Dakbedekking voor tuinhuis nodig?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Soorten dakbedekking » Dakbedekking tuinhuis

Dakbedekking tuinhuis: de beste opties

Over het algemeen heeft een dak van een tuinhuis één taak, en dat is het regenwater, de sneeuw en andere weersomstandigheden tegenhouden. Natuurlijk wil je ook dat je tuinhuis er mooi uit ziet en de soort dakbedekking heeft daar veel invloed op.

Lees meer over de verschillende soorten dakbedekking voor een tuinhuis, de kosten en waar je rekening mee moet houden.


Dakbedekking tuinhuis: de belangrijkste informatie op rij

  • De goedkoopste soorten dakbedekking zijn bitumen, dakshingles van bitumen en dakplaten.
  • Je keuze is afhankelijk van je budget, de gewenste uitstraling en het type dak.
  • Kies voor platte daken uit: bitumen, EPDM, pvc of een groendak.
  • Voor schuine daken heb je de keuze uit: dakpannen, dakplaten, metalen dakbedekking, dakshingles en riet.


Wat kost dakbedekking voor een tuinhuis?

De kosten zijn voornamelijk afhankelijk van het soort dakbedekking dat je kiest. De goedkoopste soort is bitumen, ook wel dakleer genoemd, dit is zeer geschikt voor platte- en licht hellende daken. Voor hellende daken wordt vaak gekozen voor golfplaten of dakpanplaten. Dakpanplaten zien eruit als dakpannen, maar zijn een stuk goedkoper.

Voor platte daken is EPDM ook een optie. EPDM is duurzamer en gaat lang mee.

Voor hellende daken kun je ook kiezen voor shingles van bitumen en dakpannen.

Hieronder vind je alle prijzen voor dakbedekking voor tuinhuisjes.

Kosten dakbedekking tuinhuis 2024

Soort dakbedekking Prijs per m²*
Bitumen €40,- tot €60,-
EPDM €95,- tot €120,-
Rieten dak €70,- tot €95,-
Dakpannen €30,- tot €60,-
Groendak €40,- tot €200,-
Shingles €12,- tot €25,-
Golfplaten €35,- tot €45,-
Natuurleien
Kunstleien
€100,- tot €145,-
€65,- tot €85,-
Dakplaten €20,- tot €60,-

* Let op: dit zijn gemiddelde kosten inclusief btw.

Nieuwe dakbedekking voor je tuinhuis?

Vergelijk prijzen en ga voor de beste deal.

tuinhuis

Dak tuinhuis vervangen: welke soorten

De meeste dakbedekkingen gaan meer dan 25 jaar mee, maar toch kan het zijn dat door het weer of andere omstandigheden het dak eerder aan vervanging toe is. Wil jij het dak van jouw tuinhuis vervangen? Dan zijn er een aantal soorten dakbedekking waar je uit kunt kiezen.

Bij de keuze moet je rekening houden met: je budget, de uitstraling en welke dakbedekking er geschikt is. EPDM kan bijvoorbeeld op een tuinhuis met plat dak, maar niet op een tuinhuisje met een hellend dak. Dakpannen kunnen juist alleen op hellende daken.

Tuinhuis met plat dak

Dit zijn een aantal geschikte soorten dakbedekkingen voor een tuinhuis met een plat dak.

Bitumen of roofing

Eén van de meest populaire soorten om tuinhuisjes mee te bedekken. Het is een relatief goedkoop materiaal en eenvoudig te leggen.

Het kost ongeveer €40,- tot €60,- per vierkante meter.

Houd er wel rekening mee dat bitumen niet heel goed tegen hitte en temperatuurschommelingen kan. Door UV-straling kan het materiaal na verloop van tijd gaan scheuren en dan is de kans op lekkages groot. Door het materiaal af en toe te controleren, voorkom je dit.

Groendak

Een groendak is een dak waar allemaal planten, mossen en ander groen op groeit. Het is ideaal voor een tuinhuis met een plat dak en zorgt ervoor dat het echt in een tuin thuis past. De levensduur is ongeveer 45 jaar en het kost tussen de € 40,- tot € 200,- per m² afhankelijk van het type groendak.

Een groendak is zwaar en heeft een geschikte onderlaag nodig. Voor de onderlaag gebruiken we meestal EPDM of pvc. Laat altijd de constructie controleren, of het sterk genoeg is om het gewicht te kunnen dragen.

EPDM of pvc

Een voordeel van EPDM en van pvc is dat het lang meegaat en dat het beter bestand is tegen UV-straling dan bitumen.

EPDM wordt vervaardigd uit één stuk, het past dus precies op het dak van je tuinhuis.

