Besparen op EPDM dakbedekking?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40%!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Soorten dakbedekking » EPDM dakbedekking

EPDM dakbedekking

Door je dak te bekleden met EPDM dakbedekking profiteer je van een aantal voordelen. Je hoeft bijvoorbeeld maar weinig onderhoud te plegen, het materiaal gaat zeer lang mee en is daarnaast uitstekend te combineren met dakisolatie. Ook is dakrubber wortelbestendig en hierdoor geschikt voor een sedumdak.

Op deze pagina lees je alles over de voordelen van EPDM, hoe een vakman het materiaal plaatst en de verschillen tussen bitumen en EPDM. Daarnaast geven we je uiteraard meer info over de gemiddelde prijs.

EPDM dakbedekking: belangrijkste informatie op een rij

 • EPDM dakbedekking kost €95,- tot €120,- per m². Een compleet nieuw dak, van 50 m², laat je plaatsen vanaf €1.500,-.
 • EPDM heeft een lange levensduur van gemiddeld 40 tot 50 jaar. Het is van nature elastisch en daardoor scheurt het niet zomaar bij temperatuurswisselingen.
 • Omdat EPDM op maat gemaakt wordt, zijn er geen naden. Hierdoor is de kans op lekkages nog kleiner.
 • EPDM wordt aangebracht met een speciale lijm, meestal wordt het materiaal dubbel verlijmd voor een sterke verbinding.


Wat is EPDM dakbedekking?

EPDM staat voor Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer, oftewel synthetisch rubber. Het wordt daarom ook wel rubberfolie genoemd. EPDM wordt steeds een populairdere dakbedekking voor platte daken.

Wat kost EPDM dakbedekking?

De kosten voor EPDM zijn gemiddeld €95,- tot €120,- per vierkante meter. Het gemiddelde uurtarief van een dakdekker is €30,- tot €45,- per uur. Het plaatsen van een nieuw dak begint vanaf een prijs van €1.200,-.

De totale prijs voor het leggen van EPDM is afhankelijk van een aantal factoren. Denk hierbij aan het dakoppervlak, of er oude dakbedekking verwijderd moet worden en de prijzen voor de dakdekker. Bekijk de tabel voor nog meer informatie over de prijs.

EPDM leggen: prijs 2024

Factoren Gemiddelde kosten in 2024*
Uurloon dakdekker €30,- tot €45,- per uur
EPDM €95,- tot €120,- per m²
Nieuw laten plaatsen Vanaf €1.200,-
Verwijderen + nieuw laten plaatsen Vanaf €1.500,-
Verwijderen + nieuw plaatsen + groendak Vanaf €3.500,-

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten, inclusief btw, voor een dak van 50 m².

Interesse in EPDM dakbedekking?

Via het offerteformulier vraag je gratis prijsopgaven aan en ontdek je de kosten!

epdm dakbedekking plaatsen

Wat zijn de voordelen van EPDM?

EPDM, ook wel rubber genoemd, wordt steeds populairder als dakbedekking voor platte daken en dat snappen wij heel goed! Het materiaal van rubber heeft namelijk vele voordelen. Wist je bijvoorbeeld dat EPDM zeer lang mee gaat? De levensduur ligt tussen de 40 en de 50 jaar. In tegenstelling tot bitumen kan EPDM niet snel scheuren en komen er dus minder vaak lekkages voor.

Dit zijn niet de enige voordelen. Alle voordelen op een rij:

 • EPDM heeft een zeer lange levensduur van 40 à 50 jaar.
 • Het materiaal scheurt niet snel door de samenstelling van grondstoffen.
 • Je hoeft er maar weinig dakonderhoud aan te plegen.
 • EPDM is ook geschikt als onderlaag voor groendaken.
 • Deze soort dakbedekking kan over bestaande bedekking aangebracht worden. Je hoeft dus geen dakbedekking te vervangen.

De levensduur van EPDM

De gemiddelde levensduur van EPDM is ongeveer 40 tot 50 jaar. Deze lange levensduur komt doordat het materiaal zeer goed bestand is tegen uv-straling en temperatuurswisselingen. Het krimpt en zet niet uit doordat het zeer elastisch is.

