Interesse in een sandwichpanelen dak?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Soorten dakbedekking » Sandwichpanelen dak

Sandwichpanelen dak: alle eigenschappen & voordelen!

Ben jij toe aan nieuwe dakbedekking en weet je niet welke keuze jij moet maken? Misschien zijn sandwichpanelen dan iets voor jou. Deze bestaan uit twee stalen platen met daartussen isolatie. Het is dus een win-win! Lees verder en ontdek wat sandwichpanelen precies zijn en welke voordelen ze met zich meebrengen.

Op deze pagina leggen we uit wat sandwichpanelen zijn en wat de voordelen zijn. Ook lees je meer over de verschillende mogelijkheden en vertellen we je over de kosten!

Sandwichpanelen dak: de belangrijkste informatie op een rij

 • Sandwichpanelen bestaan uit twee stalen panelen met isolatiemateriaal daar tussenin.
 • Het heeft een paar belangrijke voordelen: het is makkelijk en snel te plaatsen, het is duurzaam, het is luchtdicht en bestand tegen weersomstandigheden en het is brandveilig.
 • Er zijn verschillende soorten sandwichpanelen: sandwich dakpanplaten, sandwich golfplaten en trapezium dakplaten.
 • De kosten verschillen enorm en zijn afhankelijk van de grootte, type plaat en de isolatiedikte. Houd rekening met prijzen tussen €50,- tot €200,- per m².

Wat zijn sandwichpanelen?

Sandwichpanelen bestaan uit twee stalen dakpanelen met daartussenin isolatiemateriaal. Het isolatiemateriaal wordt dus ‘gesandwicht’ tussen de twee platen, vandaar ook de naam sandwichpanelen. Sandwichpanelen brengen een aantal voordelen met zich mee, deze voordelen worden hieronder benoemd.

Voordelen sandwichpanelen dak

Een sandwichpanelen dak heeft verschillende voordelen. Veel van deze voordelen hebben te maken met het feit dat het deels bestaat uit isolatiemateriaal. Hieronder staan de voordelen beschreven.

 • Makkelijk te plaatsen. De panelen zijn op maat gemaakt en bestaat maar uit één onderdeel. Hierdoor kunnen de panelen makkelijk geplaatst worden. Dit scheelt ook in de arbeidskosten, omdat een dakdekker sneller klaar is.
 • Duurzaam door isolatie. De sandwichpanelen bestaan ook uit isolatie. Dit maakt de dakbedekking erg duurzaam. Je kunt hierdoor namelijk besparen op je energierekening, omdat de warmte binnen blijft.
 • Flexibel. De panelen zijn flexibel. Hierdoor ontstaat er minder snel schade aan het dak.
 • Luchtdicht. De panelen worden over elkaar heen geplaatst waardoor de voegen luchtdicht worden. Dit type dakbedekking is dus bestand tegen elk soort weer.
 • Brandveiligheid. Sandwichpanelen zijn bovendien brandveilig. Ze werken brandvertragend en hierdoor zal een brand minder snel verspreiden. Zo heb je meer tijd om het gebouw te verlaten.
 • Duurzaamheid. Een sandwich paneel is een duurzame keuze. Dat heeft een paar redenen: de lange levensduur (gemiddeld 20 tot 40 jaar), het feit dat de panelen grotendeels te recyclen zijn en natuurlijk het feit dat het zorgt voor een uitstekende isolatie.

Tip: Vergelijk gratis offertes en vergelijk op de kosten van de klus.

Sandwichpanelen

De soorten sandwichpanelen

Er zijn verschillende soorten sandwichpanelen. Hieronder staan een paar voorbeelden op een rij.

1. Sandwich dakpanplaten

Sandwich dakpanplaten hebben een dakpan-achtige uitstraling. Dat wil zeggen dat ze ervan buitenaf uitzien als dakpannen. In realiteit is het dus een grote dakpanplaat met geïntegreerde isolatie. Doordat het gaat om grotere dakpanplaten, is je dak snel en efficiënt bedekt. Hierdoor bespaar je op de arbeidskosten en weet je zeker dat je niet lang hoeft te wachten tot het dakoppervlak weer waterdicht is.

Er zijn een aantal mogelijkheden qua kleur. De meeste mensen kiezen voor een kleur vergelijkbaar met echte dakpannen, dus rood, bruin, grijs of zwart.

2. Sandwich trapezium dakplaten

Voor een iets modernere en strakkere uitstraling zijn sandwich trapezium dakpanplaten een goede keuze. Deze zijn iets meer gestroomlijnd en hebben parallelle ribben over het oppervlak. Deze ribben zorgen voor een extra goede stevigheid en daardoor zijn ze net een stukje sterker dan de gewone dakpanplaten. Bovendien zorgen de ribben voor een modern uiterlijk. De trapezium vorm heeft wel iets weg van een leien dak!

3. Sandwich golfplaten

Sandwich golfplaten: het uiterlijk van de klassieke golfplaten maar dan net iets betere kwaliteit! De sandwich golfplaten hebben een golvend uiterlijk. Dit is vooral heel praktisch: het zorgt namelijk voor een goede afwatering. Daarnaast heeft het uiteraard een uniek uiterlijk. Je vindt golfplaten sandwichpanelen vaak terug op tuinhuisjes en schuurtjes, maar ook zeker in de landbouw!

