SBS-dakbedekking laten plaatsen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Soorten dakbedekking » SBS Dakbedekking

SBS-dakbedekking: info & prijzen 2024

SBS-dakbedekking is een gemodificeerd bitumineus materiaal dat bestaat uit bitumen, met daaraan toegevoegd een synthetisch rubber: Styreen Butadieen Styreen. SBS-bitumen is elastischer dan de meeste types dakbedekking en hecht goed op de onderlaag, wat het materiaal zeer lekbestendig maakt. Door de elastische eigenschappen kan SBS-bitumen de werking van je dakconstructies en -materialen goed opvangen.

Thermbaan dakbedekking is een uitstekende keuze, maar wat zijn de prijzen voor SBS-dakbedekking in 2024? In dit artikel vind je informatie over de gemiddelde prijzen van deze dakbedekking. We vertellen je ook waar de kostprijs uit bestaat en geven je een paar handige rekenvoorbeelden.


SBS-dakbedekking: de belangrijkste informatie op rij

 • SBS-dakbedekking is, naast APP-dakbedekking, ook een soort bitumen dakbedekking. Gemiddeld kost SBS-dakleer tussen de €50,- en €90,- per m².
 • De prijs van SBS-dakleer wordt voor een groot deel bepaald door de manier van leggen. SBS kan over de oude dakbedekking heen worden geplaatst, mits de huidige dakbedekking in goede staat is. De prijs is dan gemiddeld €50,- per m².
 • SBS-bitumen gaat gemiddeld 30 jaar mee. Voordelen van SBS zijn de elastisiteit van het materiaal. Hierdoor is het goed bestand tegen weersinvloeden. Andere voordelen zijn de goede hechting en dat het materiaal eenvoudig te repareren is. Een nadeel is dat SBS, in tegenstelling tot andere soorten bitumen, minder Uv-bestendig is. Dit kan worden opgelost met grind.
 • Alternatieven voor SBS zijn bitumen dakbedekking, APP-dakleer, pvc en EPDM.


Gemiddelde prijs SBS-dakbedekking per m²

SBS-dakbedekking laten leggen kost gemiddeld tussen de €50,- en €90,- per vierkante meter, inclusief arbeidskosten en btw.

Die kosten zijn afhankelijk van de dikte van het materiaal en de eigenschappen van je dak. Een dak dat makkelijk te bereiken is, kost minder tijd om te bedekken en vooral het aantal hoeken van je dak maakt een belangrijk verschil. Hoe meer hoeken, hoe arbeidsintensiever het leggen van de nieuwe dakbedekking is.

Een andere belangrijke factor is de keuze of de oude dakbedekking te laten verwijderen, of om die te laten liggen. Het verwijderen kost veel tijd, arbeid en dus geld.

SBS-dakbedekking prijs

€50,- tot €90,- per m², inclusief arbeidskosten en btw.

Prijzen zijn gebaseerd manier van plaatsen

SBS-dakbedekking over oude bedekking
€50,- per m²

Oude bedekking in goede conditie
Dak met hoge draagkracht

SBS-dakbedekking met verwijderen oude bedekking
€90,- per m²

Oude bedekking versleten
Bij minder belastbaar dak

Start gratis offerteaanvraag!

SBS-bitumen op oude dakbedekking

Het is een stuk goedkoper om SBS op je oude dakbedekking te plaatsen. Of dit kan, is sterk afhankelijk van de toestand van je oude dakbedekking en de dakconstructie. Zitten er blazen of scheuren in de oude bedekking? Dan is het risico groot, dat de dakconstructie ook beschadigd is door het doorlekken van vocht, met bijvoorbeeld houtrot tot gevolg.

De dragende constructie of de dakranden kunnen hierdoor verzwakken en de kwaliteit van je isolatie gaat ook omlaag. Daarom is het dus belangrijk om er zeker van te zijn, dat er geen enkele vorm van lekkage heeft kunnen plaatsvinden.  Twijfel je of deze werkwijze voor jouw dak geschikt is? Vraag advies bij een vakman.

Dakbedekking vervangen met SBS

Je hele dakbedekking vervangen is arbeidsintensiever en dus duurder.

