EPDM of bitumen: welke kiezen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Soorten dakbedekking » EPDM of bitumen?

EPDM of bitumen: wat is de beste keuze?

EPDM gaat langer mee dan bitumen, maar is ook iets duurder. Bitumen kost per vierkante meter gemiddeld €70,- tot €90,- en EPDM kost gemiddeld €95,- tot €120,-.

Beide soorten dakbedekking zijn goed bestand tegen weersomstandigheden, maar bitumen kan scheuren door temperatuurswisselingen en is niet altijd goed bestand tegen Uv-straling. EPDM moet in één stuk geplaatst worden, bij droog weer, en is daardoor moeilijker te plaatsen.

Of je EPDM of bitumen moet kiezen hangt van een paar factoren af: je budget, de oude dakbedekking en je persoonlijke voorkeur.


EPDM vs. bitumen: in het kort

Kies EPDM als je:

 • een dakbedekking wilt die lang mee gaat (gemiddeld 35 tot 40 jaar).
 • een waterdicht dak wilt zonder naden in de dakbedekking.
 • een dakbedekking wilt die bestand is tegen alle weersomstandigheden.
 • een onderlaag nodig hebt voor een groendak.

Of ga voor bitumen voor:

 • een budgetvriendelijke optie voor €70,- tot €90,- per vierkante meter.
 • een duurzame dakbedekking.
 • een dakbedekking die gemakkelijk te plaatsen is.


Verschil EPDM en bitumen

Kiezen tussen EPDM of bitumen dakbedekking voor je platte dak? Beide soorten dakbedekking zijn uitstekend geschikt voor platte daken. Er zijn wel een paar verschillen, het belangrijkste verschil is natuurlijk het verschil in prijs. EPDM is duurder dan bitumen, maar uiteindelijk is het een goedkopere optie omdat het langer mee gaat.

Alles over de verschillen per eigenschap lees je in onderstaande tabel:

Eigenschap Bitumen EPDM
Kosten €70,- tot €90,- per m² €95,- tot €120,- per m²
Levensduur 20 to 25 jaar 35 tot 40 jaar
Waterdichtheid Uitstekend Uitstekend
Onderhoud Soms onderhoud nodig Weinig onderhoud nodig
Plaatsen Wordt in verschillende stroken geplaatst met een brander Naadloze plaatsing op maat, en hierdoor wat lastiger
Bestand tegen Uv-straling Alleen APP-bitumen is bestand tegen Uv, bij SBS zijn toevoegingen nodig Goed bestand tegen Uv-straling
Temperatuurbestendigheid Kan zacht worden bij hoge temperaturen en hard bij lage temperaturen Goede weerstand tegen temperatuurverandering
Gewicht Licht Licht
Reparaties Reparaties verschillen van eenvoudig tot moeilijk Eenvoudig te repareren
Kleur Zwart en witte toplaag Grijs, wit en zwart

Dakdekker nodig voor EPDM of bitumen?

Vraag gratis offertes met scherpe prijzen aan & bespaar!

EPDM of dakleer kiezen: waarop letten

Eén van de meeste belangrijke onderdelen van je platte dak is natuurlijk de dakbedekking! De keuze tussen EPDM of dakleer, bitumen, kan lastig zijn. Beide materialen hebben genoeg voordelen, maar er zijn ook verschillen die je keuze kunnen beïnvloeden. We hebben een paar tips van dakdekkers voor je, om de beslissing wat gemakkelijker te maken.

Let hierop bij je keuze tussen EPDM of bitumen:

 • Budget: bitumen is de meest budgetvriendelijke optie, maar onthoud wel dat je deze dakbedekking eerder moet laten vervangen.
 • Levensduur: hoe lang wil je dat de dakbedekking meegaat. EPDM gaat langer mee dan bitumen.
 • Oude dakbedekking: soms is het mogelijk om een nieuwe laag bitumen over de oude laag te leggen, dat kan vaak niet met EPDM.
 • Onderhoud: hoeveel onderhoud wil je plegen? Bitumen vereist iets meer onderhoud dan EPDM.
 • Milieu: EPDM is minder schadelijk voor heet milieu, want het is recyclebaar en het vereist minder energie bij de productie dan bitumen.
 • Reparaties: EPDM is vaak erg makkelijk te repareren met een speciale reparatiekit. Ook bitumen is niet moeilijk te repareren, maar hiervoor is het wel nodig dat het bitumen verwarmd wordt en daardoor is het iets complexer.

epdm of bitumen kiezen

Waarom kiezen voor bitumen?

Het grootste voordeel van bitumen is dat het één van de goedkoopste soorten dakbedekkingen is, dit maakt het vaak heel aantrekkelijk om te laten leggen. Daarnaast is het redelijk eenvoudig om te leggen, maar dit moet wel door een professional gedaan worden. Het wordt namelijk op het dak gebrand en een dakdekker neemt altijd de noodzakelijke veiligheidsmaatregelen.

Naast budgetvriendelijk is bitumen vaak ook gemakkelijk om te repareren. Een kleine reparatiestrook of speciale reparatiepasta kunnen de meeste beschadigingen oplossen.

Er zijn twee soorten bitumen: SBS- en APP bitumen. SBS bitumen is elastisch en geschikt voor houten dakconstructies, maar er is vaak een laag grind nodig om het dakleer te beschermen tegen Uv-straling. APP bitumen is beter bestand tegen Uv-straling, maar is minder elastische en hierdoor gevoeliger voor temperatuurschommelingen.

Kan bitumen over bestaande dakbedekking gelegd worden?

Ja, bitumen kan over een oude laag dakbedekking gelegd worden. Voorwaarde is wel dat de bestaande laag niet te kapot of verouderd is, want dan kan het voorkomen dat het nieuwe dak niet goed waterdicht is. Bitumen heeeft een zeer sterke kleefkracht en daarom hecht het ook goed aan andere materialen.

Waarom kiezen voor EPDM?

EPDM wordt op maat gemaakt voor je dak en in één stuk gelegd. Dit maakt het plaatsen wat lastiger, maar het voordeel is dat er geen naden zijn waar na verloop van tijd lekkages kunnen ontstaan.

Dit materiaal is iets duurder ten opzichte van bitumen, maar gaat een stuk langer mee. Je hoeft het dus niet na ongeveer 20 tot 25 jaar al te vervangen, maar pas na 40 jaar.

In tegenstelling tot bitumen is EPDM ook geschikt als wortelbestendige onderlaag voor groendaken.

Kan EPDM over bestaande dakbedekking gelegd worden?

EPDM kan ook over bestaande dakbedekking gelegd worden, maar niet zo gemakkelijk als bitumen. EPDM kan bijvoorbeeld wel over een oude laag EPDM gelegd worden, maar niet altijd over bitumen. Dit kan bijvoorbeeld niet bij vochtproblemen of wanneer er veel kleine scheurtjes in de laag bitumen zitten.

EPDM of bitumen dakbedekking leggen? Schakel een dakdekker in!

Op zoek naar een dakdekker om bitumen of EPDM dakbedekking te laten leggen? Via de gratis offerteservice kom je snel en eenvoudig in contact met een dakdekkersbedrijf bij jou in de regio. Deze service is geheel gratis en vrijblijvend, dus je zit nergens aan vast.

De dakdekker legt niet alleen vakkundig je dakbedekking, maar geeft je ook deskundig advies over welke dakbedekking het beste is. Handig als je het nog niet helemaal zeker weet!

Gratis offertes vergelijken