Dakconstructie: info & kosten

Vergelijk gratis offertes en bespaar op opbde kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Soorten daken » Dakconstructie

Alles over een dakconstructie

Wil je alles weten over een dakconstructie? Of wil je weten wat het kost? Je lees het op deze pagina.

We geven je meer informatie over de soorten dakconstructies, de kosten, de materialen en de opbouw. Daarnaast geven we je nog wat tips en informatie over waar je op moet letten en wanneer de dakconstructie aangepast moet worden.


Dakconstructie: een korte samenvatting

  • Een dakconstructie is het dragende deel van het dak.
  • Dakconstructies worden gemaakt van hout (meest populair voor woningen), staal of beton.
  • Voor een houten dakconstructie wordt meestal een gordingendak of een spantendak geplaatst.
  • Kosten zijn afhankelijk van het onderdeel en het materiaal. Vergelijk gratis offertes en bespaar.


Wat is een dakconstructie?

Een dakconstructie bestaat uit alle dragende structurele elementen van het dak. Een constructie wordt gemaakt van hout, beton of metaal en op de constructie wordt de isolatie en de dakbedekking geplaatst.

Een dakconstructie wordt ook vaak een kapconstructie genoemd.

De meest bekende soorten dakconstructies zijn de gordingenkap en spantendak. Dit zijn dakconstructies voor hellende daken. Voor platte daken wordt er soms ook gekozen voor een betonnen of metalen dak.

Opbouw van dakconstructie

De opbouw van een dakconstructie is afhankelijk van het type constructie dat geplaatst wordt. Voor platte daken is een andere constructie nodig dan voor hellende daken. Ook het materiaal, constructies worden gemaakt van hout, metaal of beton, heeft invloed op de vorm en de onderdelen.

De constructie van het dak heeft een dragende functie en het moet daarom voldoen aan een aantal eisen. Het moet bijvoorbeeld het gewicht van de dakbedekking kunnen dragen, een goede windbelasting hebben en goed isoleren. Bij het berekenen van het gewicht wordt ook rekening gehouden met eventueel extra gewicht, zoals sneeuw.

Uit welke onderdelen je dakconstructie precies bestaat, is afhankelijk van het type constructie. Dit zijn een aantal onderdelen:

Dampscherm

Een dampscherm, ook wel dampremmende laag genoemd, wordt gebruikt om te voorkomen dat er vocht in delen van de constructie terecht komt. Als er condensatie optreedt binnen bouwmaterialen, kan het leiden tot vochtproblemen, schimmelvorming en structurele schade. Dampschermen worden meestal gemaakt van folie.

Onderdak

Een onderdak wordt geplaatst tussen de dakbedekking en het isolatiemateriaal. Het beschermt je isolatiemateriaal tegen vocht zoals insijpelend regenwater en (stuif)sneeuw. Een onderdak is niet hetzelfde als een dampscherm, al hebben ze beide wel een beschermende functie.

Gordingen, kepers, dakspanten en latten

Bij een houten dakconstructie worden er gordingen, dakspanten en kepers gebruikt. Dakpannen worden vervolgens op tengellatten en panlatten geplaatst. Al deze onderdelen worden gemaakt van hout en vormen samen de sterke constructie om de dakbedekking te dragen.

Isolatie

Dakisolatie is erg belangrijk om warmte in je woning te behouden. Warmte stijgt op en zonder isolatie in je dak, verlies je dus ook veel warmte. Hierdoor moet je meer stoken en is je energierekening een stuk hoger.

Isolatie wordt aan de binnenkant van het dak aangebracht, of direct onder de dakbedekking. Het kan bestaan uit PUR, isolerende platen of glas- of steenwol.

Dakbedekking

Het onderdeel van je dak dat je altijd ziet is de dakbedekking. De keuze van je dakbedekking is dus van grote invloed op de uitstraling van je woning. In Nederland kiezen we voornamelijk voor dakpannen voor schuine daken en platte daken worden bijna altijd bedekt met bitumen.

Schuin dak constructie: opbouw

Voor een schuin dak wordt meestal hout gebruikt voor de dakconstructie. Er wordt dan een gordingendak of een spantendak geplaatst.

opbouw gordingendak

De opbouw van een gordingendak:

Een gordingendak bestaat uit gordingen en kepers. Gordingen zijn horizontale balken en kepers zijn de verticale balken die aan de nok (het hoogste punt van het dak) bevestigd worden. Isolatie kan tussen het geraamte geplaatst worden, maar het is ook mogelijk om isolatieplaten op het geraamte te monteren.

