Interesse in dakpanplaten?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40%!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Soorten dakbedekking » Dakpanplaten

Dakpanplaten: info, plaatsen en prijzen

Wil je een kosteneffectieve en stijlvolle oplossing voor je dak? Dan zijn dakpanplaten iets voor jou. Deze platen bieden dezelfde “look” als dat van echte dakpannen, in verschillende formaten, kleuren en uitvoeringen. In dit artikel lees je over de eigenschappen, voordelen, nadelen en prijzen van dakpanplaten.

Wat zijn dakpanplaten precies?

Dakpanplaten zijn prefab platen met de uitstraling van klassieke dakpannen. Ze worden gebruikt om veel verschillende soorten gebouwen te bedekken, zowel bij nieuwbouw als renovatieprojecten. Deze stevige dakpanplaten worden gemaakt uit gegalvaniseerd staal, aluminium of kunststof en ze hebben vaak een coating die ervoor zorgt dat ze weinig tot geen onderhoud nodig hebben. Voor meer isolatie kan je ook voor geïsoleerde dakpanplaten kiezen.

Voordelen van dakpanplaten

  • Dakpanplaten zijn een goedkope en lange durende oplossing voor verschillende daktypes.
  • Ze zijn niet alleen licht van gewicht, maar ook snel en makkelijk geïnstalleerd.
  • Daarnaast is het mogelijk om geïsoleerde dakpanplaten te installeren voor een combinatie van dakbedekking en geïsoleerde materiaal in één.
  • De levensduur van de dakpanplaten kan tot wel 20 à 50 jaar gaan, afhankelijk van de kwaliteit van het plaatsen.
  • Te gebruiken op veel daktypes: de dakpanplaten kunnen worden toegepast vanaf hellingsgraden van 7 à 10 graden, of meer.

Voordelen t.o.v. gewone dakpannen

Er is veel te overwegen als je kiest tussen dakpanplaten en traditionele dakpannen. Op vlak van look hebben de nieuwste generatie platen dezelfde details als dakpannen. Dakpanplaten zijn doorgaans duurder dan dakpannen, maar door het lichte gewicht en het grote formaat, kan de plaatsing sneller gebeuren en daarom kan het toch een goedkope investering zijn. Uiteindelijk hangt het af van je eigen wensen.

Ontvang nu gratis offertes.

En de nadelen?

  • Dakpanplaten kunnen lastig te plaatsen zijn rondom dakkoepels en schoorstenen.
  • En er kan meer geluidsoverlast optreden bij regen- of hagelbuien.

De beste manier om dit te voorkomen is door middel van geïsoleerde dakpanplaten. Daarnaast moet een speciale anticondensfolie aangebracht worden onder de platen om condensvorming tegen te gaan. Een ervaren dakwerker kan je helpen om ervoor te zorgen dat alle aandachtspunten worden verzekerd bij de plaatsing van de dakpanplaten.

Prijzen van dakpanplaten 2024

De kostprijs van dakpanplaten hangt af van verschillende factoren, zoals grootte, afwerking en materiaal. De prijzen variëren meestal tussen de 45 en 75 euro per vierkante meter (incl. btw en plaatsing). Als je voor dakpanplaten met isolatie kiest, kan de prijs hoger liggen, aangezien er dan meer voorbereidende werkzaamheden nodig zijn. Ook zijn de platen met isolatie zelf ook duurder.

Type dakpanplaten Gemiddelde prijs per m² inclusief btw en plaatsing Levensduur
Standaard dakpanplaten €45,- tot €75,- per m2 20-50 jaar
Dakpanplaten met isolatie €50,- tot €200,- per m2 30-50 jaar

Hier lees je meer over andere soorten dakbedekking.

Nieuwe dakpanplaten en niet teveel betalen?

Vergelijk prijzen en ga voor de beste deal.

