Interesse in sneldekpannen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Soorten dakbedekking » Sneldekpannen

Alles over sneldekpannen

Sneldekpannen verdienen hun naam aan de manier waarop ze geplaatst worden; namelijk op een snelle en efficiënte manier. De voornaamste reden hiervan is de grootte van de panelen. Doordat de panelen over het algemeen groter zijn dan gewone dakpannen, kunnen ze ook sneller geplaatst worden. Maar dit is niet het enige voordeel van de sneldekpan. Ze zijn namelijk ook waterdicht en ontzettend duurzaam en veelzijdig. Daarnaast zijn ze te verkrijgen in verschillende materialen, afmetingen en zijn er verschillende soorten afwerking mogelijk. Over het algemeen betaal je tussen de € 30,- en de € 45,- per m², wat een redelijke prijs is voor dakpannen.

Voor meer informatie over de verschillende eigenschappen, voordelen en voor een duidelijker overzicht van de kosten ben je hier op het juiste adres. Lees verder en ontdek alles over sneldekpannen.

Sneldekpannen: de belangrijkste informatie op een rij

 • Sneldekpannen zijn platte stukken klei of beton die dienen om daken waterdicht te maken en hebben een speciale vorm die eenvoudige installatie mogelijk maakt.
 • Ze overlappen elkaar op het dak om regenwater af te leiden en lekkages te voorkomen.
 • Sneldekpannen zijn populair vanwege hun duurzaamheid, efficiëntie en beschikbaarheid in diverse kleuren en maten.
 • Voordelen zijn onder andere eenvoudige installatie, waterdichting, duurzaamheid en veelzijdigheid.
 • Nadelen zijn het gewicht, kosten, beperkingen voor complexe dakvormen en mogelijkheid van mindere prestaties bij extreme weersomstandigheden.
 • Er zijn verschillende uitvoeringen van sneldekpannen, variërend in materiaal, zoals klei, beton, composiet en leisteen.
 • Sneldekpannen zijn verkrijgbaar in diverse afmetingen om aan te passen aan het dakformaat en gewenste uitstraling.
 • De prijs van sneldekpannen ligt gemiddeld tussen € 30,- en € 45,- per vierkante meter, afhankelijk van factoren zoals dakgrootte, type pannen en speciale kenmerken, en kan variëren tussen verschillende dakwerkers. BTW is niet inbegrepen in deze prijs.

Wat zijn sneldekpannen?

Sneldekpannen zijn platte stukken klei of beton die op daken worden geplaatst om ze waterdicht te maken. Ze hebben een speciale vorm die het plaatsen ervan snel en gemakkelijk maakt, vandaar de naam “sneldekpannen”. Deze pannen overlappen elkaar op het dak, waardoor regenwater wordt afgeleid en het dak beschermd blijft tegen lekkages. Ze worden vaak gebruikt voor huizen en gebouwen omdat ze duurzaam en efficiënt zijn. Sneldekpannen zijn er in verschillende kleuren en maten, zodat ze bij de stijl van het gebouw passen en tegelijkertijd een goede bescherming bieden tegen weerselementen.

De voordelen en nadelen

Hierboven worden er al een aantal voordelen genoemd van sneldakpannen, doordat de reden waarom ze gemaakt en gebruikt worden over het algemeen voordelig zijn. Voordelen van sneldekpannen zijn bijvoorbeeld hun eenvoudige installatie en bescherming tegen water. Ze bedekken grote gebieden snel en zijn duurzaam, waardoor het dak lang meegaat. Ook zijn ze verkrijgbaar in veel kleuren en maten.

Nadelen zijn hun gewicht, wat een stevige dakconstructie vereist. Ze kunnen duurder zijn dan andere dakbedekkingsopties en minder geschikt voor complexe dakvormen. Soms kunnen ze minder goed bestand zijn tegen extreme weersomstandigheden. Regelmatig onderhoud kan nodig zijn om eventuele losse of gebroken pannen te vervangen en lekkages te voorkomen.

Sneldakpannen

Welke uitvoeringen sneldekpannen zijn er?

