Dakdekker prijzen: wat kost een dakdekker in 2024?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend
Home » Dakdekker prijzen

Dakdekker prijzen: per m2 en per uur

Wanneer je een dakdekker nodig hebt voor het vernieuwen, repareren of onderhouden van het dak, is het handig om te weten wat de kosten zullen zijn in 2024. De prijs van een dakdekker kan namelijk flink variëren afhankelijk van de klus en situatie. De prijzen van een dakdekker zijn gemiddeld €35,- tot €45,- per uur. Natuurlijk zijn de prijzen afhankelijk van de werkzaamheden, zo kost een dakrenovatie gemiddeld €50,- tot €150,- per m², afhankelijk van het materiaal, en betaal je voor dakonderhoud gemiddeld €12,- tot €20,- per m².

Op deze pagina lees je alles over de prijs van een dakdekker, wat de prijs per m² van een nieuw dak is en wat de kosten zijn voor een dakreparatie en dakonderhoud. Bovendien vind je hier handige tips.


De belangrijkste informatie op rij

 • De kosten van een dakdekker zijn gemiddeld €35,- tot €45,- per uur. De exacte kosten hangen af van de werkzaamheden.
 • De prijzen van dakwerken verschillen enorm, en zijn afhankelijk van het gekozen materiaal, de exacte werkzaamheden en het tarief van de dakdekker. Een dakrenovatie kost gemiddeld €50,- tot €120,- per m², voor onderhoud betaal je gemiddeld €12,- tot €20,- per m² en voor een dakreparatie zijn de kosten gemiddeld €30,- per m².
 • Voor een plat dak liggen de prijzen voor dakbedekking tussen de €70,- tot €120,- per m² en voor een hellend dak liggen de kosten voor verschillende soorten dakbedekking tussen de €40,- tot €125,- per m².
 • Je kunt een subsidie aanvragen voor het plaatsen van dakisolatie en voor het aanbrengen van een groendak. Hiermee krijg je een deel van de investering weer terug. Ook kun je bij dakisolatie gebruik maken van een verlaagd btw-tarief (9%) op de arbeidskosten.

dakdekker prijzen

Wat kost een dakdekker?

Een dakdekker kost gemiddeld €35,- tot €45,- per uur, of €5,- tot €300,- per m². De kosten voor een dakdekker zijn afhankelijk van meerdere factoren: het uurtarief, type dak en type dakbedekking en het soort dakwerken dat je wilt laten uitvoeren. Bij een reparatie zal ook de ernst van het probleem van invloed zijn op de uiteindelijke kosten.

Wanneer je een dakdekker met spoed wilt inschakelen of ‘s avonds of in het weekend, dan moet je vaak rekening houden met een toeslag. Kies voor een dakdekkersbedrijf uit jouw regio, zodat je minder voorrijkosten hoeft te betalen.

Kosten dakdekker per uur

€35,- tot €45,- per uur

Prijzen zijn gebaseerd op gemiddelde tarieven

Laag tarief
€35,- tot €40,- per uur

Kluswerk, zoals een dakreparatie.

Hoog tarief
€40,- tot €45,- per uur

Nieuwbouw en dakonderhoud

Start gratis offerteaanvraag!

Wat kost een dakdekker per uur?

Wat kost een dakdekker per uur? Het gemiddelde uurloon van een dakdekker ligt rond de €40,-. Je schakelt een dakdekker in voor dakonderhoud, dakreparatie of het leggen van een nieuw dak. Afhankelijk van de klus, verschilt ook het uurtarief van de dakdekker. Laat je het dak repareren? Dan liggen de kosten voor een dakreparatie per uur rond de €35,-. Voor dakonderhoud en een nieuw dak leggen betaal je gemiddeld tussen de €40,- en €45,- per uur. In onderstaande tabel zie je het gemiddelde uurloon.

Uurtarief dakdekker in 2024

Werkzaamheden Uurtarief 2024*
Dakreparatie €35,- per uur
Nieuw dak leggen €40,- per uur
Dakonderhoud €45,- per uur

* Let op: dit zijn gemiddeld uurtarieven van dakdekkersbedrijven. Voor exacte prijzen, vraag je gratis offertes aan via het offerteformulier.

kosten dakbedekking plat dak

Wat kost een dakdekker per m²?

Eén van de factoren die de prijzen van dakdekkersbedrijven beïnvloeden is het type dakwerken dat je laat uitvoeren. Een dakrenovatie kost bijvoorbeeld rond de €50,- tot €120,- per m² en het vervangen van dakpannen kost ongeveer €30,- per m².