Soorten dakpanplaten: de uitvoeringen

1.      Isolatie

Welk type dakpanplaten je het beste kiest hangt af van het doel. Als thermische isolatie minder belangrijk is, zoals bij een tuinhuis, dan volstaat een plaat zonder isolatie. Maar als energiezuinigheid en comfort een must zijn, zoals bij woningen, opslagplaatsen of andere gebouwen, dan is geïsoleerde dakpanplaten de betere optie. Hoewel ze wat duurder zijn, leveren ze wel meer thermische en geluidsisolatie op. Let er wel op dat je als doe-het-zelver enkel dakpanplaten zonder isolatie kunt gebruiken; met isolatie is meestal een kraan nodig voor de plaatsing.

2.      Materiaalsoort en kleur

Er zijn verschillende materialen beschikbaar voor het leggen van dakpanplaten, zoals gegalvaniseerd staal, aluminium of kunststof. Stalen platen zijn goedkoper, maar roestgevoelig. Aluminium is lichter en duurder, maar minder gevoelig voor corrosie. Ook kunststof is een licht materiaal met hoge duurzaamheid, maar wel vatbaarder voor wind en geluidshinder. In termen van kleuren kan deze panlatten in diverse RAL-kleuren gemaakt worden; antraciet, terracotta, roodtinten, zwarte en grijs zijn de meest populaire keuzes die het meest lijken op traditionele dakpannen.

3.      Afmetingen van de dakpanplaat

Dakpanplaten zijn ideaal voor iedere dakvorm. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen met een standaardbreedte van 1 meter en lengtes die variëren van ongeveer 20 meter. Je kunt ze ook op maat laten maken, waarmee je de grootte van de pannen zelf aanpast. Kortom, dakpanplaten passen overal!

4.      Afwerking

Er zijn verschillende afwerkingen beschikbaar voor dakpanplaten. Bijvoorbeeld: de binnenkant kan worden geïsoleerd en laten zien, of afgewerkt met staal of polyester. Voor de buitenzijde kun je een coating kiezen om te beschermen. De nok en dakranden kunnen ook worden afgewerkt met profielen die de perfecte aansluiting en waterdichtheid garanderen.

Dakpanplaten plaatsen: hoe werkt dat?

Bij het plaatsen van dakpanplaten worden er speciale schroeven in dezelfde kleur als de platen gebruikt. Wanneer het om een overzetdak gaat, worden lange schroeven bovenop de oude dakbedekking gedraaid zodat de panlatten aangebracht kunnen worden.

Vervolgens komen daar de dakpanplaten op te liggen. Het afwerken gebeurt met hulpstukken in hetzelfde materiaal als de panplaten.

Belangrijk bij montage is dat er een geschikte onderfolie gebruikt moet worden wanneer het op een geïsoleerd dak toegepast gaat en dat de hellingshoek minimaal 7 graden is. Ook is het belangrijk dat de platen recht worden gemonteerd en stevig vastgeschroefd zodat ze niet bewegen door harde wind.

Zelf doen of uitbesteden?

Het plaatsen van dakpanplaten is een complexe taak die veel kennis en vaardigheden vereist. Hoewel je het op eigen houtje kan proberen, zijn er verschillende factoren waarmee je rekening moet houden.

Ten eerste moet je ervoor zorgen dat je de juiste kennis en ervaring hebt om de dakpanplaten op een veilige manier te installeren.

Ten tweede is het belangrijk dat je de benodigde gereedschap en machines hebt voor het werk.

Daarnaast is goede verzekering van essentieel belang als er schade optreedt tijdens de installatie.

Waarschijnlijk is het uitbesteden van de klus aan een professionele dakdekker dan ook de beste oplossing om ervoor te zorgen dat alles goed gaat.

Besparen op dakpanplaten? Gratis offertes!

Wil je dat de dakpanplaten goed en snel geplaatst worden? Kies dan voor een gespecialiseerde dakdekker. Vergelijk gratis offertes en kies zo de beste dakdekker. Zo weet je zeker dat de werken goed gedaan worden, voor een scherpe prijs.

Gratis offertes vergelijken