Roofing laten leggen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Alles over roofing dakbedekking

Roofing dakbedekking, ook wel bekend als bitumen, wordt voornamelijk gebruikt voor platte daken. Het is een waterdicht materiaal en brengt veel voordelen met zich mee.

Lees verder en ontdek alles over roofing dakbedekking, de prijzen, het leggen van roofing en een aantal tips.


Roofing: een korte samenvatting

 • Andere namen voor roofing zijn dakleer en bitumen.
 • Er zijn twee soorten roofing: SBS en APP.
 • SBS roofing is elastischer door het toegevoegde elastomeer. APP roofing is beter bestand tegen UV-straling.
 • Roofing kost ongeveer €70,- tot €90,- per vierkante meter
 • Voordelen: waterdicht, budgetvriendelijk, eenvoudig te leggen, duurzaam, lange levensduur en reparatie is niet moeilijk.
 • Werkwijze leggen: voorbereiding van het dak en de materialen, roofing plaatsen, overlappingen en naden afwerken, randen afwerken en alles schoonmaken.


Wat is roofing dakbedekking?

Roofing wordt ook wel bitumen of dakleer genoemd en is een materiaal gemaakt van aardolie en polyester of glasvlies. Roofing dakbedekking is vooral terug te vinden op platte daken, maar kan ook gebruikt worden voor licht hellende daken. Het is een elastisch materiaal waardoor het goed bestand is tegen verschillende weersomstandigheden. Wanneer dakbedekking elastisch is, betekent dit dat het dak zonder problemen kan uitzetten en krimpen (dit gebeurt door de temperatuurwisselingen).

Op deze pagina vind je meer informatie over andere soorten dakbedekking.

Twee soorten roofing

Roofing dakbedekking is verkrijgbaar in twee verschillende soorten, namelijk SBS- en APP roofing.

SBS roofing

De eerste soort is SBS-roofing. Deze versie is elastisch, want er is elastomeer aan toegevoegd. Hierdoor is het beter bestand tegen temperatuurschommelingen en scheurt het minder snel. Niet alleen dit materiaal krimpt en zet uit bij kouder en warmer weer, ook de andere materialen van het dak doen dit. Denk hierbij aan het hout voor de dakconstructie of het isolatiemateriaal.

SBS roofing heeft naast een goede elasticiteit, ook een grote hechtkracht.

Een nadeel van deze soort is dat het niet goed tegen UV-straling kan. Hierdoor is het vaak nodig om een ballastlaag, zoals grind, toe te voegen.

APP roofing

APP roofing is beter bestand tegen UV-straling. Aan deze soort zijn namelijk plastomeren toegevoegd. Het is wel minder elastisch dan SBS roofing.

De verschillen en overeenkomsten:

Eigenschap SBS roofing APP roofing
Materiaal SBS (Styreen-butadieen-styreen) APP (Atactisch Polypropyleen)
Flexibiliteit Zeer flexibel, ook bij lage temperaturen Minder flexibel in vergelijk met SBS
Elastisch herstel Uitstekend elastisch herstel na vervorming Minder elastisch herstel
Bestand tegen koude temperaturen Uitstekend bestand tegen koude temperaturen Iets minder goed bestand
Warmtebestendigheid Minder warmtebestendig dan SBS Goed bestand tegen warme temperaturen
Levensduur Gelijke levensduur Gelijke levensduur
Toepassingen Voor platte en licht hellende daken Voor platte en licht hellende daken
Kosten Duurste soort Goedkoopste soort
Plaatsing Door de onderkant te verhitten Door de onderkant te verhitten

roofing

Wat kost roofing?

Benieuwd naar de kosten van roofing. De gemiddelde kosten voor nieuwe roofing liggen tussen de €70,- tot €90,- per vierkante meter. Houd ook rekening met het uurtarief van een dakdekker en eventuele afvoerkosten.

In sommige gevallen is het mogelijk om een nieuwe laag roofing over de oude laat te leggen. Dit is een stuk goedkoper, want het is niet nodig om de oude laag te verwijderen en af te voeren. e kosten zijn dan ongeveer €40,- tot €50,- per m².

Bekijk onderstaande tabel voor meer informatie.

Roofing dakbedekking: prijzen 2024

Factoren Gemiddelde kosten*
Uurloon dakdekker €30,- tot €45,- per uur
Roofing €70,- tot €90,- per m²
Roofing over bestaande laag aanbrengen €40,- tot €50,- per m²
Verwijderen oude laag + aanbrengen nieuwe roofing €65,- tot €75,- per m²

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten. Het aanbrengen van roofing is inclusief btw.