De uiteindelijke levensduur is afhankelijk van de weersomstandigheden, de grootte van het dakoppervlak en andere externe factoren. Het materiaal hoef je niet te onderhouden voor een langere levensduur.

Altijd op maat gemaakt

Dakbedekking van EPDM wordt altijd op maat gemaakt voor je dak. Het bestaat namelijk uit een groot stuk folie, ook wel dakrubber genoemd. De folie wordt dus niet in banen gelegd, maar bestaat uit één stuk. Doordat er bijna geen naden zijn, is de kans op lekkages een stuk kleiner.

Voordat de dakbedekking gelegd kan worden, is het noodzakelijk om het onderdak goed op te meten. De dakwerker snijdt dan het dakrubber op maat voor jouw woning.

EPDM dakbedekking leggen?

Schakel een dakdekkersbedrijf uit de regio in en bespaar op de prijs.

EPDM dakedekking: voor welk type dak?

Vaak denken mensen dat EPDM alleen maar geschikt is om te lijmen op platte daken, maar dit is zeker niet het geval. Het kan namelijk ook prima gelegd worden op hellende daken. Hierbij moet het wel gaan om de zogenaamde licht hellende daken. Deze daken hebben een hellingsgraad onder de 20 graden.

Er is geen verschil tussen de manier van lijmen op een plat of een hellend dak. Doordat het materiaal weinig dakonderhoud vereist, is het niet nodig om vaak op het dak te staan. Ideaal als je een schuin dak hebt en het niet zit zitten om het hoge dak op te gaan.

EPDM of bitumen?

EPDM en bitumen dakbedekking zijn beide populaire dakbedekkingssoorten voor platte daken, maar er zijn wel een aantal grote verschillen. Zo wordt EPDM altijd op maat gemaakt voor je woning en legt een vakman bitumen in stroken. Bij dakleer zijn er dus veel meer naden, waardoor er lekkages kunnen ontstaan. Daarnaast is EPDM een stuk elastischer dan bitumen. Bitumen kan gaan scheuren door temperatuurschommelingen, maar bij EPDM is dit niet het geval.

Een ander verschil tussen deze twee dakbedekkingssoorten is de manier van leggen. Bitumen moet aangebracht worden door de onderkant te verhitten met een brander. Werken met vuur op een dakconstructie, vaak met een houten constructie, is altijd een risico. EPDM wordt aangebracht door een dakdekkersbedrijf door het te lijmen, waardoor er minder risico is.

Voor groendaken

Een groendak is een dak met beplanting zoals grassen, mossen, vetplaten en kleine bomen of struiken. Groendaken hebben altijd een wortelbestendige onderlaag nodig. Hiervoor wordt meestal EPDM of pvc voor gebruikt. Het materiaal is namelijk waterkerend en hierdoor laat het geen water door dat blijft liggen op het sedumdak. Bij groendaken moet je wel vaak de dakconstructie laten aanpassen. Dit daktype heeft namelijk een hoog gewicht en niet elke constructie is hiervoor geschikt.

De voordelen:

 • Dit daktype is een milieuvriendelijke keuze.
 • De levensduur van groendaken is zeer lang, zeker 60 jaar.
 • Groendaken isoleren uitstekend/

epdm voor groendak

EPDM plaatsen: hier moet je aan denken

Bij het lijmen van EPDM-dakbedekking let de dakdekker op een aantal zaken. Zo is het belangrijk dat regenwater goed wegstroomt. Stilstaand water na een fikse regenbui tast namelijk het materiaal aan. Wist je dat warmte opstijgt? Zonder goede dakisolatie verlies je hierdoor veel warmte uit je woning. De vakman let er dus goed op of de dakisolatie goed is en adviseert desnoods om nieuwe isolatie aan te brengen.

