Interesse in aluminium dakbedekking?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Soorten dakbedekking » Aluminium dak

Aluminium dak: alles wat je moet weten

Aluminium kun je voor veel verschillende onderdelen gebruiken op een dak. Zo kun je het bijvoorbeeld inzetten voor de dakgoten, een dakkapel of dakprofielen. Maar dat is niet het enige. Aluminium is namelijk ook heel handig als dakbedekking. Zo is het namelijk gemakkelijk te plaatsen, roest het niet, weerkaatst het zonlicht en gaat het jaren en jaren mee. Je betaalt gemiddeld € 20,- tot € 25,- per m² voor gesioleerde aluminium dakplaten, wat een redelijke prijs is voor de kwaliteit die je er voor terug krijgt.

Heb je interesse in een aluminium dak, maar wil je graag nog een beetje extra informatie? Lees dan verder en leer meer over de voor- en nadelen van dit type dak en de verschillende mogelijkheden op het gebied van aluminium daken.

Aluminium dakbedekking: de belangrijkste informatie

 • Voordelen zijn: gemakkelijk te installeren, roest niet, gaat lang mee, bespaart energie, en is milieuvriendelijk.
 • Nadelen zijn: kan duurder zijn, maakt lawaai in regen of hagel, krimpt en zet uit bij temperatuurveranderingen, en kan krassen en deuken krijgen.
 • Aluminium kan worden gebruikt voor dakbedekking, dakprofielen, dakkapellen en dakgoten.
 • Aluminium dakbedekking is licht van gewicht, duurzaam en bestand tegen slecht weer.
 • De prijs van aluminium dakplaten hangt af van het type, de kwaliteit, hoeveelheid, merk, installatiekosten en extra’s zoals coating.
 • Niet-geïsoleerde aluminium dakplaten kosten gemiddeld € 15,- tot € 20,- per m² en geïsoleerde aluminium dakplaten € 20,- tot € 25,- per m².

Aluminium dak: kenmerken

Aluminium daken zijn niet zo gebruikelijk als sommige andere dakmaterialen, zoals dakpannen of asfaltshingles. Ze worden vaker gebruikt in specifieke situaties waar de eigenschappen van dit type dakbedekkingvan bijzonder voordeel zijn. Aluminium daken worden bijvoorbeeld soms gebruikt voor commerciële of industriële gebouwen, en op plekken met specifieke weersomstandigheden. In woningen zijn traditionele dakbedekkingsmaterialen nog steeds populairder. Toch is het helemaal niet onverstandig om een aluminium dak te overwegen, en dit komt door de vele voordelen die dit type dak met zich mee brengt. Lees verder en ontdek de voordelen, en de nadelen, van een aluminium dak.

Voordelen aluminium dak

  • Het is gemakkelijk te installeren en belast de constructie niet te zwaar.
  • Aluminium roest niet, zelfs niet in vochtige omgevingen, waardoor het lang meegaat.
  • Het kan tientallen jaren meegaan zonder veel onderhoud.
  • Het weerkaatst zonlicht, waardoor het dak koeler blijft en energie bespaard kan worden.
  • Aluminium is eenvoudig recyclebaar, wat het tot een milieubewuste keuze maakt.

Nadelen aluminium dak

  • Aluminium daken kunnen duurder zijn in vergelijking met sommige andere dakmaterialen.
  • Bij regen of hagel kan een aluminium dak veel geluid maken.
  • Aluminium kan uitzetten en krimpen bij grote temperatuurschommelingen.
  • Aluminium is gevoelig voor krassen en deuken. Als er iets zwaars op het dak valt, kan dit permanente schade veroorzaken.

Aluminium dakbedekking

Aluminium: zo kun je het inzetten op je dak

Aluminium is een nuttig materiaal voor daken. Het kan worden gebruikt voor dakprofielen, dakkapellen en dakgoten. Het is sterk, duurzaam en beschermt je huis tegen weersinvloeden. Leer hoe aluminium op je dak kunt inzetten.

1.     Aluminium dakbedekking

Aluminium dakbedekking is een sterke en betrouwbare keuze voor daken. Het is gemaakt van aluminium, een materiaal dat niet snel roest of beschadigd raakt door regen of andere weersomstandigheden. Dit betekent dat het dak lang meegaat en weinig onderhoud nodig heeft.

Een van de grootste voordelen van aluminium dakbedekking is dat het licht van gewicht is. Dit maakt het gemakkelijker om te installeren en plaatst minder druk op de structuur van het huis. Bovendien is aluminium milieuvriendelijk omdat het kan worden gerecycled en hergebruikt. Het weer in Nederland kan soms behoorlijk ruw zijn, met veel regen en wind. Aluminium dakbedekking is hier goed tegen bestand. Het zal niet roesten of beschadigd raken, zelfs niet na vele jaren blootstelling aan het weer. Een populaire aluminium dakbedekking is een golfplaat aluminium.

