Beste dakbedekking plat dak!

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Soorten dakbedekking » Dakbedekking plat dak

Beste dakbedekking voor een plat dak

Als dakbedekking voor een plat dak heb je de keuze uit bitumen, EPDM, pvc en een groendak. EPDM heeft de langste levensduur en de beste prijs-kwaliteitverhouding en bitumen de laagste prijs. Een groendak is de beste keuze als je de beste isolatie wilt hebben.

Op deze pagina gaan we in op de mogelijkheden van dakbedekking op een plat dak: dat zijn er meer dan je denkt! Je leest over de verschillende soorten dakbedekking en dakleer en krijgt handige informatie over de prijzen. Tot slot lees je wat de beste dakbedekking voor een plat dak is op het gebivoordererererereed van isolatie, prijs en kwaliteit!


Dakbedekking plat dak: de belangrijkste informatie op rij

 • Er is de keuze uit 4 verschillende soorten dakbedekking voor platte daken.
 • EPDM is de dakbedekking met de langste levensduur, gemiddeld 35 tot 40 jaar.
 • Bitumen heeft de laagste prijs per vierkante meter, je betaalt hiervoor gemiddeld €70,- tot €90,- per m².
 • Een groendak heeft de beste natuurlijke isolatie en je is een milieuvriendelijke keuze. Voor groendaken kun je nu in veel gemeentes een lokale subsidie aanvragen.
 • De dakbedekking die het minst onderhoud nodig heeft is PVC. Dit verkleurt niet en hoeft niet geschilderd te worden.
 • Tip: laat vakkundige dakdekkers meedenken over de dakbedekking voor je platte dak. Vergelijk gratis offertes.


Welke soorten dakbedekking zijn er?

U heeft de keuze uit 4 verschillende soorten dakbedekking: bitumen, pvc, EPDM en een groendak, ook wel een sedumdak genoemd.

Bitumen is de goedkoopste soort en is volledig beloopbaar als het op het dak ligt. Wel is het van nature iets minder elastisch, waardoor het iets minder uv-bestendig is. De gemiddelde levensduur is 20 tot 25 jaar: een prima levensduur voor relatief kleine oppervlakken. Hetzelfde geldt voor pvc: ook dit is 20 tot 25 jaar houdbaar en wordt daardoor veel gebruikt bij tuinhuizen en schuren.

Voor een groot oppervlak kiezen de meeste mensen voor EPDM. Dit is duurder in aanschaf, maar de levensverwachting is gemiddeld 35 tot 40 jaar! Zo zijn de kosten op lange termijn juist weer een stuk lager. Bovendien wordt EPDM in tegenstelling tot haar concurrenten in één deel aangelegd waardoor de kans op lekkages nog kleiner is: er zijn immers geen naden aanwezig!

Type dakbedekking Gemiddelde levensduur Voordelen Nadelen Hoe aanbrengen?
Bitumen 20 tot 25 jaar Goedkoop in aanschaf, 100% recyclebaar, verschillende kleuren en is beloopbaar Van nature minder elastisch, relatief korte levensduur vergeleken met andere materialen Rollen bitumen worden aangebracht door middel van branden. Naden overlappen elkaar
PVC 20 tot 25 jaar Onderhoudsvriendelijk, zeer sterk maar licht van gewicht, geschikt voor veel verschillende daken Relatief korte  levensduur, plaatsen is arbeidsintensief Rollen pvc worden gelijmd op de ondergrond.
EPDM 35 tot 40 jaar Van nature erg elastisch, langere levensduur, onderhoudsvriendelijk Niet bestand tegen chloor, hogere kostprijs Wordt op maat aangebracht. Eenzijdig of meerzijdig verlijmd.
Groendak 55 tot 60 jaar Milieuvriendelijk, zorgt voor natuurlijke isolatie, creëert een waardevermeerdering van het huis Moet op wortelbestendige dakbedekking geplaatst worden, is vrij prijzig Bovenop wortelbestendige dakbedekking, eerst een laag substraat, daarna een laag sedum, planten of struiken

dakbedekking plat dak

Hoe kies ik de beste dakbedekking voor mijn plat dak?

