Dakdoorvoer plat dak plaatsen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Dakdoorvoer plat dak plaatsen

Dakdoorvoer plat dak plaatsen

Een dakdoorvoer in een plat dak zorgt voor ventilatie, ontluchting en het aanvoeren van verse lucht. Daarnaast is het een goede plek waar je kabels doorheen kunt trekken. Bijvoorbeeld ten behoeve van de zonnepanelen op je dakoppervlak!

Wil je zelf een dakdoorvoer op je platte dak plaatsen? Op deze pagina vind je een uitgebreid stappenplan en geven we een overzicht van de kosten.

Dakdoorvoer plat dak: de belangrijkste informatie op een rij

 • Het plaatsen van een dakdoorvoer in een plat dak is een klus die je zelf kunt uitvoeren, mits je de juiste gereedschappen en materialen in huis haalt en ervaring hebt met klussen.
 • Het stappenplan voor het plaatsen van de dakdoorvoer is als volgt: locatie bepalen, plakplaat aanbrengen, dakbedekking plaatsen, stormkraag bevestigen, klemband vastdraaien en het opvullen van de ruimte met steenwol.
 • Bij het plaatsen van een dakdoorvoer in je platte dak moet je nauwkeurig te werk gaan om ervoor te zorgen dat alles goed is bevestigd en waterdicht is.
 • Een dakdoorvoer kan verschillende functies hebben: het zorgt voor ventilatie, de afvoer van rookgassen of zelfs de afzuiging van een afzuigkap of wasdroger.
 • De kosten voor het plaatsen van een dakdoorvoer in een plat dak zijn gemiddeld €35,- tot €60,- per uur, exclusief het materiaal. Vergelijk gratis offertes en bespaar.

Dakdoorvoer plaatsen: een stappenplan

Heb je ervaring met klussen en zie je het wel zitten om je handen vuil te maken? Met onderstaande stappenplan kun je stap voor stap je eigen dakdoorvoer in je platte dak plaatsen.

Wat heb je nodig?

Voor het plaatsen van een dakdoorvoer heb je nodig:

 • Dakdoorvoer: deze zijn verkrijgbaar in verschillende formaten. Check of je de juiste dakdoorvoer voor je platte dak hebt!
 • Dakbedekking: kies voor een stuk extra dakbedekking zodat je de dakdoorvoer goed kunt afdekken. Kies voor dezelfde dakbedekking als je huidige dak.
 • Meet- en markeergereedschap: een rolmaat, potlood of marker om de juiste positie te bepalen en af te tekenen.
 • Boormachine: de boormachine gebruik je om gaten te boren in het dak. Houd er rekening mee dat je de juiste boor gebruikt voor het materiaal van je dak.
 • Zaag: gebruik de zaag om eventuele obstakels uit de weg te zagen.
 • Afdichtmiddel: met het afdichtmiddel zorg je ervoor dat de randen van de dakdoorvoer helemaal waterdicht zijn.
 • Bevestigingsmateriaal: denk aan bouten, moeren, klemmen en ander bevestigingsmateriaal voor het plaatsen van de dakdoorvoer.
 • Reinigingsmateriaal: gebruik een doek met een bezem om het oppervlak goed schoon te kunnen maken.

Tot slot raden we aan om de juiste veiligheidsmaterialen aan te schaffen, zoals sterke anti-slip schoenen, een helm, handschoenen en een harnas om ongevallen te voorkomen.

Dakdoorvoer plat dak

Stap 1: Locatie bepalen

De eerste stap is het checken van het product en de voorbereidingen treffen. Controleer of het product intact is en zorg ervoor dat je het juiste indek stuk hebt. Bepaal vervolgens waar op het dak het gat moet komen voor de doorvoer. Let hierbij op dat er geen obstakels zijn. En ook dat je geen stuk van de dakconstructie hoeft weg te zagen.

