Interesse in een gordingendak?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Soorten daken » Gordingendak

Gordingendak: info & kosten

Een gordingendak is een veel voorkomend type dak, en het heeft horizontale balken die gordingen worden genoemd. Deze balken zijn als de ruggengraat van het dak. Ze lopen van de ene muur naar de andere en vormen een stevig frame. Het is een populair dak, omdat het ontzettend veel voordelen met zich mee brengt. Denk hierbij aan de eenvoudige constructie, de ruimte voor isolatie en de felxibiliteit van het dak. Je betaalt gemiddeld € 1.700,- tot € 1.900,- per m³ voor dit type, maar je krijg er ook goede kwaliteit voor terug en de materialen die gebruikt worden zijn vaak goedkoop waardoor de prijs lager uit kan vallen.

Voor meer informatie over gordingendaken en de eigenschappen en voordelen die deze met zich mee brengen, ben je hier op het juiste adres. Lees verder en ontdek alles wat je wil weten over dit type dak en de krijg een duidelijk inzicht in de kosten.

Gordingendak: de belangrijkste informatie op een rij

 • Een gordingendak heeft horizontale balken genaamd gordingen die de basis vormen voor het dak.
 • Gordingendaken bieden ruimte voor isolatie, wat helpt bij energie besparing.
 • Spantendaken, met driehoekige frames genaamd spanten, zijn anders dan gordingendaken.
 • Voordelen van gordingendaken zijn eenvoud, kostenbesparing, isolatiemogelijkheden en minder materiaalverspilling.
 • Nadelen zijn beperkte ruimte onder het dak en minder geschiktheid voor grote open ruimtes.
 • Het plaatsen of vervangen van een gordingendak omvat inspectie, reparaties, isolatieverbeteringen en installatie van nieuwe dakbedekking.
 • Gordingendakwerk varieert in kosten, afhankelijk van de taken.
 • Vernieuwen kost ongeveer € 1.700,- tot € 1.900,- per m³, nieuwe dakbedekking € 20,- tot € 120,- per m², isolatie € 20,- tot € 60,- per m².

Wat is een gordingendak?

Een gordingendak is een veelvoorkomend type dak dat bestaat uit houten balken genaamd gordingen. Deze gordingen lopen horizontaal over de bovenkant van een gebouw, en ze vormen als het ware het skelet van het dak. De gordingen worden meestal geplaatst tussen de muren van een huis, waardoor ze een stevige basis vormen voor het dak.

Bovenop de gordingen worden dakspanten of tengels bevestigd, en hieraan wordt het dakbedekkingsmateriaal zoals dakpannen of dakbedekking vastgemaakt. Het gordingendak is populair vanwege zijn eenvoudige constructie en duurzaamheid. Het biedt ook ruimte voor isolatie om de temperatuur in huis te reguleren.

In veel huizen zie je gordingendaken omdat ze betrouwbaar en kosteneffectief zijn. Ze kunnen verschillende vormen hebben, zoals zadeldaken, schilddaken of mansardedaken, afhankelijk van het ontwerp van het gebouw. Kortom, een gordingendak is een belangrijk onderdeel van een huis dat zorgt voor bescherming tegen weerselementen en stabiliteit.

Het verschil tussen een gordingendak en een spantendak

Een gordingendak en een spantendak zijn twee verschillende soorten dakconstructies. Bij een gordingendak worden horizontale houten balken genaamd gordingen gebruikt om het dak te ondersteunen. Deze gordingen rusten op de muren van het gebouw en vormen een stevig platform voor het dakbedekkingsmateriaal.

In tegenstelling hiermee maakt een spantendak gebruik van driehoekige houten frames genaamd spanten. Deze spanten lopen schuin van de bovenkant van de muur naar het dakpunt en vormen een ingewikkelder, maar vaak sterker frame. Spantendaken worden vaak gebruikt bij grotere gebouwen of complexere dakvormen.

Wat zijn de voordelen van een gordingen dak?

De voordelen van een gordingendak zijn:

 • Eenvoudige constructie: Gordingendaken zijn relatief eenvoudig te bouwen en vereisen minder ingewikkelde houten structuren dan sommige andere daktypen.
 • Kosteneffectief: De materialen en arbeid die nodig zijn voor een gordingendak zijn over het algemeen betaalbaar, wat de totale kosten van de bouw vermindert.
 • Ruimte voor isolatie: Gordingen bieden voldoende ruimte om isolatiemateriaal toe te voegen, wat de energie besparing van het huis verbetert en de energierekening kan verlagen.
 • Flexibiliteit in ontwerp: Gordingendaken kunnen worden aangepast aan verschillende dakvormen, zoals zadeldaken, schilddaken of mansardedaken, waardoor ontwerpmogelijkheden worden uitgebreid.
 • Minder materiaalverspilling: Omdat ze rechte, horizontale balken gebruiken, is er over het algemeen minder materiaalverspilling in vergelijking met ingewikkelder dakconstructies.