Voor elke situatie is een andere soort dakbedekking de beste keuze. Wil jij voor jouw plat dak een nieuw materiaal kiezen, dan is het sowieso aan te raden om een vakman in te schakelen. Deze geeft jou een persoonlijk advies. Een aantal zaken waar je rekening mee moet houden zijn:

 • Je budget
 • Je persoonlijke voorkeuren
 • Dakconstructie en sterkte hiervan
 • Eventuele vergunningseisen

Wat is de beste dakbedekking voor een plat dak?

Welke soort dakbedekking de beste keuze is, hangt helemaal af van de situatie. Ben jij op zoek naar dakbedekking van de beste kwaliteit, dan is EPDM de beste keuze. Wil jij juist een dakbedekking dat zo goedkoop mogelijk is, kies dan voor bitumen. Hieronder leggen we uit welke dakbedekking in welke situatie de beste optie is.

Wat is er mogelijk bij dakbedekking op een plat dak?

In de onderstaande video wordt uitgelegd wat de verschillende mogelijkheden zijn van dakbedekking op een plat dak.

Dakbedekking met de langste levensduur: EPDM

Als je het liefst kiest voor de beste dakbedekking voor een plat dak op basis van de levensduur, dan is EPDM de beste keuze voor jou.

EPDM heeft een gemiddelde levensduur van maar liefst 35 tot 40 jaar!

Dat is een stuk langer dan andere materialen, zoals bitumen en pvc. Het voordeel van de lange levensduur is dat je minder snel je dakbedekking op het platte dak weer moet vervangen. Op de lange termijn betekent dit minder kosten. Stel je laat een plat dak van 50 m² bedekken met EPDM. Hiervoor betaal je €4.750,- tot €6.000,-. Over een periode van 40 jaar komt dat neer op slechts €118,- tot €150,- per jaar! Dat in tegenstelling tot de €140,- tot €180,- per jaar die je voor bitumen zou betalen.

Wil je de beste dakbedekking voor een plat dak met de langste levensduur? Kies dan voor EPDM dakbedekking!

Tip: rust je platte dak ook uit met een groendak! Hiermee verleng je de levensduur van je dakbedekking tot wel 55 tot 60 jaar!

dakbedekking plat dak bitumen

Dakbedekking met de laagste prijs: bitumen

Heb je een klein budget en moet je op zoek naar goedkope dakbedekking voor een plat dak? Kijk dan zeker naar bitumen: deze dakbedekking heeft de laagste prijs per vierkante meter van gemiddeld €70,- tot €90,-. Je kunt bitumen ook als vloeibare dakbedekking plaatsen, en dan ben je nog goedkoper uit: gemiddeld rond de €50,- tot €70,- per m². Dit is inclusief materiaal en arbeidskosten, dus je hoeft nergens anders rekening meer mee te houden!

De beste dakbedekking met de laagste prijs voor een plat dak is bitumen!

Tip: het kan zijn dat de kosten op de lange termijn juist hoger zijn door de relatief korte levensduur. Heb je iets meer budget dan ben je op de lange termijn goedkoper uit als je voor een iets duurder materiaal kiest met een langere levensduur!

Bitumen dakbedekking op een plat dak
Bitumen, ook wel roofing genoemd, wordt gemaakt van aardolie in combinatie met polyester of glasvlies en kunststofvezels. Deze vorm van dakbedekking is, naast EPDM, ook populair. Bitumen is elastisch, ijzersterk en waterdicht. Daarnaast is bitumen een duurzaam materiaal dat eenvoudig te herstellen of te vervangen is. Bitumen is ook uitstekend te combineren met dakisolatie en de prijs is relatief laag. Het is verkrijgbaar in twee soorten, namelijk APP en SBS.

Bitumen wordt in rollen aangebracht op het dak. De meest gebruikte plaatsingsmethode is branden. Met een brander maakt de dakdekker de onderkant van de dakbedekking voor het platte dak goed zacht, zodat het vasthecht aan de ondergrond. Dit doet hij met alle stroken, waarbij de naden elkaar ongeveer 7 tot 10 centimeter overlappen voor een goede dichting.

Lees hier meer over kiezen tussen bitumen of EPDM.

Dakbedekking met de beste isolatie: groendak

De meeste soorten dakbedekking hebben van zichzelf geen uitstekende isolatie. Dakbedekking voor een plat dak wordt dan ook vaak uitgerust met extra isolatie, om zo warmteverlies te voorkomen.

Dat is niet nodig bij een groendak!

