Dakpanelen plaatsen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Soorten dakbedekking » dakpanelen

Dakpanelen: alle mogelijkheden & prijzen

Dakpanelen zijn speciale platen die gebruikt worden als dakbedekking. In deze dakpanelen zitten meerdere elementen van het dak in één paneel. Dit maakt de panelen heel gemakkelijk en snel te plaatsen! We zien dat dakpanelen mede daarom steeds vaker geplaatst worden!

Meer weten?

Op deze pagina lees je welke soorten dakpanelen er zijn en hoe een vakman deze precies aanbrengt. Ook vind je hier handige prijsinformatie en geven we antwoord op een paar van de meest gestelde vragen!

Dakpanelen: de belangrijkste informatie op een rij

 • Dakpanelen zijn een prefab dakbedekking, vaak inclusief isolatie, die gemakkelijk te plaatsen zijn.
 • Dakpanelen zijn relatief goedkoop, snel te plaatsen en bovendien brandwerend. Een nadeel kan zijn dat het gewicht wat hoger licht en dat reparaties minder gemakkelijk uit te voeren zijn.
 • Je hebt de keuze uit onder andere kunststof, metaal, bitumen, groendak en geïsoleerde dakpanelen.
 • Qua afwerking heb je de keuze uit onder andere: golfplaten, trapezium en standaard dakpanelen met de uitstraling van dakpannen.
 • Bij het plaatsen van dakpanelen begint de dakdekker onderaan en werkt hij z’n weg naar boven. De dakpanelen worden rij voor rij geplaatst.
 • De kosten van dakpanelen beginnen vanaf €20,- tot €40,- per m² exclusief montage. Inclusief montage lopen de prijzen op tot gemiddeld €100,- tot €200,- per m². Vergelijk gratis offertes om op de kosten te besparen

Wat zijn dakpanelen?

Dakpanelen zijn een prefab dakbedekking. De panelen bestaan uit verschillende elementen, waaronder bijvoorbeeld isolatie. De buitenste laag heeft bovendien een mooie uitstraling in een kleur naar keuze, waardoor je ook nog eens zelf bepaalt hoe je dak eruit komt te zien. Bij nieuwbouwwoningen worden bijvoorbeeld veel dakpanelen geplaatst met de klassieke uitstraling van dakpannen. Ze hebben een lange levensduur van 20 tot wel 50 jaar!

Een dakpaneel bestaat uit drie lagen:

 1. De buitenste laag: de zichtbare laag die bescherming biedt tegen de verschillende weersinvloeden.
 2. De isolatielaat: deze laag voorkomt warmteverlies in de winter en voorkomt dat het onder het dak te warm wordt in de zomer. De isolatie gebruikt in dakpanelen is meestal EPS, PUR, XPS of minerale wol.

dakpanelen

De voordelen en nadelen van dakpanelen

 • Snel plaatsen: de dakpanelen zijn prefab gemaakt en worden daarom snel en efficiënt geplaatst.
 • Goede isolatie: geïsoleerde dakpanelen bieden een uitstekende isolatie waardoor je gaat besparen op de energiekosten: tot wel 40%!
 • Betaalbaar: door de snelle plaatsing bespaar je flink op de arbeidskosten, hierdoor is het een voordelige keuze.
 • Duurzaam: de panelen zijn duurzaam en goed bestand tegen uv-straling en weersinvloeden van buitenaf.
 • Brandwerend: omdat de panelen brandwerend zijn dragen ze ook bij aan de brandveiligheid van je huis.
 • Keuzevrijheid: dakpanelen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, designs, afmetingen en uitstralingen.
 • Reparatie en vervanging: bij schade aan een dakpaneel is een reparatie lastiger dan bij andere soorten dakbedekking.
 • Gewicht: doordat de panelen compleet zijn, is het gewicht relatief hoog. Hierdoor zijn ze niet geschikt voor elk dak.
 • Geluidsoverdracht: een dakpaneel zonder isolatie kan meer geluid overdragen bij bijvoorbeeld hagel of regen.

