Dakpannen met zonnepanelen plaatsen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Soorten dakbedekking » Dakpannen met zonnepanelen

Dakpannen met zonnepanelen: alles wat je moet weten!

In plaats van zonnepanelen, kun je er ook voor kiezen om dakpannen met zonnepanelen te plaatsen. Hierbij zijn de zonnecellen geïntegreerd in de dakpan. Het resultaat is een strak en modern dak dat zoveel mogelijk energie opwekt!

Op deze pagina lees je alles wat je moet weten over zonnepannen: wat zijn de voor- en nadelen? Is het de investering waard? Je leest ook of ze net zo goed zijn als traditionele zonnepanelen en we geven antwoord op een paar van de meest gestelde vragen.

Dakpannen met zonnepanelen: alle belangrijke informatie op een rij

  • Dakpannen met zonnepanelen zijn dakpannen waarbij de zonnecellen geïntegreerd zijn. Hierdoor vallen ze niet op en ziet het dak er strak uit.
  • Er zijn verschillende soorten zonnepannen, waaronder: keramische zonnepannen, zonneleien, sneldekpannen met zonnepanelen en brede zonnepannen.
  • Als alternatief zijn er ook indak zonnepanelen. Dit zijn normale panelen die geïntegreerd zijn met de rest van het dak.
  • Over het algemeen brengen zonnepannen niet voldoende op ten opzichte van standaard zonnepanelen.
  • Wel is het een geschikte keuze voor monumentale panden waar reguliere zonnepanelen geen optie zijn. Of als je veel waarde hecht aan de uitstraling van je woning en dak.

Dakpan zonnepanelen: wat zijn de mogelijkheden?

Dakpannen met zonnepanelen komen in verschillende soorten en maten. Welke soort zonnepannen voor jou de beste keuze is, hangt af van onder andere je budget en je eigen wensen en voorkeuren. Zo zijn er keramische zonnepannen die goed passen bij klassieke woningen: deze zijn gemaakt van keramisch materiaal en sluiten naadloos aan op de rest van het dak. Maar heb je een woning met dakleien, dan zijn speciale zonneleien misschien een mooiere keuze. Deze zijn geschikt voor een flexibele plaatsing en kun je bovendien verwijderen en verplaatsen als dat later nodig blijkt!

In de tabel hieronder lees je meer over de verschillende mogelijkheden. Behalve dakpannen met zonnecellen kun je ook nog kiezen voor indak zonnepanelen: dit zijn reguliere zonnepanelen die geïntegreerd zijn in je dak.

Soorten zonnepannen Eigenschappen Voordelen Nadelen Welke merken?
Keramische zonnepannen Gemaakt van keramisch materiaal Mooie uitstraling, naadloze integratie in het dak, duurzaam en behoudt de oorspronkelijke uitstraling Hogere kosten in vergelijking met zonnepanelen, lager rendement per oppervlak ZEPBV, Solar Constructions
Zonneleien Vormgegeven als dakleien, flexibele plaatsing Naadloze integratie in het dakoppervlak, mooie uitstraling, verwijderbaar en verplaatsbaar Beperkte energieopwekking, minder efficiënt dan zonnepanelen, hogere kosten vergeleken met andere dakbedekking Solar Century, Eternit
Sneldekpannen met zonnepanelen Traditionele sneldekpannen met zonnecellen, verschillende kleuropties Eenvoudige installatie, behoud de dakuitstraling, verwijderbaar en verplaatsbaar Minder energieopwekking dan zonnepanelen, minder efficiënt Synroof, Nelskamp
Brede zonnepannen Brede dakpannen met zonnecellen Hogere energieopwekking per dakpan, verwijderbaar en verplaatsbaar, heeft een mooi uiterlijk Beperkte kleuropties, minder flexibel Eternit, Stafier, Solar Century
Indak zonnepanelen Zonnepanelen geïntegreerd in het dak Duurzaam en weerbestendig, mooie uitstraling, hogere energieopwekking per oppervlak, verbeterde dakisolatie Vereist dakrenovatie of nieuwbouw, hogere kosten vergeleken met zonnepanelen Solinso

