Mastiek dak laten vervangen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Soorten dakbedekking » Mastiek dakbedekking

Mastiek dakbedekking vervangen: prijs & opties 2024

Een mastiek dakbedekking was vroeger de meest voorkomende dakbedekking voor een plat of licht hellend dak. Heb je nog een mastieken dak? Grote kans dat deze aan vervanging toe is. Of misschien wil je om een andere reden je mastiek dakbedekking vervangen voor bijvoorbeeld EPDM of bitumen.

Op deze pagina lees je alles over het mastieken dak en vind je informatie over de kosten bij het vervangen van deze dakbedekking.


Mastiek dakbedekking: de belangrijkste informatie op rij

  • Mastiek dakbedekking was tot de jaren ’70 de meest populaire dakbedekking voor platte en licht hellende daken.
  • Mastiek heeft een gladde, glimmende uitstraling.
  • Heb jij mastiek dakbedekking? Het wordt afgeraden om dit nog te repareren, vanwege de levensduur. Het is beter om mastiek te vervangen door een alternatief.
  • Schakel voor het verwijderen van een mastieken dak een dakdekker in: het bevat namelijk gevaarlijke stoffen. Een dakdekker beschikt over de juiste kennis, ervaring en materialen om een mastieken dak veilig te verwijderen. Ontvang gratis prijsopgaven.


mastiek dak vervangen

Wat is een mastiek dak?

Mastiek is een dakbedekking die bestaat uit mengsel van koolteerpek, zand en een vulstof. Tot aan de jaren ’70 was het de meest gebruikte dakbedekking voor platte of licht hellende daken. Het materiaal werd in rollen aangeleverd en met vloeibare pek werden de rollen aan elkaar gelijmd.

Op daken van oudere huizen kom je mastiek nog tegen, maar ergens in die jaren ’70 is het gebruik van mastiek verboden. Dat is niet zo gek, want mastiek bleek schadelijk voor de gezondheid: mastiek bevat namelijk kankerverwekkende stoffen, die vrijkomen als het materiaal bij een hogere temperatuur smelt.

De gevoeligheid voor lekkage is de andere belangrijke reden waarom mastiek niet meer wordt gebruikt. Mastiek smelt bij de zomertemperaturen, om in de winterkou hard te worden als steen. Dat levert scheuren en zwakke plekken op, wat de dakbedekking erg gevoelig maakt voor lekkages.

Heb je nog een mastieken dak? Dan is het tijd om er wat aan te doen, zeker nu je dit weet.

Hoe herken je een mastiek dakbedekking?

Twijfel je of er mastiek op je platte dak ligt? Een mastieken dak heeft een glad uiterlijk, dat soms wat kan glimmen. Dit in tegenstelling tot bitumen, dat een grijsachtige, korrelige afwerkingslaag heeft. Verder weet je met het bouwjaar van je woning waarschijnlijk al meer.

Woningen die na 1980 zijn gebouwd, hebben geen mastiek meer als dakbedekking, omdat het materiaal toen al verboden was. Aan de andere kant is de kans groot dat je een mastiek dakbedekking hebt, als je woning gebouwd is voor 1965. Sinds dat jaar is bitumen een alternatief geworden.

Mastiek dak repareren

Wil je je mastiek dakbedekking repareren? Je dakbedekking is hoe dan ook meer dan 40 jaar oud.

Vanwege die leeftijd en de lekgevoeligheid adviseren we om je gehele bedekking te vervangen. Kies je wel voor reparatie?

Dan is de kans groot dat je binnen één of enkele jaren weer problemen krijgt met de oude dakbedekking.

Mastiek dak verwijderen

Omdat mastiek gevaarlijke stoffen bevat, is het verwijderen ervan een klus die nauwkeurig moet worden aangepakt. Het advies is om beschermende kleding te dragen, niet te eten en drinken tijdens het werk en uiteraard een mondkap te dragen tijdens de werkzaamheden. Ook het werk zelf is niet eenvoudig: de mastiek dakbedekking is vaak taai en dik, professioneel gereedschap om het materiaal te verwijderen is daarom noodzakelijk.