Omdat een sedum- of groendak regenwater absorbeert heeft het een isolerende en vaak verkoelende werking. Je hoeft dus niet per se extra dakisolatie aan te brengen! De beste dakbedekking voor een plat dak op het gebied van isolatie is zeker het groendak!

Dakbedekking met de beste prijs-kwaliteitverhouding: EPDM

Hoewel bitumen de laagste prijs heeft, heeft EPDM de beste prijs-kwaliteitverhouding als het gaat om dakbedekking voor platte daken!

Waarom?

Hoewel de prijs van EPDM iets hoger is, is ook de levensduur een stuk langer. Tegen een relatief lage prijs ben je dus verzekerd van 35 tot 40 jaar dakbedekking. Daarom is EPDM de beste dakbedekking als je kijkt naar de prijs-kwaliteitverhouding!

EPDM dakbedekking voor een plat dak
EPDM is een populaire dakbedekking voor een plat dak en bestaat uit waterdicht rubber. Het is een populair materiaal omdat het zeer elastisch is en dus niet scheurt. Daarnaast heeft EPDM nagenoeg geen onderhoud nodig, blijft het beloopbaar door de stabiliteit van het materiaal en is het eenvoudig aan te brengen over bestaande dakbedekking. EPDM is een ideale ondergrond voor een groendak en het heeft een lange levensduur van 35 tot 40 jaar.

EPDM wordt in tegenstelling tot bitumen juist op maat aangebracht. Er zijn geen naden aanwezig en daarom is de kans op lekkages extra klein. Voor het aanbrengen van het materiaal gebruikt de vakman lijm. EPDM wordt vaak tweezijdig verlijmd, waarbij de vakman de lijm aanbrengt op de ondergrond én het materiaal, maar eenzijdig verlijmen kan ook. Met een verzwaarde roller drukt hij het EPDM extra stevig aan tot het goed hecht.

Op zoek naar de beste dakbedekking voor je plat dak?

Vraag gratis offertes aan en vind snel een vakman in jouw regio!

Meest milieuvriendelijke dakbedekking: groendak

We kunnen ons indenken dat je milieuvriendelijke materialen een pre vindt. In dat geval is een sedum- of groendak de beste keuze voor je platte dak. Een groendak heeft namelijk tal van voordelen op het gebied van een beter milieu:

 • Het absorbeert regenwater en vertraagt zo de afvoer naar het riool. Dit houdt het grondwaterpeil stabiel.
 • De planten op groendaken filteren de fijnstof uit de lucht, waardoor je bijdraagt aan luchtzuivering.
 • Omdat de planten zonlicht absorberen verlagen zij de omgevingstemperatuur.
 • Doordat het de temperatuur van het dak verlaagt, verhoogt een groendak het rendement van je zonnepanelen: deze werken beter bij een lagere temperatuur.

Daarnaast is een groendak een waardevolle aanvulling, omdat het een van nature isolerende werking heeft en het een waardevermeerdering voor je huis oplevert!

Tip: laat je een groendak plaatsen? Veel gemeentes bieden een subsidie aan voor deze duurzame optie. Check dus eens of jij ook in aanmerking komt voor zo’n gemeentelijke subsidie op groendaken!

Sedum dak als dakbedekking voor een plat dak
Een groendak is een vorm van een ecologisch dak dat bestaat uit vegetatie. Mossen, kruiden, grassen en vetplanten zorgen voor een natuurlijke isolatie, weinig onderhoud en een bijdrage aan een beter milieu. Deze variant is mogelijk op daken met een hellingsgraad tussen de 1 en 45 graden. Er zijn twee soorten groendaken, namelijk intensief en extensief groendak.

Een intensief groendak is hetzelfde als een tuin op de begane grond en bestaat uit struiken, grassen en bomen. Het dak is beloopbaar en vergt veel onderhoud. Een extensief groendak is vooral begroeid met mossen, vetplanten en kruiden die weinig onderhoud vergen. Het dak is niet beloopbaar. Het verlengt de levensduur van je dak tot wel 55 tot 60 jaar!

Meest onderhoudsvriendelijke dakbedekking: PVC

PVC is de meest onderhoudsvriendelijke materiaal dat je kunt kiezen voor je dakbedekking op een plat dak. Het is een kunststof en wordt daardoor niet aangetast door de zon. Het verkleurt niet en gaat niet scheuren. Bovendien heeft het nauwelijks onderhoud nodig, alleen een schoonmaakbeurt af en toe is nodig om het dak mooi te houden!

