Meer weten over dakbedekking?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Soorten dakbedekking

Soorten dakbedekking en prijzen 2024

Nieuwe dakbedekking komt in verschillende materialen, kleuren en designs. Voor een schuin dak heb je de keuze uit: dakpannen, leistenen, riet, dakpanplaten, een groendak en natuurlijk metalen dakbedekking. Zo vind je voor je huis, klassiek, modern of juist robuust, altijd de beste keuze.

Op deze pagina geven we je inzicht in de verschillende soorten dakbedekking waar je uit kunt kiezen. Zo vind je hier ook handige prijsinformatie én info over de levensduur. Tot slot geven we je een paar belangrijke tips en aandachtspunten om zeker te zijn dat je de juiste keuze maakt!

Dakbedekking: de belangrijkste informatie op een rij

  • Voor een hellend dak heb je de keuze uit onder andere dakpannen, dakleien, riet, metaal en een groendak.
  • Bij een plat dak is er de keuze uit bitumen, epdm, pvc en een groendak.
  • De kosten voor dakbedekking bij een hellend dak beginnen vanaf €40,- per m² en lopen op tot ongeveer €145,- per m². Dit zijn de materiaal én arbeidskosten.
  • Bij een plat dak liggen de kosten voor dakbedekking rond de €60,- tot €120,- per m². Dit is inclusief plaatsing.
  • Bij het kopen van dakbedekking is het belangrijk om te letten op je dakhelling, de keuze voor wel of geen isolatie en eventuele keurmerken. Ontvang gratis prijsopgaven.


Welke verschillende soorten dakbedekking zijn er?

Afhankelijk van het type dak, heb je de keuze uit verschillende soorten dakbedekking. Bij een schuin dak zijn dakpannen, beton of klei, de meest gekozen optie. Deze hebben weinig onderhoud nodig en de prijs van dakpannen begint al vanaf €40,- per m².

Voor een meer natuurlijke uitstraling zijn leien een goede keuze. Leisteen komt rechtstreeks uit de natuur wat zorgt voor een prachtig uiterlijk. Voor een vergelijkbare uitstraling tegen een lagere prijs zijn natuurleien ook een goede keuze. Hiervan begint de prijs al vanaf €55,- per m².

Tot slot zijn er ook verschillende soorten dakbedekking voor platte daken. Bitumen is goedkoop in aanschaf en epdm heeft een lange levensduur. Daarnaast kiezen steeds meer mensen voor een groendak: hiervoor kun je in veel gemeentes zelfs een subsidie krijgen! Een minder bekende maar ook kwalitatief goede keuze is TPO dakbedekking!

In onderstaande tabel vind je een overzicht van populaire soorten dakbedekking en hun eigenschappen. Ook vind je hierin de levensduur en de gemiddelde prijzen van een dakdekker terug.

Dakbedekking materialen 2024

Hellend dak Belangrijkste eigenschappen Gemiddelde levensduur Prijzen per m²* (inclusief plaatsing)
Betondakpannen Goedkoop in aanschaf, verkrijgbaar in verschillende kleuren 30 tot 35 jaar €40,- tot €65,-
Kleidakpannen Natuurlijke uitstraling, langere levensduur 80 tot 100 jaar €55,- tot €95,-
Kunstleien Iets modernere uitstraling dan natuurleien, goedkoper in aanschaf 35 tot 40 jaar €55,- tot €95,-
Natuurleien Hele natuurlijke uitstraling, lange levensduur 80 tot 100 jaar €100,- tot €145,-
Riet Natuurlijke en landelijke uitstraling, van nature goede isolatie 35 tot 40 jaar €85,- tot €100,-
Aluminium, zink of koper Robuuste en industriële uitstraling. Lange levensduur 45 tot 100 jaar €55,- tot €125,-
Plat dak      
Bitumen Geschikt tegen uv-straling, voordelig in aanschaf 20 tot 25 jaar €70,- tot €90,-
Epdm Van nature elastisch, goed bestand tegen temperatuurswisselingen. Langere levensduur 35 tot 40 jaar €95,- tot €120,-
Pvc Verkrijgbaar in verschillende kleuren en designs 20 tot 25 jaar €75,- tot €95,-
Groendak Van nature sterk isolerend, draagt bij aan een beter milieu 55 tot 60 jaar €60,- tot €65,-

Besparen op de kosten van dakbedekking?

