Aluminium dak: alles wat je moet weten

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Soorten dakbedekking » Aluminium dak

Interesse in aluminium dakbedekking?

Een aluminium dak is populair vanwege de duurzaamheid, het lichte gewicht en omdat het een uitstekende bescherming beidt tegen alle weersinvloeden. Je betaalt gemiddeld € 20,- tot € 25,- per m² voor geïsoleerde aluminium dakplaten. Aluminium wordt niet alleen gebruikt voor dakbedekking, maar ook voor dakgoten, een dakkapel of dakprofielen.

Heb deze pagina lees je alles over een aluminium dak en andere dakonderdelen van aluminium. Uiteraard geven we je meer informatie over de prijzen, maar ook over de voordelen en de nadelen. Lees snel verder als je interesse hebt in aluminium dakbedekking!

Aluminium dakbedekking: waarom hiervoor kiezen?

 • Een aluminium dak is gemakkelijk te installeren, roest niet en heeft een lange levensduur.
 • Aluminium is volledig recyclebaar en daarom een milieubewuste keuze.
 • Het materiaal is licht van gewicht, daarom heeft de dakconstrcutie niet een hoge draagkracht nodig.
 • Aluminium kan worden gebruikt voor dakbedekking, dakprofielen, dakkapellen en dakgoten.
 • Niet-geïsoleerde aluminium dakplaten kosten gemiddeld € 15,- tot € 20,- per m² en geïsoleerde aluminium dakplaten € 20,- tot € 25,- per m².

Vraag gratis offertes aan om te besparen op de kosten.

Wat kost een aluminium dak?

Niet-geïsoleerde aluminium dakplaten kosten ongeveer € 15,- en € 20,- per vierkante meter en dak met geïsoleerde aluminium dakplaten kost € 20,- tot € 25,- per vierkante meter.

Wij raden aan om altijd te kiezen voor dakisolatie, omdat je anders veel warmte verliest. Laat je dus niet-geïsoleerde dakplaten plaatsen? Kies dan voor een andere vorm van dakisolatie, zoals isolatieplaten, glas- en steenwol of PUR-schuim.

Aluminium dakgoten kosten gemiddeld €20,- tot €30,- per meter en boeiboorden van dit materiaal kosten ongeveer €15,- tot €25,- per meter.

Kosten in 2024

Type Prijs*
Niet-geïsoleerde aluminium dakplaten €15,- tot €20,- per m²
Geïsoleerde aluminium dakplaten €20,- tot €25,- per m²
Aluminium boeiboorden €15,- tot €25,- per meter
Aluminium dakgoten €20,- tot €30,- per meter
Dakkapel Prijs op aanvraag

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen.

Welke factoren beïnvloeden de prijs?

De prijs van aluminium dakplaten wordt beïnvloed door verschillende factoren. Hier zijn enkele van deze factoren:

 • Type dakplaat: of het nu geïsoleerde of niet-geïsoleerde dakplaten zijn. Geïsoleerde platen zijn meestal duurder, maar hiermee bespaar je energiekosten.
 • Kwaliteit en merk: de kwealiteit van het aluminium en het merk dakplaten heeft invloed op de prijs. Let op: goedkoop betekent niet altijd de beste kwaliteit.
 • Vorm van dak: met aluminium zijn allerlei vormen mogelijk. Hoe lastiger de vorm, hoe hoger de prijs.
 • Montage: voor het inhuren van dakdekkers om de dakplaten te installeren.
 • Extra’s: accessoires en extra functies zoals coating kunnen de prijs verhogen.

Het is belangrijk om deze factoren in overweging te nemen bij het plannen van je dakproject en offertes te vergelijken om de beste deal te krijgen.

Dakdekker inschakelen voor een aluminium dak?

Vergelijk dakdekkers en bespaar op de kosten!

