming en losgelaten naden. Doe dit niet in een periode wanneer het vriest. Door de vrieskou wordt het materiaal namelijk zeer hard en hierdoor breekt het sneller wanneer je erop gaat staan. Dakonderhoud bestaat verder uit het repareren van kleine beschadigingen.

Het repareren van bitumen

Een reparatie van een scheur, losgelaten naad of andere beschadiging is noodzakelijk om waterschade door lekkages te voorkomen. Schakel direct een dakdekker in, want hoe langer je wacht met de reparatie, hoe groter het probleem vaak wordt. Dakleer is vaak eenvoudig te repareren. Voor scheurvorming gebruikt de vakman bijvoorbeeld een speciale reparatiepasta. Soms is het nodig om een reparatiestrip van polyester of glasvlies.

Bij grotere beschadigingen is het nodig om een gedeelte van de dakbedekking te vervangen. De dakdekker snijdt het beschadigde gedeelte eruit en brengt een nieuwe laag aan.

Op deze pagina lees je meer over dakreparaties.

Zelf bitumen leggen of een dakdekker inschakelen?

Alhoewel het misschien eenvoudig lijkt om roofing te plaatsen, is het moeilijker dan je in eerste instantie denkt. Daarnaast heb je speciale apparaten nodig, denk aan een brander om de onderlaag te laten smelten. Werken met vuur op een dak is nooit zonder risico. De dakwerker houdt daarom een aantal veiligheidsvoorschriften in acht. Niet alleen voor zijn eigen veiligheid op het hoge dak, maar ook om brand te voorkomen.

Door een dakdekker uit de regio in te schakelen ben je verzekerd van een hoogwaardige kwaliteit. Je weet zo zeker dat de bitumineuze dakbedekking op de juiste manier gelegd wordt. Zo voorkom je lekkages. Een juiste montage is ook belangrijk voor de levensduur van het dakleer.

roofing plaatsen

Bitumen dakbedekking op je dak? Offertes vergelijken!

Heb je een plat dak en wil je dakbedekking van bitumen laten aanbrengen? Dakleer is goedkoop en gaat lang mee. Schakel een ervaren dakdekkersbedrijf in voor het leggen van de dakbedekking. Dit is belangrijk voor de waterdichtheid van je platte dak en voor de levensduur.

Start gratis offerteaanvraag.

Vul het offerteformulier in om een aantal gratis en vrijblijvende offertes met scherpe prijzen te ontvangen. Vergelijk deze prijsoffertes en kies eenvoudig het beste dakdekkersbedrijf uit de regio. Zo bespaar je tot wel 40% op de kosten!

Gratis offertes vergelijken