Gordingendak: info & kosten 2024

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Soorten daken » Gordingendak

Interesse in een gordingendak?

Een gordingendak bestaat uit een dakconstructie dat is opgebouwd uit horizontale houten balken. Tegenwoordig zien we steeds vaker dat een spantendak wordt geplaatst, maar ook gordingendaken komen nog vaak voor. De kosten voor een gordingen dak liggen tussen de € 1.700,- tot € 1.900,- per m³.

Op deze pagina lees je alles over gordingendaken, zoals de opbouw van een gordingendak, de voordelen en de kosten. Lees snel verder!

Gordingendak: de belangrijkste informatie op een rij

 • Een gordingendak heeft horizontale balken genaamd gordingen die de basis vormen voor het dak.
 • Gordingendaken bieden ruimte voor traditionele bouw, zijn goed te isoleren, zijn eenvoudig te plaatsen en zijn kosteneffectief.
 • Vernieuwen kost ongeveer € 1.700,- tot €1.900,- per m³, nieuwe dakbedekking €20,- tot €120,- per m², isolatie €20,- tot €60,- per m². Ontvang gratis offertes om te vergelijken.

Wat is een gordingendak?

Een gordingendak is een veelvoorkomend type dak dat bestaat uit houten balken genaamd gordingen. Deze gordingen, dwarsbalken, lopen horizontaal over de lengte van het dak. De gordingen worden meestal geplaatst tussen de muren van de woning. Omdat de stevigheid van het dak ook door de muren wordt beïnvloed, worden de gordingen en muurplaten bevestigd in het metselwerk.

Tussen elke gording zit ongeveer 1,5 meter. Deze afstand is afhankelijk van de draagkracht dat nodig is, de sterkte van de houtsoort en de hellingshoek van het dak. Hiervoor is een berekening nodig.

Bovenop de gordingen worden kepers, dakspanten of tengels bevestigd, om daarop het dakbedekkingsmateriaal te plaatsen.

Wat zijn de voordelen van een gordingen dak?

Een gordingendak heeft een aantal voordelen. Het grootste voordeel is dat het redelijk eenvoudig te plaatsen is, hierdoor zijn de kosten ook vaak lager dan bij andere dakconstructies.

De voordelen van een gordingendak zijn:

 • Eenvoudige constructie: gordingendaken zijn relatief eenvoudig te bouwen en vereisen minder ingewikkelde houten structuren dan sommige andere daktypen.
 • Ruimte voor isolatie: gordingen bieden voldoende ruimte om isolatiemateriaal toe te voegen, wat de energie besparing van het huis verbetert en de energierekening kan verlagen.
 • Flexibiliteit in ontwerp: gordingendaken kunnen worden aangepast aan verschillende dakvormen, zoals zadeldaken, schilddaken of mansardedaken, waardoor ontwerpmogelijkheden worden uitgebreid.
 • Open dak: door de constructie is het mogelijk om een open dak te creëren.
 • Veel mogelijkheden qua dakbedekking: op een gordingendak kunnen veel soorten dakbedekkingen geplaatst worden en ook zonnepanelen zijn een optie.

En wat zijn de nadelen?

Eén van de nadelen van een gordingendak is dat dit type dakconstructie niet geschikt is voor daken met een grote spanwijdte. De gordingen kunnen een maximale spanwijdte van 3 à 4 meter overspannen. Bij een grotere overspanning is er een kans dat de gordingen doorbuiten. Bij daken met een grotere spanwijdte, is een spantendak een betere optie.

Gordingendaken zijn ook niet geschikt om te fabriceren in een fabriek. Prefab daken hebben daarom meestal een andere constructie. Ook is er niet altijd veel ruimte onder het dak.

Gordingendak

Wat kost een gordingendak?

De kosten voor het werken aan een gordingen dak variëren afhankelijk van wat je wilt doen. Misschien wil je een nieuw dak maken of je bestaande dak repareren. Misschien moet je ook de isolatie van je dak verbeteren en het dakbedekking vernieuwen.

Als je het hele dak wilt vernieuwen, inclusief de structuur (zoals de gordingen en kepers), kost dat gemiddeld ongeveer € 1.700,- per kubieke meter voor de dakconstructie, € 1.900,- per kubieke meter voor de gordingen en € 1.800 per kubieke meter voor de kepers. Het vervangen van de muurplaat kost minimaal € 600 per meter, en nieuwe dakbedekking kost ergens tussen de € 20,- en € 120,- per vierkante meter.