En wat zijn de nadelen?

Nadelen van gordingendaken zijn onder andere dat ze niet veel ruimte onder het dak bieden, wat onhandig kan zijn. Ook zijn ze niet zo goed voor grote, open kamers omdat ze extra ondersteuning nodig hebben, wat duurder kan zijn. Het plaatsen van isolatie in gordingendaken kan moeilijk zijn vanwege de balken. In oudere huizen kunnen de balken buigen, wat problemen kan veroorzaken. Voor grote winkels of gebouwen zijn gordingendaken misschien niet zo handig omdat ze niet goed werken voor grote open ruimtes.

Gordingendak

Gordingendak: opbouw uitgelegd

Onderdeel Functie
Gordingen Horizontale balken voor dakondersteuning.
Dakspanten Driehoekige frames voor extra stabiliteit.
Dakbedekking Bescherming tegen regen, sneeuw en zon.
Isolatie Reguleert temperatuur en energie besparing.
Ventilatie Bevordert luchtstroom en voorkomt vochtproblemen.

Het dak wordt gemaakt met horizontale balken die bovenop de muren liggen. Deze balken zijn als de ruggengraat van het dak en houden het stevig. Op die balken plaatsen ze driehoekige frames om het dak sterker te maken. Het dak krijgt dan zijn beschermende laag, zoals dakpannen. Tussen de balken komt isolatie om het binnen warm of koel te houden. Ook zijn er openingen in het dak om frisse lucht binnen te laten en vocht buiten te houden. Alle delen samen vormen een gordingendak dat huizen beschermt en comfortabel maakt.

Gordingendak plaatsen of vervangen

Het plaatsen of vervangen van een gordingendak is een stapsgewijs proces dat een dakdekker volgt:

 • Inspectie: De dakdekker begint met een grondige inspectie van het oude dak of de dakconstructie om eventuele schade of problemen te identificeren.
 • Verwijderen van oude dakbedekking: Als er al een oud dak is, wordt de bestaande dakbedekking, zoals dakpannen, verwijderd om toegang te krijgen tot de gordingen en dakspanten.
 • Reparaties: Eventuele beschadigde gordingen, spanten of houten onderdelen worden gerepareerd of vervangen om de structuur te versterken.
 • Plaatsen van nieuwe gordingen: Als de oude gordingen niet hergebruikt kunnen worden, worden nieuwe horizontale balken geplaatst bovenop de muren.
 • Dakspanten: Driehoekige frames worden geïnstalleerd om extra stabiliteit te bieden en de nieuwe gordingen te ondersteunen.
 • Isolatie en ventilatie: Isolatiemateriaal wordt tussen de gordingen geplaatst om de energie besparing te verbeteren. Ventilatieopeningen worden toegevoegd om luchtcirculatie te bevorderen.
 • Nieuwe dakbedekking: De dakdekker plaatst het nieuwe dakbedekkingsmateriaal, zoals dakpannen, shingles, of ander gekozen materiaal.
 • Afwerking: Alle randen en hoeken worden netjes afgewerkt, en eventuele dakdoorvoeren voor schoorstenen of ventilatie worden geïnstalleerd.
 • Inspectie en schoonmaak: Het voltooide dak wordt grondig geïnspecteerd om ervoor te zorgen dat alles correct is geïnstalleerd en eventuele puin wordt opgeruimd.
 • Onderhoud en nazorg: De dakdekker kan adviseren over periodiek onderhoud om de levensduur van het dak te verlengen.

Gordingendak isoleren: dit moet je weten

Het isoleren van een gordingendak is belangrijk om je huis comfortabel te houden. In de winter zorgt isolatie ervoor dat de warmte binnen blijft, terwijl het in de zomer de hitte buiten houdt. Dit maakt je huis aangenamer en kan je helpen besparen op energiekosten. Er zijn verschillende soorten isolatiematerialen om uit te kiezen, zoals glasvezel, schuim of wol. Je kunt het materiaal selecteren dat het beste past bij je huis en je budget.