Sneldekpannen zijn beschikbaar in verschillende kleuren en maten, wat zorgt voor een passende match met de bouwstijl. Ze worden vervaardigd uit klei of beton, waarbij klei een natuurlijke uitstraling biedt en beton sterker kan zijn. De afwerking varieert, met gladde en ruwe texturen die het uiterlijk van het dak beïnvloeden. Er zijn ook speciale soorten
, zoals pannen met geïntegreerde zonnepanelen of verbeterde isolatie voor energiezuinigheid. Lees verder en krijg meer informatie over de verschillende uitvoeringen.

Materialen sneldekpannen

Waneer je kiest voor sneldekpannen zijn er een aantal verschillende materialen waar deze uit kunnen bestaan. Meer hierover lees je in de onderstaande opsomming.

 • Klei: Kleien sneldekpannen hebben een natuurlijke uitstraling en kunnen variëren in kleur en textuur. Ze zijn duurzaam en hebben een klassieke uitstraling die goed bij oudere of traditionele gebouwen past.
 • Beton: Betonnen sneldekpannen zijn sterker en zwaarder dan kleipannen. Ze zijn vaak betaalbaarder en hebben ook verschillende kleuren en texturen beschikbaar. Betonnen pannen zijn duurzaam en kunnen goed presteren in verschillende weersomstandigheden.
 • Composiet: Sommige sneldekpannen zijn gemaakt van een mix van materialen, zoals vezels en harsen. Deze composietpannen kunnen de voordelen van zowel klei als beton combineren, met een evenwicht tussen duurzaamheid en gewicht.
 • Leisteen: Hoewel minder gebruikelijk, zijn er sneldekpannen die zijn gemaakt van leisteen. Leisteenpannen zijn natuurlijk en bieden een unieke uitstraling, maar kunnen duurder zijn en vereisen speciale installatie.

Elk materiaal heeft zijn eigen eigenschappen en voordelen, dus de keuze hangt af van factoren zoals uiterlijk, budget en de lokale omgeving.

Afmetingen

Sneldekpannen komen in verschillende formaten, zoals groot en klein. Dit maakt het mogelijk om ze aan te passen aan de grootte van het dak en het gewenste uiterlijk. De meest voorkomende maat is ongeveer 30 bij 60 centimeter. Dit werkt goed voor veel daken en ziet er netjes uit. Er zijn ook grotere pannen, ongeveer 35 bij 70 centimeter, die voor grotere daken en een stoerdere look zorgen. Soms zijn er ook kleinere pannetjes voor speciale ontwerpen. Het kiezen van het juiste formaat hangt af van hoe groot het dak is en hoe het eruit moet zien.

Afwerkingen

De manier waarop sneldekpannen eruitzien als je er naar kijkt, kan verschillen. Sommige pannen voelen glad aan als je er met je hand overheen gaat, terwijl andere wat ruwer aanvoelen. Denk aan gladde pannen zoals een glad ijsje en ruwere pannen als een schuurpapiertje. Dit noemen we de afwerking. Als je pannen met een gladde afwerking kiest, zal het dak er netjes en strak uitzien. Als je daarentegen pannen met een ruwe afwerking kiest, geeft dit het dak een wat meer rustieke en natuurlijke uitstraling. Het hangt allemaal af van hoe je wilt dat je dak eruitziet.

De prijs van een sneldekpan

De prijs voor sneldekpannen ligt over het algemeen tussen de € 30,- en € 45,- per m². Dit omvat zowel de kosten van de pannen zelf als de plaatsing ervan, maar let op: de btw is hier nog niet inbegrepen. Het is belangrijk om te onthouden dat de exacte prijs die je betaalt voor betonnen dakpannen afhankelijk is van verschillende factoren. De grootte van je dak speelt een rol, evenals het type sneldekpan dat je kiest. Sommige sneldekpannen hebben speciale kenmerken die de kosten kunnen beïnvloeden.

Het is ook goed om te weten dat prijzen tussen dakwerkers kunnen variëren. Het is verstandig om offertes aan te vragen bij vakmensen in jouw regio om een beter beeld te krijgen van de kosten voor jouw dakrenovatie met sneldekpannen.

