Pvc dakbedekking leggen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Soorten dakbedekking » Pvc dakbedekking

Pvc dakbedekking: info en prijzen 2024

Pvc dakbedekking is een betaalbare keuze die tot wel 25 jaar mee gaat. Bovendien is het materiaal van nature erg elastisch en is de kans op beschadigingen erg klein. En dat zonder dat je veel onderhoud hoeft uit te voeren! Als je op zoek bent naar een goed materiaal met een unieke uitstraling dan is pvc zeker het overwegen waard.

Op deze pagina leggen we uit wat de voor- en nadelen zijn van een pvc dak, wat het leggen van een pvc dak kost en hoe de vakman hierbij te werk gaat. Tot slot antwoorden we ook een paar veelgestelde vragen zodat je zeker weet dat je een goede keuze maakt!Wat zijn de voor- en nadelen van een pvc dak?

Pvc dakbedekking heeft een paar belangrijke voordelen. Het feit dat het materiaal zo licht van gewicht is, betekent dat je pvc dakbedekking op praktisch elk (plat) dak kunt leggen. Er is geen hele sterke dakconstructie nodig! Omdat het een kunststof dakbedekking is, heb je bovendien de keuze uit praktisch elke RAL-kleur. Een hele goede optie als je het tuinhuis een unieke uitstraling wilt geven of als je geen donkere ondergrond wilt voor je groendak.

Groendak?

Omdat pvc wortelbestendig is, is dit een hele goede ondergrond voor groendaken. Hiermee verleng je de levensduur zelfs tot wel 60 jaar!

Zitten er ook nadelen aan pvc dakbedekking?

De levensduur is over het algemeen wat korter dan bijvoorbeeld epdm. Dit merk je doordat de dakbedekking minder flexibel wordt als deze wat ouder wordt. Je kunt problemen voorkomen door structureel een dakinspectie uit te laten voeren. Daarnaast neemt het leggen van een pvc dak relatief veel tijd in beslag en is het niet de beste keuze voor enthousiaste doe-het-zelvers. Je schakelt voor het plaatsen van een pvc dak het beste een vakman in!

Voordelen pvc dakbedekking Nadelen pvc dakbedekking
Sterk en waterdicht en toch licht van gewicht Minder flexibel naarmate de dakbedekking ouder wordt
Moderne uitstraling en verkrijgbaar in verschillende kleuren Het aanbrengen van pvc dakbedekking neemt relatief veel tijd in beslag
Een pvc dak is onderhoudsvriendelijk Kan niet rechtstreeks op een oude laag bitumen geplaatst worden, er is altijd een scheidingslaag nodig
Het is relatief goedkoop in aanschaf  
Pvc dakbedekking is wortelbestendig dus geschikt als ondergrond voor groendaken  
Het is brandveilig en wordt gelijmd of geföhnd, waardoor minder risico is  
Het is volledig recyclebaar  
Het reflecteert zonlicht en UV-straling  

Op deze pagina vind je meer informatie over andere soorten dakbedekking.

pvc dakbedekking leggen

Welke mogelijkheden zijn er bij pvc dakbedekking?

Er zijn twee mogelijkheden als het gaat om pvc dakbedekking aanbrengen:

  • Pvc als folie of membraan
  • Pvc als dakplaten

Beide soorten pvc worden op verschillende manieren aangebracht en elk heeft zijn eigen voor- en nadelen. Welke dakbedekking de beste keuze is voor jouw dak, hangt voornamelijk af van je persoonlijke voorkeuren. Hieronder gaan we in op de verschillende opties.

1. Pvc folie

Pvc folie wordt het meest geplaatst als dakbedekking. Het is licht van gewicht en wordt aangebracht in rollen. Deze krijgen een overlapping zodat er geen lekkages ontstaan. Pvc folie is erg elastisch. Het voordeel hiervan is dat het uitzet en inkrimpt bij temperatuurswisselingen. Omdat het hier zo goed op reageert is de kans op scheurvorming een stuk kleiner dan bij bijvoorbeeld bitumen. Het is bovendien geschikt voor elke dakconstructie omdat het zo licht van gewicht is. Je hoeft geen zorgen te maken dat je dak het gewicht niet aankan.

De folie is geschikt voor platte en licht hellende daken. Omdat het minder goed bestand is tegen organische materialen is het niet altijd mogelijk om de folie aan te brengen over je oude laag dakleer. Deze moet je eerst verwijderen óf een scheidingslaag aanleggen.

2. Pvc dakplaten

Bij pvc dakplaten kun je denken aan een soort golfplaten dak van pvc. Ze worden vaak op bijgebouwen geplaatst, zoals schuurtjes, tuinhuizen, carports of juist bij industriële gebouwen. Het voordeel van de dakplaten is dat ze transparant zijn en hierdoor licht binnenlaten. Het plaatsen van pvc dakplaten is ook erg gemakkelijk, omdat ze licht van gewicht zijn.