Als je de isolatie van je gordingen dak wilt verbeteren, zijn er twee opties: isolatie aan de binnenkant of aan de buitenkant. Het isoleren aan de binnenkant kost ongeveer € 20,- tot € 50,- per vierkante meter, terwijl isolatie aan de buitenkant ongeveer € 40,- tot € 60,- per vierkante meter kost.

Vergelijk gratis offertes om te besparen op de kosten.

Prijzenoverzicht gordingen daken 2024

Type Dakwerken Wat? Prijs (excl. btw, incl. plaatsing)
Gordingendak vernieuwen Vernieuwen dakconstructie Gem. € 1.700,- per m³
Vernieuwen gordingen Gem. € 1.900,- per m³
Vernieuwen kepers Gem. € 1.800,- per m³
Vervangen muurplaat Vanaf € 600,- per lopende meter
Nieuwe dakbedekking € 20,- € 120,- per m²
Gordingendak isoleren Langs binnen isoleren € 20,- € 50,- per m²
Langs buiten isoleren € 40,- € 60,- per m²

Dakdekker inschakelen voor je gordingendak?

Vergelijk prijzen en ga voor de beste deal.

Hoe wordt de prijs opgebouwd?

De prijs van een gordingendak wordt opgebouwd door rekening te houden met verschillende kostencomponenten:

 • Materiaalkosten: dit omvat de kosten van alle materialen die nodig zijn voor het dak, zoals houten balken (gordingen), dakbedekking (dakpannen, dakplaten, etc.), isolatie, dakranden en eventuele extra’s zoals dakraam.
 • Arbeidskosten: dit zijn de kosten voor het inhuren van vakmensen, zoals dakdekkers en timmerlieden, om het dak te bouwen en te installeren. De arbeidskosten omvatten ook de installatie van isolatie, dakbedekking en eventuele afwerking.
 • Ontwerpkosten: als er een specifiek ontwerp of engineering vereist is voor het dak, kunnen er ontwerpkosten zijn.
 • Extra’s en accessoires: eventuele extra’s zoals dakkapellen, dakramen, regenafvoer systemen, of speciale afwerkingen kunnen de prijs verhogen.
 • Transport en levering: kosten voor het vervoeren van materialen naar de bouwplaats.
 • Overheadkosten en winst: dit zijn de kosten die de aannemer in rekening brengt voor hun bedrijfsvoering en om winst te maken.

Al deze kosten worden bij elkaar opgeteld om de totale prijs van een gordingendak te bepalen. Het is belangrijk om offertes te vergelijken en te begrijpen welke kosten inbegrepen zijn om een nauwkeurige prijsraming te krijgen voor je specifieke project.

Wanneer kiezen voor een gordingendak?

Een gordingendak is een goede optie wanneer je op zoek bent naar een lichte en kostenefficiënte dakconstructie. De gordingen zijn zeer geschikt voor het overspannen van keline ruimtes en minder complexe dakvormen.

Een gordingendak is zeer stabiel en met een eenvoudige installatie gaat het plaatsen vaak erg snel.

Gordingendak: opbouw uitgelegd

Wil je weten hoe de opbouw van een gordingendak eruit ziet? In onderstaande tabel vertellen we je meer over de verschillende onderdelen:

Onderdeel Functie
Gordingen Horizontale balken voor dakondersteuning.
Kepers Verticale balken vanaf de nok.
Isolatie Reguleert temperatuur en energie besparing.
Onderdak Houten platen tussen isolatiemateriaal en dakbedekking.
Dakbedekking Zoals dakpannen, leien, metaal of riet.

detail gordingendak

Het skelet van de dakconstructie wordt gevormd door gordingen en kepers, die dragen het gewicht van het dak. De isolatie wordt tussen geplaatst met een dampscherm. Het damscherm zorgt ervoor dat er geen vocht vanuit het huis in de isolatie kan trekken schade kan veroorzaken.