Verschillende uitvoeringen van sandwichpanelen

Qua afwerking zijn er verschillende opties bij sandwichpanelen daken. Doordat je zelf kan kiezen, is er voor elk type dak een geschikte afwerking te vinden.

 • Kleur: de binnenkant en buitenkant van sandwichpanelen komen gekleurd in verschillende kleuren. Populaire opties zijn zwart en metallic maar elke RAL-kleur is mogelijk. Let er wel op dat je voor je eigen dak niet altijd zomaar elke kleur mag kiezen, dit kan afhankelijk zijn van de regels van je gemeente.
 • Afwerking: qua afwerking heb je de optie uit verschillende coatings. Liever mat of glanzend bijvoorbeeld? En ga je voor een gekleurde coating of juist een transparante? Ook zal de dakwerker de coating afwerken aan de hand van de situatie thuis.
 • Afmetingen: hoewel de standaardbreedte 1 meter is, kan dit oplopen tot wel 20 meter. Zo is er voor elk huis een geschikt paneel te vinden. Bij sandwichpanelen is het juist belangrijk om overlapping te voorkomen. In plaats daarvan sluit de dakwerker de panelen netjes op elkaar aan.
 • Isolatiedikte: hoeveel isolatie heb je nodig? In sandwichpanelen zit een laat PIR of PUR. De dikte hiervan verschilt per situatie en hangt vooral af van de isolatiewaarde die je nodig hebt. Voor een woonhuis zal de isolatiedikte waarschijnlijk groter zijn dan bij een schuur of een tuinhuis.

Sandwich dakplaat plaatsen

Sandwichpanelen zijn dus op veel verschillende manieren te gebruiken en in te zetten, maar er zijn een aantal dingen die alle soorten met elkaar gemeen hebben, de voordelen.

1. Als eerste treft de dakdekker voorbereidingen. Er hoeft geen extra latwerk of isolatielaag aangebracht te worden, dus dit scheelt de vakman veel tijd. Over het algemeen zijn de sandwich dakplaten op maat gemaakt, maar waar nodig zaagt de dakdekker er wat af. Bij de voorbereidingen kijkt hij of zij ook zeker naar de veiligheid van het werk. Wanneer alles is voorbereid worden de sandwichpanelen geplaatst.

2. De dakdekker werkt van beneden naar boven, omdat het bovenliggende paneel over de bevestigingsrand van de onderliggende paneel geplaatst wordt. De sandwichpanelen worden aan de dakconstructie geklikt.

3. Sandwichpanelen kunnen worden afgewerkt met verschillende soorten beschermende coating. Je kunt kiezen uit gekleurde, transparante, mat of glanzende. Welke keuze het beste is is afhankelijk van jouw situatie. Vaak kan een dakdekker hier gemakkelijk antwoord op geven.

Kosten sandwichpanelen

Hoeveel je moet betalen voor de sandwichpanelen is afhankelijk van de grootte van jouw dak, het type dakplaat, de uitvoering en de dikte van de isolatielaag. Daarnaast kan de prijs ook verschillen per dakdekker. Dit komt omdat ook het uurtarief wordt meegerekend in de eindprijs. Schakel je een ervaren dakdekker in die bij een groot bedrijf werkt? Dan ben je waarschijnlijk meer kwijt dan wanneer je voor een beginnende zzp’er kiest. Gemiddeld ben je € 50,- tot € 200,- per m² kwijt voor de sandwichpanelen inclusief plaatsen.

Nieuwe sandwichpanelen?

Vergelijk prijzen en ga voor de beste deal.

Alternatieven voor sandwichpanelen

Ben je nog op zoek naar de juiste dakbedekking of twijfel je of sandwichpanelen voor jou de beste keuze zijn? Hieronder vind je een tabel met de eigenschappen van verschillende soorten dakbedekking en die van sandwichpanelen. Dat maakt het makkelijk om ze met elkaar te vergelijken!

Aspect Sandwichpanelen dak Traditionele dakpannen Metalen dakplaten Bitumen dakbedekking
Thermische isolatie Uitstekend Matig tot goed Matig Matig tot slecht
Prijs Gemiddeld Gemiddeld Laag Laag
Duurzaamheid Hoog Hoog Hoog Matig
Gewicht Licht Zwaar Licht Licht
Plaatsing Snel en eenvoudig Tijdrovend Snel en eenvoudig Snel en eenvoudig
Waterdichtheid Uitstekend Goed Goed Goed
Geluidsisolatie Goed Matig Matig Matig
Onderhoud Weinig onderhoud Regelmatig onderhoud Weinig onderhoud Regelmatig onderhoud
Veelzijdigheid Beperkt aantal stijlen Veel verschillende stijlen Beperkt aantal stijlen Veel verschillende stijlen
Levensduur Lang Lang Lang Gemiddeld
Energiezuinigheid Hoog Matig Matig Matig
Milieuvriendelijk Ja Nee Ja Nee
Mogelijkheid tot isolatie Ja Ja Nee Ja

Sandwichpanelen laten plaatsen? Vind makkelijk en snel een dakdekker!

Wil jij sandwichpanelen laten plaatsen? Doe dan de gratis offerteaanvraag en kom makkelijk en snel in contact met dakdekkers bij jou in de regio. Krijg meerdere offertes en vergelijk! Zo weet je zeker dat je nooit te veel betaald.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt meerdere offertes en kiest zelf de vakman met het beste aanbod. Je besparing loopt op tot wel 40% op de kosten!

Gratis offertes vergelijken