De prijs voor de dakwerken wordt bepaald door wat de dakdekker gaat doen, de staat van het dak, het type dak (plat of schuin) en natuurlijk de dakbedekking. Het repareren van bitumen is bijvoorbeeld vaak een stuk eenvoudiger dan het repareren van EPDM.

In de prijstabel hieronder vind je alle prijzen voor de dakwerken.

Dakwerken: prijzen 2024

Dakwerken Prijzen 2024* Toelichting
Dakrenovatie €50,- tot €120,- per m² Bestaat uit het verwijderen van oude dakbedekking en laten plaatsen van nieuwe dakbedekking.
Dakonderhoud €12,- tot €20,- per m² Bestaat uit een dakinspectie, reinigen van het dak, controleren van afwatering en indien nodig kleine reparaties.
Boeidelen vervangen €55,- tot €140,- per meter De afwerking van de dakrand (boeidelen) is belangrijk voor de waterdichtheid van je dak. Nieuwe boeidelen geven een fraaie uitstraling aan je woning.
Coating aanbrengen €20,- per m² Dit zorgt voor een beschermende laag over de dakbedekking, wat de levensduur verlengt.
Vervangen losse dakpannen €30,- per m² Enkele losse, scheve of deels weggewaaide dakpannen vervangen.
Dakreiniging €5,- tot €30,- per m² Verwijderen van vuil, algen en mosgroei op een dak.
Dakgoten + regenpijpen schoonmaken €5,- per strekkende meter Verwijderen van bladeren en andere vervuiling die de waterafvoer belemmeren.
Dak ontmossen €10,- tot €15,- per m² Mos van daken verwijderen, om lekkages te voorkomen.
Dakinspectie €150,- tot €300,- Grondige inspectie van het hele dak. Als de klus wordt uitgevoerd, worden deze kosten vaak in mindering gebracht van de factuur. Dan is de dakinspectie dus gratis.
Dakreparatie €300,- per m² Zwakke gedeelten van de dakbedekking repareren.

* Let op: dit zijn richtprijzen incl. arbeidskosten, materiaalkosten en btw. Vraag gratis offertes aan om prijsopgaven te vergelijken!

Welke prijsafspraken: per m², totaalprijs of per uur?

Bij grotere projecten zoals een dakrenovatie is het vaak handiger om een totaalprijs af te spreken. Dit geeft duidelijkheid over de totale kosten, vooraf, en beschermt je tegen onverwachte extra uitgaven.

Een prijs per vierkante meter kan geschikt zijn voor werkzaamheden waar de omvang goed in te schatten is, aangezien dit een helder beeld geeft van de kosten in verhouding tot de hoeveelheid werk.

Bij kleinere reparaties of onderhoudswerkzaamheden kan een uurtarief weer voordeliger zijn, vooral als de werkzaamheden moeilijk in te schatten zijn qua tijd. Als de reparatie bijvoorbeeld minder tijd in beslag neemt dan vooraf verwacht, zullen de kosten meteen ook lager zijn. Het is echter altijd belangrijk om duidelijke afspraken te maken over de verwachte duur van het werk en de mogelijkheid van extra kosten, om verrassingen te voorkomen.

Hoe is de prijs van dakwerken opgebouwd?

Ongeveer 55% van de kostprijs gaat naar de arbeidskosten. Dat is meer dan de helft! Slechts 35% van de prijs wordt bepaald door de materiaalkosten. Daarnaast moet je nog rekening houden met afvoer- en voorrijkosten, deze nemen samen ongeveer 10% van het totaalbedrag in beslag.Goed om te weten is dat er in de dakdekkerbranche in 2024 een lichte daling in materiaalkosten (voor ijzer, staal, aluminium en hout) in gang in gezet. Dit komt door de afkoelende bouw, wat ervoor zorgt dat de vraag naar materialen afneemt. Echter zijn de arbeidskosten juist iets gestegen (in januari 2024 met 2,5%) door loonstijgingen. In dit onderzoek lees je er meer over.

dakdekkers uurtarief

Welke factoren beïnvloeden de kosten van een dakdekker?

