Besparen op tegelpannen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Soorten dakbedekking » Tegelpannen

Tegelpannen: alle info & kosten 2024

Voor een mooie en unieke uitstraling zijn tegelpannen een hele goede keuze als dakbedekking. Door de diversiteit in kleuren, vormen en materialen kun je heel veel kanten op qua uitstraling. Wel zijn tegelpannen iets duurder dan gemiddeld, waardoor het een grotere investering is. Maar daar staat dan ook een lange levensduur tot wel 100 jaar tegenover!

Op deze pagina leggen we uit wat de voordelen en nadelen zijn van tegelpannen. Natuurlijk vind je hier ook praktische informatie zoals de kosten en de werkwijze voor het plaatsen van tegelpannen. Tot slot vind je belangrijke aandachtspunten voor als je binnenkort tegelpannen op het dak wilt laten leggen.

Tegelpannen: de belangrijkste informatie op een rij

 • Tegelpannen zijn enorm duurzaam en gaan tot wel 100 jaar of zelfs langer mee. Ze hebben een prachtige uitstraling en zijn bovendien brandwerend en onderhoudsarm.
 • Wel zijn ze iets zwaarder in gewicht en brengen tegelpannen hogere kosten met zich mee. Daardoor is het een iets grotere investering.
 • De prijs van tegelpannen begint vanaf €50,- per m² en loopt, afhankelijk van het materiaal, op tot gemiddeld €150,- per m². Vergelijk offertes en bespaar.
 • Tegelpannen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, waaronder rood, bruin, grijs, zwart, blauw en groen.
 • Er zijn veel verschillende soorten afwerkingen, zoals moderne tegelpannen, Romeinse tegelpannen en Franse tegelpannen.

Wat zijn de voor- en nadelen van tegelpannen?

 • Duurzaam: tegelpannen gaan een stuk langer mee dan bijvoorbeeld shingles.
 • Prachtige uitstraling: tegelpannen hebben een unieke uitstraling, van klassiek tot modern en naar natuurlijk. Voor ieder is er een geschikte keuze.
 • Brandwerend: de pannen zijn brandwerend en daarmee kunnen ze de verspreiding van vuur vertragen.
 • Onderhoudsarm: de tegelpannen zijn bovendien onderhoudsarm en hebben weinig nodig, alleen een schoonmaakbeurt af en toe.
 • Gewicht: door het hogere gewicht van tegelpannen is niet elke dakconstructie hiervoor geschikt, je moet deze dus eerst laten controleren.
 • Hoge kosten: ook moet je rekening houden met relatief hoge kosten vergeleken met andere soorten dakbedekking.
 • Complexe installatie: het plaatsen van tegelpannen is minder eenvoudig en kun je niet gemakkelijk zelf doen. Hiervoor schakel je het beste een vakman in.
 • Kwetsbaar: de tegelpannen zijn kwetsbaarder dan gewone dakpannen. De kans op schade is groter, bijvoorbeeld als er takken of ander puin op het dak valt.

Wat kosten tegelpannen?

De kosten van leien tegelpannen zijn gemiddeld €100,- tot €150,- per m². Leien tegelpannen komen het vaakst voor, maar je kunt ook kiezen voor keramische of betonnen tegelpannen. Dit zijn allebei iets goedkopere alternatieven, al hebben ze wel een iets minder mooie uitstraling. De kosten hiervan beginnen vanaf €50,- per m² en lopen op tot €90,- per m² bij keramische tegelpannen.

Tegelpannen prijs 2024

Type tegelpannen Prijs per stuk* Prijs per vierkante meter*
Keramische tegelpannen € 1,50 – € 3,50 € 60 – € 90
Betonnen tegelpannen € 1,00 – € 2,50 € 50 – € 75
Leien tegelpannen € 2,50 – € 5,00 € 100 – € 150

* Let op: dit zijn gemiddelde prijzen.

Nieuwe tegelpannen?

Vergelijk prijzen en ga voor de beste deal.

tegelpannen

Wat zijn de verschillende opties bij tegelpannen?

