Meer weten over betonnen dakpannen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Soorten dakbedekking » Betonnen dakpannen

Betonnen dakpannen: alles wat je moet weten

Betondakpannen zijn misschien wel de meest populaire keuze als dakbedekking voor het schuine dak. Dat komt omdat ze goedkoop zijn, een uitstekende kwaliteit bieden en toch tot wel 30 jaar mee gaan. Bovendien kun je er heel veel kanten mee op, omdat ze verkrijgbaar zijn in tal van verschillende kleuren, vormen en designs.

Op deze pagina lees je alles wat je moet weten over betonnen dakpannen. We leggen uit wat de voor- en nadelen zijn, je leest welke verschillende soorten betondakpannen er zijn en je krijgt een duidelijk beeld van de kosten!

Betonnen dakpannen: de belangrijkste informatie op een rij

 • Betonnen dakpannen zijn betaalbaar en hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding.
 • Wel is de levensduur minder lang dan bijvoorbeeld keramische dakpannen. Ze gaan ongeveer 30 tot 35 jaar mee.
 • Je betaalt voor betonnen dakpannen gemiddeld €40,- tot €65,- per m².
 • Je hebt de keuze uit betonnen sneldekpannen, vlakke betonnen dakpannen, gewerfde dakpannen en verschillende kleuren en formaten.
 • Een paar goede merken van betondakpannen zijn Monier en Wienerburger.
 • Houd rekening met een eventuele beschermlaag zodat je geen last krijgt van mossen of algen. Daarnaast is het belangrijk om het dak eens per twee jaar of eens per jaar goed schoon te (laten) maken.

Wat zijn de voor- en nadelen van betonnen dakpannen?

 • Betondakpannen zijn een duurzame keuze omdat ze goed bestand zijn tegen alle weersomstandigheden. De levensduur loopt op tot wel 30 of zelfs 35 jaar.
 • Betondakpannen zijn goed bestand tegen temperatuurswisselingen en zetten niet uit en krimpen ook niet ineen.
 • Omdat betondakpannen heel gemakkelijk in onderhoud zijn, hoef je geen rekening te houden met hoge onderhoudskosten.
 • Je kunt betondakpannen kopen in verschillende kleuren, vormen en formaten, zodat je gemakkelijk iets kiest dat bij je huis past.
 • Betondakpannen zijn één van de goedkoopste opties als het gaat om dakbedekking voor een schuin dak.
 • Het gewicht van een betondakpan is relatief hoog, daarom moet een dakdekker eerst berekenen of je bestaande dakconstructie sterk genoeg is.
 • Betondakpannen zijn iets kwetsbaarder voor scheuren dan kleidakpannen, bijvoorbeeld bij storm.
 • Betondakpannen zijn ook iets kwetsbaarder voor de groei van mossen en algen en hebben daarom iets meer onderhoud nodig dan kleidakpannen.
 • De levensduur is minder lang dan die van alternatieve soorten dakbedekking.

Wat kosten betonnen dakpannen?

De kosten van een gewone betondakpan zijn gemiddeld €40,- tot €65,- per m². Dit is de prijs inclusief plaatsing, exclusief plaatsing betaal je gemiddeld €26,- tot €36,- per m²€40,- tot €55,- per m². De prijs van deze dakpannen ligt een stuk lager, omdat ze snel en gemakkelijk gelegd worden en omdat de arbeidskosten daardoor een stuk lager liggen.

Kosten betondakpannen 2024

Type dakpan Gemiddelde levensduur Gemiddelde kosten*
Betondakpannen 30 tot 35 jaar €40,- tot €65,- per m²
Betonnen sneldakpannen 25 tot 30 jaar €40,- tot €55,- per m²

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten inclusief plaatsing.

Nieuwe betondakpannen?

Verstandig! Vergelijk prijzen en ga voor de beste deal.

betonnen dakpannen

Welke betonnen dakpannen zijn er?

Je hebt de keuze uit verschillende soorten betonnen dakpannen. Naast de klassieke golvende betondakpan is er bijvoorbeeld ook de keuze uit vlakke betonnen dakpannen voor een meer moderne of strakke uitstraling. Hieronder leggen we uit wat je verschillende opties zijn.

1. Betonnen sneldekpannen

Betonnen sneldakpannen zijn gemaakt van beton en hebben een speciale vorm. Hierdoor kunnen ze extra snel en makkelijk geplaatst worden. Betonnen sneldakpannen zijn namelijk speciaal geproduceerd om de tijd en de kosten van de installatie te verlagen! De vorm is vergelijkbaar met een klassieke dakpan, maar in plaats van 1 golf zitten er 2 golven in de dakpan. Ze sluiten netjes en strak op elkaar aan en geven het dak een hele klassieke uitstraling. De kosten van een betonnen sneldek dakpan zijn gemiddeld €40,- tot €55,- per m².

2. Vlakke betonnen dakpannen

De vlakke betonnen dakpannen zijn steeds populairder bij nieuwe huizen. Deze hebben geen golvend uiterlijk maar juist een vlakke uitstraling. Hierdoor krijgt het dak ook een vlakke en moderne uitstraling: die past perfect bij nieuwbouwwoningen! Wel moet de hellingsgraad iets hoger zijn dan gemiddeld, zodat regenwater goed kan weglopen en je hier geen wateroverlast door krijgt.

3. Gewerfde betonnen dakpannen

De gewerfde (of geworpen) dakpannen hebben hun naam te denken aan het productieproces. Tijdens de productie wordt het beton gegoten in een mal, dit wordt perfect uitgehad en daarna zijn de betonnen dakpannen klaar voor gebruik. Dit gaat anders dan bij bijvoorbeeld betonnen sneldakpannen, die juist mechanisch geperst worden.