Toch zijn er verschillende redenen waarom dit de moeite waard is:

 • Zekerheid over de toestand van je dakbedekking. Je bent niet afhankelijk van de staat van je oude dakbedekking. Je begint als het ware met een schone lei.
 • Duidelijkheid over je dakconstructie. Door de oude bedekking te verwijderen kan de dakconstructie grondig worden geïnspecteerd. Elke eventuele zwakte wordt zo opgespoord.
 • Isolatie. Door de oude bedekking te verwijderen, kan aanvullende isolatie tussen de dakconstructie en de nieuwe SBS dakbedekking worden geplaatst.

SBS dakbedekking

Wat kost een SBS-dakbedekking?

Je dak vernieuwen met SBS-dakbedekking kost in 2024 tussen de €50,- en €90,- per m2.

Verschillende factoren hebben een belangrijke invloed op de prijs:

 • Voorbereidend werk. Als je de oude dakbedekking laat verwijderen, kost dit meer arbeidstijd en dus geld op de factuur van je dakdekker. Reparaties aan je dakconstructie spelen hier ook in mee.
 • Het materiaal. Een dikkere laag SBS thermbaan dakbedekking is duurder, maar deze gaat wel langer mee.
 • Eigenschappen van je dak. Een dak met meer hoeken en hoogteverschillen of extra’s zoals dakkapellen is lastiger te bedekken dan een rechthoekig, plat dak.

Wil je een idee hebben van de te verwachten kosten voor jouw dak? Als je de grootte van het te vervangen oppervlak hebt, kun je in de onderstaande tabel een maat zoeken die daar het beste bij past.

Oppervlakte (m²) Gemiddelde kosten (inclusief arbeid en btw)*
5 €250,- tot €450,-
10 €500,- tot €900,-
25 €1.250,- tot €2.250,-
50 €2.500,- en €4.500,-
100 €5.000,- tot €9.000,-
150 €7.500,- tot €13.500,-
200 €10.000,- tot €18.000,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. Benieuwd naar de exacte prijs? Vraag gratis offertes aan.


Prijsvoorbeeld 1: prijs bij dakbedekking vervangen door SBS

We gaan in dit voorbeeld uit van een dak van 44 m² met een oude, versleten bedekking. Hier moet dus sowieso de oude dakbedekking worden verwijderd, voordat de SBS-dakbedekking kan worden geplaatst. Dat kost meer tijd en werk, dus we gaan uit van de hogere kant van de prijsinschatting (€90,- per m²). Dit komt neer op een totaalprijs van gemiddeld €3.960,-.


Prijsvoorbeeld 2: prijs bij SBS-dakbedekking over oude bedekking

Het dak in dit voorbeeld heeft een oppervlakte van 52 m². De oude dakbedekking is goed onderhouden en niet te oud, dus de laag SBS-dakleer kan direct over de oude laag. Een snellere klus, waarvan de prijs dus aan de lage kant van de inschatting zit, op gemiddeld €50,- per m². In totaal kost deze klus gemiddeld €2.600,-

Hoe is de prijs van een SBS-dakbedekking opgebouwd?

Bij het vernieuwen van je dak met thermbaan dakbedekking betaal je natuurlijk niet alleen voor het materiaal. De arbeidskosten zijn bijna net zo doorslaggevend en soms worden er ook voorrijkosten gerekend door je dakdekker.

De prijsopbouw van een nieuwe SBS-dakbedekking is in grote lijnen op de volgende manier onderverdeeld:

 • Materiaalkosten: de dikte en het merk van de rollen SBS-dakbedekking, en uiteraard de hoeveelheid van het materiaal zijn voor deze klus de voornaamste kostenpost. Let hierbij op de garantie die de dakdekker bij het materiaal afgeeft.
 • Arbeidskosten: deze houden direct verband met de omvang van je klus. Meestal rekent een dakdekker een vast uurloon. Deze kostenpost wordt dus hoger dan de klus arbeidsintensiever is.
 • Onderlaag, isolatie: de keuze van een goede onderlaag is belangrijk voor de levensduur van je dakbedekking, maar draagt wel bij aan de kosten van je klus. Daarnaast kun je ervoor kiezen om je dak meteen te laten isoleren. Ook dit gebeurt uiteraard tegen een meerprijs.
 • Afvoerkosten: een bedrag voor het opslaan en afvoeren van de oude dakbedekking.