Kosten overzicht sneldakpannen

Aspect Gemiddelde Prijs Inclusief Invloedsfactoren
Prijs sneldekpannen per m² 30 – 45 euro Plaatsing Oppervlakte van het dak, type sneldekpan, speciale kenmerken van de pannen
Inclusief btw Niet inbegrepen BTW Belasting op toegevoegde waarde
Verschillen tussen dakwerkers Variabel Dakwerker keuze Verschillen in prijsvoorstellen van verschillende dakwerkers

Sneldekpannen leggen

Interesse in sneldekpannen? Doe de gratis offerteaanvraag!

Wanneer je snel en makkelijk een dak wil laten vullen met dakpannen, zijn sneldekpannen de beste keuze voor jou. Ze zijn vanwege hun formaat makkelijk te plaatsen en doordat ze meer ruimte innemen heb je er ook nog eens minder nodig. Daarnaast zijn ze met € 30,- tot € 45,- per m² ook nog eens een voordelige keuze. Het kan lastig zijn om een keuze te maken op het gebied van type sneldekpannen, omdat er zoveel verschillende mogelijkheden zijn. Zo kun je kiezen uit verschillende materialen, maten en afwerkingen. Lukt het je niet om deze keuze zelf te maken? Dan kun je altijd een dakdekker inschakelen.

Door de gratis offerte formulier in te vullen kom je snel en makkelijk in contact met dakdekkers bij jou in de regio. Je kunt hierdoor niet alleen makkelijk vragen stellen, maar je kunt ook nog eens besparen op de kosten door verschillende vakmannen te vergelijken.

Gratis offertes vergelijken

5 beste alternatieven voor betonnen sneldekpannen

1. Keramische dakpannen Als je de uitstraling van traditionele dakpannen wil behouden en niet een te grote verandering maken, kun je naast betonnen dakpannen ook overwegen om voor keramische dakpannen te gaan.

2. Leien dakbedekking Als je een luxueuzere uitstraling voor je dak wilt, zijn leien een uitstekende keuze. Je hebt de optie tussen kunstleien en natuurleien.

3. Dakplaten Voor een budgetvriendelijke dakrenovatie zijn dakplaten vaak een goede optie. Ze zijn beschikbaar in verschillende materialen zoals metaal, bitumen en kunststof. Je kunt zelfs kiezen voor prefab dakpanplaten.

4. Rieten dakbedekking Riet kan direct op de panlatten liggen, maar ook op een gesloten ondergrond zoals isolatieplaten of multiplex.

5. Groendaken Zelfs op hellende daken kun je groendaken laten aanleggen. Voor een hellend dak is een extensief groendak ideaal, dat bestaat uit vetplantjes, mossen en kruiden.

Veelgestelde vragen

Voor de antwoorden op veelgestelde vragen op het gebied van sneldekpannen ben je hier op het juiste adres. Hieronder vind je verschillende antwoorden die jou wellicht kunnen helpen.

Wat is de levensduur van sneldekpannen?

Sneldekpannen kunnen meestal tussen 30 en 50 jaar meegaan. Dit betekent dat ze heel lang op je dak kunnen blijven liggen voordat ze moeten worden vervangen. Ze zijn gemaakt om sterk te zijn en kunnen je huis jarenlang beschermen tegen regen en weer.

Hoeveel sneldekpannen per meter?

Meestal passen er ongeveer 10 tot 12 sneldekpannen op één vierkante meter van een dak. Maar dit kan verschillen op basis van het formaat en de vorm van de pannen, en hoe ze op het dak worden gelegd. Dakwerkers zorgen ervoor dat de pannen goed passen en het dak stevig en waterdicht blijft.

Hoe kun je betonnen sneldekpannen onderhouden?

Om betonnen sneldekpannen te onderhouden, verwijder je bladeren, vuil en mos regelmatig om waterafvoer te behouden. Controleer op gebroken of losse pannen en vervang ze indien nodig. Reinig voorzichtig met water en milde zeep als ze vies zijn. Laat een professional inspecties uitvoeren om problemen te herkennen en het dak gezond te houden.