Kies de dakdekker met de beste prijs en bespaar tot wel 40%!

Gratis - Vrijblijvend

Soorten dakbedekking voor een hellend dak

Dakbedekking voor een hellend dak is vaak iets duurder in prijs, omdat het materiaal duurder is. Daar staat tegenover dat de levensduur bij een schuin dak juist een stukje hoger is dan bij platte daken, dus je hoeft minder vaak te kiezen voor nieuwe dakbedekking: kleidakpannen en natuurleien kunnen zelfs tot maar liefst 100 jaar meegaan!

Hieronder leggen we uit welke keuzes er zijn bij een schuin dak. Onthoud dat elke woning uniek is, en niet elk materiaal past bij jouw voorkeuren of wensen. Als je twijfelt is het altijd verstandig om de hulp in te schakelen van een vakman, die je een persoonlijk advies geeft.

1. Dakpannen

Denk je aan een schuin dak, dan denk je aan dakpannen. Je ziet ze met name in rode en zwarte kleuren, maar dakpannen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen én kleuren! Je hebt de keuze uit platte pannen of de klassieke holle pan. Een platte dakpan geeft je een iets moderner uiterlijk terwijl de golvende dakpan juist iets meer klassiek is. Je hebt de keuze uit keramische dakpannen en betondakpannen. Als je weet welke dakpan je gebruikt kun je ook gemakkelijk uitrekenen hoeveel dakpannen je per m² nodig hebt!

Kosten: €40,- tot €95,- per m²
Levensduur: 30 tot 100 jaar

Tip: wist je dat er ook dakpannen met zonnepanelen bestaan? Deze zijn geïntegreerd in het dak en zien er daarom heel strak en modern uit. Wel hebben ze een lager rendement dan gewone zonnepanelen.

2. Dakleien

Authentieke leistenen komen uit steengroeves uit heel Europa, Azië, Afrika en Amerika. Omdat tegelpannen een natuurproduct zijn, is er een breed aanbod aan kleuren en designs. Wat je wel moet onthouden bij een leien dak is dat elke leisteen een unieke uitstraling heeft. Hierdoor zitten er subtiele verschillen in het dak: dat geeft deze dakbedekking juist die charmante uitstraling! Voor een meer moderne look (én een lagere prijs) kies je beter voor kunstleien.

Kosten: €55,- tot €145,- per m²
Levensduur: 35 tot 100 jaar

3. Riet

Rieten daken zijn al jarenlang populair bij landelijke woningen. Het materiaal heeft een natuurlijke uitstraling en is bovendien geschikt voor elk type schuin dak. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, heeft een rieten dak echt niet zoveel onderhoud nodig. Een reinigingsbeurt eens in de 5 jaar is voldoende om de optimale levensduur te behalen. Bijkomend voordeel: riet isoleert heel goed! Dus je bespaart op de energiekosten. Een kunstrieten dak gaat nog langer mee en heeft ook weinig tot geen onderhoud nodig.