Dakpanelen kopen: welke mogelijkheden zijn er?

Wil je binnenkort dakpanelen kopen? Er zijn zo veel verschillende mogelijkheden, dat het slim is je hierin te verdiepen. Ga je voor goedkope kunststof dakpanelen of toch liever voor de charmante groendakpanelen? Hieronder gaan we wat dieper in op de verschillende mogelijkheden.

1. Kunststof dakpanelen

Kunststof dakpanelen worden meestal gemaakt van pvc. Het voordeel van dit materiaal is dat het relatief licht van gewicht is en daardoor een goede keuze voor de iets minder sterke dakconstructies. Natuurlijk loopt het gewicht wel op als je kiest voor geïsoleerde dakpanelen van pvc.

Bijkomend voordeel van kunststof dakpanelen is dat ze ook licht kunnen doorlaten. Hierdoor worden ze ook veel gebruikt bij de bouw van serre’s, veranda’s of andere overkappingen.

2. Metalen dakpanelen

Een metalen dakpaneel wordt gemaakt van staal, aluminium of koper. Alle metalen dakpanelen zijn licht van gewicht en tegelijkertijd toch ook erg sterk: ze zijn goed bestand tegen de verschillende weersinvloeden en omdat ze niet worden aangetast door regen of kou, hebben ze ook maar weinig onderhoud nodig. Je hoeft niet bang te zijn voor verkleuring of beschadigingen.

Je kunt metalen dakpanelen bovendien krijgen in verschillende uitvoeringen. Denk bijvoorbeeld aan een golfplaten dakpaneel, de klassieke stijl van dakpannen en een staande naad.

3. Bitumen dakpanelen

Bitumen dakpanelen noemen we ook wel dakshingles. Dit zijn dakpanelen gemaakt van glasvezel en asfalt. Ook deze zijn licht van gewicht en zijn bovendien snel te plaatsen. Omdat je de bitumen dakpanelen kunt krijgen in verschillende vormen, kun je ze ook voor verschillende bouwstijlen gebruiken.

groendakpanelen

4. Groendakpanelen

Groendakpanelen zijn eigenlijk gewoon dakpanelen bedekt met beplanting. Dit is dus een snelle methode om een groendak aan te leggen. De panelen zelf zijn compleet met beplanting, drainage en substraat. Hierdoor hoef je ze alleen nog maar te laten plaatsen.

Net als een gewoon groendak, zijn groendakpanelen vrij zwaar. Daarom is het belangrijk om eerst te berekenen of jouw dakconstructie dit gewicht wel kan dragen.

5. Geïsoleerde dakpanelen

Er zijn ook nog speciale geïsoleerde dakpanelen: deze worden vooral gebruikt als dakbedekking op huizen in plaats van schuren. We noemen deze dakpanelen ook wel ‘sandwichpanelen’.

Het voordeel hiervan is dat de panelen een uitstekende isolatie hebben. Je bespaart jaarlijks 20% tot 40% op je energiekosten als je nu nog geen dakisolatie hebt. Ze zijn dus zeker het overwegen waard!

6. Verschillende uitvoeringen van dakpanelen

Dakpanelen zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en designs. In de meeste gevallen heb je de keuze uit deze drie veelvoorkomende uitvoeringen:

 • Standaard dakpanelen: deze hebben de uitstraling van een pannendak. Het lijkt dus alsof je dakpannen op het dak hebt liggen, maar dan zijn ze een stuk sneller geplaatst!
 • Trapezium dakpanelen: deze dakpanelen hebben een trapezium profiel en daarmee een mooie strakke uitstraling. Verkrijgbaar in praktisch elke RAL-kleur.
 • Golfpanelen dakplaten: deze platen hebben de welbekende golfplaten structuur. Ze zijn verkrijgbaar in zowel kunststof als metaal en zorgen voor een goede afwatering!