Op het geraamte van gordingen en kepers wordt een onderdak geplaatst, dit beschermt de constructie en de isolatie. Op dit onderdak plaatst de dakdekker een raster van tengel- en panlatten om dakpannen te verankeren.

De opbouw van een spantendak:

Een spantendak bestaat uit dakspanten. Dakspanten zijn verticale houten balken worden bevestigd aan de nok en de muurplaten. Daarnaast is er nog een horizontale dwarsbalk nodig, die bovenin onder de nok geplaatst wordt. Tussen alle spanten zit dezelfde afstand, meestal tussen de 40 en 50 centimeter.

Net als bij een gordingendak wordt er een onderdak op de spanten geplaatst met daarop de tengel- en panlatten voor de dakpannen.

Een spantendak wordt ook wel een sporendak genoemd.

Dakconstructie plat dak: opbouw

Een houten dakconstructie voor een plat dak kan op twee manieren: warm dak constructie en koud dak constructie. Voor beide soorten is er een onderconstructie nodig, dit bestaat uit een een houten geraamte dat een dragende functie heeft.

Bij een warm dak constructie is de thermische isolatielaag bovenop de onderconstructie geplaatst met een dampremmende laag. Bovenop de isolatie wordt dan de dakbedekking geplaatst.

Een koud dak constructie is net wat anders, de isolatielaag is dan onder de onderconstructie geplaatst. Nadeel van deze methode is dat er dan sprake is van temperatuurschommelingen in de gehele constructie van het dak en dit heeft ook invloed op de levensduur en de werking van het dak. In de meeste gevallen is dit type constructie niet aan te raden.

Een dakconstructie voor een plat dak kan ook gemaakt worden van beton. Dit bestaat uit een dakbeschot van beton, dampremmer, een laag isolatiemateriaal en daarbovenop dakbedekking.

De laatste optie is een dakconstructie van metaal (staal). Dit materiaal wordt bijna nooit gebruikt voor woningen, maar zien we voornamelijk voor gebouwen waar een grote overspanning nodig is.

Soorten dakconstructies

Een dakconstructie kun je dus maken van hout, staal/metaal of van beton. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen en is daarnaast op bepalend voor de vorm en uitstraling. Met hout heb je de meeste mogelijkheden, omdat dit aangebracht kan worden in bijna elke gewenste afmeting en vorm.

Dit zijn de eigenschappen per materiaal:

Eigenschap Hout Staal Beton
Kosten Kosteneffectief Stuk duurder dan hout Afhankelijk van materiaal en overspanning
Overspanning Maximaal tot ongeveer 8 meter zonder extra ondersteuning Zeer grote overspanningen mogelijk, meer dan 30 meter. Grote overspanningen mogelijk, afhankelijk van ontwerp
Gewicht Licht in gewicht Zwaarder dan hout, lichter dan beton Zwaar, soms extra fundering nodig
Levensduur Afhankelijk van type hout Zeer lang, vooral met coating tegen corrosie Zeer lange levensduur

Prefab dakconstructie

Iets wat we steeds vaker tegenkomen in de bouw, zijn prefab dakconstructies. Dit is een voorgefabriceerde constructie die al in een fabriek is gemaakt. De constructie wordt vervolgens in één geheel naar de bouwplaats gebracht en geplaatst.

Voordeel van een prefab dakconstructie is dat er op de bouwplaats niet meer gebouwd hoeft te worden en dat het plaatsen zeer snel gaat. Met prefab bouwonderdelen wordt de bouwtijd dus verkort.

Een prefab constructie van het dak kan bestaan uit hout, staal of beton en ook al voorzien zijn voor isolatie en dakbedekking, afhankelijk van de opties en je wensen.

Een nadeel van prefab is dat je niet altijd veel keuze hebt en je dus beperkt bent in de mogelijkheden.

dakconstructie

Kosten nieuw dak constructie

Wat kost een dakconstructie? Dit is afhankelijk van een aantal factoren: type constructie, materiaal en het onderdeel. Voor nieuwe gordingen of kepers moet je rekening houden met gemiddelde prijzen van €1.800,- per m³. Een nieuwe basislaag voor een plat dak, ook hout, is een stuk goedkoper. Dit kost namelijk €5,- tot €10,- per m².

