TPO dakbedekking plaatsen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Soorten dakbedekking » Tpo dakbedekking

TPO dakbedekking: alle info & prijzen

TPO dakbedekking is iets minder bekend dan bijvoorbeeld EPDM of bitumen, maar daardoor niet van mindere kwaliteit. Het heeft een levensduur van gemiddeld 30 jaar en is geschikt voor platte en hellende daken tot een hellingsgraad van 10 graden. Bovendien is het licht van gewicht en worden de stroken aan elkaar gelast, waardoor de kans op lekkages in de naden heel erg klein is!

Meer weten?

Op deze pagina lees je wat TPO dakbedekking precies is en wat de voordelen hiervan zijn. Ook leggen we uit welke soorten daken geschikt zijn voor TPO, wat het verschil is met pvc én hoeveel het kost om TPO dakbedekking te laten plaatsen!

TPO dakbedekking: alle belangrijke informatie op een rij

 • TPO dakbedekking is gemaakt van een mix van kunststoffen, hierdoor is het flexibel en duurzaam.
 • TPO heeft een witte of andere lichte kleur, wat licht reflecteert en dus geen warmte vasthoudt.
 • Voordelen van TPO dakbedekking zijn de duurzaamheid en het feit dat het een milieuvriendelijke keuze is. Ook is het onderhoudsvriendelijk!
 • Nadelen zijn dat de uv-bestendigheid bij oude TPO daken afneemt en hierdoor kwetsbaarder worden.
 • Het plaatsen van TPO dakbedekking gebeurt door middel van lassen. De dakdekker last de naden aan elkaar vast voor een waterdichte naad.
 • De prijs van TPO dakbedekking is gemiddeld €40,- tot €60,- per m², inclusief montage, bij een membraandikte van 1,2 millimeter. Vraag gratis offertes aan.

Wat is TPO dakbedekking?

TPO dakbedekking staat voor Thermoplastisch Polyolefine dakbedekking. Het is een soort dakmateriaal dat vaak wordt gebruikt voor platte daken. TPO is gemaakt van een mix van kunststoffen, waardoor het duurzaam en flexibel is. Het heeft een witte of lichtgekleurde bovenlaag die zonlicht reflecteert en helpt bij het koel houden van het gebouw. Het wordt vaak in grote rollen geleverd en geïnstalleerd door het op het dak te lassen of te verlijmen. TPO-daken zijn populair vanwege hun betaalbaarheid, eenvoudige installatie en lange levensduur.

Voor welke daken is TPO dakbedekking geschikt?

Omdat TPO van zichzelf heel sterk en toch erg licht van gewicht is, is het geschikt voor praktisch elk dak. Je kunt TPO onder andere gebruiken op:

 • Platte daken: vanwege de uitstekende waterdichtheid en duurzaamheid wordt het gebruikt op platte daken.
 • Hellende daken: TPO kan ook toegepast worden op hellende daken met een hellingsgraad tot 10 graden.
 • Groendaken: het materiaal is ook geschikt als onderlaag bij groendaken, omdat het wortelbestendig is.

Wat zijn de voordelen van TPO dakbedekking?

TPO dakbedekking heeft een aantal voordelige eigenschappen. Deze eigenschappen staan hieronder beschreven.

 • Duurzaam. TPO dakbedekking is bestand tegen extreme weersomstandigheden, zoals zonlicht, hitte, kou en hagel. Dit zorgt voor een lange levensduur, en hierdoor is het een duurzame dakbedekking.
 • Energiebesparend. Het dak reflecteert, waardoor het zonlicht en de warmte van het gebouw afketst. Dit helpt de temperatuur in het gebouw te reguleren. Hierdoor kun je besparen op je energierekening.
 • Makkelijke installatie. De dakbedekking is relatief licht en flexibel, wat de installatie vergemakkelijkt. Het kan worden bevestigd op verschillende manieren. Bijvoorbeeld met lijm of mechanisch.
 • Milieuvriendelijk. TPO dakbedekking is recyclebaar en kan worden hergebruikt. Er zijn ook TPO daksystemen die speciaal zijn ontworpen op aan specifieke milieucertificeringen te voldoen.
 • Onderhoudsvriendelijk. De dakbedekking vereist over het algemeen minimaal onderhoud. Regelmatige inspectie, reiniging van vuil en bladeren, en het tijdig repareren van eventuele schade kan er wel voor zorgen dat het dak langer goed blijft.

Hier vind je meer informatie over de beste dakbedekking voor het platte dak.

Zitten er ook nadelen aan?

Elke keuze heeft ook nadelen. Waar je rekening mee moet houden is dat TPO dakbedekking na verloop van tijd minder bestand is tegen UV-straling. Hierdoor kan het voorkomen dat TPO dakbedekking kwetsbaarder wordt wanneer het de uiterlijke levensduur bereikt. Gemiddeld is de levensduur van tpo dakbedeking gemiddeld 30 jaar.

Een ander mogelijk nadeel, is dat TPO niet door iedereen te plaatsen is: het wordt geplaatst door de membranen aan elkaar te lassen en hiervoor moet je ervaren dakdekkers inschakelen. Je kan dus niet zomaar zelf aan de slag.

TPO dakbedekking

TPO dakbedekking verwerken: hoe gaat dat?

Het verwerken van TPO dakbedekking gebeurt door middel van lassen. Benieuwd hoe een dakdekker te werk gaat bij het plaatsen? Hieronder zetten we het stappenplan voor je op een rij.

