Meer weten over dakpannen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Soorten dakbedekking » Soorten dakpannen

Soorten dakpannen: wat zijn de mogelijkheden?

Het pannendak is misschien wel de meest bekende soort dakbedekking. Dakpannen komen in allerlei soorten, maten en kleuren zodat elk dak er toch weer anders uit kan zien. We kennen allemaal de klassieke golvende dakpan, maar tegenwoordig is een platte dakpan voor een strakke uitstraling ook een optie.

Hieronder leggen we uit welke soorten dakpannen er zijn en welke keuzes je hebt qua stijl, vorm, afmeting en kleur. Natuurlijk leggen we je ook uit welke dakpan voor jou de beste keuze is én vind je handige aandachtspunten als je dakpannen wilt kopen!

Soorten dakpannen: de belangrijkste informatie op een rij

 • Qua materiaal heb je de keuze uit beton-, klei-, en metalen dakpanplaten.
 • Dakpannen komen ook in verschillende soorten vormen: plat en hol. Platte dakpannen geven een moderne uitstraling, holle dakpannen juist een meer klassieke uitstraling.
 • Qua kleur heb je de keuze uit onder andere rood- en bruintinten, grijs, antraciet en zwart.
 • Een paar belangrijke merken voor soorten dakpannen zijn Monier, Wienerberger, Nelskamp en RBB.
 • Welke soort dakpannen voor jou de beste keuze is, hangt af van je budget, persoonlijke voorkeuren en wensen.
 • Doe een gratis offerteaanvraag, en vergelijk het aanbod van diverse dakdekkers uit je regio.

Verschillende soorten materialen van dakpannen

Wanneer we het hebben over verschillende soorten dakpannen, dan denk je direct aan kleidakpannen en betondakpannen. Deze twee soorten pannen worden het vaakst gebruikt. Betondakpannen zijn goedkoop en vaak snel te plaatsen. Kleidakpannen hebben juist een meer natuurlijke uitstraling en gaan een stuk langer mee (tot wel 100 jaar!)

In onderstaande tabel vind je de verschillende materialen. Naast beton en klei is er ook nog de optie voor dakpanplaten. Dit zijn vaak metalen platen met de uitstraling van dakpannen.

Soorten dakpannen Voordelen Nadelen Levensduur Gemiddelde prijs*
Kleidakpannen Natuurlijke en authentieke uitstraling, goede prijs-kwaliteitverhouding, bestand tegen alle weersinvloeden Hogere prijs per vierkante meter, zonder impregneren gevoeliger voor mos 80 tot 100 jaar €55,- tot €95,- per m²
Betondakpannen Goedkoop, bestand tegen weersinvloeden, eenvoudige afwerking en minder milieubelastend in productie Minder lange levensduur, snellere slijtage 30 tot 35 jaar €40,- tot €65,- per m²
Dakpanplaten Goedkoop, licht van gewicht en snel en gemakkelijk te plaatsen, goede prijs-kwaliteit verhouding Minder lange levensduur, meer geluidsoverlast en lastiger te plaatsen rondom dakkapellen of schoorstenen 20 tot 50 jaar €20,- tot €60,- per m²

1. Kleidakpannen

Kleidakpannen, ook wel keramische dakpannen genoemd, komen rechtstreeks uit de natuur. Ze worden gemaakt van gebakken klei uit rivieren. Hierdoor hebben ze een hele natuurlijke uitstraling en zijn ze ontzettend duurzaam.

Omdat keramische dakpannen van klei gemaakt wordt, is de keuze qua kleur wel wat meer beperkt. De meest voorkomende kleuren van kleidakpannen zijn zwart, rood, grijs, bruin en oranje.

2. Betondakpannen

Omdat kleidakpannen best aan de prijs zijn, zijn betondakpannen een goed alternatief. Ze hebben dezelfde uitstraling, maar zijn gemaakt van beton. Het productieproces is een stuk sneller en goedkoper, waardoor ze een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding hebben.

Waar je wel rekening mee moet houden is dat betondakpannen wat minder lang meegaan: gemiddeld 30 tot 35 jaar. Hierdoor zijn ze vooral op korte termijn een goedkopere keuze dan dakpannen van klei.

3. Dakpanplaten

Dakpan platen zijn net wat anders dan de andere soorten dakpannen. Dit zijn vaak grotere platen van metaal en hebben de vorm van een pannendak. Vanwege het grotere formaat zijn ze snel te plaatsen en ben je een stuk goedkoper uit. Wel is de levensduur iets korter, maar door de lagere prijs is het nog steeds een hele goede prijs-kwaliteitverhouding. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en kleuren en hebben over het algemeen een mooie, moderne uitstraling.

