Interesse in een nieuw golfplaten dak?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Soorten dakbedekking » golfplaten dak

Golfplaten dak vervangen: kosten

Ondanks dat een golfplaten dak lang mee gaat, komt er een moment dat dit dak vervangen moet worden. Je kunt hiervoor een dakdekker inschakelen. De kosten die hierbij komen kijken zullen tussen de € 30,- en de € 60,- per m² vallen, afhankelijk van een aantal factoren. Zo moet je rekening houden met welke soort golfplaten je hebt, de materiaal en arbeidskosten en de afvoerkosten van de oude platen.

Wil je meer informatie over de kosten van het vervangen van een golfplaten dak, en over de factoren die deze kosten beïnvloeden? Lees dan verder!

Belangrijke informatie: golfplaten vervangen

 • De kosten van het vervangen van een golfplaten dak variëren afhankelijk van het materiaal, met vezelcementplaten tussen € 40,- tot € 50,- per m², kunststofplaten tussen € 30,- tot € 50,- per m², metalen platen tussen € 40,- tot € 60,- per m² en bitumenplaten tussen € 35,- tot € 45,- per m².
 • De prijs kan variëren op basis van het type golfplaat, materialen, arbeidskosten en het verwijderen van oude platen.
 • Er zijn verschillende soorten golfplaten, zoals vezelcement, kunststof, metaal en bitumen, elk met hun eigen eigenschappen en voordelen.
 • De kosten van het vervangen van een golfplaten dak worden beïnvloed door materiaalkostenen arbeidskosten, over het algemeen berekend per uur en gemiddeld tussen de € 35,- en € 45,- per uur voor een dakdekker.
 • Het verwijderen van oude golfplaten is een belangrijk en kostenverhogen onderdeel wat de kosten kan verhogen vanwege de extra transportkosten en eventuele veiligheidsmaatregelen bij asbesthoudend materiaal.
 • Het is verstandig om zo snel mogelijk een dakdekker in te schakelen als je ontdekt dat jouw golfplaten dak asbest bevat, omdat het steeds duurder en lastiger wordt om deze veilig te laten verwijderen.
 • Bespaar op de kosten van een nieuw golfplaten dak door te kiezen voor duurzame materialen, goed onderhoud, isolatie, regenwateropvang, het vergelijken van offertes en het zoeken naar beschikbare subsidies.

Wat kost een golfplaten dak vervangen?

Over het algemeen gaat een dakbedekking van golfplaten zo’n 30 jaar mee, maar ook dit duurzame dak moet een keer vervangen worden. Wanneer jij merkt dat er lekkages ontstaan, de platen beginnen te scheuren of verkleuren is het tijd om een dakdekker in te schakelen en het golfplaten dak te vervangen. Maar hoeveel kost zoiets?

Om een duidelijk beeld te krijgen van hoeveel je zal moeten betalen in jouw situatie is het goed om te weten hoe groot het dak is, en welk type golfplaat je hebt. Zo kost het vervangen van vezelcement golfplaten dak rond de € 40,- tot € 50,- per m², maar betaal je voor kunststofplaten tussen de € 30,- en de € 50,-. Ondanks dat het verschil tussen de twee niet heel groot is, kan het wel een verschil maken wanneer je kijkt naar het formaat van het dak.

Voor metalen dakplaten ben je het meeste kwijt. Dit kost namelijk zo’n € 40,- tot € 60,- per m². Bitumen golfplaten aan de andere kant kosten dan weer veel minder, namelijk tussen de € 35,- en de € 45,- per m². Het verschil tussen deze soorten heeft vooral te maken met de kosten van het materiaal. Hoe duurder het materiaal, hoe hoger de kosten zijn op het moment dat je ze wil laten vervangen.

Voor een duidelijker beeld van de verschillende kosten kun je een kijkje nemen in de onderstaande tabel. Je vind hier de materialen en de daarbij behorende kosten op een rijtje.

Kostenoverzicht 2024

Soort golfplaat Prijs per m²
Vezelcement platen € 40,- tot € 50,-
Kunststof dakplaten € 30,- tot € 50,-
Metalen dakplaten € 40,- tot € 60,-
Bitumen golfplaten € 35,- tot € 45,-

Nieuwe dakbedekking?

Vergelijk prijzen en ga voor de beste deal.

golfplaten dak

Wat beïnvloedt de kosten van een golfplaten dak vervangen?

Het vervangen van een golfplaten dak kun je laten doen door een dakdekker, en de prijzen zullen grotendeels hetzelfde zijn. Toch zijn er een aantal factoren die de kosten wel degelijk kunnen beïnvloeden. Zo zijn er verschillende soorten golfplaten die allemaal hun eigen kosten met zich meebrengen, moet je stil staan bij de materialen en arbeidskosten en speelt het verwijderen van de oude golfplaten ook mee in de eindprijs. Wanneer je de kosten van tevoren wil berekenen is het dan ook slim om deze punten mee te nemen. Lees verder en ontdek meer over deze punten.