Geworpen dakpannen hebben een glad oppervlak en zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en afmetingen.

4. Verschillende kleuren van betonnen dakpannen

Betondakpannen kun je kopen in verschillende kleuren. Het voordeel van betondakpannen is dat ze in de kern gekleurd zijn. Dat betekent dat de buitenkant niet gewoon geschilderd is. Het voordeel hiervan is dat als er krassen of beschadigingen ontstaan, er geen kleurverschillen zijn waardoor het niet opvalt.

Je kunt betondakpannen krijgen in praktisch elke kleur, maar de meest voorkomende kleuren zijn:

 • Rood
 • Bruin
 • Zwart
 • Blauw
 • Grijs
 • Antraciet

5. Hoe groot zijn betonnen dakpannen?

Betondakpannen komen in een aantal standaardformaten. Dit zijn:

 • Vlakke betondakpannen: ongeveer 420 x 330 mm
 • Golvende betondakpannen: ongeveer 450 x 350 mm
 • Romaanse betondakpannen: ongeveer 450 x 380 mm
 • Kruispan betondakpannen: ongeveer 410 x 330 mm

6. Verschillende merken betonnen dakpannen

Je kunt betondakpannen krijgen bij verschillende merken en elk merk heeft natuurlijk unieke eigenschappen. Dit zijn een paar van de meest bekende merken op het gebied van betondakpannen:

 • Monier: deze fabrikant biedt verschillende lijnen betondakpannen aan. De meest bekende lijnen zijn de Populaire, de Postel 20 en de VHV. Vooral de Populaire-lijn betondakpannen wordt veel gebruikt vanwege de scherpe prijzen.
 • Wienerberger: dit is een Europees merk dat al jarenlang top betondakpannen levert. Als jij je oriënteert op betondakpannen dan kom je ongetwijfeld de Tegalit, de Koramic en de Alegra dakpannen tegen: 3 populaire soorten betondakpannen van Wienerberger.
 • BMI Monier: dit is een dochterorganisatie van Monier. Dit merk biedt ook verschillende lijnen aan betondakpannen aan, waaronder de Planum en de Vera. Op dit moment is de Planum lijn één van de populairste opties onder klanten, omdat deze een prachtige moderne uitstraling heeft.

betondakpannen

Dakpannen van beton: waar moet je rekening mee houden?

Als je dakpannen van beton laat plaatsen, dan zijn er een aantal aandachtspunten. Deze zetten we hieronder voor je op een rijtje.

1. Beschermlaag

Betonnen dakpannen zijn iets gevoeliger voor mossen en algen. Daarom is het altijd slim om te kijken naar een beschermlaag in de vorm van een coating. Je kunt de betondakpannen ook eventueel impregneren. Beide methodes zijn een goede manier om je betondakpannen zo’n 10 jaar te beschermen tegen vervuiling en beschadigingen. Met coaten zorg je er bovendien voor dat je oude betondakpannen weer een frisse, nieuwe kleur krijgen.

2. Levensduur betonnen dakpannen

De levensduur van betondakpannen is iets minder lang dan die van kleidakpannen. Dit scheelt je wel in de kosten, want betonnen dakpannen zijn een stuk goedkoper. Daarom ben je altijd nog verzekerd van een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding.

Als je betondakpannen hun uiterlijke levensduur behalen, dan is het slim om ze zo snel mogelijk te vervangen. Doe je dit niet, dan loop je een groter risico op lekkages en beschadigingen. Daardoor lopen de onderhoudskosten snel op.

3. Onderhoud

Het is belangrijk dat je de betondakpannen goed onderhoud om de optimale levensduur te halen. Gelukkig is er niet veel onderhoud nodig: het voldoet om je dakpannen eens per jaar (of bij vervuiling) te reinigen. Doe dit niet met een hogedruk spuit, omdat dit de betonnen dakpannen kan beschadigen. Na de reiniging is het slim om de betondakpannen te beschermen met een coating.

Wanneer zijn betonnen dakpannen de beste keuze?

Betondakpannen zijn een hele goede keuze als je een beperkt budget hebt. Voor de lage prijs heb je een relatief lange levensduur en je bent bovendien verzekerd van uitstekende kwaliteit.

Ook als je binnenkort gaat verhuizen maar je huis toch toe is aan een nieuw dak is het slim om te investeren in betondakpannen. Met nieuwe betondakpannen stijgt je woning in waarde en weet je bovendien zeker dat je niet te veel uitgeeft aan je woning die je binnenkort wilt verkopen.

Alternatieven voor betondakpannen

Het meest bekende alternatief van betondakpannen zijn kleidakpannen. Deze zijn een natuurproduct en daardoor iets duurder, maar ook een levensduur tot wel 100 jaar! Naast kleidakpannen zijn ook tegelpannen of dakpanplaten een goed alternatief. Er bestaan namelijk heel veel verschillende soorten dakpannen waar je uit kunt kiezen.

Besparen op betondakpan? Vergelijk gratis offertes!

Betondakpannen kopen tegen de laagste prijs? Met onze gratis offerteservice vind je gemakkelijk een dakdekker bij jou in de buurt en bespaar je tot wel 40% op de kosten.

Hoe dan?

Elke dakdekker hanteert een eigen tarief. Door te vergelijken op prijs en aanbod weet je zeker dat niet niets te veel betaalt en kies je gemakkelijk de vakman met de scherpste prijzen! De offerteaanvraag is verder gratis en helemaal vrijblijvend, dus je zit nergens aan vast.

Gratis offertes vergelijken