De isolatie wordt tussen de houten balken in je dak geplaatst, die gordingen worden genoemd. Deze balken bieden ondersteuning aan het dak. De isolatie zorgt ervoor dat de temperatuur in je huis stabiel blijft, waardoor warmteverlies in de winter en overmatige hitte in de zomer wordt voorkomen. Goede dakisolatie kan je helpen energie te besparen en je huis gedurende alle seizoenen comfortabel te houden. Het is een slimme investering in je huis en je comfort.

Wat kost een gordingendak?

De kosten voor het werken aan een gordingen dak variëren afhankelijk van wat je wilt doen. Misschien wil je een nieuw dak maken of je bestaande dak repareren. Misschien moet je ook de isolatie van je dak verbeteren en het dakbedekking vernieuwen.

Als je het hele dak wilt vernieuwen, inclusief de structuur (zoals de gordingen en kepers), kost dat gemiddeld ongeveer € 1.700,- per kubieke meter voor de dakconstructie, € 1.900,- per kubieke meter voor de gordingen en € 1.800 per kubieke meter voor de kepers. Het vervangen van de muurplaat kost minimaal € 600 per meter, en nieuwe dakbedekking kost ergens tussen de € 20,- en € 120,- per vierkante meter.

Als je de isolatie van je gordingen dak wilt verbeteren, zijn er twee opties: isolatie aan de binnenkant of aan de buitenkant. Het isoleren aan de binnenkant kost ongeveer € 20,- tot € 50,- per vierkante meter, terwijl isolatie aan de buitenkant ongeveer € 40,- tot € 60,- per vierkante meter kost.

Prijzen overzicht

Type Dakwerken Wat? Prijs (excl. btw, incl. plaatsing)
Gordingendak vernieuwen Vernieuwen dakconstructie Gem. € 1.700,- per m³
Vernieuwen gordingen Gem. € 1.900,- per m³
Vernieuwen kepers Gem. € 1.800,- per m³
Vervangen muurplaat Vanaf € 600,- per lopende meter
Nieuwe dakbedekking € 20,- € 120,- per m²
Gordingendak isoleren Langs binnen isoleren € 20,- € 50,- per m²
Langs buiten isoleren € 40,- € 60,- per m²

Gordingendak isolatie

Hoe wordt de prijs opgebouwd?

De prijs van een gordingendak wordt opgebouwd door rekening te houden met verschillende kostencomponenten:

 • Materiaalkosten: Dit omvat de kosten van alle materialen die nodig zijn voor het dak, zoals houten balken (gordingen), dakbedekking (dakpannen, dakplaten, etc.), isolatie, dakranden en eventuele extra’s zoals dakraam.
 • Arbeidskosten: Dit zijn de kosten voor het inhuren van vakmensen, zoals dakdekkers en timmerlieden, om het dak te bouwen en te installeren. De arbeidskosten omvatten ook de installatie van isolatie, dakbedekking en eventuele afwerking.
 • Ontwerpkosten: Als er een specifiek ontwerp of engineering vereist is voor het dak, kunnen er ontwerpkosten zijn.
 • Extra’s en accessoires: Eventuele extra’s zoals dakkapellen, dakramen, regenafvoer systemen, of speciale afwerkingen kunnen de prijs verhogen.
 • Transport en levering: Kosten voor het vervoeren van materialen naar de bouwplaats.
 • Overheadkosten en winst: Dit zijn de kosten die de aannemer in rekening brengt voor hun bedrijfsvoering en om winst te maken.

Al deze kosten worden bij elkaar opgeteld om de totale prijs van een gordingendak te bepalen. Het is belangrijk om offertes te vergelijken en te begrijpen welke kosten inbegrepen zijn om een nauwkeurige prijsraming te krijgen voor je specifieke project.

Meer informatie over gordingendaken? Doe de gratis offerteaanvraag!

Een gordingendak is een betaalbare dakconstructie die veel voorkomt. Het bestaat uit horizontale balken, genaamd gordingen, die als een stevig frame dienen voor het dak. Dit daktype is eenvoudig te bouwen en kost vaak minder dan andere complexere daken. Vernieuwen van het hele dak, inclusief gordingen, kan ongeveer € 1.700,- tot € 1.900,- per kubieke meter kosten en als je nieuwe dakbedekking nodig hebt, zoals dakpannen, varieert dit tussen € 20,- en € 120,- per vierkante meter.

Toch is er een manier om deze prijs nog lager te krijgen, en dat is door via deze site vrijblijvende offertes aan te vragen! Zo kom je snel en makkelijk in contact met dakdekkers bij jou in de regio, en weet je zeker dat je nooit te veel betaalt.

Gratis offertes vergelijken