Houten dakbedekking 2024

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Soorten dakbedekking » Houten dakbedekking

Houten dakbedekking: info & kosten

Houten dakbedekking kost gemiddeld tussen de €15,- tot €100,- per vierkante meter, exclusief de montagekosten. Er zijn verschillende soorten dakbedekking van hout, meest bekende zijn dakshingles, dakpannen en moderne lange houten latten.

Dakbedekking van hout is geschikt voor een Scandinavische bouw, maar zien we ook steeds vaker bij moderne woningen.

Op deze pagina lees je alles wat je wilt weten over houten dakbedekking. Van de kosten, tot de toepassingen en soorten hout.


Houten dakbedekking: een korte samenvatting

 • Houten dakbedekking kost ongeveer €15,- tot €100,- per vierkante meter.
 • Voordelen van hout: mooie uitstraling, isolerend, zeer licht en duurzaam.
 • Een houten dak kan alleen bij een minimale helling van 35 graden.
 • Soorten houten dakbedekkingen: dakshingles, dakspanen, dakpannen en houten latten.


Wat is houten dakbedekking?

Een houten dak werd vroeger voornamelijk geplaatst in bergachtige gebieden, maar tegenwoordig zien we deze dakbedekking steeds vaker gebruikt worden. We zien houten dakbedekking vaak bij moderne en traditionele huizen of huizen gebouwd in de Scandinavische stijl. Ook is het zeer geschikt voor een uitbouw of schuur.

Houten dakbedekking is alleen geschikt voor daken met een minimale helling van 35 graden. Dit is nodig om het regenwater goed af te kunnen voeren.

Er zijn verschillende soorten houten dakbedekking. De twee meest bekende soorten zijn houten shingles en houten dakspanen.

Wat zijn de voordelen?

 • Hout heeft een zeer mooie uitstraling. Hout heeft een bepaalde elegantie en hierdoor past het uitstekend bij traditionele en Scandinavische huizen.
 • Van nature is hout isolerend, dit helpt tegen het verlies van warmte en het houdt je energierekening lag.
 • Dit materiaal is zeer licht en hierdoor zijn er verschillende dakstructuren mogelijk.
 • Kies wel altijd voor een duurzame houtsoort, anders is het niet ecologisch verantwoord.

Natuurlijk zijn er ook een aantal nadelen. Zo is een houten dak niet één van de goedkoopste soorten dakbedekkingen. Je kiest hier echt voor de uitstraling van het materiaal. Soms is het nodig om de dakbedekking op maat te maken en dan kan de prijs snel oplopen.

Daarnaast is er onderhoud nodig. Hout verliest na verloop van tijd kleur en glans, dit komt door de weersinvloeden en Uv-straling. Regelmatig onderhoud houdt de houten dakbedekking in goede staat.

En een ander nadeel is dat er niet veel dakdekkers zijn die houten dakbedekking kunnen plaatsen. Dit vereist namelijk een andere kennis en vaardigheden dan het plaatsen van normale shingles of dakpannen.

Interesse in houten dakbedekking?

Vergelijk prijzen en ga voor de beste deal.

Wat kost houten dakbedekking?

Houten dakbedekking kost gemiddeld tussen de €15,- tot €100,- per vierkante meter, dit is exclusief de montagekosten.

Voor een dak van 50 vierkante meter dat je laat bedekken met op maat gemaakte houten shingles, moet je rekening houden met een gemiddelde prijs van €3.750,- (exclusief kosten voor een dakdekker).

Kosten houten dak 2024

Werkzaamheden/onderdeel Kosten per vierkante meter*
Houten dakbedekking €15,- tot €100,-
Houten dakpannen €30,- tot €60,-
Houten shingles €50,- tot €75,-
Dakbedekking composiethout €15,- tot €25,-
Houten latten Op aanvraag
Montage €50,- tot €100,-

*Let op: dit zijn richtprijzen.

Houd er ook rekening mee dat je regelmatig onderhoud moet laten plegen aan een houten dak en dat hier ook kosten voor gerekend worden.

Dakbedekking hout: wanneer geschikt?

Dakbedekking van hout is niet geschikt voor elk dak.

helling dak voor houten dakbedekking

Voor het plaatsen van een houten dak moet de helling minstens 35 graden zijn. Zonder deze minimale helling wordt het water niet goed afgevoerd en is de kans op rot of andere problemen zeer groot.