Hoewel de pvc dakplaten licht zijn hoef je geen zorgen te maken over de kracht van het dak. De platen zijn erg stevig en worden daardoor ook geplaatst op (licht) hellende daken. Het plaatsen is een stuk sneller dan het plaatsen van pvc folie en daardoor vaak iets goedkoper.

Wat kost pvc dakbedekking aanbrengen?

Pvc dakbedekking heeft een prijs van gemiddeld €75,- tot €95,- per m². Dit komt neer op een totaalprijs van gemiddeld €4.500,- tot €5.700,- bij een dakoppervlak van 60 m². Laat je de oude laag verwijderen voor je pvc dakbedekking laat leggen, dan betaal je vanaf €100,- per m². Plaats je de nieuwe pvc over de oude laag heen dan ben je goedkoper uit: de prijzen beginnen in dat geval vanaf €50,- per m².

Voor deze prijs geniet je de komende 20 tot 25 jaar van een prachtige kunststof dakbedekking op je dak.

Pvc dakbedekking prijs 2024

Omschrijving Gemiddelde prijs* Gemiddelde totaalprijs* (60 m²)
Pvc €75,- tot €95,- per m² €4.500,- tot €5.700,-
Oude laag verwijderen + nieuwe laag pvc aanbrengen Vanaf €100,- per m² Vanaf €6.000,-
Pvc plaatsen over oude dakbedekking Vanaf €50,- per m² Vanaf €3.000,-

Let op: dit zijn gemiddelde tarieven die kunnen verschillen per dakdekkersbedrijf.


Besparen op de kosten van pvc dakbedekking?

Vergelijk offertes en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Pvc dakbedekking aanbrengen: de werkwijze

Het aanbrengen van pvc dakbedekking neemt tijd en aandacht in beslag, en daarom raden we altijd aan om hiervoor een vakman in te schakelen. Bij een pvc dak zijn er bij de opbouw van het dak verschillende lagen.

1. Dakbeschot
De drager en het dakbeschot bestaan uit houten of betonnen balken, die het gewicht van het dak dragen. Daar bovenop liggen speciale OSB-platen, die het dak winddicht maken. Dit is het dakbeschot. Bij het plaatsen van pvc dakbedekking checkt de vakman eerst of het dakbeschot nog in goede staat is. Bij houtrot of eventuele andere beschadigingen herstelt hij deze eerst voordat hij de dakbedekking plaatst.

2. Isolatie
Daarna volgt de laag met isolatie. Op het dakbeschot ligt een dampscherm, die voorkomt dat vocht bij de laag isolatie terecht komt. Voor de isolatie van een pvc dak wordt meestal gekozen voor stevige isolatieplaten van PIR, PUR, EPX of XPS. De vakman plaatst de isolatie op het dak en maakt deze vast aan de OSB-platen.

3. Pvc dakbedekking
Tot slot is het tijd om de nieuwe pvc dakbedekking aan te brengen. De vakman brengt de pvc folie aan in rollen. Deze worden in banen uitgerold op het dak, elke baan heeft een paar centimeter overlap met de volgende zodat er geen ruimte voor openingen ontstaat. De vakman verlijmt de stroken pvc met een verhitte lijm. Zo hecht het beter aan de folie. De naden zelf last de vakman daarna aan elkaar zodat het dak helemaal waterdicht is!

Zelf pvc dak leggen of uitbesteden?

Het leggen van pvc dakbedekking kun je uitbesteden of zelf proberen. Wil je zelf aan de slag dan is het belangrijk om te onthouden dat werken op hoogte altijd risico’s met zich meebrengt. Zorg daarom voor de juiste materialen en bescherming, om het valgevaar zo klein mogelijk te houden.

Pvc dakbedekking moet je heel nauwkeurig leggen: je breng het in rollen aan die je daarna zelf op maat snijdt. Er moet voldoende overlap zijn tussen de stroken, zodat er geen risico op lekkages is. Na het lijmen moet je de dakbedekking minimaal 45 minuten verzwaren en aandrukken.

Het aanbrengen van pvc dakbedekking is dus erg secuur. Voor het beste resultaat raden we altijd aan om een vakman in te schakelen. Deze is hierin ervaren en zorgt ervoor dat het materiaal snel en netjes is aangebracht. Bovendien geeft hij een persoonlijk advies en werkt hij volgens strenge voorschriften waardoor er geen valgevaar is!

Wat zijn andere soorten kunststof dakbedekking?

