Besparen op keramische dakpannen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Soorten dakbedekking » Keramische dakpannen

Keramische dakpannen: wat zijn het en wat kosten ze?

Wie kent ze niet: de keramische dakpan is misschien wel dé klassieke dakbedekking in Nederland. Het geeft je dak een prachtige natuurlijke uitstraling en kies je voor vlakke kleidakpannen dan krijgt het dak ook nog een moderne sfeer. Verkrijgbaar in de klassieke rood-bruine kleuren, maar ook zwart en grijstinten zijn al jarenlang populair.

Op deze pagina lees je alles wat je moet weten over keramische dakpannen. Van de voor- en nadelen tot de kosten en de vele mogelijkheden en soorten afwerkingen. Zijn keramische dakpannen niet de beste keuze voor jou? Dan vertellen we je ook wat de alternatieven zijn.

Keramische dakpannen: de belangrijkste informatie op een rij

 • Keramische dakpannen hebben een natuurlijke en authentieke uitstraling en zijn geschikt voor ieder type woning.
 • Vlakke keramische dakpannen kunnen het dak ook een meer moderne uitstraling geven.
 • De materiaalkosten van keramische dakpannen beginnen vanaf €30,- tot €40,- per m².
 • Keramische dakpannen zijn de beste keuze voor iedereen die een groter budget heeft en niet over 30 jaar alweer de dakbedekking wil vervangen.
 • Houd er wel rekening mee dat keramische dakpannen duurder zijn dan de alternatieven en dat door het hoge gewicht niet elke dakconstructie geschikt is. Laat dit van tevoren checken!

Wat zijn de voor- en nadelen van keramische dakpannen?

 • Duurzaamheid: Keramische dakpannen gaan tot wel 100 jaar of zelfs langer mee en zijn bestand tegen extreme weersomstandigheden.
 • Unieke uitstraling: de kleidakpannen hebben een hele mooie natuurlijke uitstraling en zijn bovendien verkrijgbaar in veel verschillende kleuren en stijlen.
 • Onderhoudsvriendelijk: een keramisch pannendak is bijna onderhoudsvrij. Je hoeft het af en toe alleen schoon te maken. Dit gaat gelukkig erg eenvoudig.
 • Milieuvriendelijk: de dakpannen zijn gemaakt van natuurlijke materialen en zijn daardoor volledig te recyclen.
 • Hoge kosten: keramische dakpannen zijn relatief duur in aanschaf en niet geschikt als je een klein budget hebt.
 • Zwaar gewicht: het gewicht van een keramische dakpan is hoger dan dat van andere soorten pannen. Hierdoor is het belangrijk om te checken of de dakconstructie dit kan dragen.
 • Complexe installatie: het plaatsen van keramische dakpannen is relatief complex en wordt het beste gedaan door een ervaren vakman.
 • Niet geschikt voor elke dakconstructie: keramische dakpannen kunnen niet geplaatst worden op gebogen daken of een dak met een lage hellingsgraad.

Wat kosten keramische dakpannen?

De prijs van een standaard keramische dakpan begint vanaf €30,- tot €40,- per m². Let op: dit is nog exclusief montage. Daarnaast kun je natuurlijk kiezen voor verschillende soorten keramische dakpannen en elke dakpan heeft een eigen prijs. Geglazuurde dakpannen hebben een mooie glans en zijn bovendien beter beschermd. Deze hebben een prijs van gemiddeld €50,- tot €70,- per m². Kies je voor de oud-hollandse keramische dakpan (met de typische s-vorm), dan betaal je gemiddeld €70,- tot €90,- per m². In deze tabel vind je de gemiddelde prijzen van verschillende soorten keramische dakpannen.

Keramische dakpannen prijs 2024

Type keramische dakpan Prijs per m² (exclusief plaatsing)*
Standaard €30 – €40
Engobe €40 – €50
Geglazuurd €50 – €70
Handgevormd €60 – €80
Oud-Hollands €70 – €90
Natuurrood €80 – €100
Pan Oud-Duits €90 – €110

* Let op: dit zijn gemiddeldes.

Nieuwe keramische dakpannen?

Vergelijk prijzen en ga voor de beste deal.

Keramische dakpannen
 

Wat zijn de mogelijkheden bij kleidakpannen?

Wanneer je kiest voor keramische dakpannen, dan heb je qua uitstraling en vorm verschillende opties. Ook kun je natuurlijk kiezen voor een aantal verschillende merken. Hieronder gaan we iets dieper in op de verschillende mogelijkheden.

1. Vlak of golvend?

Keramische dakpannen hebben over het algemeen een meer klassieke uitstraling. Wil je een meer moderne uitstraling? Kies dan voor vlakke kleidakpannen. Door de strakkere vorm lijken deze een stuk moderner op het dak. Je moet wel rekening houden met de juiste vorm voor de regenwaterafvoer. Vlakke keramische dakpannen zijn alleen geschikt voor daken met een hellingsgraad van minimaal 25 tot 35.

