dakpanelen

Dakpanelen: info en prijzen

Dakpanelen zijn een vorm van dakbedekking waarbij meerdere elementen van het dak in één paneel zitten. Dakpanelen hebben een isolatielaag en zijn makkelijk te plaatsen. Hieronder staat beschreven wat dakpanelen precies zijn, hoe dakpanelen geplaatst worden en wat de kosten zijn.

Ben je op zoek naar een dakdekker?

Start gratis offerteaanvraag!

Wat zijn dakpanelen?

Dakpanelen zijn panelen die als dakbedekking gebruikt worden. De dakpanelen combineren verschillende onderdelen van het dak in één. Denk hierbij aan de dakpannen en de panlatten. Het plaatsen van het dak gaat hierdoor veel sneller, omdat niet alle delen apart geplaatst hoeven te worden. De dakpanelen zijn vaak licht en geïsoleerd.

Dakpanelen met isolatie

De buitenzijde van de dakpanelen zijn bekleed met een metalen wand en tussen de twee wanden zit een isolatielaag. Er zijn verschillende isolatiematerialen die hiervoor gebruikt worden.

  • Kunststof. Voorbeelden van kunststof isolatiematerialen zijn PIR of gespoten PUR. Deze materialen hebben een goede thermisch isolerende eigenschap.
  • Minerale wol. Minerale wol, zoals glaswol of rotswol, hebben een zeer goede akoestische isolatie. Dit betekent dat de panelen het geluid goed kunnen tegenhouden. De thermische eigenschappen is bij deze vorm van isolatie minder goed.

Voordelen van dakpanelen

Dakpanelen hebben een aantal voordelen.

  • Montage. Doordat de panelen vrij licht zijn en het meerdere onderdelen van het dak in één is, zijn ze makkelijk te monteren.
  • Besparen. Het makkelijk plaatsen brengt nog een voordeel met zich mee. Je kunt hierdoor namelijk besparen op de arbeidskosten, omdat de dakdekker sneller klaar is.
  • Dakconstructie. Een ander voordeel van dakpanelen is dat, doordat ze zo licht zijn, ze op bijna alle dakconstructies geplaatst kunnen worden.
  • Duurzaam. De dakpanelen met isolatie zorgen ervoor dat je kunt besparen op je energierekening. Het is een duurzame en milieuvriendelijke keuze.

Dakpanelen plaatsen

De voordelen van dakpanelen hebben veel te maken met het feit dat ze makkelijk en snel te plaatsen zijn. Maar hoe worden deze panelen precies geplaatst?

Voordat de dakpanelen geplaatst worden moet het dak opgemeten worden. Op de onderconstructie wordt aangegeven waar de panelen geplaatst moeten worden. Er wordt van beneden naar boven gewerkt, omdat op de bevestigingsrand van het onderste paneel het bovenliggende paneel wordt geplaatst.

Waar wordt op gelet bij de plaatsing?

Bij het plaatsen van dakpanelen zijn er een aantal punten die niet over het hoofd gezien moeten worden en soms extra aandacht nodig hebben.

  • Waterdicht. Wanneer de dakpanelen niet goed gemonteerd worden kan er regenwater tussen de naden van de panelen naar binnen lopen. Deze naden moeten goed afgewerkt worden om dit te voorkomen.
  • Temperatuur. Wanneer dakpanelen niet op de juiste manier geplaatst worden, ontstaat er manoeuvreerruimte. Dat kan bij hoge temperatuurverschillen betekenen dat de dakpanelen gaan kraken.
  • Brandveiligheid. Brandveiligheid is ontzettend belangrijk. Kies daarom voor dakpanelen met een brandveilige isolatielaag.

Dakpanpanelen kopen?

Ben je geïnteresseerd in dakpanelen kopen, dan wil je natuurlijk weten hoeveel dit gemiddeld kost.
Voor losse dakpanelen ben je tussen de € 10,- tot € 25,- per m² kwijt. Laat je deze dakpanelen plaatsen door een dakdekker? Dan zul je de arbeidskosten er nog bij moeten rekenen. De gemiddelde prijs zal dan uitkomen op € 20,- tot € 60,- per m².

Werkzaamheden Prijs per m²*
Dakpanelen (zonder plaatsen) € 10,- tot € 25,-
Dakpanelen (met plaatsen) € 20,- tot € 60,-

* Let op: dit zijn gemiddelde kosten inclusief btw.

Dakpanelen laten plaatsen? Doe de gratis offerteaanvraag!

Wil jij dakpanelen laten plaatsen door een dakdekker bij jou in de regio? Vul in het gratis offerteformulier en krijg meerdere offertes om te vergelijken.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt meerdere offertes en kiest zelf de vakman met het beste aanbod. Je besparing loopt op tot wel 40% op de kosten!

Gratis dakdekker offertes vergelijken!