Interesse in shingles dakbedekking?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40%!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Soorten dakbedekking » Dakshingles

Dakshingles: info, plaatsen en prijzen

Heb je een goedkope en flexibele dakbedekking nodig voor een tuinhuis, schuur of dierenverblijf? Shingles zijn dan wellicht iets voor je. Er bestaan bitumen shingles, maar ook luxe shingles in een houten uitvoering. Wat zijn de voordelen en nadelen van beide varianten? Wat kost het om een dak te bedekken met shingles? En wat zijn de alternatieven? Je ontdekt het in dit artikel!


Shingles dak: de belangrijkste informatie op rij

  • Dakshingles, vaak bitumen leien genoemd, zijn ideaal als kostenvoordelige dakbedekking voor bijvoorbeeld schuurtjes, tuinhuizen en dierenverblijven.
  • Het is licht van gewicht en flexibel. Daardoor is het makkelijk te plaatsen. Je hebt de keuze uit een breed scala aan kleuren, en ze zijn geluidsisolerend.
  • De prijs van dakshingles varieert van €15,- tot €25,- per m2 voor bitumen en van €40,- tot €80,- per m2 voor houten dakshingles. Tip: Vergelijk gratis offertes.
  • Nadelen zijn de relatief beperkte levensduur van maximaal 20 jaar (afhankelijk van de kwaliteit van de shingles en plaatsing).
  • De stapppen voor het leggen van dakshingles bestaan uit: dakbeschot en onderlaag plaatsen, de shingles plaatsen en daarna de nok en randen afwerken.

Wat zijn dakshingles?

Dakshingles, als dakbedekking, wordt in de volksmond ook vaak bitumen leien of bitumen dakpanelen genoemd. Wat veel mensen niet weten is dat ze ook in hout verkrijgbaar zijn. Ze zijn vooral populair bij tuinhuizen, carports, en andere bijgebouwen met een hellend dak.

Wat kosten dakshingles?

De prijs voor dakshingles per vierkante meter is afhankelijk van de grootte van het dak, het type shingle en waar je ze koopt. De prijs van bitumen dakshingles ligt meestal tussen de €15 en €25 per m2 inclusief btw en montage door een specialist. Houten dakshingles zijn duurder, en kostten gemiddeld €40 tot €80 per m2 inclusief btw en plaatsing.

Shingles prijs per m2 in 2024

Type dakshingles Prijs per m² inclusief btw en plaatsing* Voordelen
Bitumen dakshingles €15,- tot €25,- per m2 Voordelig in aanschaf, lichtgewicht en flexibel, veel kleuren, geluidsisolerend.
Houten dakshingles €40,- tot €80,- per m2 Luxe, landelijke uitstraling.

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen die per dakdekker verschillen.

Overweeg je nieuwe dakshingles?

Vergelijk prijzen en ga voor de beste deal.

Van plan om ze zelf te plaatsen?

Dan is de vierkante meterprijs voor bitumen shingles tussen €7,- tot €15,- euro per m2 (incl. btw). En voor houten dakshingles €35 tot €70 euro per m2, inclusief btw.

Voordelen van dakshingles

Als je op zoek bent naar een kosteneffectieve oplossing voor een dakbedekking, dan zijn dakshingles de perfecte keuze.

• Ze zijn lichtgewicht en flexibel, wat betekent dat ze gemakkelijk te plaatsen zijn, en bieden uitstekende bescherming tegen weersomstandigheden.
• Bovendien heb je de keuze uit een breed scala aan kleuren en vormen waarmee je precies kan bepalen hoe jouw woning eruit moet zien.
• Dakshingles zijn goed geluidsisolerend, waardoor je minder last hebt van geluidshinder.

Nadelen

In tegenstelling tot andere dakbedekkingen zoals pannen, platen of leien, hebben dakshingles een korte levensduur. Men kan rekenen op 10-20 jaar, afhankelijk van de kwaliteit en de plaatsing.

Daarnaast zijn ze gevoelig voor mosvorming. Een optie hiervoor is om shingles te kopen met een anti-mos coating. Ook zijn ze niet aan te raden voor goed geïsoleerde daken, omdat ze gevoelig zijn voor temperatuurverschillen en condensvorming aan de onderkant. Hiervoor is het beter om eerder te kiezen voor een goed geventileerde onderconstructie.

Verschillende uitvoeringen dakshingles

Lees hieronder meer over de diverse uitvoeringen voor dakshingles.

1. Materialen

Als je op zoek bent naar dakbedekking, kun je kiezen uit twee soorten shingles: bitumen dakshingles en houten shingles.
Bitumen (asfalt) shingles zijn goedkoper en bestaan uit flexibele elementen die van lange stroken bitumen gesneden zijn. Je kunt ze vastnagelen met asfaltspijkers of ze lijmen voor een stevigere verbinding.

Wil je juist een luxe landelijke look? Dan zijn houten shingles een perfecte keuze. Ze bestaan uit op maat gezaagde plankjes in materialen als grenen en ceder die geplaatst worden in twee of drie lagen, waardoor de bekleding 100% waterdicht is. Let wel op dat hout duurder is dan bitumen per vierkante meter.

2. Vormen

Wanneer je een grote oppervlakte dak moet bedekken, zijn rechthoekige dakshingles het meest populair omdat ze gemakkelijk te leggen zijn. Ook zeshoekige shingles die op natuur of kunstleien lijken, bieden interessante opties voor grotere daken. Voor een kleiner oppervlak zoals bijvoorbeeld een privé-buitenruimte of een dierenverblijf, zijn beverstaart shingles ideaal door hun warme en rustieke uitstraling.

