golfplaten dak

Golfplaten dak: wat moet je weten?

Golfplaten vind je veel op stallen, schuren en tuinhuizen, maar het kan ook zeker gebruikt worden op woningen, carport en serres. Het is een dakbedekking met veel voordelen, denk hierbij aan de prijs en de duurzaamheid van het materiaal. Daarnaast is het in verschillende soorten te vinden. Lees verder en ontdek welke soorten dit zijn.

Ben je op zoek naar een dakdekker?

Start gratis offerteaanvraag!

De verschillende soorten golfplaten op een rij

Golfplaten hebben een golvend profiel en zijn bestand tegen alle weersomstandigheden doordat ze zoveel vormvastheid hebben. Er zijn verschillende soorten golfplaten waar je uit kunt kiezen. Hieronder staan een aantal van deze soorten beschreven.

  • Stalen golfplaat. Golfplaten kun je in verschillende materialen verkrijgen. Één van deze materialen is staal. Deze stalen dakplaten gaan lang mee en zorgen voor goede bescherming van het dak.
  • Aluminium golfplaat. Een ander materiaal waarvan golfplaten gemaakt kunnen worden is aluminium. Dit materiaal is erg sterk en roest niet!
  • Golfplaat van bitumen. Bitumen, of roofing, golfplaten gaan langer dan 30 jaar mee en zijn gemaakt van een onbrandbare stof. Het is een materiaal wat je vooral terugziet op platte daken, maar is ook zeer populair voor golfplaten.
  • Kunststof golfplaten. Voorbeelden van kunststof golfplaten zijn pvc, polyester en polycarbonaat. Het is een flexibel materiaal wat goed tegen een stootje kan.

Golfplaten gevelbekleding

Er zijn ook golfplaten die je kunt gebruiken om de gevel mee te bekleden. De platen die hiervoor gebruikt worden zijn speciale gevelplaten die niet op het dak gebruikt kunnen worden. Dat komt omdat gevelplaten een waterafvoersysteem missen. Gevelbekleding is een effectieve manier om een gevel beter te isoleren en de uitstraling te verbeteren.

Voordelen golfplaten

Golfplaten zijn dus op veel verschillende manieren te gebruiken en in te zetten, maar er zijn een aantal dingen die alle soorten met elkaar gemeen hebben, de voordelen.

  • Goedkoop. Golfplaten zijn budgetvriendelijk omdat het een relatief goedkope optie is.
  • Makkelijke montage. Golfplaten zijn gemaakt van licht materiaal en zijn flexibel. Hierdoor kunnen ze makkelijk gemonteerd worden. Dit heeft een positieve invloed op de prijs, omdat de arbeidskosten hierdoor naar beneden gaan.
  • Duurzaam. De meeste materialen die gebruikt worden voor het maken van golfplaten zijn recyclebaar. Daarnaast gaan golfplaten lang mee, sommigen wel 50 jaar.
  • Weinig onderhoud. Over het algemeen hebben golfplaten weinig onderhoud nodig.

Kosten overzicht golfplaten

De prijzen van golfplaten liggen relatief dichtbij elkaar. Zo kost het goedkoopste materiaal vaak rond de € 35,- per m2, en is de duurste versie ongeveer € 60,- per m2. Voor een duidelijker beeld van de prijzen van golfplaten kun je een kijkje nemen in het onderstaande tabel.

Materiaal van golfplaten Prijs per m²*
Bitumen € 35,- tot € 45,-
Metaal € 40,- tot € 60,-
Kunststof € 30,- tot € 50,-
Vezelcement € 40,- tot € 50,-

* Let op: dit zijn gemiddelde kosten inclusief btw.

Golfplaten laten leggen? Vind een dakdekker via de vrijblijvende offerteaanvraag!

Wil jij een dak aan laten leggen met golfplaten, of heb je een andere klus waar een dakdekker jou bij kan helpen? Doe dan de gratis offerteaanvraag en kom in contact met dakdekkers bij jou in de regio.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt meerdere offertes en kiest zelf de vakman met het beste aanbod. Je besparing loopt op tot wel 40% op de kosten!

Gratis dakdekker offertes vergelijken!