Ook moet er ruimte zijn voor hout om uit te zetten en te krimpen. Hout is een natuurlijk product en zet uit bij bij kou en krimpt bij warmte. Het materiaal zet altijd uit in de breedte, dus hier moet genoeg ruimte zijn om te bewegen. Je wilt natuurlijk geen grote kieren in de zomer.

houten dakbedekking

Soorten houten dakbedekking

Er zijn verschillende soorten houten dakbedekking: dakshingles, dakspanen, dakpannen en houten latten.

Houten dakshingles en dakspanen worden vaak als synoniemen gebruikt, maar er is een wezenlijk verschil. Dakshingles zijn kleine gezaagde houten plankjes en dakspanen zijn gespleten houten planken. Dakspanen en shingles zijn rechthoekig van vorm en worden in rijen gelegd, elke rij overlapt zodat het dak helemaal waterdicht is.

Houten dakpannen zijn vaak iets groter dan shingles, al is het verschil soms maar klein. Ze hebben niet dezelfde vorm als de bekende dakpannen van klei of beton, maar zijn plat.

En vervolgens zijn er ook nog lange houten latten mogelijk. Dit zien we vooral bij moderne woningen. Deze houten latten kunnen in bijna elke lengte en breedte geleverd worden, maar meestal wordt er gekozen voor smalle latten voor een mooie uitstraling. Deze latten zijn niet alleen geschikt voor een houten dak, maar kunnen ook gemonteerd worden op de gevel.

Welk hout voor dak?

Niet elke houtsoort is geschikt voor het maken van dakbedekking. Wij raden aan om altijd te kiezen voor een vaste (of massieve) houtsoort dat niet snel groen uitslaat en goed bestand is tegen de weersomstandigheden. Massief hout weert vocht beter en gaat een stuk langer mee.

Een aantal geschikte houtsoorten:

 • Ceder: een zeer goede houtsoort voor daken. Goed bestand tegen de weersomstandigheden en vocht.
 • Teak: dit type hout slijt niet snel en stoten water af.
 • Wallaba: een relatief onbekende houtsoort. Wallaba heeft een roodbruine kleur en is zeer goed bestand tegen vocht.
 • Essenhout: deze houtsoort is ook zeer geschikt, maar moet wel eerst thermisch gemodificeerd worden.

Een andere optie is om te kiezen voor composiet. Composiethout wordt gemaakt van houtvezels en kunststofhars. Hierdoor is het een stuk goedkoper, maar je levert ook in op de uitstraling.

Waar opletten bij houten dakbedekking?

Let bij de aankoop van houten dakbedekking op een aantal keurmerken. Er zijn ontzettend veel keurmerken voor hout, maar voor daken is het belangrijk dat je let op deze keurmerken:

 • KOMO, Bouwproducten met het KOMO-keurmerk voldoen aan de technische eisen en kwaliteit.
 • FSC. Hout met het FSC-keurmerk is gekapt onder verantwoord bosbeheer en werkt samen met internationale organisaties om te zorgen dat bomen legaal gekapt worden onder goede voorwaarden voor het milieu.
 • PEFC. Dit is een internationaal keurmerk en staat ook voor hout dat afkomstig is uit een duurzaam beheerd bos.
 • STIP. Dit certificaat geeft an dat het hout op een verantwoorde manier geproduceerd en gekapt is.
 • Keurhout. Alleen hout dat duurzaam geproduceerd is en met legale herkomst krijgt het keurmerk van Keurhout.
 • Hout100%. Keurmerk speciaal voor duurzaam hout voor gevelelementen.

Vraag daarnaast na bij je dakdekker of hij ervaring heeft in het plaatsen van houten dakbedekking. Alhoewel we steeds vaker zien dat hout voor een dak gebruikt wordt, is het nog niet heel gangbaar. Daarom hebben veel dakdekkers hier nog weinig ervaring mee.

Houten dakbedekking plaatsen? Gratis offertes vergelijken!

Van plan om houten dakbedekking te laten plaaten? Een goede keuze! Een compleet houten dak geeft een prachtige uitstraling en isoleert goed.

Vraag altijd gratis offertes aan om te vergelijken op basis van prijs en voorwaarden. Zo kies je eenvoudig en snel een dakdekker voor jouw klus!

Gratis offertes vergelijken