SBS-dakbedekking levensduur

Door de uitstekende hechting aan de onderlaag is de levensduur van een SBS-roofing ongeveer 30 jaar. De lekbestendigheid is bij dit materiaal doorgaans uitstekend, waardoor er op dit vlak relatief weinig risico is. Het is echter wel van belang om de bedekking niet te veel aan zonlicht bloot te stellen. Door je dak met kiezels te bedekken, voorkom je uitdroging en scheurvorming van je SBS-dakbedekking. Check daarnaast je dak op onregelmatigheden en houd je dak schoon en vrij van takken, bladeren en ander materiaal. Dan kun je onbezorgd tientallen jaren vooruit.

Voordelen SBS-dakbedekking

Door zijn specifieke eigenschappen biedt SBS-bitumen enkele voordelen tegenover andere types dakbedekking voor een plat dak

 • Elasticiteit: SBS bestaat deels uit synthetische rubbers, wat het materiaal aanzienlijk elastischer maakt. Het werken van de onderliggende laag wordt daardoor goed opgevangen. SBS heeft daardoor weinig last van temperatuurverschillen en scheuren.
 • Hechting: de hechting met de ondergrond is bij SBS ontzettend sterk. Dit is vooral voor de lekbestendigheid ideaal: het water kan nergens onder de bedekking door.
 • Makkelijk te repareren: SBS-dakbedekking hecht goed aan de rubbercoating die bij scheurvorming als reparatiemiddel wordt gebruikt.

Dakdekker inschakelen voor het plaatsen van SBS-dakbedekking?

Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en vind een geschikte dakdekker!

Nadelen SBS-dakbedekking

SBS kleeft goed aan je dak, maar er kleeft één belangrijk nadeel aan deze bedekking: de mindere Uv-bestendigheid. Bij langdurige, overmatige blootstelling aan zonlicht kan dit materiaal op den duur broos worden en scheurtjes gaan vertonen.

Dit probleem is echter eenvoudig op te vangen door dakgrind bovenop de dakbedekking te plaatsen. Hiermee zorg je ervoor dat het zonlicht de dakbedekking niet kan bereiken, waarmee je de levensduur van je dakleer verlengt. Dakgrind heeft daarnaast een isolerende werking.

Alternatieven voor SBS-dakbedekking

Twijfel je of SBS-dakbedekking de juiste keuze is voor je platte dak? Er zijn andere keuzes mogelijk. We zetten ze kort onder elkaar en noemen de voor- en nadelen.

APP-bitumen is ook een bewerkt bitumen dat uitstekend bestand is tegen hoge temperaturen. Het belangrijke voordeel is de Uv-bestendigheid. De levensduur is vergelijkbaar, net als de prijs.

 • Voordelen: soepel, bestand tegen hoge temperaturen, Uv-bestendig
 • Nadelen: hecht minder goed, minder elastisch

EPDM is een steeds populairder alternatief. Het lichte kunststof materiaal gaat 50 jaar mee en is daardoor een uitstekende keuze. Dit merk je echter ook aan de prijs: deze dakbedekking kost minstens €80,- per vierkante meter.

 • Voordelen: licht, elastisch, Uv-bestendig, levensduur van 50 jaar
 • Nadelen: hoge kostprijs

Pvc heeft een levensduur van ongeveer 35 jaar en heeft een vrij lage aanschafprijs. Daarnaast is het materiaal volledig te recyclen, wat het een milieubewust alternatief maakt. De Uv-bestendigheid is hier wat lager en het materiaal wordt met de tijd steeds stugger, wat scheuren kan veroorzaken.

 • Voordelen: voordelig, recyclebaar, licht materiaal
 • Nadelen: plaatsen is arbeidsintensief, stugger met leeftijd

SBS dakbedekking prijs

Wil je SBS-dakbedekking laten plaatsen? Vergelijk gratis offertes!

Lijkt SBS-dakbedekking jou de beste keuze voor je platte dak? En ben je op zoek naar een dakdekker?

Start gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag ontvang je maximaal 5 gratis offertes van dakdekkers bij jou in de regio. Zit er geen passend aanbod voor je bij? Geen zorgen. Je aanvraag is volledig vrijblijvend, je zit dus nergens aanvast.

Gratis offertes vergelijken