Zonnepanelen in dakpannen

Wanneer we het hebben over dakpannen met zonnepanelen, dan bedoelen we eigenlijk een geïntegreerd systeem op het dak. Dat betekent dat de zonnepannen of zonnepanelen op gelijke hoogte liggen en je hierdoor een strakke uitstraling van het dak behoudt. Hiervan zijn er verschillende soorten uitvoeringen, zoals keramische zonnepannen en zonneleien. Ook kun je ervoor kiezen om ingebouwde zonnepanelen te plaatsen. Deze zijn ook geïntegreerd en liggen dus op dezelfde hoogte als de rest van je dakbedekking.

dakpannen met zonnepanelen

1. Keramische zonnepannen

De keramische zonnepan ziet eruit als een traditionele keramische dakpan. Hierdoor krijgt je dak dezelfde uitstraling. Toch is dit niet per se de beste keuze als het gaat om rendement. De verwerkte zonnepanelen zijn erg klein waardoor je uiteindelijk maar een klein oppervlak hebt aan zonnecellen. Bovendien zorgt de golvende vorm ervoor dat er continu schaduwen op je dak vallen, waardoor een deel van de zonnecellen niet zal werken.

Wanneer zijn keramische zonnepannen wel geschikt

Bijvoorbeeld op monumentale panden waarbij reguliere zonnepanelen geen optie zijn, maar je wel energie wilt kunnen opwekken.

2. Zonneleien

Zonneleien doen het iets beter dan keramische zonnepannen, omdat ze geen golvende vorm hebben en hierdoor geen schaduwen. Leien kunnen op verschillende manieren geplaatst worden: het kan dus zijn dat het patroon van de zonneleien niet goed aansluit op de rest van je dak: houd daar rekening mee met een eventuele dakrenovatie. Voor het mooiste resultaat kun je zonneleien het beste combineren met lange, smalle leien van 40×27 centimeter met een dubbele dekking.

3. Sneldekpannen met zonnepanelen

Het paneeltje met zonnecellen is op de sneldakpan gemonteerd, en hierdoor is de dakpan zelf nog deels zichtbaar. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, zoals steencomposiet, keramiek of kunststof en aan iedere dakpan zit een kabel met connector die wordt gekoppeld aan een string.

4. Brede dakpannen

Dit is vergelijkbaar met de sneldekdakpannen: een paneeltje is op de dakpan gemonteerd. Wat het grote verschil is, is de breedte. Brede dakpannen met zonnecellen zijn zo ongeveer 4 tot 8 dakpannen breed. Dit maakt het plaatsen snel en efficiënt. Je kunt de brede dakpannen met zonnepanelen goed combineren met verschillende dakpannen, zoals kleidakpannen, dakleien en betondakpannen.

5. Indak zonnepanelen

Tot slot zijn er indak zonnepanelen. Voor de meeste mensen is dit toch de beste keuze, omdat het rendement een stuk hoger is. Indak zonnepanelen leveren veel meer op dan zonnepannen en hebben dezelfde strakke uitstraling. Wel moet je rekening houden met een grote verbouwing voor het plaatsen van Indak zonnepanelen: daarom laten veel mensen deze vooral plaatsen bij nieuwbouwprojecten.

Doe de gratis offerteaanvraag en vergelijk offertes van specialisten uit je eigen regio.

Zonnepanelen op dakpannen

Een alternatief voor geïntegreerde zonnepanelen of zonnepannen, is het plaatsen van zonnepanelen op dakpannen. Dit is een stuk goedkoper én levert meer op dan zonnepannen. Hierdoor is de terugverdientijd ook korter.

Waarom mensen toch kiezen voor geïntegreerde systemen? Dat komt omdat ze de uitstraling van standaard zonnepanelen niet mooi vinden. Ze liggen niet op gelijke hoogte met het dak en daarom vinden veel mensen dat ze een minder mooie uitstraling hebben. Wat voor jou de beste keuze is hangt natuurlijk af van je persoonlijke voorkeuren.

Wat kosten dakpannen met zonnepanelen?

