Alles over sneldekpannen: info en kosten 2024

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Soorten dakbedekking » Sneldekpannen

Interesse in sneldekpannen?

Sneldekpannen verdienen hun naam aan de manier waarop ze geplaatst worden; namelijk op een snelle en efficiënte manier. Sneldekkers zijn groter dan traditionele dakpannen en daardoor kunnen ze ook sneller geplaatst worden. Over het algemeen betaal je tussen de €30,- en de €45,- per m², wat goedkoper is dan keramische dakpannen.

Voor meer informatie over de verschillende eigenschappen, voordelen en voor een duidelijker overzicht van de kosten ben je hier op het juiste adres. Lees verder en ontdek alles over sneldekpannen.

Sneldekpannen: de belangrijkste informatie op een rij

 • Sneldekpannen zijn populair vanwege hun duurzaamheid, efficiëntie in plaatsen en beschikbaarheid in diverse kleuren en maten.
 • Er zijn verschillende afmetingen en uitvoeringen van sneldekpannen.
 • De prijs van sneldekpannen ligt gemiddeld tussen € 30,- en € 45,- per vierkante meter, afhankelijk van factoren zoals dakgrootte, type pannen en speciale kenmerken, en kan variëren tussen verschillende dakwerkers. Btw is niet inbegrepen in deze prijs.

Wat kosten sneldekpannen?

De prijs voor sneldekpannen ligt over het algemeen tussen de € 30,- en € 45,- per m². Dit omvat zowel de kosten van de pannen zelf als de plaatsing ervan, maar let op: de btw is hier nog niet inbegrepen.

Het is belangrijk om te onthouden dat de exacte prijs die je betaalt voor betonnen dakpannen afhankelijk is van verschillende factoren. De grootte van je dak speelt een rol, evenals het type sneldekpan dat je kiest. Sommige sneldekpannen hebben speciale kenmerken die de kosten kunnen beïnvloeden. Vraag gratis offertes aan voor sneldekpannen!

Kosten sneldakpannen 2024

Aspect Gemiddelde prijs Inclusief Invloedsfactoren
Prijs sneldekpannen per m² 30 – 45 euro Plaatsing Oppervlakte van het dak, type sneldekpan, speciale kenmerken van de pannen
Inclusief btw Niet inbegrepen BTW Belasting op toegevoegde waarde
Verschillen tussen dakwerkers Variabel Dakwerker keuze Verschillen in prijsvoorstellen van verschillende dakwerkers

Wat zijn sneldekpannen?

Sneldekpannen, ook wel sneldekkers genoemd, zijn dakpannen gemaakt van beton.

Waarom heten ze sneldekpannen?

Deze naam hebben ze gekregen omdat dit type dakpannen erg snel te leggen zijn. Dit komt door de speciale vorm die het plaatsen gemakkelijker maakt. Per vierkante meter heb je ongeveer 10 sneldakpannen nodig. Voor een traditionele dakpan van klei heb je er 12 tot 16 nodig.

Snepdekpannen worden vaak gebruikt voor woningen, omdat ze budgetvriendelijk, duurzaam en efficiënt zijn. Je kunt een sneldekpan verkrijgen in allerlei kleuren en maten, zodat het altijd past bij de uitstraling van jouw woning.

Voordelen van sneldekpannen

 • Dakdekkers kunnen sneldekpannen snel leggen, waardoor je bespaart op de kosten.
 • Passen bij een moderne en traditionele uitstraling van je woning.
 • Aantrekkelijke prijs-kwaliteitsverhouding.
 • Verschillende kleuren en uitvoeringen beschikbaar.
 • Bestand tegen alle weersinvloeden.
 • Beton hoeft niet gebakken te worden zoals kleidakpannen, hierdoor belasten ze het milieu minder.

Sneldekpannen laten leggen?

Vergelijk altijd offertes en bespaar op de kosten!

En de nadelen?