Er is geen vast uurtarief voor dakdekkers. Hierdoor kan het zijn dat de tarieven van verschillende dakdekkers sterk variëren. De volgende punten kunnen invloed hebben op het bedrag dat een dakdekker rekent voor verschillende diensten:

 • Ervaring: een ervaren of zeer ervaren dakdekker zal meer voor zijn werk kunnen vragen dan een beginnend of nog lerend dakdekker.
 • Het soort klus: gaat het om onderhoud, reparatie/kluswerk of het leggen van een gloednieuw dak? Daarnaast is het ene werk specialistischer dan het andere. Bijvoorbeeld het leggen van een rieten dak vereist specifiekere vakkennis dan een algemene dakdek-klus.
 • Gebruikte dakbedekking: de materiaalkosten, dus onder andere de kosten van de gebruikte dakbedekking, heeft sterk invloed op de totaalprijs.
 • De regio: uit welke regio komt de dakdekker. Een dakdekker uit de Randstad is bijna altijd duurder dan één uit een andere provincie.
 • Verzekeringen: Het wordt van een dakdekker verwacht dat hij goed verzekerd is voor een aantal zaken. Denk dan bijvoorbeeld aan een verzekering tegen brand- of waterschade.
 • Seizoen: Prijzen kunnen hoger zijn tijdens het piekseizoen (de herfst en wintermaanden) voor dakdekkers.
 • Spoedklussen: Voor werkzaamheden die met spoed (zoals een daklekkage) moeten worden uitgevoerd, kunnen extra kosten in rekening worden gebracht.
 • Verwijdering van de oude dakbedekking: De kosten om het oude materiaal te verwijderen en af te voeren.
 • Veilig materiaal: Om ervoor te zorgen dat het werken op grote hoogte zo veilig mogelijk gebeurt, hebben veel dakdekkers in speciale materialen en gereedschappen geïnvesteerd. Zoals een steiger en rand- of valbeveiliging. Door een duurdere dakdekker in te schakelen kun je dan ook gerust zijn dat deze extra veilig zijn werk kan doen.

Bereken je prijs

Ontvang gratis prijsopgaven van dakdekkers uit je regio. Zonder verplichtingen.

"*" geeft vereiste velden aan

Type opdracht?*
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Prijsvoorbeeld 1: dakrenovatie plat dak (nieuwe bitumen dakbedekking)
Bij dit platte dak was de oude laag bitumen aan vervanging toe. De klant had namelijk al diverse reparaties laten doen aan het dak. Er werd 20 m² aan bitumen dakbedekking geplaatst. Dit kostte in totaal, inclusief arbeidskosten, btw en materiaal €1600,-

Prijsvoorbeeld 2: schuin dak ontmossen
Het schuine dak van de klant had last van mosvorming. Dit lijkt onschuldig, maar kan kleine scheurtjes in de dakpannen veroorzaken, en dus een daklekkage. De klant wilde dit snel laten oplossen. Het ging om 50 m². De totaalprijs kwam uit op €675,-

Wat kost dakbedekking van een plat dak per m²?

Als je dakbedekking op een plat dak laat leggen, wil je natuurlijk ook weten wat de prijzen zijn. Het uurtarief van een dakdekker hebben we hierboven benoemd. De prijs van het benodigde materiaal, inclusief plaatsing, vind je in de tabel hieronder. De prijzen voor dakbedekking op een plat dak liggen tussen de €60,- en €120,- per m². Het grootste verschil zit in het dakbedekkingsmateriaal en in het aantal m² dakoppervlakte.

Laat je het dak bedekken met bitumen, dan liggen de prijzen tussen de €70,- en €90,- per m². EPDM is duurder, de gemiddelde prijs per m² is €95,- tot €120,-. Stel: je hebt een dak van 55 m² hebt, je laat dit met EPDM bedekken en we gaan uit van een tarief van €110,- per m². Dan betaal je €6.050,- voor de dakbedekking. Voor het leggen van pvc dakbedekking betaal je gemiddeld €75,- tot €95,- per m².

Prijs dakdekker per m² voor een plat dak

Plat dak Totaalprijzen (incl. plaatsing) per m² in 2024 Levensduur
Bitumen €70,- tot €90,- 20 tot 25 jaar
PVC €75,- tot €95,- 20 tot 25 jaar
EPDM €95,- tot €120,- 35 tot 40 jaar
Groendak €60,- tot €65,- 55 tot 60 jaar

* Let op: dit zijn gemiddelde kosten inclusief arbeidskosten voor het plaatsen en btw.

Nieuwe dakbedekking?

Via het offerteformulier vraag je prijsopgaven aan en schakel je een erkend dakdekker in!

Wat kost dakbedekking van een hellend dak per m²?