Natuurlijk zijn er verschillende opties bij tegelpannen, zo kun je kiezen voor verschillende kleuren en zijn er diverse soorten afwerkingen. Zo kan ieder dak met tegelpannen toch aangepast worden aan persoonlijke wensen en ziet elk dak er weer anders uit. Hieronder leggen we kort uit wat de verschillende mogelijkheden zijn en uit welke merken je kunt kiezen.

1. Welke kleuren kun je kiezen?

Tegelpannen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, maar worden het meest geplaatst in de volgende kleuren:

 • Rode tegelpannen: dit komt misschien wel het vaakst voor. Ze passen goed bij verschillende stijlen en hebben een klassieke uitstraling.
 • Bruine tegelpannen: deze zijn geschikt voor huizen met veel aardetinten. Ze zorgen voor een heel natuurlijke sfeer.
 • Zwart en grijs: zwarte en grijze tegelpannen geven het dak een moderne en strakke uitstraling. Het past ook goed bij minimalistische huizen!
 • Blauwe tegelpannen: de kleur blauw komt minder vaak voor, maar geven een speels en uniek uiterlijk aan je dak. De kleur varieert van verschillende tinten licht- tot donkerblauw.
 • Groene tegelpannen: is er veel groen in de omgeving, dan kun je ook kiezen voor groene tegelpannen om in te blenden met de omgeving.

2. Welke soorten afwerkingen zijn er?

Wist je ook dat er verschillende soorten afwerkingen zijn? Hiermee krijgt elke soort tegelpan een uniek uiterlijk. Hieronder leggen we de meest voorkomende soorten tegelpannen aan je uit.

Rustieke tegelpannen

Ben je op zoek naar een organische en natuurlijke uitstraling, dan zijn rustieke tegelpannen misschien een goede keuze. Deze zijn onregelmatig van vorm en textuur en daardoor is niet één tegelpan gelijk. Dit wordt vaak toegepast op de meer klassieke en rustieke woningen.

Franse tegelpannen

Bij Franse tegelpannen gaat het vaak om elegantie. De tegelpannen zijn plat van vorm en worden vaak in de vorm van een ruit aangebracht. Dit geeft een luxe uitstraling en wordt veel gedaan bij landelijke woningen.

Romeinse tegelpannen

Bij Romeinse tegelpannen heeft de pan een gebogen profiel. Ook zijn ze qua formaat vaak net wat groter dan traditionele tegelpannen. Deze zie je daardoor vaak terug op Italiaanse en Mediterrane woningen.

Moderne tegelpannen

Tot slot is er nog de mogelijkheid om moderne tegelpannen te kiezen. Deze zijn vaak wat vlakker en hebben strakkere hoeken en lijnen. Hierdoor oogt het op het dan een stuk strakker en modern. Moderne tegelpannen worden bovendien vaak gemaakt van beton, zodat elke tegelpan gelijk is.

3. Wel of geen glazuur?

Geglazuurde tegelpannen hebben een glanzende beschermlaag gekregen, en hierdoor is er minder onderhoud nodig. Wel zijn ze over het algemeen duurder dan ongeglazuurde tegelpannen. Ongeglazuurde tegelpannen hebben doorgaans een meer matte uitstraling.

Of je wel of niet geglazuurde tegelpannen wilt plaatsen, hangt dus af van je budget en voorkeuren. Je kunt er ook voor kiezen om een niet geglazuurde dakpan te impregneren. Daarna is die zo’n 10 jaar beschermd tegen vervuiling.

4. Bourgondische of oude tegelpannen?

Bij de renovatie van oude of zelfs historische gebouwen worden vaak bourgondische of oude tegelpannen gebruikt. Beide opties hebben een verweerde uitstraling, alsof ze al jarenlang op het dak liggen. Hierdoor blijft de authentieke uitstraling van het dak behouden.

Het verschil tussen de bourgondische en oude tegelpannen zit hem vooral in het productieproces. Bij bourgondische tegelpannen wordt de klei op lage temperatuur gebakken en zo krijgen ze een zachte textuur en een warme kleur. Ze zijn onregelmatig en hebben oneffenheden voor een authentieke uitstraling.