Aluminium dak: kenmerken

Aluminium daken zijn niet zo gebruikelijk als sommige andere dakmaterialen, zoals dakpannen. Dit type dakbedekking wordt zowel gebruikt op woningen, maar ook op bedrijfs- en commerciële gebouwen.

Een aluminium dak past heel goed bij een modern gebouw, maar ook voor traditionele woningen past het goed.

Hieronder lees je meer over de voordelen en nadelen van het gebruik van aluminium voor jouw dak.

Alle voordelen van een aluminium dak

  • Lichtgewicht: het vermindert de structurele belasting.
  • Roest niet: het materiaal roest niet, zelfs niet in vochtige omgevingen.
  • Lange levensduur: de gemiddelde levensduur is 45 tot 50 jaar.
  • Recyclebaar: het materiaal is eenvoudig te recyclen na gebruik.
  • Vereist weinig onderhoud: je hoeft weinig onderhoud te plegen voor een lange levensduur.
  • Alle vormen: geschikt voor allerlei vormen daken, omdat het materiaal goed te bwerken is.

Nadelen aluminium dak

  • Aluminium daken kunnen duurder zijn in vergelijking met sommige andere dakmaterialen.
  • Bij regen of hagel kan een aluminium dak veel geluid maken. Geluidsisolatie helpt hier wel goed tegen.
  • Aluminium kan uitzetten en krimpen bij grote temperatuurschommelingen, dit kan ook geluid veroorzaken.
  • Aluminium is gevoelig voor krassen en deuken. Als er iets zwaars op het dak valt, kan dit permanente schade veroorzaken.

Aluminium dakbedekking

Aluminium: zo kun je het inzetten op je dak

Aluminium is een nuttig materiaal voor daken. Het kan worden gebruikt voor dakprofielen, dakkapellen en dakgoten. Het is sterk, duurzaam en beschermt je huis tegen weersinvloeden. Leer hoe aluminium op je dak kunt inzetten.

1.     Aluminium dakbedekking

Aluminium dakbedekking is een sterke en betrouwbare keuze voor daken. Het is gemaakt van aluminium, een materiaal dat niet snel roest of beschadigd raakt door regen of andere weersomstandigheden. Dit betekent dat het dak lang meegaat en weinig onderhoud nodig heeft.

Een van de grootste voordelen van aluminium dakbedekking is dat het licht van gewicht is. Dit maakt het gemakkelijker om te installeren en plaatst minder druk op de structuur van het huis. Bovendien is aluminium milieuvriendelijk omdat het kan worden gerecycled en hergebruikt. Het weer in Nederland kan soms behoorlijk ruw zijn, met veel regen en wind. Aluminium dakbedekking is hier goed tegen bestand. Het zal niet roesten of beschadigd raken, zelfs niet na vele jaren blootstelling aan het weer. Een populaire aluminium dakbedekking is een golfplaat aluminium.

Soorten dakplaten

 • Golfplaten: dit zijn golvende platen. Meestal worden ze niet van aluminium gemaakt, maar het is wel mogelijk. Golfplaten zijn vooral geschikt voor bijgebouwen, tuinhuisjes en overkappingen.
 • Damwandplaat: deze dakplaten worden ook wel trapeziumplaten genoemd en hebben hoekige profielen.
 • Dakpanplaten: dit zijn aluminium dakplaten met de vorm van dakpannen. Voordeel is dat dakpanplaten groot zijn en het daarom extra snel gaat met leggen, een stuk sneller dan met dakpannen.

2.     Dakprofielen of dak trim

Aluminium kan op je dak worden gebruikt voor dakprofielen of daktrim. Deze stukken aluminium worden gebruikt om het dak op zijn plaats te houden en te beschermen. Ze worden langs de randen van het dak geplaatst om te voorkomen dat water erin sijpelt. Dit helpt je dak er langer goed uit te zien en zorgt ervoor dat het goed blijft werken. Aluminium is handig omdat het sterk is en niet snel roest. Dus, het kan helpen om je dak te beschermen en ervoor te zorgen dat het er goed uitziet, zelfs als het wordt blootgesteld aan regen en andere weersomstandigheden.

