Meer weten over verschillende soorten daken?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Soorten daken

Soorten daken: mogelijkheden & kosten 2024

De twee meestvoorkomende type daken zijn de hellende daken, ook wel zadeldak genoemd, en de platte daken. Maar dit zijn niet de enige soorten daken die er zijn. Een schilddak, mansardedak of zelfs een tentdak kan een huis een unieke uitstraling geven.

Meer weten?

Op deze pagina gaan we in op de verschillende soorten daken die er zijn en de eigenschappen, voor- en nadelen hiervan.

Soorten daken: de belangrijkste informatie op een rij

 • Je hebt de keuze uit platte en hellende daken. Naast een standaard zadeldak heb je ook andere hellende daken, zoals mansardedaken, schilddaken, tentdaken en wolfsdaken.
 • Elk dak heeft een unieke uitstraling. Het voordeel van schuine daken is dat het een goede afwatering heeft. Het voordeel van een plat dak is juist weer dat het op veel vlakken een stuk goedkoper is dan een schuin dak.
 • Bij een plat dak heb je de keuze uit bitumen, EPDM, Pvc en een groendak als dakbedekking. Daarnaast wordt aangeraden om de isolatie aan de buitenkant van het dak te plaatsen.
 • Bij een schuin dak zijn dakpannen de meest gekozen dakbedekking maar andere opties zijn riet, dakleien en dakpanplaten. Daarnaast is het plaatsen van isolatie aan de binnenkant van het dak vaak de meest voordelige optie!

Welke soorten daken zijn er?

Het zadeldak en de platte daken zijn voor de meeste mensen wel bekend. Maar er zijn zoveel meer schuine daken mogelijk. Een schilddak of tentdak bestaat bijvoorbeeld bestaat uit 4 vlakken, wat voor meer ruimte in huis kan zorgen: dit zie je vaak terug bij oudere huizen of boerderijen. Een mansardedak heeft een dak dat bovenin erg vlak is en daarna stijl uitloopt. Hierdoor heb je op de verdieping veel extra loopruimte.

In de onderstaande tabel lees je welke soorten daken er zijn en wat de eigenschappen hiervan zijn. Soorten daken zijn niet alleen voor nieuwbouwwoningen relevant. Ook als er een grote dakrenovatie nodig is, loont het om te kijken of je huidige daksoort nog naar wens is.

Soort Dak Eigenschappen Voordelen Nadelen
Plat dak Een horizontaal oppervlak zonder schuin aflopende vlakken. Goedkoop in aanleg en onderhoud, kan gebruikt worden als extra leefruimte of voor installaties zoals zonnepanelen en airco’s. Vereist goede afwatering om waterophoping te voorkomen. Kan gevoelig zijn voor lekkages als gevolg van onvoldoende afdichting.
Zadeldak Een dak met twee hellende vlakken die elkaar ontmoeten op de nok. Biedt goede afwatering, is geschikt voor alle soorten weer en geeft extra ruimte onder de hellingen. Kan minder bruikbare ruimte bieden dan een plat dak en kan de hoogte van het gebouw beperken.
Schilddak Een dak met vier hellende vlakken, twee grotere vlakken en twee kleine driehoekken. Het dak heeft twee punten Biedt goede afwatering, is geschikt voor alle soorten weer en geeft extra ruimte onder de hellingen. Kan minder bruikbare ruimte bieden dan een plat dak en kan duurder zijn in aanleg en onderhoud dan andere daktypen.
Mansardedak Een dak met twee hellende vlakken waarvan het onderste vlak steiler is dan het bovenste. Biedt extra ruimte onder de hellingen, kan worden gebruikt om extra verdiepingen toe te voegen. Kan duurder zijn in aanleg en onderhoud dan andere daktypen.
Lessenaarsdak Een dak met één hellend vlak dat schuin afloopt van de ene zijde van het gebouw naar de andere. Kan worden gebruikt om extra leefruimte of installaties te creëren, kan goedkoop zijn in aanleg en onderhoud. Kan minder bescherming bieden tegen weersomstandigheden dan andere daktypen, kan minder esthetisch aantrekkelijk zijn.
Tentdak Een dak met vier hellende vlakken die naar boven leiden tot een punt Kan extra hoogte bieden, geeft een opvallend uiterlijk Kan minder bescherming bieden tegen weersomstandigheden en kan duurder zijn in aanleg en onderhoud
Wolfsdak Een dak met vier dakvlakken waarvan de twee bovenste vlakken afgeknot zijn en de onderste vlakken steiler zijn Geeft een bijzondere uitstraling, kan extra ruimte onder de hellingen bieden Kan ingewikkeld zijn in de constructie en kan duurder zijn in aanleg en onderhoud.
Gordingendak Een dakconstructie met horizontale balken die het dak ondersteunen en extra ruimte onder het dak mogelijk maken. Het is sterk en je kunt het dak goed isoleren. Sommige ontwerpen geven minder ruimte dan andere daken en het kan lastig zijn om te maken.
Sarkingdak Sarkingdaken hebben isolatieplaten onder de dakbedekking, meestal direct boven de dakspanten en onder de dakconstructie. Het zorgt voor uitstekende isolatie, beschermt tegen geluid van buitenaf en kunnen helpen bij het voorkomen van condensatieproblemen. Het kan duurder zijn om te installeren dan andere soorten daken.
Spantendak Spantendaken zijn zeer stevig en kunnen grote belastingen dragen en creëren een open ruimte onder het dak. Biedt veel bruikbare ruimte voor opslag of extra kamers en het dak is gemakkelijk te isoleren. De constructie kan langer duren en duurder zijn dan andere dakvormen.

