Interesse in een zinken dak?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40%!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Soorten dakbedekking » Zinken dak

Zinken dak: info, plaatsen en prijzen

Wil je een dakbedekking die een lange levensduur heeft en flexibiliteit biedt voor nieuwbouw of een dakrenovatie? Zink biedt de perfecte oplossing! Er bestaan verschillende soorten zinken daken.

Wat kost zinken dakbedekking per m²? Wat is er nodig voor de opbouw van zo’n dak? En waarom kies je het beste voor een gespecialiseerde dakdekker? In dit artikel vind je het antwoord op al deze vragen!


Zinken dak: de belangrijkste informatie op rij

 • Een zinken dak geeft een moderne uitstraling, is geschikt voor zowel hellende als platte daken, vergt vrijwel geen onderhoud en gaat tot wel 125 jaar mee.
 • Wel is het verstandig om zinken dakbedekking te combineren met isolatie, omdat het van nature geen geluidsisolatie biedt.
 • De prijs hangt af van de oppervlakte, uitvoering en afwerking, maar gemiddeld kun je rekenen op €65,- tot €110,- per m².
 • Uitvoeringen van zinken daken zijn: dakbedekking met staande naad, roevensdak (metaal om roeflatten buigen) en losanges (soort zinken leien).

Wanneer is een zinken dak geschikt?

Je moet er zeker van zijn dat de stijl je aanspreekt voordat je een zinken dak koopt. Als je op zoek bent naar een moderne look en feel is dit materiaal perfect.

Een zinken dakbedekking kan worden gebruikt voor platte of schuine daken met een hellingsgraad van 3 graden of meer. Het mooie aan dit materiaal is dat het een lange levensduur heegt, tot 125 jaar. Hierdoor hoeven zelfs je ouders en kinderen het niet te vervangen. Daarnaast is onderhoud van zinken dakbedekking simpel en goedkoop.

Voordelen zinken dakbedekking

 • Levensduur van wel 50 tot 125 jaar.
 • Kan op zowel hellende als platte daken. Minimale hellingsgraad is slechts 3 graden.
 • Het is flexibel en plooibaar, en daarom op veel dakvormen toepasbaar.
 • Het vergt vrijwel geen onderhoud.

Ontvang nu gratis prijsopgaven.

En de nadelen?

Als je kiest voor zink, let er dan op dat het niet geluidsisolatie biedt. Om heerlijk warm én stil te kunnen wonen moet je daarom gebruik maken van thermische- en geluidswerende isolatie. Zink is ook iets duurder dan andere dakbedekking, zoals dakpannen of leien. Daarnaast is het materiaal wat gevoeliger voor deukjes (bijvoorbeeld bij zware hagelbuien). Plaatsen en vervangen van platen is lastiger dan met ander materiaal, evenals het aanbrengen van isolatie.

Als je kiest voor een zinken dak, moet je rekening houden met kleine metaaldeeltjes die in het regenwater belanden. Hoewel daar geen bewijs van schadelijkheid is, raden wij het toch aan om een filter te installeren om metalen tegen te houden.

Zinken dak prijs per m2

De kosten van een zink dak verschillen van geval tot geval. De prijs per m² hangt af van de oppervlakte, de uitvoering en de afwerking die je voor ogen hebt. In het algemeen mag je rekenen op een prijs tussen €65,- en €110,- euro per m², inclusief btw en plaatsing.

Type dak Gemiddelde kosten inclusief btw en plaatsing door dakdekker Levensduur
Zinken dak €65,- en €110,- per m² 50 – 125 jaar

Nieuwe zinken dakbedekking?

Vergelijk prijzen en ga voor de beste deal.

Uitvoeringen van zinken daken

Als je een nieuw dak zoekt, heb je de keuze uit twee opties: zinken panelen of zinken leien (losanges). De panelen zijn vrij eenvoudig te installeren en bijzonder geschikt voor platte daken en kleine complexe dakvormen. De leien zijn ideaal als je een wat meer gecompliceerde dakopbouw wilt afwerken. Ze zijn licht van gewicht en kunnen diagonaal, horizontaal of verticaal worden geplaatst.

1.       Zinken dakbedekking met staande naad (zinken felsdak)

Als je kiest voor een dakbedekking met staande naad (ook wel zinken felsdak genoemd), zullen de zinken dakplaten boven elkaar worden gelegd. Hierdoor krijg je het typische beeld van een staande naad (ongeveer 2,5 cm hoog) tussen de verschillende profiellagen.

Dankzij deze waterdichte en eenvoudig te plaatsen constructie met vooraf gevormde banen kan je rekenen op een aantrekkelijk resultaat. Als je een ervaren dakdekker inhuurt voor de plaatsing, zal hij de platen met onzichtbare klinknagels aan het ondersteunende frame bevestigen.

2.       Zinken roevendak

Dit traditionele roevendak is een robuuste oplossing voor dakbedekking. De dakdekker buigt metaal om de houten roeflatten, maar er zijn tegenwoordig ook kliksystemen voor het maken van deze latten.

Het is perfect geschikt om grote dakoppervlakken te bedekken, met latten tot wel 20 meter lang. Het geeft een klassieke, ambachtelijke uitstraling doordat het om de roeflatten wordt gebogen.