Wil je het hellende dak van je huis laten bedekken met nieuwe dakbedekking, denk dan aan gemiddelde prijzen tussen de €40,- en €125,- per m². Dakpannen zijn nog steeds de meest voorkomende soorten dakbedekking op hellende daken, dit komt omdat ze relatief goedkoop zijn maar wel een lange levensduur hebben. Laat je kleidakpannen leggen door een dakdekkersbedrijf? Reken dan op een prijs per m² vanaf €55,- tot €95,-.

Ga je liever voor een moderne uitstraling en kies je voor koper of zink? Dan betaal je gemiddeld tussen de €75,- en €125,- per m². In de tabel hieronder vind je meer gemiddelde prijzen van de soorten dakbedekking voor een hellend dak.

Kosten dakdekker per m² voor een hellend dak

Hellend dak Totaalprijzen (incl. plaatsing) per m² in 2024 Levensduur
Betondakpannen €40,- tot €65,- 30 tot 35 jaar
Leien €55,- tot €95,- 35 tot 40 jaar
Riet €85,- tot €100,- 35 tot 40 jaar
Aluminium €70,- tot €90,- 45 tot 50 jaar
Kleidakpannen €55,- tot €95,- 45 tot 50 jaar
Koper €95,- tot €125,- 75 tot 80 jaar
Zink €75,- tot €105,- 95 tot 100 jaar

* Let op: dit zijn gemiddelde kosten inclusief plaatsing en btw. Vraag voor exacte prijsberekeningen gratis en vrijblijvend offertes aan.

Besparen op de kosten van een dakdekker?

Vraag offertes aan, vergelijk onderling en bespaar tot wel 40%!

Hoe besparen op de prijs van een dakdekker?

Er zijn een aantal interessante tips om te besparen op de prijzen van een dakdekker. Kijk bijvoorbeeld of je buren ook nieuwe dakbedekking willen laten plaatsen. Bied samen het project aan. Bij grote projecten geeft een goedkope dakdekker namelijk vaak korting. Ben je zelf best handig en wil je meehelpen? Overleg dan met het dakdekkersbedrijf of je wat voorwerk kunt doen, dit scheelt op de arbeidskosten.

Let ook goed op waar de dakdekker vandaan komt. Behoorlijk wat dakdekkers werken door het hele land, dus kies een dakdekker uit je eigen regio, zodat je bespaart op de voorrijkosten. De laatste tip is het vergelijken van offertes. Door prijsopgaven van meerdere bedrijven te vergelijken, bespaar je eenvoudig op de prijzen.

De bespaartips:

 • Vraag meerdere projecten aan bij de dakdekker.
 • Doe zelf het nodige voorwerk.
 • Maak gebruik van een subsidie.
 • Kies voor een dakdekker uit je eigen omgeving.
 • Regelmatig onderhoud voorkomt dure dakreparaties.
 • Onderzoek verschillende materialen en hun prijzen. Soms kan het voordeliger zijn om voor een duurzamer materiaal te kiezen dat op de lange termijn minder onderhoud nodig heeft.
 • Plan buiten het hoogseizoen (dat is de herfst- en wintermaanden): Dakdekkers kunnen in het laagseizoen (lente en zomer) vaak lagere tarieven aanbieden. Plan je dakwerkzaamheden daarom slim in.
 • Combineer je de dakwerken met het plaatsen van isolatie? Mogelijk kun je profiteren van een verlaagd-btw tarief.
 • Vergelijk gratis offertes!
Een andere manier om te besparen, is om te kiezen voor dakisolatie. Door je dak goed te isoleren, bespaar je elke maand op de energiekosten. Veel van de warmte in je huis gaat weg via het dak. Door deze te isoleren, houd je de warmte binnen.

Hoe zit het met de subsidies en btw?

Op dit moment is er alleen een subsidie voor particulieren voor het aanbrengen van dakisolatie. In sommige gemeentes is het ook nog mogelijk om een subsidie aan te vragen, bijvoorbeeld voor een groendak. Op deze pagina vind je meer informatie over subsidies voor je dak.

En als ondernemer?

Ben je ondernemer en wil je fiscaal voordelig investeren in milieuvriendelijke technieken? Dat is mogelijk met de Milieu-investeringaftrek (MIA-regeling) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Je profiteert met de MIA-regeling van een investeringsaftrek die oploop tot 45% van het geïnvesteerde bedrag. Met Vamil is het mogelijk om 75% van de investeringskosten af te schrijven. Om voor MIA of Vamil in aanmerking te komen moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Bepaalde type dakbedekkingen (zoals specifieke soorten EPDM dakbedekking) komen hiervoor in aanmerking.