daken

1. Plat dak

Een plat dak is waarschijnlijk voor iedereen wel duidelijk. Je vindt het vooral op flatgebouwen, bungalows en op sommige rijtjeswoningen. Een plat dak is ideaal voor het plaatsen van zonnepanelen. Het nadeel van een plat dak is dat het water minder goed weg kan lopen, daarom is het belangrijk dat je een hemelwaterafvoer op het dak laat plaatsen. Over het algemeen vind je op een plat dak dakleer, pvc of EPDM, maar het is ook mogelijk om een groendak aan te laten leggen op een plat dak. Dit is milieuvriendelijk en zorgt voor natuurlijke isolatie.

Voordelen plat dak

 • Een plat dak is goed bereikbaar voor onderhoud.
 • Het is gemakkelijk te isoleren.
 • Een plat dak is op veel manieren goedkoper dan een schuin dak.
 • Je hebt in huis geen last van schuine wanden en dus meer loopruimte.
 • Het biedt mogelijkheden om uit te bouwen of een dakterras te creëren.

Soorten dakbedekking voor een plat dak

Op een plat dak heb je verschillende mogelijkheden qua dakbedekking. Bitumen en EPDM zijn de twee meest gekozen opties. EPDM is iets duurder in prijs, maar gaat ook bijna twee keer zo lang mee. Bitumen is betrouwbaar en betaalbaar en daarmee al jarenlang een populaire keuze.

Voor een meer milieubewuste keuze is het ook een optie om een groendak te plaatsen. Deze worden in verschillende Nederlandse gemeentes gesubsidieerd waardoor je een mooi bedrag van je investering weer terugkrijgt!

Type dakbedekking Gemiddelde levensduur Voordelen Nadelen
Bitumen 20 tot 25 jaar Goedkoop in aanschaf, 100% recyclebaar, verschillende kleuren en is beloopbaar Van nature minder elastisch, relatief korte levensduur vergeleken met andere materialen
PVC 20 tot 25 jaar Onderhoudsvriendelijk, zeer sterk maar licht van gewicht, geschikt voor veel verschillende daken Relatief korte levensduur, plaatsen is arbeidsintensief
EPDM 35 tot 40 jaar Van nature erg elastisch, langere levensduur, onderhoudsvriendelijk Niet bestand tegen chloor, hogere kostprijs
Groendak 55 tot 60 jaar Milieuvriendelijk, zorgt voor natuurlijke isolatie, creëert een waardevermeerdering van het huis Moet op wortelbestendige dakbedekking geplaatst worden, is vrij prijzig

Nieuwe dakbedekking nodig voor je platte dak?

Vergelijk prijzen en ga voor de beste deal.

Wat zijn de isolatiemogelijkheden bij een plat dak?

Je hebt bij een plat dak de volgende isolatiemogelijkheden:

 1. Bij een warm dak constructie laat je isolatie plaatsen aan de bovenkant van het dak (onder de dakbedekking) zodat het dakbeschot allemaal behoort tot de geïsoleerde schil.
 2. Bij een koud dak constructie gaat de isolatie juist aan de binnenkant van het dak. Hierdoor behoort de dakconstructie niet tot de geïsoleerde schil.
 3. Tot slot kun je er bij een omgekeerd dak constructie voor kiezen om de dakisolatie rechtstreeks op de dakbedekking aan te brengen. Dit dek je daarna af met ballast zoals grind of stenen.

Bij een plat dak wordt aangeraden om te kiezen voor isolatie van buitenaf, omdat dit de kans op vochtproblemen verkleint.

2. Zadeldak

Een zadeldak is een klassiek voorbeeld van een hellend dak. Het is vooral zo populair omdat het een eenvoudige vorm is die bij veel verschillende bouwstijlen past. Het dak bestaat uit twee verschillende vakken die samen een omgekeerde V maken. De hellingshoek is dan ook minimaal 15 graden, maar je kunt het zo stijl maken als je zelf wilt. Aan beide kanten heb je een dakgoot nodig, zodat het water goed kan weglopen.

Voordelen zadeldak

 • Door de schuine helling is er een hele goede waterafvoer en is de kans op lekkages kleiner.
 • Door de hoge nok heb je extra ruimte voor een zolder.
 • De constructie is erg sterk en is goed bestand tegen harde windstoten.
 • Je hebt heel veel keuze wat betreft de dakbedekking.