Hier lees je meer over andere soorten dakbedekking.

soorten dakpannen

Verschillende soorten uitvoeringen van dakpannen

Naast de klassieke holle dakpan is er tegenwoordig ook de keuze voor platte dakpannen. Dit zie je met name vaak bij nieuwbouwhuizen, omdat ze een moderne uitstraling hebben. Platte dakpannen zijn vaak beter geschikt voor daken met een hogere dakhelling, omdat water dan beter wegloopt. Door de golvende vorm van de klassieke dakpannen heeft dit van zichzelf een betere afwatering.

Hieronder lees je meer over de verschillen, eigenschappen en voordelen van holle en platte dakpannen.

Soort dakpan Eigenschappen Wanneer geschikt?
Holle dakpan zonder sluiting Golvende vorm, zonder sluiting Bij daken met een hellingsgraad van minimaal 25 graden
Holle dakpan met sluiting Golvende vorm, met sluiting. Hierdoor haken dakpannen in elkaar vast Bij daken met een hellingsgraad tussen 22 en 25 graden
Platte dakpan met ribben en sluitingen Extra rib voor stevigheid, vaak niet helemaal plat maar licht golvend Geschikt voor daken met een hellingsgraad van minimaal 25 graden
Platte dakpan met sluiting Volledig plat voor een vlakke uitstraling Geschikt voor daken met een hellingsgraad tussen de 24 en 35 graden
Tegelpannen Volledig plat voor een vlakke uitstraling Alleen geschikt voor daken met een minimum hellingsgraad van 35 graden

1. Holle dakpannen

Denk je aan dakpannen dan denk je vooral aan de klassieke holle dakpan. Deze dakpan heeft een golvende vorm en dit zorgt voor een goede waterafvoering. Deze dakpannen zijn geschikt voor schuine daken met een minimale helling, van ongeveer 25 graden. Tegenwoordig hebben holle dakpannen een kop- en zijsluiting zodat het dak helemaal wind- en waterdicht is. Er zijn ook nog dakpannen zonder kop- en zijsluiting, maar deze vind je vooral terug op oude gebouwen. Deze worden ook wel liefkozend ‘oude holle pannen’ genoemd.

2. Platte dakpannen

En platte dakpan zijn van zichzelf zo vlak mogelijk. Dit geeft je dak een strakke en moderne uitstraling en daarom worden ze veel gebruikt bij nieuwbouwprojecten. Er zijn drie verschillende soorten platte dakpannen te onderscheiden, namelijk de:

 • Platte dakpan met ribben en sluitingen: deze hebben een licht golvende vorm en een centrale rib zorgt voor stevigheid.
 • Platte dakpan met sluiting: deze dakpan zorgt wel voor een volledig vlakke uitstraling op het dak. Door de sluitingen is het dak helemaal wind- en waterdicht.
 • Tegelpannen: deze noemen we ook wel leidakpannen. Ze hebben geen sluiting maar worden met overlap vastgenageld op de panlatten.

Naast de gewone dakpannen is het ook nog een optie om zonnepannen te plaatsen. Dit zijn dakpannen met zonnecellen die je bijna niet ziet!

Kleuren van verschillende soorten dakpannen

Je kunt de verschillende soorten dakpannen krijgen in tal van kleuren. Omdat kleidakpannen een natuurproduct zijn, is de kleurkeuze hiervan iets beperkt. Keramische dakpannen zijn onder meer verkrijgbaar in rood- en bruintinten, maar je kunt ook kiezen voor bijvoorbeeld blauw gesmoorde dakpannen, die een hele diep blauwe (bijna zwarte) kleur hebben.

Bij betondakpannen kan er een kleur worden toegevoegd tijdens het productieproces. De betondakpannen zijn in de kern gekleurd. Hierdoor vallen kleine beschadigingen niet op. De kleuren waarin betondakpannen verkrijgbaar zijn, zijn onder meer roodtinten, bruintinten, antraciet, zwart en grijs.

Verschillende afmetingen van dakpannen

De soorten dakpannen zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen. Dit heeft dus invloed op het aantal pannen dat je nodig hebt per vierkante meter en op de uitstraling van je dak. Een standaard maat is 240 x 330 millimeter. Grotere dakpannen komen niet heel vaak voor, maar het is zeker een mogelijkheid. Wanneer je te maken hebt met dakpannen met een groter vormaat, worden deze vaak sneldekpannen genoemd. Hoe groter de dakpannen hoe sneller het leggen namelijk gaat en hoe lager de arbeidskosten. Hoeveel dakpannen je per m² nodig hebt, hangt dus helemaal af van het soort dakpan dat je kiest.