Markeer nu de exacte positie voor de dakdoorvoer en maak een gat in het dak van minimaal 25 centimeter. De exacte afmetingen hangen af van de breedte van de dakdoorvoer.

Stap 2: bevestig de plakplaat

Breng nu de plakplaat aan op het dak. Dit zorgt ervoor dat de dakdoorvoer stevig vast zit op het dak. Het is vaak een plaat van kunststof of metaal met daarin een ronde opening. Voordat je de plakplaat aanbrengt is het verstandig om het oppervlak goed schoon te maken. Gebruik afdichtmiddel om de plakplaat te bevestigen en zet deze eventueel extra vast met schroeven.

Stap 3: dakbedekking plaatsen

Voor een goede waterdichting is het verstandig om nu een stuk dakbedekking te plaatsen over de plakplaat. Gebruik hiervoor bij voorkeur dezelfde dakbedekking als je dak zelf.

Stap 4: Stormkraag over pijp

Schuif nu de stormkraag over de pijp en controleer hoe de pijl gericht is. Je steekt deze combinatie nu met de pijl omhoog gericht door het gat in je dak. Houd rekening met ongeveer 10 centimeter pijp onder het dak! De stormkraag zorgt voor extra waterdichtheid en beschermt tegen wind. Bovendien geeft het je dakdoorvoer op het platte dak een strakke en nette uitstraling.

Stap 5: Klemband vastdraaien

Plaats nu de klemband gelijkmatig om de pijp heen. Gebruik een schroevendraaier om deze stevig aan te draaien zodat de klemband goed strak staat. Let op: voorkom dat je de band te stevig vastdraait omdat de pijp daarbij kan beschadigen.

De klemband zorgt voor een stevige bevestiging en voor extra stabiliteit.

Stap 6. Ruimte opvullen

Om tocht te voorkomen is het belangrijk om de ruimte tussen de pijp en het dak goed op te vullen. Gebruik hiervoor steenwol. Snijd dit op maat en schuif het in de open ruimte. Gebruik daarbij beschermende handschoenen en een mondkapje, want het verwerken van steenwol kan irritaties op de huid en in de longen opleveren.

Stap 7. Verdiepingsondersteuning aansluiten

De verdiepingsondersteuning is een extra steun die je aan de onderkant van de dakdoorvoer plaatst. Deze zorgt voor extra ondersteuning en wordt met schroeven en bouten vastgezet aan het plafond tegen het dak aan.

Stap 8. Onderaansluitstuk plaatsen

Bij de dakdoorvoer wordt vaak een extra klemband geleverd om het onderaansluitstuk aan te sluiten. Deze sluit je aan tegen de onderzijde van de dakdoorvoer. Bevestig het onderaansluitstuk met de bijgeleverde schroeven en klemmen: deze houden het aansluitstuk stevig op z’n plek.

Het aansluitstuk zorgt voor de verbinding tussen de dakdoorvoer en het ventilatiekanaal of de hemelwaterafvoer onder de pijp.

Stap 9: de afronding

Nu de dakdoorvoer in je platte dak zit is het tijd om af te ronden. Controleer of alles goed bevestigd is en stevig vastzit. Daarna is het belangrijk om de dakdoorvoer en het gebied eromheen goed schoon te maken. We raden je ook aan om foto’s te maken van de installatie: dit kan op een later moment van pas komen als je kabels wilt doortrekken of ter referentie voor toekomstige klussen.

Dakdoorvoer plat dak plaatsen

Waarom een dakdoorvoer in een plat dak plaatsen?

