Dakdoorvoer plat dak

Dakdoorvoer plat dak plaatsen

Dakdoorvoer zorgt voor ventilatie, ontluchting en aanvoeren van verse lucht. Deze waterdichte passende plaat wordt vooral gebruikt op platte daken. Lees verder en kom erachter waarom dakdoorvoer zo belangrijk is en hoe het precies in zijn werk gaat.

Ben je op zoek naar een dakdekker?

Start gratis offerteaanvraag!

Waarom dakdoorvoer in plat dak?

Een dakdoorvoer kan verschillende taken hebben. Vaak is het ook mogelijk om één dakdoorvoer te hebben die meerdere van deze taken tegelijk uitvoert. Dit is handig, omdat je er dan niet meerdere hoeft aan te schaffen. Een dakdoorvoer kan op deze manieren worden ingezet:

  • Voor de ventilatie. Een ventilatiesysteem in huis kan ervoor zorgen dat er genoeg frisse lucht in huis komt, zonder dat ‘s winters de ramen open hoeven. De binnenlucht wordt dan via roosters in de woning door de dakdoorvoer naar buiten geleid.
  • Vanwege de kachel. Het is belangrijk dat vrijkomende rookgassen van een kachel veilig worden afgevoerd. Ook dit is een manier waarop je dakdoorvoer kunt inzetten.
  • De afzuigkap. Tijdens het eten komt er allemaal stoom en geuren vrij die je liever niet nog uren ruikt. De afzuigkap kan dit afvoeren via een geveldoorvoer, maar dakdoorvoer is dan vaak handiger.
  • De droger. Niet alle drogers vragen om een dakdoorvoer Een condensdroger vangt het vocht bijvoorbeeld op in een speciaal waterreservoir. Maar wanneer een droger dit niet heeft kan het worden afgevoerd door een dakdoorvoer.

Uit welke onderdelen bestaat een dakdoorvoer?

Uit welke onderdelen bestaat een dakdoorvoer? Ten eerste bestaat een dakdoorvoer uit een speciaal type dakpan of een losse plaat waar een dubbelwandige pijp in gemonteerd zit. Deze pijp heeft een stormkraag aan de onderkant, met daar onder een plakplaat. Deze plakplaat moet ervoor zorgen dat de dakdoorvoer stevig vast zit. Als laatste is de dakdoorvoer afgedekt met een trekkende kap.

Plaatsen van een dakdoorvoer: stap voor stap

Heb je interesse in een dakdoorvoer en wil je deze zelf plaatsen? Dan kan dat! Hieronder staat een uitgebreid stappenplan met daarin alle informatie die je nodig hebt.

1. De eerste stap is het checken van het product en de voorbereidingen treffen. Controleer of het product intact is en zorg ervoor dat je het juiste indek stuk hebt. Bepaal vervolgens waar op het dak het gat moet komen voor de doorvoer.


2. Maak een gat in de dakbedekking en let goed op. Er mag geen stof of vuil in de leidingen of het toestel komen. Het gat moet een diameter van minimaal 25 cm hebben. Hoeveel diameter het gat precies moet hebben is afhankelijk van de dakdoorvoer.


3. Plak de plakplaat van de dakdoorvoer op het dak. Je kunt het dak waterdicht maken door de plakplaat te combineren met een reep dakbedekking.


4. Steek de combinatie van de stormkraag en de dubbelwandige pijp met de pijp omhoog in het gat. Deze pijp moet ongeveer 10 centimeter uitsteken. Draai de klemband bij de stormkraag vast en kit deze vast.


5. Vul mogelijke ruimte tussen de pijp en de dakbedekking op met steenwol.


6. Bevestig vervolgens een dakschotbeugel om de doorvoer aan de binnenkant vast te maken aan het plafond.

Kosten dakdoorvoer plat dak

Hoeveel je betaald voor een dakdoorvoer is afhankelijk van een aantal factoren. Wat voor soort dat je hebt, speelt hierbij bijvoorbeeld een belangrijke rol. De kosten van een dakdoorvoer op een plat dak heeft een andere prijs dan dakdoorvoer op een hellend dak. Zo is de gemiddelde prijs van het plaatsen van een dakdoorvoer op een plat dak € 35,- tot € 60,- per uur, maar kost het laten plaatsen van dakdoorvoer op een schuin dak € 30,- tot € 75,- per uur.

Ook het materiaal van de dakbedekking, de breedte van de dakdoorvoer en de locatie is iets waar je bij stil moet staan. Al deze factoren spelen namelijk een rol bij het plaatsen. Over het algemeen is een dakdekker binnen enkele uren klaar, maar dit kan dus langer duren wanneer de locatie of het materiaal voor problemen zorgt.

Je kunt besparen door zelf voorwerk te doen. Door zelf bijvoorbeeld het dak te reinigen is de dakdekker sneller klaar. Je kunt er ook voor kiezen een dakdekker bij jou in de regio in te schakelen. Een deel van de kosten wordt namelijk opgemaakt uit de voorrijkosten. Dit kost gemiddeld € 0,30 per km.

Kostenoverzicht

Onderdeel Prijs
Dakdoorvoer plat dak € 35,- tot € 60,- per uur
Dakdoorvoer hellend dak € 30,- tot € 75,- per uur
Voorrijkosten (per km) € 0,30

Wil je prijzen vergelijken? Doe de gratis offerteaanvraag!

De prijzen kunnen zoals je ziet erg uiteen lopen. Wil je een dakdekker inschakelen en een dakdoorvoer laten plaatsen? Dan kan dat. Door de gratis offerteaanvraag te doen kom je in contact met verschillende dakdekkers bij jou in de regio. Vergelijk de offertes en zorg ervoor dat je nooit te veel betaald.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt meerdere offertes en kiest zelf de vakman met het beste aanbod. Je besparing loopt op tot wel 40% op de kosten!

Gratis dakdekker offertes vergelijken!