3.       Zinken losanges

Het dakbedekkingssysteem bestaat uit losse delen in ruiten, rechthoeken of vierkanten. Een professionele dakdekker monteert deze met schroeven en clips rechtstreeks op een houten bebording. Hierdoor krijgt het dak een prachtig mozaïek-effect dat bovendien dunne schubben heeft en een sterk karakteristiek uiterlijk geeft.

Met deze zinken leien haal je ook een duurzaam alternatief voor kunstleien, natuurleien of shingles in huis.

4.       Zinken dak voor een plat dak

Een specialist in zinkwerken kan ook een plat dak bekleden met dakbedekking. De vakman gebruikt hiervoor een gesoldeerd zinken platform. Hierbij worden verschillende zinken dakplaten aan elkaar gelast met voldoende ruimte voor uitzetting en krimp bij temperatuursveranderingen.

Als de hellingsgraad minstens 3° is, kunnen daarnaast ook technieken met staande naad toegepast worden.

Opbouw van een zinken dak

 • Niet-geventileerde constructie of constructie met ventilatie? Er zijn twee manieren waarop een dakbedekker dakbedekking in zink kan aanbrengen. Een geventileerde constructie is de traditionele methode, waarbij het zink wordt gelegd op een ruw hout met daaronder een ventilatieruimte om het vocht af te voeren. Een platter en populairder alternatief is echter de niet-geventileerde constructie, waarbij het zink ligt op een waterdicht en dampdoorlatend substraat dat het vocht wegvoert.
 • Tegenwoordig hoeft het materiaal aan de onderkant niet meer verlucht te worden, waardoor energieverlies wordt voorkomen en condensatie en luchtverlies geen mogelijkheid meer vormen.
 • Isolatie van een zinken dak is geen makkelijke taak. Goede geluidsisolatie is net zo belangrijk als thermische isolatie. Een gespecialiseerde dakdekker kan cellenglas isolatie of rotswolplaten aanbrengen voor een optimale geluidsisolatie. Daarnaast is het plaatsen van het dampscherm op de juiste manier essentieel.
 • Uitzetnaden zijn cruciaal. Uitzetnaden voorkomen schade. Door temperatuurschommelingen kan een zinken dakbedekking lichtjes uitzetten en krimpen. Hiervoor werken specialisten met uitzetnaden, waardoor schade aan het zink wordt vermeden.
 • Het is belangrijk om zinken dakelementen op de juiste manier op het houten onderstel te monteren, ongeacht de plaatsingsmethode. Op die manier krijg je een stabiele, waterdichte dakbedekking waar geen lekkage van komt. Zeker bij een niet-geventileerde constructie is het enorm belangrijk dat het zinken dak correct geplaatst wordt.

Hoe wordt een zinken dak geplaatst?

De plaatsing hangt uiteraard af van welke uitvoering van een zinken dak je kiest. Hieronder volgt een algemene beschrijving van een zinken dak plaatsen.

Het plaatsen van een zinken dak is een gespecialiseerde klus die meestal wordt uitgevoerd door professionele dakdekkers. Hieronder vind je een algemene beschrijving van het proces:

 1. De dakdekker begint met het nauwkeurig meten van het dakoppervlak om te bepalen hoeveel zink er nodig is voor de klus. Daarna wordt het dakoppervlak schoongemaakt en, indien nodig, oude dakbedekking verwijderd.
 2. Om ervoor te zorgen dat gebouwen energie-efficiënter worden, is het soms nodig om dakisolatie aan te brengen. Zo kunnen energiekosten verlaagd en comfort verbeterd worden.
 3. Houten structuur opbouwen. De dakdekker zorgt voor extra stevigheid en plaatst houten latten op het dak om een stabiele basis te creëren voor de zinken panelen.
 4. Op maat maken van het zink. Om ervoor te zorgen dat de zink platen perfect passen op het dak, worden ze met behulp van speciaal gereedschap precisie gesneden en gevormd. Dit proces, ook wel bekend als ‘zinkknippen’, wordt uitgevoerd door specialisten met veel ervaring.
 5. Plaatsen van de zinken dakbedekking. De dakdekker bevestigt de zinken platen op de latten door middel van speciale klemmen. Vervolgens worden de panelen aan elkaar bevestigd met behulp van een techniek die “dubbelnaads” of “staande naad” wordt genoemd, wat zorgt voor een waterdichte afwerking.
 6. Afwerking van het dak. Om het dak af te maken, worden alle naden en overgangen bedekt met zinken stroken. Daarnaast worden er zinken regenpijpen en dakgoten geplaatst om regenwater weg te leiden.

Wanneer je overweegt om een zinken dak te plaatsen, moet je een ervaren dakdekker zoeken die bekend is met deze specifieke soort dakbedekking.

Besparen op zinken dak? Gratis offertes!

Wanneer je een zinken dak hebt, is het natuurlijk belangrijk dat je de kosten zo laag mogelijk houdt. Daarom geven we jou een aantal tips om op je zinken dak te besparen.

Kies bijvoorbeeld voor kwantumkorting als het ook daadwerkelijk van toepassing is. Je kunt ook een deel van de werkzaamheden zelf verrichten, zoals het verwijderen en afvoeren van je oude dak. Ook kun je ervoor zorgen dat er al een bouwsteiger en ladder klaarstaan voordat de dakdekker begint.

Echter, misschien wel de grootste besparing die je kan maken, is door gratis offertes te vergelijken.

Gratis offertes vergelijken