Aantal dakpannen per m² laten berekenen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Soorten dakbedekking » Hoeveel dakpannen per m2

Hoeveel dakpannen per m²?

Hoeveel dakpannen heb je nodig per m²? Dat hangt af van de dakpan die je kiest. Bij klassieke betondakpannen zijn 12 dakpannen per m² voldoende, maar kies je voor OVH dakpannen dan zul je ongeveer 16 pannen per m² nodig hebben.

Op deze pagina lees je hoeveel dakpannen je per m² nodig hebt. Ook vind je een handige rekentool om te berekenen hoeveel dakpannen je nodig hebt voor jouw dakoppervlak en leggen we uit waar je rekening mee moet houden!

Hoeveel dakpannen per m²: de belangrijkste informatie op een rij.

  • Van standaard betondakpannen heb je 12 dakpannen per m² nodig. Kies je voor sneldekpannen dan heb je er gemiddeld 10 nodig per m². Dat komt omdat deze iets groter van formaat zijn.
  • Koop altijd iets meer dakpannen dan dat je strikt nodig hebt. Als er dan iets kapotgaat heb je altijd nog een mooie voorraad reserve dakpannen. Bovendien zijn de dakpannen goedkoper per stuk als je een grotere voorraad koopt.
  • De prijs per vierkante meter van dakpannen verschilt. Gemiddeld moet je rekening houden met prijzen tussen de €50,- tot €80,- per m², afhankelijk van het soort dakpan die je wilt aanschaffen. Tip: Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten.

Hoeveel dakpannen per m² heb ik nodig?

Om uit te rekenen hoeveel dakpannen per m² jij nodig hebt zijn er een aantal punten die je op een rijtje moet zetten. De afmetingen van de dakpannen is hierbij het belangrijkste onderdeel. Wat de rekensom hierbij zo lastig maakt, is het feit dat niet alle soorten dakpannen dezelfde afmetingen hebben. Over het algemeen heeft de dakpan een afmeting van 37,2 bij 26,8 centimeter. Als je deze afmetingen aanhoudt, heb je ongeveer 12 dakpannen nodig per m².

Wanneer je de afmetingen van de dakpannen weet kun je precies berekenen hoeveel dakpannen op een dak nodig zijn. Namelijk de grootte van het dak x benodigde dakpannen per m² (in dit geval 12). Bij een dak van 50 m² zul je dus ongeveer 600 dakpannen nodig hebben.

Hoeveel dakpannen per m²?

Aantal dakpannen per m²

De afmetingen van de dakpannen verschillen dus per soort. Maar welke soorten zijn er? In de tabel hieronder vind je een overzicht van vier populaire soorten met daarbij het aantal dakpannen wat je nodig hebt per m².

Soort dakpan Dakpannen nodig per m² Dakpannen nodig voor een dak van 50 m²
Betonnen dakpan (klassiek) 12 600
Sneldek dakpannen(klassiek) 10 500
OVH dakpan(klassiek) 16 800
VH dakpan(klassiek) 16 800

Waar moet ik rekening mee houden bij het aantal dakpannen?

Het aanschaffen van grote dakpannen klinkt misschien als de goedkoopste optie. Want een grotere dakpan = minder dakpannen kopen. Natuurlijk is dit deels waar, maar dakpannen zoals de betonnen dakpan zijn vaak goedkoper. Dit zorgt ervoor dat het eindbedrag vergelijkbaar is.

Houd er rekening mee dat je altijd iets meer dakpannen koopt dan dat je ‘officieel’ nodig hebt. Je kunt de extra dakpannen gebruiken als reserve, voor als er in de toekomst misschien één kapotgaat.

Ook is het dak niet alleen dakpannen, maar ook nokvorsten. Deze nokvorsten maken het dak af en zijn anders dan gewone dakpannen. Als laatste moet je rekening houden met eventuele hoeken in het dak. Deze hoeken kunnen ervoor zorgen dat je meer dakpannen per m² nodig hebt. Vergeet ook niet de panlatten (horizontaal) en tengels (verticaal).

Dakpannen prijs per m²

Net als de afmetingen verschilt de prijs van de dakpannen per m² per dakpan. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit betonnen of keramische dakpannen als dakbedekking. Keramische dakpannen zijn gemaakt van gebakken klei en is één van de meest voorkomende dakpannen in Nederland. Ze kosten per m² tussen de € 70,- en € 80,- per m². Betonnen dakpannen zijn, zoals hierboven ook al werd genoemd, één van de goedkoopste opties. De betonnen dakpannen kosten tussen de € 50,- en de € 65,- per m².

Hoeveel panlatten per m²?

In de praktijk worden panlatten vaker per lopende meter gerekend. Hoeveel lopende meter panlatten je nodig hebt hangt af van de afstand tussen de panlatten (latafstand). Stel dat dit 35 cm is. Doe dan de berekening: 1 meter delen door de latafstand x aantal m2 van het dak.

Dus bij een dak van 90m2 is het: 1:0,35×90 = 257 lopende lengtemeters aan panlatten nodig.

Dakdekker inschakelen voor aanleg pannendak? Doe de gratis offerteaanvraag!

Het aanleggen van een pannendak is een hele klus. Je kunt deze klus zelf oppakken, maar je kunt er ook voor kiezen het uit te besteden aan een dakdekker.

Hoe vind ik een dakdekker bij mij in de buurt?

Je vindt makkelijk en snel dakdekkers bij jou in de buurt door de vrijblijvende offerteaanvraag in te vullen.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt meerdere offertes en kiest zelf de vakman met het beste aanbod. Je besparing loopt op tot wel 40% op de kosten!

Gratis dakdekker offertes vergelijken!