Het wordt daarom aangeraden om voor het verwijderen van mastiek een dakdekker in te schakelen: dakdekkers beschikken over de juiste kennis, ervaringen en materialen om mastiek veilig te verwijderen. Ben je op zoek naar een dakdekker? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan en vind een dakdekker bij jou in de buurt.

De oude dakbedekking gaat na het verwijderen in een daarvoor bestemde container, waarna al het materiaal wordt afgevoerd en op een speciaal verwerkingsbedrijf wordt verbrand.

Aandachtspunten bij verwijderen mastiek dakbedekking

Mastiek verwijderen is dus een omvangrijke klus. Ga je het zelf doen of laat je deze werkzaamheden over aan een dakdekker? We geven je alvast een overzicht om je keuze mee te bepalen.

Wat je ook kiest: mastiek verwijderen is vakwerk. Weet dat een dakdekker met alle onderstaande factoren rekening houdt.

  • Mastiek zelf verwijderen of uitbesteden? De gezondheidsrisico’s die verbonden zijn aan het verwijderen van mastiek, zijn een belangrijke reden om het werk uit te besteden aan een specialist. Wil je toch kosten besparen? Dan kun je ervoor kiezen om het zelf te doen. Draag daarbij in ieder geval een mondkap en laat je adviseren over de correcte manier om mastiek af te voeren.
  • Dak isoleren. Na het verwijderen van dakmastiek is je dak meteen klaar voor aanvullende isolatie, een beter moment om je energiekosten te verlagen is er niet! Je dakdekker plaatst kunststof PIR platen om je dak mee te isoleren. De nieuwe dakbedekking wordt aangebracht bovenop de isolatielaag.
  • Dakconstructie checken. Als er mastiek op je dak ligt, dan ligt die bedekking er al meer dan 40 jaar. De kans is groot dat er schade is aan je dakconstructie als gevolg van doorlekken van vocht, of door krimp en uitzetting. Laat je dak checken door een specialist voordat je doorgaat met een nieuwe laag dakbedekking.
  • Zorg voor afvoer regenwater via een helling. Als een dak helemaal plat is, blijft regenwater op je dakbedekking liggen. Dit vergroot de kans op waterschade. Zorg daarom dat de nieuwe dakbedekking in een helling of afschot Dit kan bijvoorbeeld door de isolatie met afschot te plaatsen. Een dakdekker weet hier wel raad mee!
  • Correct verwijderen en afvoeren van mastiek. Veiligheid staat voorop bij het verwijderen van mastiek. Zorg daarom voor beschermende kleding met onder andere handschoenen, een veiligheidsbril, lange mouwen en een mondkapje. Schraap daarna zoveel mogelijk met een schraper het mastiek van je dak en gebruik oplosmiddel waar nodig. Schraap daarna opnieuw. Eenmaal verwijderd voer je het mastiek af door het in plastic, afgesloten zakken te stoppen. Op de zak moet staan dat het om mastiekafval gaat. Controleer bij je gemeente hoe je de zakken afval aanlevert.

Dakdekker inschakelen voor het verwijderen van mastiek?

Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en vind een geschikte dakdekker!

Mastiek dak vervangen

Vanwege het risico op lekkage en uiteraard vanwege de leeftijd van je mastieken dakbedekking, is vervangen een verstandige en bijna noodzakelijke keuze. Hiervoor heb je verschillende opties, waarbij de keuze afhangt van de staat van je dakbedekking en je persoonlijke voorkeur. We zetten je opties alvast op een rij.

Mastiek dak vervangen voor EPDM

EPDM is een uitstekende keuze om je platte dak mee te bedekken. Het materiaal is sterk, elastisch en bestand tegen weersinvloeden, zoals extreme temperaturen en UV-straling. Hierdoor gaat een EPDM dakbedekking ongeveer 35 tot 40 jaar mee. Het is daarom op dit moment ook de meest gekozen dakbedekking voor platte daken. Een goede dakdekker kan het EPDM zonder naden plaatsen, waardoor de lekbestendigheid bijzonder hoog is.

Een EPDM dakbedekking kost inclusief arbeid en btw €95,- tot €120,- per m2 als je je mastiek dakbedekking vervangt. Aan al die voordelen hangt dus wel een prijskaartje.