Soorten dakbedekking bij een zadeldak

Dit zijn de meestvoorkomende dakbedekkingen op een zadeldak:

 • Dakpannen. Het gaat hierbij om zowel betonnen dakpannen als kleidakpannen. Dakpannen zijn populair omdat ze weinig onderhoud nodig hebben en relatief goedkoop zijn.
 • Riet. Riet vind je veel terug op zadeldaken omdat ze zorgen voor een unieke en gezellige uitstraling, en daarnaast ook nog eens goed isoleren. Wel is dit type dakbedekking relatief duur.
 • Dakplaten. Dakplaten kun je vergelijken met dakpannen, en hebben nog een extra voordeel. Dakplaten bestaan namelijk uit meerdere onderdelen van het dak, niet alleen de dakbedekking. Hierdoor is het makkelijk en goedkoop te plaatsen.
Hellend dak Belangrijkste eigenschappen Gemiddelde levensduur
Betondakpannen Goedkoop in aanschaf, verkrijgbaar in verschillende kleuren 30 tot 35 jaar
Kleidakpannen Natuurlijke uitstraling, langere levensduur 80 tot 100 jaar
Kunstleien Iets modernere uitstraling dan natuurleien, goedkoper in aanschaf 35 tot 40 jaar
Natuurleien Hele natuurlijke uitstraling, lange levensduur 80 tot 100 jaar
Riet Natuurlijke en landelijke uitstraling, van nature goede isolatie 35 tot 40 jaar
Aluminium, zink of koper Robuuste en industriële uitstraling. Lange levensduur 45 tot 100 jaar

Nieuwe dakbedekking nodig voor je schuine dak?

Vergelijk prijzen en ga voor de beste deal.

Wat zijn de isolatiemogelijkheden bij een zadeldak?

Het isoleren van een zadeldak kan op 2 manieren:

 1. Langs binnen isoleren: dit houdt in dat je aan de binnenkant van het dak, via de zolder dakisolatie plaatst. Deze methode is goedkoop én snel omdat de binnenkant van het dak heel goed bereikbaar is. Materialen die je hiervoor gebruikt zijn onder andere PUR-isolatie, glaswol of steenwol en isolatieplaten.
 2. Langs buiten isoleren: in dit geval laat je de isolatie aan de buitenkant van het dak, onder de dakbedekking plaatsen. Dit is vooral een goede keuze wanneer je de dakbedekking ook al laat vervangen. Hierbij gebruiken ze dunne XPS isolatieplaten omdat ze vochtbestendig zijn en heel dun, zodat het dak niet veel hoger wordt.

Het is zelfs nog mogelijk om je zoldervloer te isoleren in plaats van je dak, dit wordt vooral gedaan als de zolderruimte niet verwarmd is en niet wordt gebruikt als verblijfsruimte.

3. Schilddak

Dit type dak kun je vergelijken met een zadeldak, maar in plaats van twee dakvlakken bestaat een schilddak uit vier vlakken. Twee trapeziumvormige dakvlakken aan de lange zijde en twee driehoekige vlakken aan de korte zijde. Je vindt dit type dak vooral terug op boerderijen of oude gebouwen. Het voordeel van een schilddak is dat het goed tegen een stootje kan en zorgt voor een traditionele uitstraling. Het nadeel van dit dak is dat er een kleinere zolder ontstaat en het is qua ventilatie slechter dan bijvoorbeeld een zadeldak.

4. Mansardedak

Een mansardedak wordt ook wel een Franse kap of gebroken kap genoemd. Het is in principe een zadeldak met geknikte dakvlakken. Doordat de onderste dakvlakken erg steil lopen ontstaat er veel ruimte onder het dak. Daarnaast zorgt het voor een klassieke uitstraling. Het nadeel is dat het voor hoge productiekosten zorgt en meer onderhoud nodig heeft dan andere daken.

5. Lessenaarsdak

Een lessenaarsdak is simpelweg gezegd een plat dak wat een klein beetje gekanteld is. 15 graden om precies te zijn. Het bestaat dus uit één dakvlak en heeft daarom ook maar één dakgoot nodig. Het is hiermee een zeer eenvoudige dakconstructie. Bij een huis met een lessenaarsdak is er een zijde heel hoog en een zijde heel laag. Dit kan voor nadelen zorgen bij het interieur.

6. Tentdak

Als laatste gaan we het hebben over het tentdak. Dit type dak is ook bekend onder de namen paviljoen, piramidedak of puntdak. Het bestaat uit vier driehoekige dakvlakken die boven in het nokpunt samenkomen. Net als bij een tent of piramide. Het leuke van deze daken is dat deze vlakken van oppervlak kunnen verschillen. Wel kun je met deze daken ruimte verliezen in huis.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Vergelijk gratis offertes!

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten daken. Heb jij interesse in een nieuw dak, maar weet je nog niet welk dak bij jou past? Vraag een dakdekker om hulp via het onderstaande offerteformulier!

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt meerdere offertes en kiest zelf de vakman met het beste aanbod. Je besparing loopt op tot wel 40% op de kosten!

Gratis dakdekker offertes vergelijken!