Welke dakpanelen zijn de beste keuze en waarom?

Welk dakpaneel voor jou de beste keuze is, hangt helemaal af van de situatie. Hieronder hebben we een paar situaties op een rij gezet. Zo krijg je een goed idee welke dakpanelen voor jou de beste keuze zijn.

 • Dakconstructie met beperkte draagkracht: kies in dit geval voor dakpanelen die licht van gewicht zijn, zoals kunststof of metaal.
 • Serre, veranda of andere overkapping: kunststof panelen laten licht door en dat maakt ze een perfecte keuze voor elke overkapping.
 • Duurzaamheid is belangrijk: in dat geval zijn metalen dakplaten een goede keuze. Ze hebben een hele lange levensduur en vereisen nauwelijks onderhoud.
 • Dakpanelen moeten snel geplaatst worden: in dat geval zijn bitumen dakpanelen een goede keuze. Ze zijn snel geplaatst en er is veel mogelijk qua legpatroon.
 • Groendak met gemakkelijke installatie: groendakplaten zijn snel geplaatst en hebben de voordelen van een gewoon groendak.
 • Verbeteren van de dakisolatie: kies dan voor geïsoleerde dakpanelen. Hiermee verbeter je de dakisolatie en bespaar je jaarlijks tot honderden euro’s

Interesse in dakpanelen?

Vergelijk prijzen en ga voor de beste deal.

Dakpanelen plaatsen: wat is de werkwijze?

Hoe gaat een dakdekker te werk bij het plaatsen van dakpanelen? Hieronder vind je het stappenplan van een vakman!

Stap 1: voorbereiding en veiligheid
De eerste stap is het nemen van de juiste maatregelen zodat de dakdekker veilig aan het werk kan. Hij plaatst een steiger en inspecteert het dak op eventuele gevaren en risico’s.

Stap 2: oude dakbedekking verwijderen
Ligt er nog oude dakbedekking op het dak, dan wordt dit er nu afgehaald. De vakmannen gebruiken hiervoor grote containers waar de oude dakbedekking direct in geplaatst wordt. Ook gebruiken ze eventueel gebruik van een buis om de oude dakbedekking veilig in de container te krijgen. Over het algemeen is deze klus vaak al in een halve dag gedaan.

Stap 3: eerste rij dakpanelen plaatsen
Nu begint de dakdekker onderaan het dak met de eerste rij dakpanelen. Hij zorgt ervoor dat de panelen waterpas geplaatst zijn en dat alle bevestigingspunten op de juiste manier zijn uitgelijnd. Het bevestigen van de dakpanelen verschilt per soort, maar gaat in principe met behulp van schroeven, klemmen of clips.

Stap 4: rest van de dakpanelen plaatsen
Nu volgt de rest van het dak. De dakdekker plaatst de dakpanelen rij voor rij en zorgt ervoor dat ze allemaal netjes op elkaar aansluiten. Een goede aansluiting verbetert ook de afwatering van het dak. Afhankelijk van het paneel zorgt de dakdekker ook voor overlap, zodat het dak helemaal waterdicht is.

Stap 5: de afwerking
Nu moeten de randen nog netjes afgewerkt worden. De dakdekker gebruikt hiervoor nokstokken, afdekprofielen en windveren. Dit is allemaal vooraf afgesproken waardoor je zeker weet hoe je dak eruit komt te zien!

Tot slot controleert de dakdekker op eventuele lekkages of andere gebreken. Ook maakt hij het dak schoon en verwijdert hij alle vuil of puin. De oude dakbedekking wordt ook netjes voor je afgevoerd!

groendakpanelen

Aandachtspunten bij het plaatsen van dakpanelen

Bij het plaatsen van dakpanelen zijn er een aantal punten die niet over het hoofd gezien moeten worden en soms extra aandacht nodig hebben.

