Meer weten over vloeibare dakbedekking?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Soorten dakbedekking » Vloeibare dakbedekking

Vloeibare dakbedekking: alle mogelijkheden en kosten 2024

Vloeibare dakbedekking wordt gebruikt bij platte daken als reparatiemiddel én als standaard dakbedekking. Het heeft als voordeel dat het snel en gemakkelijk geplaatst is en daardoor relatief goedkoop.

Op deze pagina lees je meer over vloeibare dakbedekking en wat de voor- en nadelen zijn. Ook vind je handige informatie over de kosten en de mogelijkheden.

Vloeibare dakbedekking: de belangrijkste info op een rij

  • Vloeibare dakbedekking wordt gebruikt voor reparatie en als standaard dakbedekking op platte daken.
  • Er zijn verschillende soorten vloeibare dakbedekking, waaronder vloeibare PU en vloeibare bitumen.
  • Voordelen van vloeibare dakbedekking zijn: geen naden die lekkages kunnen veroorzaken, gemakkelijk te repareren en relatief goedkoop.
  • Nadelen zijn: alleen geschikt voor platte daken en over het algemeen een kortere levensduur dan vaste dakbedekking.
  • De kosten van vloeibare dakbedekking liggen tussen €50,- tot €70,- per m² voor vloeibare bitumen en €60,- tot €80,- per m² voor vloeibare PU. Witte afwerking brengt extra kosten met zich mee. Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten.

Wat is vloeibare dakbedekking?

Vloeibare dakbedekking wordt gebruikt op schade op het dak mee te repareren, en dan vooral als dakbedekking op platte daken. Ook kan het gebruikt worden om daken mee af te werken. Er zijn verschillende soorten vloeibare dakbedekking.

Je hebt vloeibare PU dakbedekking, dit is een naadloze dakbedekking wat grotendeels uit polyurethaan bestaat. De levensduur hiervan is gemiddeld 25 tot 40 jaar.

Ook heb je vloeibare bitumen. Het aanbrengen van vloeibare bitumen gebeurt vaak in twee lagen. Dit wordt gedaan zodat het dak volledig waterdicht is. Wanneer de vloeibare dakbedekking is aangebracht kan het worden afgewerkt met witte coating. Deze coating zorgt ervoor dat een groot deel van het zonlicht wordt afgeweerd. Hierdoor blijft het dak in de zomer relatief koel. De levensduur van vloeibaar bitumen is gemiddeld 15 tot 25 jaar.

Voor en nadelen van vloeibare dakbedekking

Vloeibare dakbedekking heeft verschillende voor en nadelen. Hieronder vind je een aantal op een rij.

Voordelen Nadelen
  • Doordat de vloeibare dakbedekking geen naden heeft kunnen deze ook geen lekkages veroorzaken.
  • Het is makkelijk te repareren met een nieuwe laag van hetzelfde materiaal.
  • Het is een relatief goedkope manier van dak bedekken. Dit komt deels doordat het oude dakbedekking niet verwijderd hoeft te worden.
  • Vloeibare dakbedekking kan alleen aangebracht worden op platte daken.
  • Over het algemeen gaat vloeibare dakbedekking minder lang mee dan vaste dakbedekking.

vloeibare dakbedekking

Vloeibare dakbedekking zelf aanbrengen of uitbesteden?

Vloeibare dakbedekking aanbrengen is in theorie een simpele klus. Dit komt doordat de dakbedekking vanzelf uitspreidt. Toch moet het wel nauwkeurig gedaan worden en er zijn een aantal dingen waar je op moet letten. Zo moet je van tevoren goed kijken naar de oppervlakte van het dak zodat je genoeg materiaal hebt. Daarnaast gaat het bij het aanbrengen van vloeibare dakbedekking vaak over het maken van een lekkage. Wanneer dit niet goed gebeurt kan het zijn dat het binnen de kortste keren opnieuw gedaan moet worden.

Om te voorkomen dat er fouten gemaakt worden kun je een dakdekker inschakelen. Een dakdekker heeft namelijk veel ervaring en weet precies waar hij of zij rekening mee moet houden. Daarnaast heeft een specialist al het benodigde materiaal al in huis. Dan hoef je dit zelf niet meer aan te schaffen.

Vloeibare dakbedekking en gewone dakbedekking: de verschillen

Vloeibare PU Vloeibare bitumen Niet vloeibare dakbedekking
Naadloos ++ ++ – –
Witte afwerking Ja Nee Alleen PVC en TPO
Repareren tussendoor mogelijk ++ ++
Levensduur 25 tot 40 jaar 15 tot 25 jaar 25 tot 50 jaar

Vloeibaar bitumen dakbedekking

Bitumen is als vloeibaar dakbedekking (ook wel bitumenemulsie of roofing) vooral populair vanwege de eigenschappen. Dit wordt vloeibaar aangebracht en hardt uiteindelijk uit in een naadloze, waterdichte laag. Toch blijft het vrij flexibel en reageert het goed op temperatuurwisselingen. Je kunt vloeibaar bitumen gebruiken als reparatiemiddel én als standaard dakbedekking.

Vloeibaar PU dakbedekking

Een andere optie is vloeibaar PU dakbedekking. Ook dit is flexibel en waterdicht. Het hecht heel goed op verschillende soorten ondergronden. Het is niet makkelijk zelf aan te brengen en we raden aan om hiervoor een vakman in te schakelen.

Witte afwerking

Het is mogelijk om vloeibare dakbedekking aan te brengen met een witte afwerking. Dit is eigenlijk een witte coating die wordt aangebracht over de uitgeharde vloeibare dakbedekking.

De coating weerkaatst het zonlicht. De witte afwerking zorgt ervoor dat het dak minder warmte absorbeert. Hierdoor blijft het koel in de zomer en houd je de binnentemperatuur een paar graden lager.

Kosten vloeibare dakbedekking

De kosten van vloeibaar bitumen liggen rond de €50,- tot €70,- per m². Dit is inclusief plaatsing, btw en materiaal. Kies je voor de witte afwerking, houd dak rekening met een meerprijs van €5,- tot €10,- per m².

Kies je voor vloeibaar PU dakbedekking dan liggen de kosten rond de €60,- tot €80,- per m². Ook hierbij betaal je een meerprijs van gemiddeld €7,- tot €12,- per m² bij een witte afwerking.

Type dakbedekking Prijs per m² (incl. plaatsing)* Prijs per m² (witte afwerking)*
Vloeibaar bitumen €50 – €70 €5 – €10
Vloeibaar PU dakbedekking €60 – €80 €7 – €12

* Let op: dit zijn gemiddeldes.

Vloeibare dakbedekking laten aanbrengen? Vraag gratis offertes aan!

Wil je vloeibare dakbedekking laten aanbrengen of ben je op zoek naar advies van een dakdekker? Doen dan de gratis offerteaanvraag en kom snel en makkelijk in contact met vakmannen bij jou in de regio.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt meerdere offertes en kiest zelf de vakman met het beste aanbod. Je besparing loopt op tot wel 40% op de kosten!

Gratis dakdekker offertes vergelijken!