Hoe zit het met de btw?

De arbeidskosten en materiaalkosten van een dakdekker vallen onder het reguliere 21% btw-tarief. Besluit je echter om je dak (extra) te laten isoleren? Dan vallen de arbeidskosten van die klus onder het verlaagde btw-tarief van 9%. Wel moet je woning oude dan 2 jaar oud zijn.

Belangrijkste keurmerken voor dakdekkers

De branche voor dakdekkers kent verschillende keurmerken die staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en vakbekwaamheid. Hieronder bespreken we enkele belangrijke:

1. VCA-certificering
VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers. Een VCA-certificaat laat zien dat een dakdekker veilig werkt en rekening houdt met gezondheid en het milieu. Dit is vooral van belang bij de risicovolle werkzaamheden die op het dak plaatsvinden.

2. DAKMERK
DAKMERK is een kwaliteitslabel specifiek gericht op platte daken. Dakdekkers met dit keurmerk bieden garantie op waterdichtheid en werken uitsluitend met hoogwaardige materialen en technieken.

3. Meester-dakdekker
Dit is een eretitel voor dakdekkers die een uitzonderlijk hoge kennis en vaardigheid in hun vakgebied hebben getoond. Het is een blijk van erkenning voor jarenlange ervaring en vakmanschap.

4. KOMO-certificaat
Het KOMO-certificaat wordt toegekend aan producten en processen die voldoen aan de Nederlandse bouwvoorschriften en kwaliteitseisen. Een dakdekker die werkt met KOMO-gecertificeerde materialen en technieken, garandeert daarmee kwaliteit en betrouwbaarheid.

uurloon dakdekkersbedrijf

Vergelijk dakdekker offertes & bespaar!

Zoals bekend, is het dak van je woning een ontzettend belangrijk onderdeel. Het dak moet namelijk bestand zijn tegen alle weersinvloeden. Belangrijk is dus, dat het plaatsen van dakbedekking op de juiste manier gebeurd. Laat dit doen door een erkend dakdekkersbedrijf.

Benieuwd naar de prijzen en het uurtarief van een dakdekker?

Start gratis offerteaanvraag!

Na de offerteaanvraag ontvang je van meerdere dakdekkers uit je eigen omgeving een offerte op maat. Vergelijk deze offertes onderling op prijs en aanbod en bespaar op de prijs!

Gratis offertes vergelijken

Veelgestelde vragen en antwoorden

Wanneer je overweegt om dakdekkersdiensten af te nemen, kan het zijn dat je met enkele vragen zit. Hieronder vind je antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen.

Het btw-tarief voor dakdekkersdiensten kan variëren afhankelijk van de aard van het werk. Voor gangbare dakwerken, zoals onderhoud, reparatie en nieuwe dakbedekking betaal je het 21% btw-tarief. Het aanbrengen van dakisolatie (arbeidskosten) valt onder het 9% btw-tarief.
Bij het kiezen van een dakdekker zijn er verschillende aspecten om rekening mee te houden. Een paar belangrijke punten zijn:

 1. Ervaring en specialisatie: Kies een dakdekker met ruime ervaring en de juiste specialisatie voor jouw type dak, of dakbedekking. Vooral van belang bij specifieke type dakbedekking, zoals riet.
 2. Referenties en portfolio: Een betrouwbare dakdekker kan referenties of een portfolio van eerder werk overleggen.
 3. Garantie: Informeer naar de garantie op de uitgevoerde werkzaamheden en de gebruikte materialen.
 4. Certificering en lidmaatschap van brancheorganisaties: Het is een goed teken als de dakdekker gecertificeerd is en lid van relevante brancheorganisaties.
 5. Maak duidelijke afspraken met je dakdekker over de kosten, de planning en de werkzaamheden. Zo voorkom je misverstanden en onaangename verrassingen.
Hoewel er geen wettelijke verplichting is voor dakdekkers om bij specifieke organisaties aangesloten te zijn, is het een goede indicatie van professionaliteit en betrouwbaarheid als ze lid zijn van erkende brancheorganisaties zoals de Vebidak (brancheorganisatie van dakdekkers) of Bouwend Nederland. Deze lidmaatschappen kunnen blijk geven van hun toewijding aan kwaliteit, veiligheid en voortdurende professionele ontwikkeling. Let wel: het wil niet zeggen dat een dakdekker die niet aangesloten is bij een dergelijke brancheorganisatie van mindere kwaliteit is.