Tuinhuis met schuin dak

Ook bij een tuinhuis met een schuin dak heb je uiteraard de keuze uit verschillende soorten dakbedekkingen.

Bitumen shingles

Ook op een schuin dak kun je bitumen leggen, dit gebeurt dan in de vorm van shingles. Bitumen shingles zorgen voor een mooie uitstraling, zijn eenvoudig te leggen en verkrijgbaar in verschillende kleuren en maten.

Je kunt het laten leggen in verschillende legpatronen, bijvoorbeeld zeshoekige shingles of een klokhuismodel.

Dakpannen

Dakpannen blijven een klassieke keuze voor tuinhuizen. Kies je voor dit type dakbedekking? Dan is het verstandig om te gaan voor de kleine variant, omdat een tuinhuis vaak minder sterk is dan een woning. Dakpannen gaan zo’n 40 tot 75 jaar mee en kosten rond de € 30,- tot € 50,- per m².

Voor dakpannen heb je een helling nodig van ongeveer 28 graden. Er zijn ook speciale plattere dakpannen, dan is een lagere helling ook mogelijk.

Doordat dakpannen zwaar zijn, heb je wel een goede dakconstructie nodig.

Riet

en rieten dak geeft een gezellige, unieke en natuurlijke uitstraling. De gemiddelde levensduur is wel 30 tot 50 jaar. Wel moet het regelmatig onderhouden worden en is het relatief duur. De prijs is gemiddeld € 70,- tot € 95,- per m².

Golfplaten

Golfplaten zijn gemaakt van een licht materiaal. Dit is ideaal voor een tuinhuis. Je kunt bij golfplaten kiezen uit verschillende materialen, zoals kunststof, vezelcement of metaal. Over het algemeen gaan golfplaten 30 à 40 jaar mee. Wel moet het regelmatig onderhouden worden. Je bent € 30,- tot € 60,- kwijt per m².

Houd er wel rekening mee dat golfplaten vaak niet erg stil zijn. Je hoort regendruppels duidelijk in het tuinhuisje.

Leien

Je kunt hierbij kiezen uit natuurleien en kunstleien. Kunstleien zijn goedkoper, maar natuurleien hebben een langere levensduur. Beide opties hebben dus voordelen en nadelen. De gemiddelde levensduur van natuurleien is 75 tot 100 jaar en kosten € 100,- tot € 145,- per m². Kunstleien gaan 30 tot 35 jaar mee en kosten € 65,- tot € 85,- per m².

Dakplaten

Dakplaten is dakbedekking en een onderdak in één. Dit is voordelig bij het plaatsen en kan schelen in de kosten. Het nadeel is dat het moeilijker is om maatwerk te realiseren. De kosten van dakplaten is € 40,- tot € 60,- per m².

Metalen dakbedekking

Metalen dakbedekking, zoals koper of zink, zorgen voor een zeer strakke, maar ook klassieke uitstraling. Een nadeel is de hoge kosten, maar je krijgt er een prachtig dak voor terug.

Metalen dakbedekking is ook zeer geschikt voor tuinhuisjes met een apart design, bijvoorbeeld ronde of hexogonale tuinhuisjes.

Voorbeelden van metalen dakbedekking zijn: koper, zink, tin en aluminium.

Wat is belangrijk bij tuinhuis dakbedekking?

Het is belangrijk dat het dak van het tuinhuis er voor zorgt dat de spullen droog blijven. Daarom moet het dak waterdicht zijn. Daarnaast is het vaak belangrijk dat dak niet te zwaar is, en zorgt voor een leuke uitstraling. Een veel gekozen optie is dan ook het bitumen shingles. Dit is een goedkope optie gemaakt van een waterdicht materiaal. Het enige nadeel is dat het minder lang mee gaat dan andere dakbedekking.

Isoleren of niet?

Vaak is het niet nodig om je tuinhuisje te isoleren. De meeste tuinhuisjes worden gebruikt als extra bergruimte en hebben daarom geen verwarming.

Heb je een tuinhuisje met verwarming?

Kies dan wel voor isolatie in de dakbedekking. Zonder isolatie verlies je ontzettend veel warmte, want warmte stijgt altijd op. Zonder isolatie ben je die warmte direct weer kwijt en blijf je dus stoken.

Dakbedekking op tuinhuis laten leggen? Bespaar op de kosten!

Heb jij interesse in het laten vervangen of plaatsen van dakbedekking, maar wil je graag besparen op de prijs? Doe dan de gratis offerteaanvraag en krijg verschillende offertes van dakdekkers bij jou in de regio en vergelijk!

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt meerdere offertes en kiest zelf de vakman met het beste aanbod. Je besparing loopt op tot wel 40% op de kosten!

Gratis dakdekker offertes vergelijken!