3. Kleuren

Bitumen shingles zijn er in vele kleuren. Rood en zwart komt het vaakst voor, maar je kan ook kiezen voor andere kleuren zoals blauw, groen, oranje, bruin of grijs.

4. Afwerking met coating en dakstrips

Wil je dat je dak zo lang mogelijk mooi blijft? Kies dan voor shingles met een speciale coating en afwerking met aluminium dakstrips. Er bestaan ook verschillende systemen om je dak goed te ventileren, waardoor vocht je shingles of dakbeschot niet beschadigen.

Dakshingles leggen: de stappen

Het leggen van dakshingles is een klus die gedaan kan worden door een professional, maar ook door een handige doe-het-zelver.

1. Juiste materialen nodig

Zorg ervoor dat je de juiste materialen hebt, evenals een stevige trap of ladder. Voordat je begint, moet je controleren dat het dak schoon en droog is.

De benodigde materialen zijn:

• Dakleer onderlaag
• Shinglelijm
• Verzinkte daknagels
• Shingles
• Daktrim
• Voetlood voor muur/schoorsteen

Qua gereedschap heb je een mes, ladder en hamer nodig.

2. Dakbeschot plaatsen

Dakshingles moeten worden bevestigd op houten plaatmateriaal, het dakgeschot. Gebruik hiervoor bij voorkeur multiplex of OSB platen met een dikte van minstens 18 mm. Bevestig de platen stevig aan de gordingen of sporen.

3. Onderlaag

Zorg ervoor dat de ondergrond stofvrij en goed droog is voor het aanbrengen van de onderlaag (een soort folie). Deze onderlaag dient als basisbescherming en voorkomt dat vocht naar binnen dringt. Het is niet verplicht om een onderlaag aan te brengen, maar het wordt vooral gebruikt op daken met een lage hellingshoek (<15 °). Zorg ervoor dat de onderlagen goed overlappen.

4. Shingles plaatsen

Begin met het plaatsen van de voetshingles aan de onderkant van het dak. Zorg ervoor dat ze precies volgens de instructies op de verpakking worden geplaatst en spijker ze vast met asfaltnagels. Leg daarna een tweede rij shingles in halfsteensverband bovenop. Bouw zo de rijen naar boven toe tot aan de nok af.

5. Nok afwerken

Begin met het knippen van de shingles en vouw ze daarna over de nok. Een heteluchtpistool kan je hierbij helpen om ze wat voor te verwarmen, waardoor de plooi eenvoudiger wordt. Bevestig de nokshingles vervolgens met asfaltnagels en laat ze elkaar hierbij overlappen. Zo werk je stapsgewijs de nok van het dak af.

6. Randen afwerken

Afronden van het dak wordt gedaan door middel van het aanbrengen van aluminium dak strips in de randen.

Alternatieven voor shingles

1. Dakplaten
Als je op zoek bent naar een betaalbare en duurzame dakoplossing, zijn dakplaten ook een goede keuze. Ze bieden een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding en kunnen langer meegaan dan shingles (tot wel 50 jaar, afhankelijk van de kwaliteit en het plaatsingsproces). Je kan kiezen uit verschillende dakplaten, waaronder dakpanplaten, trapeziumdaken of golfplaten (met of zonder isolatie).

2. Dakpannen
Naast dakpanplaten kun je ook kiezen voor betonnen of keramische dakpannen. Betonnen pannen zijn betaalbaar en gemakkelijk te plaatsen, terwijl keramische pannen een authentiekere uitstraling bieden en meer weerstand hebben. Betonnen dakpannen gaan minimaal 30 jaar mee. Keramische dakpannen nog langer, minimaal 50 jaar.

3. Kunststof dakbedekking
Kunststof dakbedekking is licht van gewicht, eenvoudig te installeren en duurzaam, terwijl de materialen waar het van gemaakt is, waterdicht en bestand zijn tegen extreme weersomstandigheden. Bovendien heeft het veel stijlen, kleuren en texturen om uit te kiezen voor het perfecte dak dat bij je huis of gebouw past. Voorbeelden van kunststof dakbedekking zijn:

• Polyvinylchloride (PVC) dakbedekking is een van de meest populaire kunststoffen voor dakbedekking, bekend om zijn sterkte, flexibiliteit en weerstand tegen vocht. Het gaat tot wel 40 jaar mee.
• Thermoplastische olefine (TPO) dakbedekking wordt gezien om zijn duurzaamheid, energie-efficiëntie en UV-bestendigheid. Deze dakbedekking gaat minstens 30 jaar mee.
• Ethylenepropyleenterpolymeer (EPDM) is rubberachtige kunststof met uitstekende weerstand tegen extreme temperaturen en UV-straling. EPDM gaat tot wel 50 jaar mee.

4. Bitumen
Bitumen is een veelvoorkomende keuze voor daken van bijgebouwen. Het is duurzaam, en relatief voordelig. Het gaat zo’n 20-40 jaar mee.

Besparen op dakshingles? Vergelijk gratis offertes!

Dakshingles zijn een geweldige keuze voor dakbedekking vanwege hun prijs, eenvoud van installatie en duurzaamheid. Afhankelijk van het type shingle dat je kiest, de grootte van je dak en waar je het koopt, bepaalt het uiteindelijke prijskaartje. Vergelijk daarom offertes van dakdekkers uit je regio en bespaar op de kosten.

Gratis offertes vergelijken