Ben je op zoek naar een kunststof dakbedekking maar weet je nog niet zeker of pvc hiervoor geschikt is? Hieronder zetten we de drie belangrijkste alternatieven voor je op een rijtje.

1. Epdm

Als het gaat om kunststof dakbedekking dan is EPDM de grootste concurrent van pvc. Het wordt in één stuk aangebracht en heeft daardoor geen naden: dus een kleine kans op lekkages! Epdm is iets steviger maar ook iets zwaarder. Dit is de reden waarom het vaker gelegd wordt op platte daken van huizen. Pvc wordt juist vaker gekozen als dakbedekking op bijgebouwen zoals tuinhuizen.

2. ECB

Een ander alternatief dat wat minder bekend is, is ECB (Etheen Copolumeer Bitumen). Dit bestaat voor 50% uit bitumen en voor 50% uit kunststof. Deze kunststof dakbedekking is een top combinatie. Het kunststof sluit alle nadelen van bitumen uit, en bitumen sluit alle nadelen van het kunststof uit. Het heeft een gemiddelde levensduur van maar liefst 45 jaar en is bovendien praktisch onderhoudsvrij. Een hele geschikte keuze dus, als je op zoek bent naar een goede kunststof dakbedekking.

3. TPO

Als derde alternatief is er TPO (Thermoplastische Elastomeer op Olefinbasis). Deze dakbedekking staat recht tussen EPDM en pvc in: het combineert namelijk de voordelen van beide materialen. Het staat vooral bekend om de duurzaamheid en elasticiteit. Ook is het een milieuvriendelijke keuze en is het volledig recyclebaar. Het materiaal wordt soepel wanneer het opgewarmd wordt en wordt daarna weer stevig als het afkoelt. Hierdoor kun je TPO aanbrengen door middel van lijmen of verhitten!

Besparen op pvc dakbedekking? Gratis offertes vergelijken!

Wil jij binnenkort pvc-dakbedekking laten leggen? Schakel hiervoor een ervaren dakdekker in, zodat je dakbedekking snel en vakkundig geplaatst is. Nog op zoek naar een vakman?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt zo snel mogelijk de prijzen van verschillende dakdekkers in jouw regio. Kies de vakman met het beste aanbod en bespaar tot wel 40% op de kosten! De aanvraag is gratis en verder helemaal vrijblijvend: je zit nergens aan vast!

Gratis dakdekker offertes vergelijken!

Veelgestelde vragen over pvc dakbedekking

Hieronder geven we antwoord op zes van de meest gestelde vragen met betrekking tot pvc dakbedekking.

Pvc dakbedekking gaat gemiddeld 20 tot 25 jaar mee. Als ondergrond voor een groendak verleng je de levensduur tot wel 60 jaar! Het heeft ondertussen weinig onderhoud nodig omdat er kans op beschadigingen en lekkages erg klein is. Het enige onderhoud wat je hoeft uit te voeren is een reiniging om de kleur mooi te houden!
De gemiddelde dikte van pvc dakbedekking is 1,2 millimeter. Hoe dikker het materiaal, des te langer de levensduur. Heb je al een dikte van 1,5 millimeter dan loopt de levensduur op tot uiterlijk 35 jaar! Wel moet je dan rekening houden met hogere kosten en een zwaardere belasting op het dakoppervlak.
Pvc heeft een unieke uitstraling doordat je kunt kiezen voor praktisch elke kleur. Het is milieuvriendelijk en volledig recyclebaar en bovendien is het bijna onderhoudsvrij! Ben je op zoek naar een kunststof dakbedekking die lang mooi blijft een nauwelijks onderhoud nodig heeft dan is pvc de beste keuze.
De kosten voor pvc dakbedekking zijn gemiddeld € 75,- tot €95,- per m². Wanneer je kiest om de pvc dakbedekking over de oude laag heen te brengen, dan begint de prijs vanaf €50,- per m². Laat je de dakdekker eerst de oude laag verwijderen, dan beginnen de prijzen vanaf €100,- per m².
Welke dakbedekking beter is hangt af van je budget, voorkeuren en wensen. EPDM heeft een langere levensduur maar heeft iets meer onderhoud nodig. Pvc gaat minder lang mee meet is praktisch onderhoudsvrij. Bovendien is de prijs vergelijkbaar. Qua uitstraling is er nog een groot verschil: pvc is in verschillende kleuren beschikbaar en EPDM heeft minder keuze.
Pvc dakbedekking wordt over het algemeen aangebracht met lijm of zeer hete lucht. Dit maakt het materiaal flexibel en maakt het mogelijk het pvc strak aan te brengen op het dak. Het is niet gemakkelijk om zelf pvc dakbedekking aan te brengen, je schakelt hiervoor het beste een vakman in.