Bij oude tegelpannen is de temperatuur waarop de klei gebakken wordt iets hoger. Zo zijn verschillen tussen de pannen iets subtieler.

5. Welke tegelpannen merken zijn er?

Je hebt de keuze uit de volgende merken voor tegelpannen:

 • Sandtoft: dit is een populair merk uit het Verenigd Koninkrijk en levert onder andere de 20/20 tegelpan.
 • Terreal: dit merk komt oorspronkelijk uit Frankrijk en staat bekend om de populaire tegelpan: de Terreal Ste Foy.
 • Braas Monier: deze producent is vooral actief in Europa. De tegelpannen lijn Tegalit zijn al jarenlang populair in Nederland.

tegelpannen plaatsen

Tegelpannen plaatsen: hoe gaat dat in z’n werk?

Het plaatsen van tegelpannen gaat heel anders in z’n werk dan het leggen van dakpannen. Allereerst omdat de afmetingen veel kleiner zijn en ten tweede omdat de lattenconstructie vaak eerst aangepast moet worden.

Zo gaat een vakman te werk bij het plaatsen van tegelpannen.

 • Stap 1: de voorbereiding. De vakman inspecteert het dak en voert eventueel reparaties uit.
 • Stap 2: de tegelpannen plaatsen. De vakman begint nu aan de onderkant van het dak en werkt zo zijn weg naar boven. Hij plaatst de tegelpannen vast met nagels.
 • Stap 3: de afwerking. De volgende stap is de afwerking van de dakbedekking. Hij plaatst bijvoorbeeld de nokpannen en zorgt voor een nette afwerking bij de randen van het dak.
 • Stap 4: de laatste inspectie. Hierna controleert de dakdekker of de tegelpannen inderdaad correct geplaatst zijn en of er geen lekkages meer zijn.

5 aandachtspunten voor het plaatsen van tegelpannen

Het plaatsen van tegelpannen als dakbedekking is niet iets dat zomaar kan. Hieronder geven we je daarom 5 belangrijke aandachtspunten.

 1. Controleer de draagkracht van de constructie. Het gewicht van tegelpannen is een stuk hoger dan dat van gewone dakpannen, dus van te voren moet je er zeker van zijn dat je dakconstructie sterk genoeg is.
 2. Het dak moet een juiste hellingsgraad hebben, om te voorkomen dat regenwater op het dak blijft staan. Bij tegelpannen gaat het om een minimum hellingsgraad van 35.
 3. Gebruik altijd de correcte bevestigingsmaterialen. Te korte of te dunne nagels zorgen ervoor dat de tegelpannen niet goed vastzitten en bij storm van het dak kunnen waaien.
 4. Controleer het dakbeschot voordat je aan de slag gaat. Check of er rot of beschadigingen zijn en vervang kapotte delen direct.
 5. Laat het plaatsen van tegelpannen het liefst over aan een vakman, zodat je zeker weet dat de tegelpannen correct geplaatst zijn. Dit bespaart je veel mogelijk ellende in de toekomst.

Denk ook aan het onderhoud van tegelpannen!

Over het algemeen heeft een dak met tegelpannen relatief weinig onderhoud nodig. Toch is het belangrijk om het dak af en toe te controleren op beschadigingen en vervuiling. Wanneer je mos of algen tegenkomt is het sowieso belangrijk om het dak eens goed schoon te laten maken. Ook is het slim om het dak eens in de 2 tot 5 jaar te laten inspecteren op beschadigingen.

Besparen op de kosten van tegelpannen? Vergelijk gratis offertes!

Tegelpannen zijn een luxe keuze als dakbedekking en zorgen voor een prachtige uitstraling. Doordat je ze in verschillende patronen kunt aanbrengen bepaal je zelf welk uiterlijk je dak krijgt. Wil jij ook tegelpannen plaatsen? Laat je dan adviseren door een vakman.

Nog op zoek naar een dakdekker?

Maak dan gebruik van onze gratis offerteservice! Zo krijg je zo snel mogelijk meerdere offertes toegestuurd. Vergelijk de verschillende prijzen en kies zo de dakdekker die het beste bij jou past. Je besparing loopt op tot wel 40% op de kosten!

Gratis offertes vergelijken