Kosten: €85,- tot €100,- per m²
Levensduur: 35 tot 40 jaar

Dakbedekking kosten

4. Metalen dak

Voor een meer robuuste uitstraling is een metalen dak jouw beste keuze! Je kunt hierbij denken aan aluminium, koper of zink. Alle materialen hebben hun eigen voor- en nadelen. Zo is zink aardig prijzig, maar gaat het wel zo lang mogelijk mee! En koper krijgt na verloop van tijd die prachtige groene kleur wat een huis een hele charmante uitstraling geeft.
Kosten: €55,- tot €125,- per m²
Levensduur: 45 tot 100 jaar

5. Groendak op schuin dak

Groendak alleen voor platte daken? Helemaal niet: ook op een schuin dak is een groendak, ook wel sedumdak genoemd, een prima optie. Hierbij heb je in veel gemeentes bovendien recht op een mooie subsidie en draag je een steentje bij aan een beter milieu! Daarnaast is er nog een groot bijkomend voordeel: het dak isoleert prima zonder extra isolatiemateriaal. Het is dus op warme zomerdagen altijd heerlijk koel in huis!

Kosten: €60,- tot €65,- per m²
Levensduur: 55 tot 60 jaar

6. Dakpanplaten

Dakpanplaten worden veel gebruikt bij overkappingen. Deze dakpanelen hebben de uitstraling van dakpannen, maar worden in grote (vaak metalen of kunststof) platen aangebracht. Dit zorgt voor een langere levensduur, minder onderhoud, een snellere installatie en dus een lagere prijs. En dat zonder de klassieke uitstraling van echte dakpannen te verliezen. Ze zijn verkrijgbaar in tal van kleuren en vormen, zodat er voor ieder wat wils is. Naast de standaard dakplaten kun je ook kiezen voor sandwich dakpanelen. Dit zijn twee metalen panelen met isolatie ertussenin! Daardoor is het een ontzettend duurzame keuze. Ook kun je kiezen voor een golfplaten dak!

Kosten: €20,- tot €70,- per m² *inclusief isolatie
Levensduur: 20 tot 50 jaar

7. Houten dakbedekking

Dakbedekking van hout kost ongeveer €15,- tot €100,- per vierkante meter (exclusief montagekosten). De bekendste soorten houten dakbedekking zijn dakshingles, dakpannen en moderne lange houten latten.

Een houten dak wordt vaak gebruikt op Scandinavische huizen, maar we zien het ook steeds vaker terugkomen bij moderne huizen. Het hout zorgt voor een prachtige uitstraling, maar het heeft wel onderhoud nodig.

dakonderhoud

Soorten dakbedekking voor op een plat dak

Bij een plat dak zijn er andere mogelijkheden voor dakbedekking. Deze zijn vaak iets goedkoper maar hebben ook een minder lange levensduur. Dat heeft met name te maken met het feit dat water en vervuiling (zoals bladeren en takken) langer op het dak liggen en schade kunnen veroorzaken. Is de oude dakbedekking nog goed? Dan is het soms mogelijk om nieuwe dakbedekking over de oude te laten plaatsen.

Hieronder lees je meer over de 4 meest gekozen soorten dakbedekking op platte daken. Leuk weetje: wist je dat er zelfs witte dakbedekking bestaat voor je platte dak?

1. Bitumen

Bitumen is al jarenlang een populaire soort dakbedekking vanwege de lage prijs. Bovendien wordt het in rollen aangebracht op je dakoppervlak, waardoor het snel en goedkoop te plaatsen is. Je hebt de keuze uit APP-bitumen en SBS-bitumen die allebei goed bestendig zijn tegen UV-straling en zorgen voor elasticiteit om goed in te spelen op temperatuurswisselingen. Je kunt bitumen ook als vloeibare dakbedekking laten plaatsen!

Kosten: €70,- tot €90,- per m²
Levensduur: 20 tot 25 jaar

2. Epdm

In tegenstelling tot bitumen, is epdm van nature elastisch. Hierdoor reageert het extreem goed op temperatuurwisselingen en ontstaan er nog minder snel lekkages. Epdm wordt bovendien op maat gemaakt en in één keer op het dak geplaatst. Er zijn geen naden aanwezig en hierdoor is de kans op lekken nog een stuk kleiner.