Soorten merken dakpannen

Je hebt bovendien de keuze uit verschillende soorten merken. Zo is Monier een van de grootste producenten van dakpannen ter wereld. Het is een oer-Hollands bedrijf en staat bekend om de klassieke hollandse dakpannen. Een ander populair merk is Wienerberger: deze produceert onder andere de Koramic dakpannen. Ze zijn verkrijgbaar in tal van verschillende vormen, maten en kleuren.

Een paar populaire merken dakpannen zijn:

 • Monier
 • Wienerberger
 • Nelskamp
 • RBB

Extra opties bij pannendak

Naast de standaard dakpannen kun je ook kiezen voor speciale pannen, zoals dakpannen met geïntegreerde zonnepanelen. Je dak ziet er strak en modern uit en tegelijkertijd gebruik je het complete oppervlak heel efficiënt om je eigen energie op te wekken. Op dit moment liggen de kosten van zulke zonnedakpannen helaas nog heel hoog en is het daarom voor de prijs-kwaliteitverhouding verstandiger om te investeren in gewone dakpannen.

Welke dakpannen zijn de beste keuze?

Elke situatie vraagt om een andere soort dakpan. Daarom is er niet één beste keuze, maar wel een beste soort dakpan voor jouw dak.

 • Beste soorten dakpannen bij een klein budget: als je een klein budget hebt zijn betondakpannen de beste keuze. Deze zijn duurzaam, sterk en een stuk goedkoper dan andere soorten dakpannen. Ze zijn ook geschikt voor dakpannen met een lage hellingsgraad.
 • Beste dakpannen voor een lange levensduur: dakpannen met de langste levensduur zijn kleidakpannen. Ze hebben bovendien een hoge isolatiewaarde en zijn energiezuinig. De gemiddelde levensduur kan oplopen tot wel 100 jaar!
 • Beste dakpannen voor de prijs-kwaliteit verhouding: tegelpannen van leistenen hebben een hele goede prijs-kwaliteit verhouding. Ze zijn iets duurder in prijs maar hebben ook een lage levensduur. Bovendien zijn ze snel te plaatsen en zien ze er prachtig uit.
 • Beste dakpannen bij een dak met een lage hellingsgraad: kies bij een dak met een lage hellingsgraad voor holle dakpannen. Je weet dan zeker dat regenwater netjes wegloopt en verkleint de kans op lekkages.
 • Beste dakpannen bij een dak met een hoge hellingsgraad: kies bij een hoge hellingsgraad bij voorkeur voor soorten dakpannen met een kleine overlapping of zonder sluitingen. Vaak zijn metalen dakpanplaten minder geschikt doordat ze licht van gewicht zijn en daardoor sneller gaan verschuiven.

Nieuwe dakpannen?

Vergelijk prijzen en ga voor de beste deal.

Dakpannen kopen: hier moet je rekening mee houden

 • De hellingsgraad: voor je dakpannen koopt is het belangrijk om te weten wat de hellingsgraad is. Niet alle soorten dakpannen zijn geschikt voor elk type dak. Wat de hellingsgraad is kun je vaak terugvinden in bouwtekeningen.
 • Het materiaal: beton- en kleidakpannen zijn de meest voorkomende keuzes en elk materiaal heeft voor- en nadelen. Kies het materiaal dat past bij jouw budget en voldoet aan je eigen verwachtingen.
 • Stijl van de dakpannen: Ze zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en stijlen. Een platte dakpan geeft je huis een moderne uitstraling terwijl de holle dakpan meer klassiek is. De keuze voor de juiste dakpan is dus extra belangrijk.
 • Installatie: niet elke dakpan is even gemakkelijk te installeren. We raden je sowieso aan om hier een expert voor in te huren maar wil je zelf aan de slag dan doe je er goed aan om eerst af te vragen hoe de installatie van de verschillende soorten dakpannen eruit ziet.
 • Prijs: elke dakpan heeft een eigen prijs. Kijk naar je eigen budget en kies voor de dakpannen die voor jou de beste prijs-kwaliteitverhouding hebben.

Weten welke dakpannen voor jou de beste keuze zijn? Vind snel een dakdekker!

Er is keuze uit talloze soorten dakpannen en het maken van de beste keuze is niet altijd even gemakkelijk. Twijfel je over verschillende soorten, merken of kleuren dakpannen? Laat je dan adviseren door een ervaren dakdekker. Hij kijkt naar de rest van je woning en legt uit welke soort dakpan het beste past bij het dak.

Hulp nodig met het vinden van een vakman?

Met onze gratis offerteservice vind je snel en gemakkelijk een expert bij jou in de buurt. Vergelijk de verschillende prijzen en kies zo de vakman met het beste aanbod!

Gratis offertes vergelijken