Interesse in witte dakbedekking?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend
Home » Soorten dakbedekking » Witte dakbedekking: mogelijkheden en kosten

Witte dakbedekking: mogelijkheden en kosten

Witte dakbedekking is de afgelopen jaren steeds populairder geworden in Nederland. Mensen zijn zich meer bewust van de vele voordelen die het biedt, voornamelijk op het gebied van energie-efficiëntie, duurzaamheid en milieuvriendelijkheid.

Gezien die onderwerpen enorm belangrijk zijn (geworden), schakelen ook steeds meer mensen over naar een wit dak. In deze blogpost duiken we dieper in op de voordelen, de verschillende materialen, kosten, subsidies en meer.


Witte dakbedekking: de belangrijkste informatie op rij

 • Witte dakbedekking brengt 5 voordelen met zich mee.
 • De prijs van witte dakbedekking ligt gemiddeld tussen de €40,- en €95,- per m2. Ontvang gratis prijsopgaven.
 • Als je zonnepanelen op je dak hebt, biedt witte dakbedekking extra voordelen.
 • Er zijn verschillende soorten witte dakbedekking waaruit je kunt kiezen, zoals wit bitumen en witte EPDM dakbedekking.
 • Het onderhoud van witte dakbedekking is vrij eenvoudig.


witte dakbedekking: mogelijkheden en kosten

Direct een offerte aanvragen? Ontdek de mogelijkheden!  Maak gebruik van onze gratis offerteservice en bespaar tot wel 40% op de kostprijs! Kies het bedrijf met het beste aanbod en je weet zeker dat je niets te veel betaalt.

5 voordelen van witte dakbedekking

Er zijn veel redenen om witte dakbedekking te kopen. Hier volgen vijf van de belangrijkste voordelen van een wit dak.

1. Witte dakbedekking zorgt voor natuurlijke koeling

Wit dakleer weerkaatst een groot deel van het zonlicht, wat de absorptie van warmte vermindert. Een zwart dak kan in de zomer wel 80 graden worden. Een wit dak maximaal 40 graden.

Dit verlaagt de binnentemperatuur ook (3-5 graden in vergelijking met een zwart dak), wat de behoefte aan airconditioning en koeling vermindert. Zo bespaar je flink op je energiekosten.

2. Verlengde levensduur van het dakmateriaal dankzij wit dak

Doordat een wit dak minder wordt blootgesteld aan intense hitte, vermindert het de thermische belasting op het dak. Dit verlengt de levensduur van het dak, waardoor je het dakmateriaal minder vaak hoeft te repareren of te vervangen.

3. Witte dakbedekking vermindert opwarming van steden

Witte dakbedekking is milieuvriendelijk doordat het minder warmte vasthoudt en de opwarming van steden vermindert. Dit verbetert de leefbaarheid in stedelijke gebieden, vooral in de zomermaanden. Ook in Nederland speelt dit nu al een belangrijke rol, maar dit zal door de klimaatverandering in de (nabije) toekomst nog belangrijker worden.

4. Betere werking van zonnepanelen op wit dak

Heb je zonnepanelen op je dak geïnstalleerd? Dan kan witte dakbedekking je zonnepanelen beter laten presteren. Oververhitting kan namelijk de efficiëntie en prestatie van zonnepanelen verminderen, maar een wit dak voorkomt dit. Zo maximaliseer je de opbrengst van je zonnepanelen.

5. Wit dak geschikt voor grijswatersysteem

Witte daken blijven koeler, dus er is een kans dat je op jouw witte dak hemelwater kunt opvangen. Dit is niet bestemd als drinkwater, maar voor het grijswatersysteem. Met het regenwater dat je opvangt, spoel je de wc door, kun je de wasmachine laten draaien en de tuin besproeien. Dit maakt een wit dak dus nog milieuvriendelijker en duurzamer.

Zijn er ook nadelen van witte dakbedekking?

Hoewel er ook enkele nadelen kunnen zijn van een wit dak, zoals meer zichtbare vuilophoping, overtreffen de voordelen meestal de nadelen. Vraag altijd eerst voldoende informatie aan en kijk of jouw dak geschikt is voordat je een aankoop doet.