1. Soorten golfplaten

Als eerste is het goed om stil te staan bij de verschillende soorten golfplaten waar je uit kunt kiezen. Denk hierbij aan vezelcement, kunststof, metaal en bitumen. Elk type golfplaat heeft zijn eigen functies, voordelen, maar ook nadelen. Welke soort het beste is voor jouw situatie, hangt volledig af van je persoonlijke voorkeur en dak.

Vezelcement golfplaten

Vezelcement golfplaten zijn bouwmaterialen gemaakt van cement, vezels en andere stoffen om de kwaliteit te verbeteren. Een aantal voordelen wat dit type golfplaat met zich meebrengt zijn duurzaamheid, brandwerendheid en lage kosten. Een nadeel kan zijn dat ze zwaar zijn, en dat er mogelijk asbest zit in de oudere platen. Wel zijn ze zeer geschikt voor daken, omdat ze sterk en weerbestendig zijn.

Kunststof

Kunststof golfplaten, zoals pvc, polyester en polycarbonaat, zijn flexibele bouwmaterialen die sterk en duurzaam zijn. Ze zijn licht van gewicht en weerbestendig, ideaal dus voor daken. Een groot voordeel van kunststof golfplaten is dat ze makkelijk te plaatsen zijn. Dit kan veel geld besparen op het gebied van arbeidskosten. Wel zijn ze gevoelig voor krassen en zijn ze minder goed geïsoleerd dan andere mogelijke opties.

Pvc, polyester, polycarbonaat, acrylaat: de verschillen

De verschillende soorten kunststof golfplaten lijken erg op elkaar, en daarom vind je hieronder een overzicht van de eigenschappen die eruit springen bij elk type.

 • PVC (polyvinylchloride) is goedkoop, maar kan breekbaar zijn en verkleuren.
 • Polyester is sterk en duurzaam, ideaal voor langdurig gebruik.
 • Polycarbonaat is licht en sterk, met uitstekende isolatie, maar kan krassen.
 • Acrylaat is transparant, lichtgewicht en stootvast, maar kan verkleuren bij blootstelling aan de zon.

Als je niet weet welk materiaal de beste keuze is voor jou, kun je altijd een dakdekker om advies vragen.

Metalen golfplaten

Metalen golfplaten zijn duurzaam, bestand tegen weer en wind, en hebben een lange levensduur. De voordelen zijn onder andere weinig onderhoud, brandwerendheid en de mogelijkheid om de materialen te recyclen. Perfect dus wanneer je deze wilt laten vervangen. Nadelen zijn mogelijk hogere kosten en geluidsgevoeligheid bij regen of hagel.

Golfplaten bitumen

Bitumen, of roofing, golfplaten gaan langer dan 30 jaar mee en zijn gemaakt van een onbrandbare stof. Het is een materiaal dat je vooral terugziet op platte daken, maar is ook zeer populair voor golfplaten. Een nadeel is dat ze gevoelig zijn voor weersomstandigheden, en hierdoor na verloop van tijd kunnen barsten, scheuren of vervormen.

2. Materiaal en arbeidskosten

Het tweede punt wat de kosten van een golfplaten dak vervangen beïnvloed zijn de materiaalkosten en de arbeidskosten. Bij materiaalkosten gaat het om alle spullen en producten die een dakdekker nodig heeft tijdens de vervanging. Denk aan de golfplaten zelf, bevestigingsmaterialen zoals schroeven en spijkers, isolatiemateriaal en eventuele accessoires zoals afdichtingsmiddelen. Deze kosten kunnen variëren gebaseerd op het type materiaal, en je kunt hierop besparen door bepaalde materialen te recyclen.

Bij de arbeidskosten gaat het om de kosten die je betaalt aan de dakdekker voor het werk wat ze leveren. Het gaat hierbij om het verwijderen van het oude dak, het voorbereiden van de ondergrond en de installatie van het nieuwe dak. Over het algemeen worden deze kosten per uur berekend, en ben je gemiddeld € 35,- tot € 45,- per uur kwijt voor een dakdekker. Ook dit is afhankelijk van een aantal factoren. Zo kost een ervaren dakdekker vaak meer dan een beginnend vakman. Een manier om te besparen op deze kosten is door een offerte aan te vragen via dakdekkergids.nl. Je komt dan snel en makkelijk in contact met dakdekkers bij jou in de regio en kunt offertes vergelijken om de beste prijs te krijgen.


Besparen op de prijs van golfplaten dak vervangen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de kostprijs!

Gratis dakdekker offertes vergelijken!