Besparen op de kosten van roofing?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de totaalprijs!

Voordelen van roofing

Wanneer mensen dakbedekking laten plaatsen op een plat dak wordt er vaak gekozen voor roofing. Er zijn een aantal redenen waarom roofing een veel gemaakte keuze is.

De belangrijkste voordelen:

 • Vochtbestendig. Roofing is niet alleen gemaakt van een waterdicht materiaal, de manier waarop het gelegd wordt zorgt er ook voor dat het regen er niet doorheen kan. Met een brander worden de overlappende delen namelijk aan elkaar ‘geplakt’.
 • Voordelig. Roofing is een relatief goedkope optie en is goedkoper dan bijvoorbeeld EPDM.
 • Duurzaam. Het materiaal waarmee roofing is gemaakt is tegenwoordig grotendeels gerecycled. Daarnaast blijft het materiaal goed en zou je het in theorie na 50 jaar nog kunnen gebruiken.
 • Levensduur. De levensduur van roofing is ook een reden waarom het duurzaam is. Roofing dakbedekking gaat zo’n 20 tot 40 jaar mee.
 • Herstelling. Wanneer de dakbedekking schade vertoont kan dit in de meeste gevallen makkelijk hersteld worden. Ook is het makkelijk te vervangen, en je kunt zelfs nieuwe roofing dakbedekking over oude plaatsen.

Op deze pagina vind je meer informatie over de beste dakbedekking voor plat dak.

Roofing plaatsen: hoe gaat dat?

Roofing kan op twee manieren geplaatst worden, lijmen en branden, maar wordt altijd in stroken aangebracht. De meest voorkomende manier waarop roofing geplaatst wordt is door middel van een gasbrander. Het lijmen van de stroken is vaak een veiligere optie, maar is een stuk duurder dan branden en hecht in sommige gevallen minder goed.

Een handig stappenplan

Dit is een algemeen stappenplan en de specifieke procedures kunnen variëren afhankelijk van het type dak, de omgevingsomstandigheden en het specifieke roofingmateriaal dat wordt gebruikt.

 • 1. Voorbereiding De dakdekker begint met het zorgvuldig inspecteren van het dakoppervlak om eventuele schade of gebreken te identificeren. Indien nodig worden reparaties uitgevoerd voordat de roofing wordt gelegd. Het dakoppervlak moet schoon, droog en vrij van vuil en losse materialen zijn.
 • 2. Materiaalvoorbereiding De benodigde hoeveelheid roofingmateriaal wordt berekend op basis van de afmetingen van het dak. Het roofingmateriaal, inclusief de rollen of platen, wordt naar de werkplek gebracht. Eventuele accessoires, zoals primer, lijm en bevestigingsmiddelen, worden verzameld.
 • 3. Roofing plaatsen: De rollen of platen roofing worden uitgerold over het dakoppervlak. De dakdekker begint meestal aan de onderkant van het dak en werkt naar boven toe. De roofing wordt strak aangebracht en zorgvuldig uitgelijnd om overlappingen en open naden te voorkomen. De onderkant van het materiaal wordt verhit met een gasbrander. Hierdoor smelt de onderkant en kan het op het dak geplakt worden.
 • 4. Over

  lappingen en naden afwerken: Indien nodig worden overlappingen en naden in de roofing afgedicht met speciale afdichtingsmiddelen of kleefmiddelen. Dit helpt om een waterdichte afdichting te creëren en mogelijke lekkages te voorkomen.

 • 5. Randafwerking De dakranden en overgangen worden versterkt en afgewerkt met behulp van metalen randstroken of andere geschikte materialen. Dit zorgt voor een strakke afwerking en voorkomt dat water onder de roofing terechtkomt.
 • 6. Algemene afwerking De dakdekker besteedt aandacht aan de afwerking en detaillering van het dak. Dit omvat het aanbrengen van extra roofing rond dakdoorvoeren, schoorstenen, ventilatieopeningen en andere structurele elementen. Alle randen worden netjes afgewerkt om een professionele uitstraling te garanderen.

roofing

Roofing laten leggen? Doe de gratis offerteaanvraag!

Wil je roofing laten plaatsen, repareren of vervangen? Doe de gratis offerteaanvraag en kom in contact met dakdekkers bij jou in de regio!

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt meerdere offertes en kiest zelf de vakman met het beste aanbod. Je besparing loopt op tot wel 40% op de kosten!

Gratis dakdekker offertes vergelijken!