Witte dakbedekking: prijs

De prijs van witte dakbedekking varieert, afhankelijk van het materiaal dat je kiest. Gemiddeld genomen zijn de kosten als volgt (inclusief arbeidskosten):

Witte dakbedekking: kosten 2024

Type dakbedekking Gemiddelde prijzen per m²*
Witte bitumen dakbekking €80,- tot €90,-
Witte EPDM dakbedekking €90,-
Witte PVC dakbedekking €95,-
Witte TPO dakbedekking €95,-
Witte coating €40,- tot €50,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. De exacte kosten kunnen verschillen.

Op zoek naar witte dakbedekking voor jouw dak?

Vraag gratis offertes aan en vind snel een vakman in jouw regio!

Subsidies witte dakbedekking 2023

Het is mogelijk om voor bedrijfsgebouwen via de Energie Investeringsaftrek (EIA) van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland een subsidie voor dakbedekking in 2023 te krijgen. Er zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden.

Zo moet het gaan om “isolatiemateriaal waarbij de som van de warmteweerstand van de lagen R = Σ(Rm) = Σ(d/λ) toeneemt met ten minste 2,00 m2K/W t.o.v. de oude situatie, (eventueel) kierdichting”.

Je kunt maximaal €30 per vierkante meter te isoleren oppervlak ontvangen.

Verschillende soorten materialen voor een wit dak

Er zijn verschillende soorten witte dakbedekking om uit te kiezen, elk met hun eigen unieke eigenschappen. Lees hieronder meer.

 • Wit bitumen: dit is een populaire keuze vanwege de duurzaamheid en waterbestendigheid. Het kan op verschillende soorten daken worden gebruikt en heeft een gemiddelde levensduur van 20-25 jaar.
 • Witte EPDM dakbedekking: EPDM staat bekend om zijn elasticiteit en is bestand tegen extreme temperaturen. Witte EPDM helpt warmte te weerkaatsen en heeft een levensduur van ongeveer 25-30 jaar.
 • Witte PVC dakbedekking: PVC is sterk, duurzaam en vereist weinig onderhoud. Dankzij zijn levensduur van 20-30 jaar is het een goede keuze.
 • Witte TPO dakbedekking: TPO combineert de voordelen van andere materialen en weerkaatst warmte heel goed. Het gaat vaak zo’n 20-30 jaar mee.
 • Witte coating: een coating kan worden aangebracht op bestaande dakbedekking om zonnestralen en warmte te reflecteren. Het is een goedkope optie met een levensduur van 10-15 jaar.

Wat zijn het voor materialen?

Hierboven zijn de verschillende soorten materialen voor een wit dak benoemd. Hieronder lees je meer over de verschillende soorten materialen en wat voor materialen het precies zijn.

Wat is wit bitumen?

Wit bitumen is gemaakt van bitumen, een stof die wordt gewonnen uit ruwe aardolie. Het is een waterdichte dakleer. Wat wit bitumen onderscheidt van traditioneel zwart bitumen is de toevoeging van speciale witte pigmenten of reflecterende stoffen, zodat de dakbedekking de zon kan weerkaatsen.

Bitumen wordt vaak gebruikt als witte dakbedekking voor een plat dak, zoals bij commerciële gebouwen, maar ook bij particuliere woningen. De installatie van wit bitumen is vergelijkbaar met dat van traditioneel zwart bitumen.

Wat is witte EPDM dakbedekking?

Witte EPDM dakbedekking is een variant van EPDM (Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer) dakbedekking. Dit combineert de voordelen van EPDM met de zonreflecterende eigenschappen van een wit dak.

EPDM is van nature een synthetisch rubber dat bekend staat om zijn uitstekende weerbestendigheid en duurzaamheid. Witte EPDM dakbedekking wordt gemaakt door witte pigmenten of reflecterende stoffen toe te voegen aan het EPDM-materiaal. Perfect voor een plat dak, maar schuine daken profiteren er ook van.

Wat is witte PVC dakbedekking?

Witte PVC dakbedekking is een variant van PVC (Polyvinylchloride) dakbedekking die net als EPDM witte pigmenten of reflecterende stoffen bevat. PVC dakbedekking is een synthetisch polymeer dat al lang wordt gebruikt voor platte en licht hellende daken vanwege zijn duurzaamheid en waterbestendigheid.

Wat is witte TPO dakbedekking?

Witte TPO dakbedekking staat voor Thermoplastisch Polyolefine dakbedekking. Het behoort tot de categorie van thermoplastische elastomeren en wordt ook veel gebruikt voor platte en licht hellende daken.