2. Dakpan verglazen

Het verglazen van een keramische dakpan is het aanbrengen van een glazuurlaag. We noemen dit ook wel geglazuurde keramische dakpannen. Het voordeel van deze beschermlaag, is dat mos en algen voorkomen worden. Dit houdt het dak makkelijk in onderhoud en zorgt ervoor dat keramische dakpannen er jarenlang schoon en netjes uitzien.

Geglazuurde dakpannen zien er niet per se glanzend uit: je kunt ook kiezen voor een geglazuurde kleidakpan met een matte uitstraling.

3. Engoberen van kleidakpannen

Bij het engoberen van kleidakpannen wordt er al tijdens het productieproces een fijn kleipoeder aangebracht. Deze stap kan de kleidakpan een specifieke kleur of uitstraling geven. Eerst wordt de kleurhoudende klei aangebracht door middel van spuiten, dompelen of borstelen, en daarna worden de keramische dakpannen gebakken.

Naast het aanpassen van de kleur, zorgt het engoberen ook voor een verbetering van de textuur. Zo is de pan beschermt tegen vervuiling.

4. Keramische dakpannen smoren

Keramische dakpannen smoren houdt in dat de luchttoevoer tijdens het productieproces wordt afgesloten. In plaats daarvan wordt er stikstof toegevoegd. Dit proces geeft de kleidakpan zijn unieke blauw/zwarte kleur!

5. Kleidakpannen patineren

Gaat het om een dak op een ouder gebouw of een monumentaal pand? Dan is het slim om de kleidakpannen te patineren. Dit houdt in dat de kleidakpan een verweerde uitstraling krijgt. Het dak lijkt ouder en antiek, en behoudt zo zijn karakteristieke uitstraling.

6. Verschillende merken kleidakpannen

Er zijn een aantal fabrikanten en merken waar je uit kunt kiezen bij het kopen van keramische dakpannen. Hieronder zetten we een paar van de populairste dakpannen voor je op een rij:

 • Wienerberger: dit Oostenrijkse bedrijf levert al jarenlang topkwaliteit. Populaire dakpanlijnen zijn de Alegra, Actua en Madura dakpannen.
 • Monier: dit merk is gespecialiseerd in dakbedekking en een paar populaire kleidakpannen zijn de OVH en VH kleidakpannen.
 • Terreal: dit merk is van Franse afkomst en zijn met name bekend om de lijnen Romane en Huguenot. Beide kwalitatieve kleidakpannen met een prachtige uitstraling.
 • Koramic: dit merk is een dochterorganisatie van Wienerberger en richt zich specifiek op kleidakpannen. Vooral de Aleonard en de Pottelberg dakpannen van dit merk zijn populair!
 • Röben: dit Duitse merk specialiseert zich in allerlei keramische bouwmaterialen, waaronder dakpannen. Populaire kleidakpanlijnen zijn Mediterran, Vario en Jura.

Wanneer zijn keramische dakpannen de beste keuze?

Keramische dakpannen zijn een uitstekende keuze voor iedereen met een uitgebreid budget. Verwacht je nog heel lang in dit huis te blijven wonen, dan is het zeker het overwegen waard. Je huis stijgt hiermee in waarde en je voorkomt dat je over 30 jaar alweer je dakbedekking moet vervangen: kleidakpannen gaan tot wel een leven lang mee, dus je hoeft er nooit weer aan te denken.

Het is ook een uitstekende keuze als je op zoek bent naar een natuurlijk materiaal met een authentieke uitstraling. Heb je een klein budget dan is het misschien goed om te kijken naar alternatieve soorten dakbedekking.

Alternatieven voor keramische dakpannen

Goede alternatieven voor kleidakpannen zijn de standaard betondakpannen of dakpanplaten. Beide zijn goedkopere opties omdat ze sneller en gemakkelijker te plaatsen zijn. Bovendien ligt de kostprijs een stuk lager dus ben je flink goedkoper uit.

Besparen op keramisch pannendak? Vergelijk gratis offertes!

Wil je binnenkort keramische dakpannen laten plaatsen? Je dak ziet er authentiek uit en kan tot wel 100 jaar mee. Wel is het aan te raden om de kleidakpannen door een expert te laten leggen, zodat je zeker weet dat er geen montagefouten zijn.

Ben je nog op zoek naar de juiste dakdekker?

Laat ons je helpen. Met het gratis vergelijken van offertes vind je namelijk snel en gemakkelijk de beste en meest betaalbare dakdekker in je eigen regio. Onze gratis offerteservice is bovendien zonder verplichtingen, dus je zit nergens aan vast!

Gratis offertes vergelijken