Pvc als dakbedekking op platte daken
Pvc is gemaakt van kunststof, Poly Vinyl Chloride, en is beschikbaar in diverse kleuren. Net als bitumen is pvc dakbedekking ook waterdicht en behoorlijk soepel. Kies je voor de witte variant van pvc? Dan is deze ook zonwerend. Pvc is goed bestand tegen chemicaliën, maar niet tegen organische middelen. Daarnaast is het een volledig recyclebaar materiaal en reflecteert het uv-straling. Belangrijk is wel om 2 keer per jaar onderhoud te laten doen, zodat vuil zich niet in de dakbedekking vestigt. Nadeel is dat pvc een relatief kortere levensduur heeft, van zo’n 25 jaar.

Pvc wordt aangebracht op dezelfde manier als bitumen. De vakman rolt de rollen uit over het dak en verlijmt deze met de ondergrond. De overlap is weer ongeveer 7 tot 10 centimeter zodat er geen lekkages of zwakke plekken ontstaan.

beste dakbedekking plat dak

Wat kost dakbedekking voor een plat dak?

De kosten van dakbedekking voor een plat dak beginnen vanaf €70,- tot €90,- per m². Dit is inclusief materiaal en arbeidskosten. Bitumen is de goedkoopste soort dakbedekking voor platte daken. EPDM is iets duurder, gemiddeld €95,- tot €120,- per m², maar dan ben je wel gegarandeerd van een langere levensduur: gemiddeld 35 tot 40 jaar, in tegenstelling tot de 20 tot 25 jaar bij bitumen.

Pvc wordt veel gebruikt voor tuinhuisjes en schuren: de kosten zijn gemiddeld €75,- tot €95,- per m² en het materiaal is verkrijgbaar in praktisch elke kleur. Wilt u een iets milieubewuster soort dakbedekking, dan is een groendak een goede optie. Dit kost gemiddeld €60,- tot €65,- per m². Let op: dit moet wel eerst op een wortelbestendige dakbedekking geplaatst worden, zoals EPDM of pvc!

Dakbedekking plat dak: kosten 2024

Type dakbedekking Gemiddelde prijzen per m²*
Bitumen €70,- tot €90,-
PVC €75,- tot €95,-
EPDM €95,- tot €120,-
Groendak €60,- tot €65,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. De exacte kosten kunnen verschillen.

Bereken de kosten voor het plaatsen van dakbedekking op een plat dak

Ben je benieuwd wat het gaat kosten om de dakbedekking op een plat dak te vervangen? Met de onderstaande calculator bereken je eenvoudig de gemiddelde kosten.

Voordelen van een dakdekker bij dakbedekking plat dak

Dakbedekking voor een plat dak is niet een standaard doe-het-zelf klus. Hiervoor schakel je best een vakman in. Zou je dit niet doen dan is er kans op beschadigingen en lekkages: zonde natuurlijk! Met de hulp van een vakman heb je bovendien een mooie garantie op het geleverde werk en het materiaal: die is er niet als je zelf aan de slag gaat.

Andere voordelen zijn:

 • De dakbedekking is veel sneller gelegd
 • Je krijgt een persoonlijk advies met betrekking tot de beste dakbedekking voor je plat dak
 • Geen kans op beschadigingen of lekkages
 • Garantie op het geleverde werk en materiaal
 • Een dakdekker kan de nieuwe laag dakbedekking over de oude plaatsen!

Besparen op dakbedekking voor een plat dak? Vergelijk gratis offertes!

Wil jij gaan besparen op de kosten van dakbedekking voor een plat dak? Je kan tóch een dakdekker inhuren en profiteren van scherpe prijzen. Elke dakdekker hanteert een eigen tarief, wil je verzekerd zijn van het beste aanbod?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt na je aanvraag tot 5 offertes in je mailbox. Vergelijk de prijzen van de verschillende dakdekkers om zo de beste vakman te kiezen. Je besparing kan oplopen tot wel 40%! De offerteaanvraag is gratis en zonder verplichtingen, dus je zit nergens aan vast: alleen maar voordelen dus!

Gratis offertes vergelijken