3. Verwijderen van oude golfplaten

Wanneer golfplaten vervangen moeten worden, moeten over het algemeen de oude golfplaten verwijderd worden. Dit is extra werk voor de dakdekker, en hierdoor ook automatisch een belangrijke factor in de opmaak van de prijs. Ook moeten de golfplaten ergens naartoe worden gebracht, waardoor er ook transportkosten bij komen kijken. Daarnaast kan het zijn dat het oude materiaal schadelijke stoffen bevat, waardoor er een aantal risico’s zijn voor de dakdekker. In deze gevallen moeten er speciale veiligheidsmaatregelen worden genomen, wat de kosten wederom kan verhogen.

Asbest golfplaten dak vervangen

Wanneer je door hebt dat jouw golfplaten dak asbest bevatten, is het verstandig zo snel mogelijk een dakdekker in te schakelen om deze te vervangen. Ondanks dat het niet verplicht is, zolang het dak nog in goede staat is, is het toch goed om er snel bij te zijn. Dit heeft te maken met het feit dat het steeds duurder en moeilijker wordt om de asbesthoudende materialen veilig te laten verwijderen. Daarnaast worden de regels steeds strenger.

Maar hoeveel betaal je eigenlijk voor het vervangen van een asbest golfplaten dak? Het afbreken van een asbestdak is € 10,- tot € 15,- per m². Het daadwerkelijk vervangen van het dak komt overeen met de prijzen die hiervoor beschreven zijn, namelijk zo’n € 45,- per m². Wanneer het dak is afgebroken moeten de materialen afgevoerd worden. Hier betaal je gemiddeld € 140,- per ton.

Asbest golfplaten vervangen

Bespaartips: nieuw golfplaten dak

 • Kies duurzaam: Investeer in kwalitatieve materialen zoals polycarbonaat of metaal voor een langere levensduur.
 • Goed onderhoud: Houd je dak schoon en controleer regelmatig op schade of lekkages.
 • Isoleer: Verbeter de isolatie om energie te besparen en comfort te verhogen.
 • Vang regenwater op: Installeer een regenwateropvangsysteem voor hergebruik.
 • Vergelijk offertes: Vraag meerdere prijsopgaven op via dakdekkersgids.nl om de beste deal te krijgen.
 • Zoek subsidies: Informeer naar beschikbare subsidies of belastingvoordelen voor dakverbeteringen. Dit kan wanneer je golfplaten dak groter is dan 35m². Een subsidie voor het vervangen van een asbest dak kun je dan aanvragen bij de gemeente.

Wil je golfplaten laten vervangen? Schakel een dakdekker in!

Het vervangen van golfplaten wordt gedaan door een dakdekker. Over het algemeen kost dit zo’n € 45,- per m², maar de prijs kan worden beïnvloed door ontzettend veel factoren. Zo spelen de materiaalkosten een grote rol, en is het ook goed om stil te staan bij de arbeidskosten. Wanneer je een dakdekker inschakelt betaal je namelijk tussen de € 35,- en de € 45,- per uur. Is het een klein project, of kies je voor een minder ervaren dakdekker? Dan zal de prijs lager uitvallen. Gelukkig is er nog een manier waarop je kunt besparen op de kosten van een dakdekker, en dat is door offertes aan te vragen.

Open de onderstaande link en vraag gratis meerdere offertes aan van dakdekkers bij jou in de regio. Je ontvangt meerdere offertes en kiest zelf de vakman met het beste aanbod. Je besparing loopt op tot wel 40% op de kosten!

Gratis dakdekker offertes vergelijken!

 

Veelgestelde vragen over golfplaten dak vervangen

Wil je meer informatie over het vervangen van golfplaten daken en de bijbehorende kosten? Hieronder vind je de antwoorden op veelgestelde vragen die je hierbij kunnen helpen!


Een golfplaten dak kan meestal tussen 20 en 50 jaar meegaan, afhankelijk van het materiaal, de kwaliteit, het onderhoud en de weersomstandigheden. PVC en polyester golfplaten hebben doorgaans een kortere levensduur, terwijl polycarbonaat en metaal langer meegaan. Regelmatig onderhoud en bescherming tegen extreme weersomstandigheden kunnen de levensduur verlengen.
Een golfplaten dak moet worden vervangen als het tekenen van slijtage vertoont, zoals scheuren, lekken, verkleuring, of als het zijn structuur verliest. Als reparaties te duur of moeilijk zijn, is vervanging nodig. Ook als het dak zijn levensduur heeft bereikt, is het verstandig om te vervangen om problemen te voorkomen. Regelmatige inspecties helpen bij het bepalen van de juiste tijd voor vervanging.
Subsidies voor het vervangen van een golfplaten dak kunnen variëren afhankelijk van de locatie en de lokale regelgeving. Sommige overheden bieden financiële steun of belastingvoordelen voor energie-efficiënte dakverbeteringen. Het is raadzaam om contact op te nemen met lokale autoriteiten, energiebedrijven of subsidie specifieke programma’s om te informeren naar eventuele beschikbare subsidies of financiële hulp bij dakvervanging.