 • Waterdicht. Wanneer de dakpanelen niet goed gemonteerd worden kan er regenwater tussen de naden van de panelen naar binnen lopen. Deze naden moeten goed afgewerkt worden om dit te voorkomen.
 • Temperatuur. Wanneer dakpanelen niet op de juiste manier geplaatst worden, ontstaat er manoeuvreerruimte. Dat kan bij hoge temperatuurverschillen betekenen dat de dakpanelen gaan kraken.
 • Brandveiligheid. Brandveiligheid is ontzettend belangrijk. Kies daarom voor dakpanelen met een brandveilige isolatielaag.

Wat kosten dakpanelen?

De prijs van dakpanelen begint rond de €20,- tot €40,- per m², exclusief montage. Afhankelijk van de afwerking, kleur en stijl kunnen de prijzen oplopen. Een metalen dakpaneel kost je gemiddeld €40,- tot €120,- per m².. Inclusief de plaatsing betaal je gemiddeld €70,- tot €200,-. Voor een kunststof dakpaneel is dat ongeveer €60,- tot €100,- per m² inclusief montage!

In de tabel hieronder vind je de prijzen van verschillende soorten dakpanelen.

Dakpanelen prijs 2024

Soort dakpanelen Prijs per vierkante meter* Prijs per vierkante meter, inclusief montage*
Metalen dakpanelen €40,- tot €120,- €70,- tot €200,-
Kunststof dakpanelen €30,- tot €70,- €60,- tot €100,-
Bitumen dakpanelen €20,- tot €40,- €40,- tot €70,-
Groendakpanelen €60,- tot €150,- €100,- tot €200,-

* Let op: dit zijn gemiddelde prijzen.

Besparen op de prijs van dakpanelen? Vergelijk gratis offertes!

Wil jij dakpanelen laten plaatsen door een dakdekker bij jou in de regio? Vul in het gratis offerteformulier en krijg meerdere offertes om te vergelijken.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt meerdere offertes en kiest zelf de vakman met het beste aanbod. Je besparing loopt op tot wel 40% op de kosten!

Gratis offertes vergelijken

Veelgestelde vragen over dakpanelen

Dakpanelen zijn geschikt voor verschillende soorten daken, waaronder woningen, commerciële gebouwen en agrarische structuren. Ze kunnen worden aangepast aan verschillende ontwerpen en bieden voordelen zoals efficiënte installatie, goede isolatie en duurzaamheid.
Dakpanelen zijn verkrijgbaar in diverse stijlen en afwerkingen, zoals metalen panelen, bitumenpanelen, kunststofpanelen of zelfs zonnepaneel-dakpanelen. Ze kunnen er strak en modern uitzien, of traditioneler als ze zijn ontworpen om op dakpannen te lijken.
De beste keuze voor dakpanelen hangt af van specifieke behoeften en vereisten. Factoren zoals isolatiewaarde, duurzaamheid, esthetiek en budget spelen een rol. Het is raadzaam om professioneel advies in te winnen en de eigenschappen en specificaties van verschillende dakpanelen te vergelijken om de beste keuze te maken.
Dakplaten worden meestal geplaatst door ze in rijen te installeren en ze stevig te bevestigen volgens de instructies van de fabrikant. Dit omvat vaak het gebruik van bevestigingsmiddelen zoals schroeven, klemmen of clips. Het is belangrijk om de juiste installatietechnieken te volgen om een stevige en waterdichte dakconstructie te garanderen.
Over het algemeen kunnen dakpanplaten goedkoper zijn dan traditionele dakpannen. Dit komt doordat dakpanplaten prefab-elementen zijn en snel kunnen worden geïnstalleerd, wat resulteert in kortere arbeidstijden en lagere installatiekosten. Het is echter belangrijk om de kosten van materiaal, installatie en eventueel onderhoud op lange termijn in overweging te nemen bij het maken van een beslissing.