Kosten: €95,- tot €125,- per m²
Levensduur: 35 tot 40 jaar

3. Pvc

Pvc is als dakbedekking populair voor kleine dakoppervlakken, zoals schuurtjes, tuinhuizen en als dak voor een overkapping. Het grote voordeel van pvc is dat het geen onderhoud nodig heeft. Bovendien is het verkrijgbaar in praktisch elke RAL-kleur, omdat het hier om een kunststof dakbedekking gaat. Wel heeft pvc hierdoor een iets hogere aanschafprijs.

Kosten: €75,- tot €95,- per m²
Levensduur: 20 tot 25 jaar

4. Groendak op plat dak

Op een groendak heb je verschillende keuzes wat betreft de afwerking. Een intensief groendak of extensief groendak. Extensief, ook wel sedumdak genoemd, komt het vaakst voor. Dit is een dakbedekking met kleine mossen, vetplanten en andere begroeiing die maar weinig onderhoud nodig hebben. Kies je voor een intensief groendak dan lopen de kosten aardig wat op. Dit noemen we ook wel een daktuin, met mooie bloemen, grassen, struiken of zelfs bomen.

Kosten: €60,- tot €65,- per m²
Levensduur: 55 tot 60 jaar

Let op: bij een groendak moet je eerst een geschikte dakbedekking plaatsen als ondergrond. Deze moet wortelbestendig zijn, zodat er geen lekkages ontstaan. Pvc en epdm zijn hiervoor geschikt!

dakonderhoud

Waarop letten bij het kiezen van een soort dakbedekking?

Ga jij voor het eerst kiezen voor een andere soort dakbedekking? Hieronder geven we je een paar belangrijke aandachtspunten, zodat je weet waar je op moet letten.

  • 1. Specialisme dakdekker. Niet elke dakdekker is ervaren in het plaatsen van elke soort dakbedekking. Wil je een rieten dak of juist een metalen dak, dan is het slim om te kiezen voor een vakman met ervaring hierin. Dit kun je vaak vinden op de website maar ook bij eventuele recensies of klantenervaringen.
  • 2. Dakhelling. Niet elk schuin dak is hetzelfde en je dakhelling speelt wel een grote rol in het bepalen van de juiste dakbedekking. Zo heb je bij een sedumdak op een schuin dak een andere systeemopbouw nodig om schuiven te voorkomen. En zo is het bij platte daken belangrijk om rekening te houden met een minimale dakhelling van 2% voor de juiste afwatering: dat is niet bij alle huizen al het geval.
  • 3. Wel of geen isolatie. voor het vervangen van dakbedekking alleen krijg je geen subsidie, maar als je deze combineert met isolatie kom je wel in aanmerking. Bovendien is dit een waardevolle investering omdat je ook gaat besparen op de energiekosten. Het is dus zeker het overwegen waard.
  • 4. Keurmerken. Het is verstandig om bij de aankoop van dakbedekking ook rekening te houden met keurmerken: hiermee weet je zeker dat je te maken hebt met goede kwaliteit.

Op deze pagina vind je meer informatie over de beste dakbedekking voor een plat dak.

Besparen op dakbedekking? Gratis offertes vergelijken!

Is jouw dak versleten en ben je toe aan nieuwe dakbedekking? Of laat je een nieuw huis bouwen en ben je nog niet zeker van het soort dakbedekking dat je wilt gaan gebruiken? Een dakdekker geeft je hierin een eerlijk en persoonlijk advies. Zo kies je voor een dakbedekking dat past bij de stijl van je huis én dat voldoet aan al jouw wensen. Hulp nodig?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt na je aanvraag gratis tot wel 5 offertes van specialisten in jouw regio. Vergelijk de verschillende prijzen geheel vrijblijvend en kies zo zelf voor het beste aanbod! Je zit nergens aan vast en bespaart tot wel 40% op de totaalprijs!

Gratis offertes vergelijken