TPO dakbedekking is duurzaam, flexibel en energiezuinig. Witte TPO dakbedekking is vergelijkbaar met standaard TPO dakbedekking, maar het verschil zit in de kleur.

Waarom witte coating als dakbedekking?

Witte coating als dakbedekking verwijst naar een waterdichte laag witte dakverf of reflecterende coating die wordt aangebracht op bestaande dakoppervlakken.

Het is een alternatief voor het vervangen van de volledige dakbedekking, vooral handig op platte daken waar traditionele materialen zoals bitumen, EPDM, TPO, of PVC al zijn geïnstalleerd. Er zijn een aantal voordelen aan witte coating:

 • Het is goedkoop: in vergelijking met het volledig vervangen van het dakmateriaal is het aanbrengen van witte coating goedkoper.
 • Het is flexibel: je kunt witte coating aanbrengen op verschillende soorten materialen, waardoor het geschikt is voor diverse dakoppervlakken.
 • Het is waterdicht: witte coating heeft een 100% waterdicht membraan en heeft een waterafstotende laag. Dit betekent dat stilstaand water niet kan doorlekken.

Ook kun je witte verf voor een bitumen dak gebruiken. Laat je witte coating wel aanbrengen door ervaren professionals, zodat je zeker weet dat het goed hecht en effectief is. Het is mogelijk dat de reflecterende eigenschappen op den duur afnemen. Dit is afhankelijk van de kwaliteit van de coating en de weersomstandigheden.

witte dakbedekking: mogelijkheden en kosten

Witte dakbedekking en zonnepanelen

Als je zonnepanelen op je dak hebt, biedt witte dakbedekking extra voordelen. De reflecterende werking van het dak vermindert de kans op oververhitting van de zonnepanelen, wat hun efficiëntie en levensduur ten goede komt. Zo krijg je een hogere energieopbrengst en minder onderhoudskosten.

Lees hier meer over een dakrenovatie met zonnepanelen.

Onderhoud van witte dakbedekking

Het onderhouden van witte dakbedekking is over het algemeen vrij eenvoudig, al is het makkelijker om vuil te zien op een wit dak dan op een zwart dak. Meestal is het genoeg om het dak regelmatig te controleren en te reinigen om vuilophoping te voorkomen.

 • Inspecteer regelmatig: let op tekenen van schade, scheuren, luchtbellen of vuilophoping. Vroege detectie kan voorkomen dat kleine problemen uitlopen tot grotere en duurdere reparaties.
 • Houd het dak schoon: verwijder regelmatig bladeren, takken, vuil en ander puin van het dakoppervlak. Vuilophoping kan de reflecterende eigenschappen verminderen en het dakmateriaal beschadigen. Gebruik bij het schoonmaken van het dak altijd zachte borstels of lage druk om schade te voorkomen.
 • Gebruik geen agressieve chemicaliën: gebruik geen reinigingsmiddelen of oplosmiddelen op de dakbedekking, omdat die de coating of het materiaal kunnen beschadigen. Gebruik alleen milde reinigingsmiddelen en water.
 • Controleer afdichtingen en naden: zorg ervoor dat er geen loszittende delen zijn en dat alle afdichtingen nog steeds effectief zijn om lekkages te voorkomen.
 • Professioneel onderhoud: je kunt periodiek professioneel onderhoud laten uitvoeren door gekwalificeerde dakdekkers. Zij voeren dan een grondige inspectie uit, repareren eventuele kleine problemen en zorgen ervoor dat de dakbedekking optimaal blijft presteren.

Lees hier meer over dakonderhoud en de prijzen daarvan.

Witte dakbedekking: mogelijkheden en kosten

Witte dakbedekking plaatsen? Gratis offertes vergelijken!

Witte dakbedekking heeft enorm veel voordelen: het is beter voor je dak en je huis, voor je energierekening en voor het milieu. Benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag vrijblijvend een offerte aan via onze gratis offerteservice en bespaar tot wel 40% op de kostprijs!

Start gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt snel een aantal gratis offertes, die ook nog een helemaal vrijblijvend zijn. Vergelijk de offertes op je gemak en je ziet snel welke vakman het best bij je wensen past. Bovendien weet je zeker dat je niet te veel voor je dakbedekking betaalt!

Gratis offertes vergelijken