Hier let een dakdekkersbedrijf allemaal op:

 • Montage: de vakman let tijdens de montage er goed op dat het materiaal vlak wordt neergelegd en overal wordt vastgelijmd..
 • Naden en verbindingen: bij EPDM komen er weinig naden voor, maar de aanwezige verbindingen (bijvoorbeeld dak en dakkapel), moeten wel waterdicht zijn.
 • Het afschot: belangrijk is dat er geen water blijft liggen na een regenbui, de vakman controleert altijd of het water goed wegstroomt.
 • Dakisolatie: met de juiste dakisolatie bespaar je aanzienlijk op de energiekosten, omdat warmte opstijgt.

Wat doet een dakdekker bij EPDM leggen?

Dakrubber wordt meestal aangebracht met een speciale lijm. Hierbij wordt een dubbele verlijming gebruikt. Eerst brengt de vakman lijm aan op het onderdak en daarna op het EPDM. Deze dubbele verlijming zorgt ervoor dat het materiaal zeer goed vast komt te liggen. Soms is het nodig om een folie aan te brengen tussen de dakconstructie en het EPDM. Laat je tegelijk dakisolatie aanbrengen door een dakdekkersbedrijf? Dan kan het dakrubber meestal rechtstreeks op de isolatie aangebracht worden.

Een andere methode in plaats van lijmen is door middel van een ballastlaag. Een ballastlaag bestaat bijvoorbeeld uit een laag grind, maar ook het beplanten (sedumdak). Voordeliger is dat het plaatsen sneller gaat en dat je bespaart op de materiaalkosten, want er is geen lijm nodig.

epdm plaatsen prijs

Onderhoud van EPDM

Het voordeel van deze dakbedekking is dat het weinig tot geen dakonderhoud vereist. Het is echter wel verstandig om af en toe te kijken of er veel vuil op de dakbedekking ligt. Verwijder bladeren, takken en dergelijke. De bladeren kunnen namelijk terechtkomen in de dakgoten of in de regenpijpen en op den duur daar verstoppingen veroorzaken.

Hoe verloopt een reparatie van EPDM?

Is het materiaal toch beschadigt geraakt? Schakel dan zo snel mogelijk een dakdekkersbedrijf in voor het repareren van het EPDM. Meestal gebruikt een dakdekker voor het repareren een zelfklevende folie. Deze folie brengt hij aan over de beschadiging. De folie zorgt ervoor dat het dak weer waterdicht is.

EPDM leggen: zelf doen of dakdekkersbedrijf inschakelen?

Voor het plaatsen van de dakbedekking is het verstandig om een dakdekker uit de regio in te schakelen. Allereerst moet namelijk de juiste plaatsingsmethode gekozen worden. Plaatsen met ballast vereist een andere techniek dan verlijming. Je wilt natuurlijk niet dat de verkeerde methode gekozen wordt en je later last krijgt van problemen hierdoor. Daarnaast zorgt het dakdekkersbedrijf ook voor het afvoeren van het bouwafval.

Met een vakman ben je verzekerd van hoogwaardige kwaliteit. Profiteer ook van de voordelen:

 • Het dakdekkersbedrijf beschikt over alle benodigde gereedschap en andere materialen. Je hoeft dus niets zelf aan te schaffen.
 • Je krijgt deskundig advies over de mogelijkheden en de dakdekker weet precies welke plaatsingsmethode er het meest geschikt is.
 • Het dakdekken gaat een stuk sneller door de ervaring en de vakkennis van de dakwerker.
 • Het dakdekkersbedrijf zorgt voor het juist afvoeren van de resten.

epdm dakbedekking

EPDM dakbedekking plaatsen? Gratis offertes aanvragen!

Wil je je platte of licht hellende dak met EPDM bekleden? Een goede keuze! EPDM is zeer elastisch en scheurt hierdoor niet. Daarnaast gaat het materiaal erg lang mee en vereist het weinig dakonderhoud. Je hoeft dus niet regelmatig op een hoge trap te staan om je dak te onderhouden. Schakel een dakdekkersbedrijf in voor het plaatsen van de dakbedekking.

Start gratis offerteaanvraag.

Je wilt natuurlijk niet te veel betalen voor je nieuwe dakbedekking. Door offertes met scherpe prijzen te vergelijken bespaar je niet alleen op de kosten, het kiezen van een dakdekkersbedrijf is ook nog eens heel eenvoudig.

Gratis offertes vergelijken