 • Betonnen dakpannen hebbem een minder lange levensduur dan keramischie dakpannen. De levensduur van sneldekpannen is ongeveer 30 tot 35 jaar.
 • Sneldekpannen hebben af en toe onderhoud nodig, want ze zijn gevoeliger voor mos- en algengroei en vuil. Je kunt er ook voor kiezen om een coating aan te laten brengen die vuil afstoot.
 • Een sneldekpan verliest wat sneller de mooie uitstraling dan een kleidakpan, dit komt omdat het materiaal niet gebakken is. In het begin zie je het verschil bijna niet, maar vanaf ongeveer 10 jaar zul je het verschil tussen klei en beton wel zien.

Levensduur sneldekpannen

Sneldekpannen van beton gaan ongeveer 30 tot 35 jaar mee. De levensduur is wel afhankelijk van het onderhoud dat je laat doen aan je dak en de ligging van je woning. In gebied met veel bomen, valt er meer vuil op het dak. Dit beïnvloedt de conditie van het dak.

Door het dak regelmatig te onderhouden, zoals het verwijderen van vuil en mos- of algengroei, verleng je de levensduur. Ook is het mogelijk om een coating aan te brengen. Deze coating beschermt de sneldekpannen en zorgt ervoor dat de dakpannen langer meegaan, omdat het vuil afstoot.

Welk onderhoud is nodig?

Onderhoud van sneldekpannen bestaat voornamelijk uit een dakreiniging. Tijdens een dakreiniging maakt de dakdekker het gehele dakoppervlak schoon. Soms zijn er speciale middelen nodig om mossen en groene aanslag te verwijderen. Mossen, algen en andere aanslag maakt het materiaal poreus en uiteindelijk kan dit leiden tot schade of lekkage.

Sneldakpannen

Welke uitvoeringen sneldekkers zijn er?

Sneldekpannen zijn beschikbaar in verschillende kleuren en maten, wat zorgt voor een passende match met de bouwstijl. De afwerking varieert, met gladde en ruwe texturen die het uiterlijk van het dak beïnvloeden.

Er zijn ook speciale soorten
, zoals pannen met geïntegreerde zonnepanelen of verbeterde isolatie voor energiezuinigheid. Lees verder en krijg meer informatie over de verschillende uitvoeringen.

Materialen sneldekpannen

Een sneldekpan wordt altijd gemaakt van beton. Betonnen dakpannen en sneldekpannen zijn eigenlijk hetzelfde.

Sneldekpannen worden gemaakt van betonspecie dat in een vorm gegoten wordt. De betonspecie moet daarna verharden.

Vorm en afmetingen

Sneldekpannen komen in verschillende formaten, zoals groot en klein. Dit maakt het mogelijk om ze aan te passen aan de grootte van het dak en het gewenste uiterlijk. De meest voorkomende maat is ongeveer 30 bij 60 centimeter. Dit werkt goed voor veel daken en ziet er netjes uit. Er zijn ook grotere pannen, ongeveer 35 bij 70 centimeter, die voor grotere daken en een stoerdere look zorgen. Soms zijn er ook kleinere pannetjes voor speciale ontwerpen. Het kiezen van het juiste formaat hangt af van hoe groot het dak is en hoe het eruit moet zien.

Er zijn twee vormen beschikbaar: holle dakpannen en vlakke dakpannen. Holle sneldakpannen hebben een golvende dwarsdoorsnede en vlakke dakpannen hebben een rechte dwarsdoorsnede.

Afwerkingen

De manier waarop sneldekkers eruitzien als je er naar kijkt, kan verschillen. Sommige pannen voelen glad aan als je er met je hand overheen gaat, terwijl andere wat ruwer aanvoelen. Denk aan gladde pannen zoals een glad ijsje en ruwere pannen als een schuurpapiertje. Dit noemen we de afwerking. Als je pannen met een gladde afwerking kiest, zal het dak er netjes en strak uitzien. Als je daarentegen pannen met een ruwe afwerking kiest, geeft dit het dak een wat meer rustieke en natuurlijke uitstraling. Het hangt allemaal af van hoe je wilt dat je dak eruitziet.