Gordingendak plaatsen of vervangen

Het plaatsen of vervangen van een gordingendak is een stapsgewijs proces dat een dakdekker volgt:

 • Inspectie: De dakdekker begint met een grondige inspectie van het oude dak of de dakconstructie om eventuele schade of problemen te identificeren.
 • Verwijderen van oude dakbedekking: Als er al een oud dak is, wordt de bestaande dakbedekking, zoals dakpannen, verwijderd om toegang te krijgen tot de gordingen en dakspanten.
 • Reparaties: Eventuele beschadigde gordingen, spanten of houten onderdelen worden gerepareerd of vervangen om de structuur te versterken.
 • Plaatsen van nieuwe gordingen: Als de oude gordingen niet hergebruikt kunnen worden, worden nieuwe horizontale balken geplaatst bovenop de muren.
 • Dakspanten: Driehoekige frames worden geïnstalleerd om extra stabiliteit te bieden en de nieuwe gordingen te ondersteunen.
 • Isolatie en ventilatie: Isolatiemateriaal wordt tussen de gordingen geplaatst om de energie besparing te verbeteren. Ventilatieopeningen worden toegevoegd om luchtcirculatie te bevorderen.
 • Nieuwe dakbedekking: De dakdekker plaatst het nieuwe dakbedekkingsmateriaal, zoals dakpannen, shingles, of ander gekozen materiaal.
 • Afwerking: Alle randen en hoeken worden netjes afgewerkt, en eventuele dakdoorvoeren voor schoorstenen of ventilatie worden geïnstalleerd.
 • Inspectie en schoonmaak: Het voltooide dak wordt grondig geïnspecteerd om ervoor te zorgen dat alles correct is geïnstalleerd en eventuele puin wordt opgeruimd.
 • Onderhoud en nazorg: De dakdekker kan adviseren over periodiek onderhoud om de levensduur van het dak te verlengen.

Op zoek naar een dakdekker?

Vergelijk dakdekker offertes en bespaar op de kosten!

Gordingendak isoleren: dit moet je weten

Het isoleren van een gordingendak is belangrijk om je huis comfortabel te houden. In de winter zorgt isolatie ervoor dat de warmte binnen blijft, terwijl het in de zomer de hitte buiten houdt. Dit maakt je huis aangenamer en kan je helpen besparen op energiekosten. Er zijn verschillende soorten isolatiematerialen om uit te kiezen, zoals glasvezel, schuim of wol. Je kunt het materiaal selecteren dat het beste past bij je huis en je budget.

Isoleren langs binnen:

De isolatie wordt tussen de houten balken in je dak geplaatst, die gordingen worden genoemd. Deze balken bieden ondersteuning aan het dak. De isolatie zorgt ervoor dat de temperatuur in je huis stabiel blijft, waardoor warmteverlies in de winter en overmatige hitte in de zomer wordt voorkomen. Goede dakisolatie kan je helpen energie te besparen en je huis gedurende alle seizoenen comfortabel te houden. Het is een slimme investering in je huis en je comfort.

Isoleren langs buiten:

Wanneer je een nieuw gordingendak laat plaatsen, is het ook een optie om het isolatiemateriaal op het dak te laten plaatsen. Hiermee verminder je het ruimteverlies aan de binnenzijde van het dak en bovendien is deze manier van isoleren beter, omdat er minder kans is op vochtproblemen. Deze manier van isoleren ook geschikt wanneer je tegelijkertijd de dakbedekking laat vernieuwen.

Gordingendak isolatie

Gordingendak of spantendak?

Een gordingendak en een spantendak zijn twee verschillende soorten dakconstructies. Spantendaken zijn moderner en worden tegenwoordig bij nieuwbouwwoningen vaker gebruikt dan de traditionele gordingendaken.

Bij een gordingendak worden horizontale houten balken genaamd gordingen gebruikt om het dak te ondersteunen. Deze gordingen rusten op de muren van het gebouw en vormen een stevig platform voor het dakbedekkingsmateriaal. In tegenstelling hiermee maakt een spantendak gebruik van driehoekige houten frames genaamd spanten. Deze spanten lopen schuin van de bovenkant van de muur naar het dakpunt en vormen een ingewikkelder, maar vaak sterker frame.

Gordingendak plaatsen? Doe de gratis offerteaanvraag!

Vraag gratis offertes aan bij dakdekkers bij jou in de regio voor het plaatsen, vervangen of het renoveren van een gordingendak. Bespaar op de kosten door offertes te vergelijken. Je vraagt deze offertes eenvoudig en snel aan via onze offerteservice. Klik op onderstaande button en ga verder!

Gratis offertes vergelijken