2.     Dakprofielen of dak trim

Aluminium kan op je dak worden gebruikt voor dakprofielen of daktrim. Deze stukken aluminium worden gebruikt om het dak op zijn plaats te houden en te beschermen. Ze worden langs de randen van het dak geplaatst om te voorkomen dat water erin sijpelt. Dit helpt je dak er langer goed uit te zien en zorgt ervoor dat het goed blijft werken. Aluminium is handig omdat het sterk is en niet snel roest. Dus, het kan helpen om je dak te beschermen en ervoor te zorgen dat het er goed uitziet, zelfs als het wordt blootgesteld aan regen en andere weersomstandigheden.

3.     Aluminium dakkapel

Een aluminium dakkapel zorgt voor extra ruimte in huis, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over onderhoud. Het is sterk materiaal dat niet snel beschadigt door regen of andere weersomstandigheden. Een dakkapel wordt meestal in het dak geplaatst om meer licht en ruimte in je huis te brengen, vooral op zolder. Het is een goede manier om een kamer lichter en ruimer te maken zonder grote verbouwingen. Dus, een aluminium dakkapel kan je huis comfortabeler en aangenamer maken.

4.     Dakgoten van aluminium

Dakgoten van aluminium zijn buizen die langs de randen van je dak lopen om regenwater op te vangen en af te voeren. Ze zijn gemaakt van aluminium, wat een sterk en duurzaam materiaal is dat niet snel roest. Aluminium dakgoten zijn handig omdat ze helpen voorkomen dat regenwater langs je huis stroomt, wat schade aan de fundering en muren kan veroorzaken. Ze leiden het water naar de afvoer of regenton, waardoor je huis droog blijft en de kans op waterschade wordt verminderd. Het installeren van aluminium dakgoten is een goede manier om je huis te beschermen tegen waterproblemen.

Aluminium dak

Aluminium dak: de kosten

De kosten van aluminium dakplaten variëren afhankelijk van verschillende factoren. Allereerst speelt het type dakplaat een grote rol. Niet-geïsoleerde aluminium dakplaten zijn over het algemeen goedkoper en kosten meestal tussen € 15,- en € 20,- per vierkante meter. Aan de andere kant, als je geïsoleerde aluminium dakplaten wilt, moet je rekening houden met een prijs van ongeveer € 20,- tot € 25,- per vierkante meter. Naast deze kosten moet je natuurlijk ook altijd rekening houden met de montagekosten die hier nog overheen komen.

Naast het type plaat, zijn er andere overwegingen zoals de kwaliteit van het aluminium, het merk en eventuele extra functies die de prijs kunnen beïnvloeden. Ook kunnen de installatiekosten extra kosten met zich meebrengen. Het is belangrijk om deze factoren te overwegen bij het plannen van een dakproject om een weloverwogen beslissing te nemen en offertes te vergelijken voor de beste prijs.

Kosten overzicht

Type Aluminium Dakplaten Prijs per m² (€)
Niet-geïsoleerde aluminium dakplaten € 15 – € 20
Geïsoleerde aluminium dakplaten € 20 – € 25

Welke factoren beïnvloeden de prijs?

De prijs van aluminium dakplaten wordt beïnvloed door verschillende dingen. Hier zijn enkele van die dingen:

 • Type dakplaat: Of het nu geïsoleerde of niet-geïsoleerde dakplaten zijn. Geïsoleerde platen zijn meestal duurder.
 • Kwaliteit: De kwaliteit van het aluminium en hoe goed de dakplaten zijn gemaakt, kan de prijs beïnvloeden.
 • Hoeveelheid: Als je veel dakplaten koopt, kun je soms korting krijgen.
 • Merk: Sommige merken kunnen duurder zijn dan andere vanwege hun reputatie en kwaliteit.
 • Installatiekosten: Het inhuren van professionals om de dakplaten te installeren, kan extra kosten met zich meebrengen.
 • Extra’s: Accessoires en extra functies zoals coating kunnen de prijs verhogen.

Het is belangrijk om deze factoren in overweging te nemen bij het plannen van je dakproject en offertes te vergelijken om de beste deal te krijgen.

Interesse in een aluminium dak? Vraag gratis offertes aan!

Of je nou dakgoten van aluminium wil aanschaffen of gebruik wil maken van de optie aluminium dakbedekking, het is altijd goed om contact op te nemen met een dakdekker. Ze kunnen je helpen door middel van advies, het plaatsen van het dak en ook het repareren van mogelijke schade. Door het gratis offerteformulier in te vullen kom je snel en makkelijk in contact met dakdekkers bij jou in de regio. Je krijgt verschillende offertes en kunt zo een keuze maken gebaseerd op jouw voorkeur.

Gratis offertes vergelijken