In onderstaande tabel lees je meer over de richtprijzen. Soms kunnen we geen richtprijs geven, omdat deze prijzen te veel variëren. Vraag hiervoor gratis offertes aan om meer inzicht te krijgen in de prijzen.

Kosten 2024

Werkzaamheden/onderdeel Kosten*
Schuin dak
Nieuwe gordingen €1.800,- per m³
Nieuwe kepers €1.800,- per m³
Nieuwe spanten €2.000,- per m³
Overzetdak €50,- tot €60,- per m²
Vernieuwen onderdak €10,- tot €20,- per m²
Vernieuwen dakconstructie Prijs op aanvraag
Plat dak
Nieuwe basislaag €5,- tot €10,- per m²
Vernieuwen onderdak €10,- tot €20,- per m²
Dampwerende laag €5,- tot €10,- per m²
Dakconstructie van beton Prijs op aanvraag
Metalen dakconstructie Prijs op aanvraag

*Let op: dit zijn richtprijzen.

Nieuwe dakconstructie nodig?

Vergelijk prijzen en ga voor de beste deal.

Wanneer dakconstructie aanpassen?

Een dakconstructie wordt meestal niet aangepast. Bij veel dakwerken is het niet nodig om de constructie aan te passen, maar in sommige gevallen wordt er wel gewerkt aan de constructie. Dit moet bijvoorbeeld bij grote schade, veroudering (zoals een verzakking) of voor het verstevigen van het dak.

Een aantal redenen waarom een dakconstructie wordt aangepast:

  • Bij slijtage en ouderdom. Na verloop van tijd kan een dakconstructie verslechteren, dan zien we bijvoorbeeld scheuren, houtrot of verzwakte gedeeltes.
  • Wanneer je vaak last hebt van lekkages. Wanneer een lekkage steeds terugkomt, kan het leiden op een probleem in de dakbedekking of de dakconstructie zelf.
  • Plaatsing van dakkapel of dakraam. Bij het plaatsen van nieuwe elementen op het dak, zoals een dakkapel, is het nodig om de dakconstructie aan te passen.
  • Bij schade door storm. Een flinke storm kan voor veel schade zorgen, ook aan de constructie van het dak.
  • Versteviging van het dak. Bij het plaatsen van een groendak of zonnepanelen, is het soms nodig om de constructie van het dak sterker te maken om het gewicht te kunnen dragen.

Waar moet ik opletten?

De dakconstructie zit onder de dakbedekking en is in de meeste gevallen niet zichtbaar. Toch zijn er een paar dingen waar je op kunt letten.

Let bijvoorbeeld op verzakkingen. Dit komt voornamelijk voor bij oudere daken. Een verzakking betekent vaak dat er problemen zijn zoals houtrot of kapotte balken.

Ook is het belangrijk om te letten op de draagkracht wanneer je elementen op het dak wil toevoegen, zoals een dakkapel of zonnepanelen. De draagkracht vereist een zorgvuldige berekening van alle structurele elementen.

soorten dakconstructies

Dakdekker voor dakconstructie? Gratis offertes!

Wil je de dakconstructie laten vernieuwen of aanpassen? Of zijn er andere werkzaamheden nodig? Schakel dan de hulp in van een deskundige dakdekker.

Via de gratis offerteservice krijg je een aantal gratis offertes om te vergelijken op basis van prijs en voorwaarden.

Gratis offertes vergelijken

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je antwoord op een aantal veelgestelde vragen over dakconstructies!


De gemiddelde dakhelling van woningen in Nederland ligt tussen de 40° en de 60° graden. Dit geldt natuurlijk voor de schuine daken. Ook platte daken hebben een kleine helling, minimaal 2 graden, om te zorgen dat het water goed wordt afgevoerd via de dakgoten en regenpijpen.
Nee, dat is niet een goed idee. Het maken van een dakconstructie vereist veel kennis en ervaring met dakwerken. Een verkeerde montage kan grote gevolgen hebben voor het gehele dak van je woning.

Er is niet één dakconstructie het beste. Het hangt af van vele factoren, zoals het type gebouw, architectonische stijl en budget. Ook gelden er soms bouwvoorschriften waar je je aan moet houden.
Voor dakconstructies van hout worden er verschillende soorten hout gebruikt. Veelvoorkomende soorten zijn grenen, eiken en douglas. Ook sparrenhout wordt vaak gebruikt voor dakspanten en balken, omdat dit type hout erg sterk is.