Een dakdoorvoer kan verschillende taken hebben. Vaak is het ook mogelijk om één dakdoorvoer te hebben die meerdere van deze taken tegelijk uitvoert. Dit is handig, omdat je er dan niet meerdere hoeft aan te schaffen. Een dakdoorvoer kan op deze manieren worden ingezet:

 • Voor de ventilatie. Een ventilatiesysteem in huis kan ervoor zorgen dat er genoeg frisse lucht in huis komt, zonder dat ‘s winters de ramen open hoeven. De binnenlucht wordt dan via roosters in de woning door de dakdoorvoer naar buiten geleid.
 • Vanwege de kachel. Het is belangrijk dat vrijkomende rookgassen van een kachel veilig worden afgevoerd. Ook dit is een manier waarop je dakdoorvoer kunt inzetten.
 • De afzuigkap. Tijdens het eten komt er allemaal stoom en geuren vrij die je liever niet nog uren ruikt. De afzuigkap kan dit afvoeren via een geveldoorvoer, maar dakdoorvoer is dan vaak handiger.
 • De droger. Niet alle drogers vragen om een dakdoorvoer Een condensdroger vangt het vocht bijvoorbeeld op in een speciaal waterreservoir. Maar wanneer een droger dit niet heeft kan het worden afgevoerd door een dakdoorvoer.

Uitbesteden aan een dakdekker?

Vergelijk prijzen en ga voor de beste deal.

Uit welke onderdelen bestaat een dakdoorvoer?

Uit welke onderdelen bestaat een dakdoorvoer? Ten eerste bestaat een dakdoorvoer uit een speciaal type dakpan of een losse plaat waar een dubbelwandige pijp in gemonteerd zit. Deze pijp heeft een stormkraag aan de onderkant, met daar onder een plakplaat. Deze plakplaat moet ervoor zorgen dat de dakdoorvoer stevig vast zit. Als laatste is de dakdoorvoer afgedekt met een trekkende kap.

Wat kost het plaatsen van een dakdoorvoer in een plat dak?

De gemiddelde kosten voor het plaatsen van een dakdoorvoer in een plat dak, zijn €35,- tot €60,- per uur. Houd er rekening mee dat je ook voorrijkosten betaalt. Deze verschillen per dakdekker, maar liggen gemiddeld rond de €0,30 per kilometer .

Hoeveel je precies betaalt voor een dakdoorvoer in een plat dak, hangt af van een aantal factoren. Denk hierbij aan het materiaal van de dakbedekking, de breedte van de dakdoorvoer en de exacte locatie. Combineer je werkzaamheden, zoals het vervangen van je platte dak of het plaatsen van een daklicht, dan liggen de kosten per vierkante meter vaak lager. Over het algemeen heeft een dakdekker 2 tot 4 uur nodig voor het installeren van de doorvoer. In de onderstaande tabel vind je de prijzen (inclusief arbeid en materiaal) voor verschillende soorten dakdoorvoeren.

Werkzaamheden Gemiddelde kosten*
Dakdoorvoer plaatsen plat dak €35,- tot €60,- per uur (excl. Materiaal)
Voorrijkosten €0,30 per kilometer
Pvc dakdoorvoer plaatsen plat dak €200,- tot €400,- (incl. arbeid)
EPDM dakdoorvoer plaatsen plat dak €250,- tot €500,- (incl. arbeid)
Bitumen dakdoorvoer plaatsen plat dak €300,- tot €600,- (incl. arbeid)
RVS dakdoorvoer plaatsen plat dak €350,- tot €700,- (incl. arbeid)
Zinken dakdoorvoer plaatsen plat dak €400,- tot €800,- (incl. arbeid)

Dakdoorvoer in plat dak plaatsen? Gratis offertes!

De prijzen kunnen zoals je ziet erg uiteen lopen. Wil je een dakdekker inschakelen en een dakdoorvoer laten plaatsen? Dan kan dat. Door de gratis offerteaanvraag te doen kom je in contact met verschillende dakdekkers bij jou in de regio. Vergelijk de offertes en zorg ervoor dat je nooit te veel betaalt.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt meerdere offertes en kiest zelf de vakman met het beste aanbod. Je besparing loopt op tot wel 40% op de kosten!

Gratis offertes vergelijken