Kleuren

Betonnen sneldekpannen zijn verkrijgbaar in een aantal kleuren, ook in de meest populaire kleuren zoals rood, zwart, grijs en bruin.

Sneldekpannen leggen

Interesse in sneldekpannen? Doe de gratis offerteaanvraag!

Wanneer je snel en makkelijk een dak wil laten vullen met dakpannen, zijn sneldekpannen de beste keuze voor jou. Ze zijn vanwege hun formaat makkelijk te plaatsen en doordat ze meer ruimte innemen heb je er ook nog eens minder nodig. Daarnaast zijn ze met € 30,- tot € 45,- per m² ook nog eens een voordelige keuze. Het kan lastig zijn om een keuze te maken op het gebied van type sneldekpannen, omdat er zoveel verschillende mogelijkheden zijn. Zo kun je kiezen uit verschillende materialen, maten en afwerkingen. Lukt het je niet om deze keuze zelf te maken? Dan kun je altijd een dakdekker inschakelen.

Doe de gratis offerteaanvraag en kom snel en makkelijk in contact met dakdekkers bij jou in de regio. Je kunt hierdoor niet alleen makkelijk vragen stellen, maar je kunt ook nog eens besparen op de kosten door verschillende vakmannen te vergelijken.

Gratis offertes vergelijken

5 beste alternatieven voor betonnen sneldekpannen

1. Keramische dakpannen Als je de uitstraling van traditionele dakpannen wil behouden en niet een te grote verandering maken, kun je naast betonnen dakpannen ook overwegen om voor keramische dakpannen te gaan.

2. Leien dakbedekking Als je een luxueuzere uitstraling voor je dak wilt, zijn leien een uitstekende keuze. Je hebt de optie tussen kunstleien en natuurleien.

3. Dakplaten Voor een budgetvriendelijke dakrenovatie zijn dakplaten vaak een goede optie. Ze zijn beschikbaar in verschillende materialen zoals metaal, bitumen en kunststof. Je kunt zelfs kiezen voor prefab dakpanplaten.

4. Rieten dakbedekking Riet kan direct op de panlatten liggen, maar ook op een gesloten ondergrond zoals isolatieplaten of multiplex.

5. Groendaken Zelfs op hellende daken kun je groendaken laten aanleggen. Voor een hellend dak is een extensief groendak ideaal, dat bestaat uit vetplantjes, mossen en kruiden.

Veelgestelde vragen

Voor de antwoorden op veelgestelde vragen op het gebied van sneldekpannen ben je hier op het juiste adres. Hieronder vind je verschillende antwoorden die jou wellicht kunnen helpen.

Sneldekpannen kunnen meestal tussen 30 en 50 jaar meegaan. Dit betekent dat ze heel lang op je dak kunnen blijven liggen voordat ze moeten worden vervangen. Ze zijn gemaakt om sterk te zijn en kunnen je huis jarenlang beschermen tegen regen en weer.
Meestal passen er ongeveer 10 tot 12 sneldekpannen op één vierkante meter van een dak. Maar dit kan verschillen op basis van het formaat en de vorm van de pannen, en hoe ze op het dak worden gelegd. Dakwerkers zorgen ervoor dat de pannen goed passen en het dak stevig en waterdicht blijft.
Om betonnen sneldekpannen te onderhouden, verwijder je bladeren, vuil en mos regelmatig om waterafvoer te behouden. Controleer op gebroken of losse pannen en vervang ze indien nodig. Reinig voorzichtig met water en milde zeep als ze vies zijn. Laat een professional inspecties uitvoeren om problemen te herkennen en het dak gezond te houden.