3.     Aluminium dakkapel

Een aluminium dakkapel zorgt voor extra ruimte in huis, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over onderhoud. Het is sterk materiaal dat niet snel beschadigt door regen of andere weersomstandigheden. Een dakkapel wordt meestal in het dak geplaatst om meer licht en ruimte in je huis te brengen, vooral op zolder. Het is een goede manier om een kamer lichter en ruimer te maken zonder grote verbouwingen. Dus, een aluminium dakkapel kan je huis comfortabeler en aangenamer maken.

4.     Dakgoten van aluminium

Dakgoten van aluminium zijn buizen die langs de randen van je dak lopen om regenwater op te vangen en af te voeren. Ze zijn gemaakt van aluminium, wat een sterk en duurzaam materiaal is dat niet snel roest. Aluminium dakgoten zijn handig omdat ze helpen voorkomen dat regenwater langs je huis stroomt, wat schade aan de fundering en muren kan veroorzaken. Ze leiden het water naar de afvoer of regenton, waardoor je huis droog blijft en de kans op waterschade wordt verminderd. Het installeren van aluminium dakgoten is een goede manier om je huis te beschermen tegen waterproblemen.

Handige bespaartips!

Met een aluminium dak heb je een prachtig dak dat jaren meegaat en weinig onderhoud vereist. Een aluminium dak is niet één van de meest budgetvriendelijke keuzes, maar je krijgt er ontzettend veel voor terug. Toch hebben we nog een paar tips voor je om te besparen op de kosten!

Onze tips:

 • Vraag gratis offertes aan van dakdekkers uit je regio. Je krijgt niet alleen meer inzicht in de prijzen, maar je kunt ook prijzen vergelijken en zo het beste aanbod kiezen.
 • Isoleer je dak altijd goed, zo bespaar je elke maand weer op de energiekosten. Veel warmte gaat verloren via het dak, met goede isolatie voorkom je dit.
 • Werk samen met je buren om kwantumkorting te krijgen. Hoe meer dakwerken er uitgevoerd worden, hoe hoger de korting vaak is. Bovendien kun je de kosten voor transport en afvoer van oud materiaal delen.

Aluminium dak

Aluminium dak laten plaatsen? Vraag gratis offertes aan!

Of je nou dakgoten van aluminium wil aanschaffen of gebruik wil maken van de optie aluminium dakbedekking, het is altijd goed om contact op te nemen met een dakdekker. Ze kunnen je helpen door middel van advies, het plaatsen van het dak en ook het repareren van mogelijke schade. Doe de gratis offerteaanvraag en kom snel en makkelijk in contact met dakdekkers bij jou in de regio. Je krijgt verschillende offertes en kunt zo een keuze maken gebaseerd op jouw voorkeur.

Gratis offertes vergelijken

Veelgestelde vragen

Hieronder hebben we nog een paar antwoorden op veelgestelde vragen.

Aluminium dakpanplaten lijken ontzettend veel op dakpannen, maar missen wel die klassieke uitstraling van dakpannen. Daarnaast maken ze een stuk meer geluid tijdens een regen- of hagelbui. Dakpannen zijn duurder, maar keramische dakpannen gaan langer mee dan aluminium dakbedekking. Je keuze is dus helemaal afhankelijk van je persoonlijke wens qua uitstraling en je budget.
Een aluminium dak heeft geen coating nodig om goed bestand te zijn tegen alle weersinvloeden. Toch kiezen veel woningeigenaren ervoor om een aluminium dak toch te coaten voor een extra beschermende laag.
Ja, dat is zeker aan te raden. In Nederland is dakisolatie niet verplicht, maar zonder dakisolatie verlies je veel warmte en betaal je dus een stuk meer voor je energiekosten. Dit kun je voorkomen door het dak te isoleren met geïsoleerde dakplaten en/of extra isolatie onder de dakbedekking.