Mastiek dak vervangen voor bitumen

Na het verbod op mastiek is bitumen lange tijd de meest gebruikte dakbedekking voor platte daken geweest. Bitumen kan beter tegen UV-straling en is minder gevoelig voor hoge en lage temperaturen dan mastiek en daardoor een prima keuze om je mastiek dak te vervangen. De levensduur van een bitumen dakbedekking is 20 tot 25 jaar, afhankelijk van onderhoud en de kwaliteit bij plaatsing.

Houd rekening met circa €70,- tot €90,- per m2 als je je mastiek dakbedekking vervangt voor bitumen.

mastiek dak verwijderen

Mastiek dak vervangen voor PVC

PVC is een wat minder vaak gekozen materiaal als bedekking voor een plat dak, maar het is een prima optie. Ook PVC is elastisch en het is een lichte, onderhoudsvriendelijke dakbedekking. Het materiaal reflecteert UV-straling uit zonlicht – dat is gunstig voor je wooncomfort. De elasticiteit vermindert bij het ouder worden, waardoor de levensduur ongeveer 20 tot 25 jaar is. Hoe dikker de PVC-laag, hoe langer de bedekking meegaat. Een extra voordeel: PVC kan volledig gerecycled worden en is daarom een milieuvriendelijke keuze.

PVC-dakbedekking plaatsen kost ongeveer €75,- tot €95,- per m2, dat is inclusief arbeidskosten en btw.

Mastiek dak vervangen voor groendak

Nog vriendelijker voor het milieu is een groendak, waarbij je platte dak wordt bedekt door planten. Het is een ontzettend verantwoorde optie met unieke voordelen: deze bedekking heeft een isolerende werking en is goed voor de afvoer van regenwater. Niet verkeerd met het weer van tegenwoordig. Afhankelijk van het type planten ligt de levensduur van een groendak tussen 55 en 60 jaar. Omdat een groendak uit meerdere lagen bestaat, is plaatsing een uitvoerig werk.

Een mastiek dak vervangen voor een groendak kost €60,- tot €65,- per m2, inclusief arbeid en btw. Een groot prijsverschil dat vooral zit in het soort planten dat je kiest.

Dakbedekking over oude mastieken dak: overlagen

Mogelijk is je mastieken dak nog in een redelijk goede conditie. In dat geval is het de moeite waard om te kijken of je een nieuwe dakbedekking over je mastieken dak kan leggen. Het scheelt natuurlijk een hoop tijd, dus ook geld, als je dakdekker niet eerst de oude dakbedekking hoeft te verwijderen.

Je mastiek dakbedekking overlagen is dus absoluut de goedkoopste optie, maar de nieuwe dakbedekking heeft een kortere levensduur van circa 10 jaar. Wij raden dan ook aan om het mastiek te laten verwijderen.

Mastiek dak vervangen prijs

Van welke prijs kun je uitgaan om je mastieken dak te vervangen? De prijzen lopen uiteen en zijn afhankelijk van je nieuwe dakbedekking. We geven je een overzicht met de meest gekozen types dakbedekking. De kosten van je dakdekker bepalen voor een groot deel de prijs voor het vervangen van je mastiek dak. Welke bedekking past het beste bij jouw budget? Let bij je keuze niet alleen op het budget, maar ook op de levensduur van het materiaal.

Type bedekking Gemiddelde prijs per m2 Gemiddelde levensduur
Bitumen €70,- tot €90,- 20 tot 25 jaar
EPDM €95,- tot €120,- 35 tot 40 jaar
PVC €75,- tot €95,- 20 tot 25 jaar
Groen dak €60,- tot €65,- 55 tot 60 jaar

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen, deze kunnen per dakdekkersbedrijf verschillen.

mastieken dak vervangen

Besparen op de kosten voor het vervangen van mastiek dakbedekking? Vergelijk gratis offertes!

Wil jij mastiek dakbedekking laten vervangen en ben je op zoek naar een dakdekker? Via onze offerteservice ontvang je maximaal 5 offertes van dakdekkers bij jou in de regio.

Start gratis offerteaanvraag!

Vergelijk de offertes op basis van prijs en aanbod. Je aanvraag is volledig gratis en vrijblijvend, je zit dus nergens aan vast.

Gratis offertes vergelijken