 • Stap 1: de voorbereiding. De ondergrond moet schoon en droog zijn. De dakdekker verwijdert alle oude dakbedekking en controleert direct of het dak gebreken heeft. Deze moeten eerst hersteld worden.
 • Stap 2: de dakranden. De vakman begint met het plaatsen van de dakranden, de dakprofielen en daktrimmen. Rondom alle dakdoorvoeren, schoorstenen en ventilatieopeningen plaatst de dakdekker een afdichtingsmiddel voor extra waterdichtheid.
 • Stap 3: de onderlaag. In sommige gevallen plaatst de dakdekker een onderlaag van isolatie, of dampremmende folie. Dit is voor het beschermen van de dakbedekking en het voorkomen van vochtproblemen.
 • Stap 4: TPO membraan aanbrengen. De vakman snijdt de membranen op maat van het dak. De dakdekker zorgt bovendien voor een overlap van 7,5 tot 10 centimeter: dit voorkomt dat de naden gaan lekken. De vakman rolt de stroken uit over het dak en strijkt ze netjes glad. Met een lasapparaat verwarmt hij de overlappende randen en drukt hij dit stevig tegen elkaar aan tot het vastgesmolten is. Dit herhaalt hij met alle randen op het dak.
 • Stap 5: de afwerking. Nu controleert de dakdekker de afwerking en of alle membranen goed op elkaar aansluiten. Ook checkt hij het dak op eventuele gebreken of beschadigingen. Mocht er toch iets verkeerd gaan, dan lost hij dit direct op.

TPO of PVC: wat is het verschil?

Het grootste verschil tussen TPO dakbedekking en PVC heeft te maken met de eigenschappen van de materialen. Tpo is bijvoorbeeld flexibeler en daardoor beter bestemd tegen scheurtjes en andere beschadigingen. Dit betekent ook dat het duurzamer is. PVC daarentegen kan dan weer beter tegen chemicaliën en extreme weersomstandigheden. Oftewel, beide materialen hebben hun eigen voordelen. Welke je het beste kunt kiezen hangt af van de situatie en jouw dak.

Eigenschappen PVC-dakbedekking TPO-dakbedekking
Duurzaamheid Hoog Hoog
Weerbestendigheid Uitstekend Uitstekend
UV-bestendigheid Matig Uitstekend
Flexibiliteit Laag Hoog
Installatiegemak Hoog Hoog
Onderhoudsgemak Hoog Hoog
Prijs Gemiddeld Gemiddeld
Levensduur 20-25 jaar 25-30 jaar
Kleuropties Beperkt Uitgebreid
Milieuvriendelijkheid Matig Hoog

Wat kost TPO dakbedekking?

De prijs van TPO dakbedekking hangt af van de dikte van het membraan dat je kiest. Bij een dikte van 1,2 millimeter betaal je gemiddeld €40,- tot €60,- per m² en kies je voor een dikte van 2,0 millimeter, dan betaal je tussen de €70,- tot €90,- per m². Deze prijzen zijn inclusief plaatsing en materiaal.

Welke dikte je nodig hebt is afhankelijk van het type woning en je doel met het dak. Wil je het dak graag beloopbaar houden, dan is een dikte van 2,0 millimeter wel verstandig. Bij een gewone woning waarbij het dak niet regelmatig belopen wordt is een dikte van 1,2 tot 1,5 wel voldoende. Een dakdekker geeft je hierin een advies!

TPO dakbedekking prijs 2024

Dakbedekking Kosten per m² (incl. plaatsing)*
TPO (dikte 1,2 mm) €40 – €60
TPO (dikte 1,5 mm) €50 – €70
TPO (dikte 1,8 mm) €60 – €80
TPO (dikte 2,0 mm) €70 – €90

* Let op: dit zijn gemiddelde prijzen.

TPO dakbedekking laten plaatsen? Vergelijk gratis offertes!

Heb jij interesse in TPO dakbedekking? Doe dan de gratis offerteaanvraag via het onderstaande formulier en kom in contact met dakdekkers bij jou in de regio!

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt meerdere offertes en kiest zelf de vakman met het beste aanbod. Je besparing loopt op tot wel 40% op de kosten!

Gratis offertes vergelijken

Veelgestelde vragen over TPO

Hieronder geven we antwoord op 4 van de meestgestelde vragen over TPO. Zit jouw vraag hier niet tussen? Neem dan contact op met een dakdekker.

TPO (Thermoplastisch Polyolefine) is een soort dakbedekking die wordt gebruikt voor platte en licht hellende daken. Het bestaat uit een synthetisch rubbermengsel dat wordt versterkt met een polyester of glasvezel wapening. TPO-dakbedekking staat bekend om zijn duurzaamheid, weerbestendigheid en eenvoudige installatie.
TPO folie verwijst naar de TPO-dakbedekking die wordt geleverd in de vorm van rollen of membranen. Deze rollen zijn gemaakt van TPO-materiaal dat kan worden uitgerold en gelast om een naadloos en waterdicht membraan op het dakoppervlak te vormen.
De levensduur van TPO dakbedekking varieert, maar het kan meestal tussen de 20 en 30 jaar meegaan. De exacte levensduur hangt af van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van het TPO-materiaal, de installatiekwaliteit, de blootstelling aan weersomstandigheden en het onderhoud van het dak.
TPO-dakbedekking is geschikt voor verschillende daken, waaronder platte daken, licht hellende daken en groendaken. Het wordt vaak gebruikt in commerciële gebouwen, residentiële woningen, industriële complexen en grootschalige projecten. Het biedt een goede waterdichtheid, duurzaamheid en installatiegemak voor diverse daktoepassingen.