De kosten van een zonnepan liggen gemiddeld rond de €25,- per stuk. Per vierkant meter betaal je hiervoor dan ongeveer €250,- tot €500,-. Dat is relatief hoog vergeleken met de kosten van een standaard zonnepaneel. Een gewoon zonnepaneel kost ongeveer €650,- tot €800,- per stuk, afhankelijk van het vermogen dat je kiest.

Dakpannen met zonnecellen: kosten 2024

Onderdeel Prijs*
Zonnepan per stuk € 25,-
Zonnepan per m² € 250,- tot € 500,-
Zonnepaneel per stuk € 650,- tot € 800,-

Op zoek naar een alternatief voor reguliere zonnepanelen?

Vergelijk prijzen en ga voor de beste deal.

Zonnepannen versus zonnepanelen: is het de investering waard?

Er zitten zowel financieel als in gebruik grote verschillen tussen zonnepannen en traditionele zonnepanelen. Zijn dakpannen met zonnepanelen nou echt de moeite waard?

Het rendement van zonnepannen ligt een stuk lager dan van zonnepanelen. Tegelijkertijd liggen de kosten ook een stuk hoger. Financieel gezien is het dus echt verstandiger om te kiezen voor traditionele dakpannen of voor indak zonnepanelen (bij nieuwbouw). Wanneer de investering geen probleem is, je genoeg energie kunt opwekken met zonnepannen en je de uitstraling van traditionele zonnepanelen echt niet mooi vindt zijn zonnepannen een prima alternatief.

  Dakpannen met zonnepanelen Zonnepanelen op het dak
Installatie €13.500,- €4.500,-
Dakpannen (500) n.v.t. €1.000,-
Totaal: €13.500,- €5.500,-

Interesse in zonnepannen? Vergelijk gratis offertes!

Wil jij zonnepanelen op je pannendak, of heb je interesse in zonnepannen? Dan kun je er voor kiezen een dakdekker in te schakelen om je hierbij te helpen! Ook wanneer je nog niet weet welke keuze het beste bij jou past kan een dakdekker adviezen bieden.

Hoe kom ik in contact met een dakdekker?

Je komt in contact met een dakdekker bij jou in de regio door het gratis offerteformulier in te vullen!

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt meerdere offertes en kiest zelf de vakman met het beste aanbod. Je besparing loopt op tot wel 40% op de kosten!

Gratis offertes vergelijken

Veelgestelde vragen over zonnepanelen in dakpannen

Wat kost een dakpan met zonnepaneel? De prijs van een dakpan met zonnepaneel varieert, maar gemiddeld kost een zonnepan per stuk ongeveer €25,-. De totaalprijs per vierkante meter kan liggen tussen €2500,- en €5000,-, afhankelijk van het type en de kwaliteit van de zonnepannen.
Zonnepannen zijn dakpannen met geïntegreerde zonnecellen. Ze combineren de functie van traditionele dakbedekking met de mogelijkheid om zonne-energie op te wekken. Hierdoor wordt de esthetische uitstraling van het dak behouden, terwijl duurzame energie wordt geproduceerd.
Het plaatsen van zonnedakpannen biedt verschillende voordelen, zoals een naadloze integratie in het dakoppervlak, esthetische aantrekkelijkheid, duurzaamheid en verplaatsbaarheid van sommige systemen.
De terugverdientijd van zonnedakpannen varieert en is afhankelijk van factoren zoals de initiële investering, energieprijzen, locatie en eventuele financiële incentives. Het kan enkele jaren tot tientallen jaren duren om de investering terug te verdienen.
Zonnepannen leveren doorgaans het meeste op wanneer ze worden geplaatst op een dak met een gunstige oriëntatie (zuidgericht) en voldoende blootstelling aan zonlicht gedurende de dag.
Of zonnepannen of zonnepanelen een betere keuze is, hangt af van verschillende factoren, zoals persoonlijke voorkeur, esthetiek, beschikbare ruimte op het dak en budget. Beide systemen kunnen efficiënt zijn in het opwekken van zonne-energie, dus het is belangrijk om de specifieke behoeften en omstandigheden in overweging te nemen bij het maken van een keuze.