Interesse in een lessenaarsdak?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40%!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Soorten daken » Lessenaarsdak

Lessenaarsdak: voordelen, mogelijkheden en prijzen

Ben je op zoek naar wat extra flair voor het uiterlijk van jouw huis? Een lessenaarsdak is een geweldige optie. Dit is een dak met één schuin vlak, waarbij het schuine vlak tegen de muren leunt.

Dit type dak heeft een minimalistische, artistieke vorm waarmee je de wow-factor naar je huis brengt. Lees verder om meer te weten te komen over de voordelen, eigenschappen en prijzen van een lessenaarsdak.

Lessenaarsdak constructie: de belangrijkste informatie op rij

 • Een lessenaarsdak heeft één lang schuin dakvlak, waarbij het schuine vlak tegen de muren leunt.
 • Het is populair vanwege de eenvoudige constructie, het gemak van onderhoud en de betaalbaarheid.
 • Slechts één dakgoot is nodig, waardoor er minder zichtbare dakgoten zijn.
 • Het water kan vlotter worden afgevoerd door de dakhelling.
 • Nadelig kan zijn dat het een schaduw aan de ene kant van het gebouw creëert, wat kan leiden tot ongelijkmatige verlichting en temperaturen in verschillende delen van het gebouw.
 • Een lessenaarsdak biedt ook minder ontwerpmogelijkheden dan andere daktypen, omdat het slechts uit één hellend vlak bestaat.
 • Om een lessenaarsdak te bouwen, moeten vakmensen de volgende stappen volgen: zoals het maken van een plan en ontwerp, het verwijderen van het oude dak (indien van toepassing), het installeren van de onderdelen van het dak en het gekozen dakmateriaal, en het toevoegen van afwerkingen zoals dakranden en regenpijpen.
 • Gemiddeld kunnen de kosten van een lessenaarsdak ergens tussen de 75 en 150 euro per vierkante meter liggen.
 • Populaire dakbedekkingen voor een lessenaarsdak zijn: metaal, shingles, dakpannen, kunststof, golfplaten en riet. Vergelijk gratis offertes.

Wat is een lessenaarsdak precies?

Een lessenaarsdak is een soort dak met één lang hellend dakvlak, waarbij het vlak schuin tegen de muren leunt. Het is dus in feite een gekanteld plat dak. Het dak kan zowel worden gebouwd als een vrijstaand gebouw of als een uitbreiding van een bestaande structuur. Het is populair vanwege de eenvoudige constructie, het gemak van onderhoud en de betaalbaarheid.

Soms hebben huizen een dubbel lessenaarsdak in plaats van een enkel dak. Dat staat ook wel bekend als een verspringend lessenaarsdak. Beide dakzijdes liggen dan tegenover elkaar, maar ze hebben verschillende hoogtes. In andere woorden, ze zijn a-symmetrisch. De verticale tussenruimte die ontstaat wordt vaak benut voor raampartijen.

Waarom is het slim om voor een lessenaarsdak te kiezen?

 1. Eenvoudige constructie
 2. Een lessenaarsdak is eenvoudig te bouwen en vereist geen ingewikkelde structuren of ontwerpen. Dit maakt het een populaire keuze voor doe-het-zelvers.

 3. Makkelijk te onderhouden
 4. Een lessenaarsdak is gemakkelijk te onderhouden omdat het slechts één hellend vlak heeft. Dit maakt het gemakkelijk om sneeuw, bladeren en andere vuildeeltjes van het dak te verwijderen.

 5. Je hebt slechts één dakgoot nodig
 6. Een lessenaarsdak heeft veel voordelen te bieden. Er is bijvoorbeeld maar één dakgoot nodig om regenwater op te vangen en af te voeren, wat zorgt voor minder zichtbare dakgoten. Daarnaast kan het water vlotter worden afgevoerd dan bijvoorbeeld een plat dak, door de dakhelling.

 7. Mogelijkheid tot veel lichtinval

Lessenaarsdaken zijn vaak een grote bron van extra lichtinval in een huis. Je kunt de lange zijde van het huis optimaal benutten door veel of grote ramen te laten plaatsen. Ook de open verticale ruimte bij het dak kan een goede bron van natuurlijk licht worden. Wat de ruimte betreft, heb je aan één kant weinig plaats en is er aan de andere net extra veel ruimte om mee te werken.

En de nadelen?

Eigenlijk zijn er slechts twee grote nadelen. Dit zijn:

 1. Beperkte ontwerpmogelijkheden: Een lessenaarsdak biedt minder ontwerpmogelijkheden dan andere daktypen, omdat het slechts uit één hellend vlak bestaat.
 2. Het creëert schaduw aan de ene kant van het gebouw: Een lessenaarsdak kan schaduw creëren aan de ene kant van het gebouw, wat kan resulteren in ongelijkmatige verlichting en temperaturen in verschillende delen van het gebouw.

Lesenaarsdak plaatsen: hoe zit het met de constructie?

Als je een lessenaarsdak wilt laten bouwen, zijn dit globaal de stappen die de vakman volgt.

 1. Plan en ontwerp
 2. Maak een plan en ontwerp voor het dak, inclusief de materialen die je wilt gebruiken en de afmetingen van het dak.

 3. Verwijder het oude dak (indien van toepassing)
 4. De specialist verwijdert het oude dak als dat nodig is voordat hij begint met de bouw van het lessenaarsdak.

 5. Installeer de onderdelen van het dak
 6. Daarnaast installeert de vakman de onderdelen van het dak, zoals de dakspanten en de muurplaat, voordat hij begint met het installeren van het dakmateriaal.

 7. Installeer het dakmateriaal
 8. Daarna installeert de vakman het gekozen dakmateriaal volgens de instructies van de fabrikant.

 9. Voeg afwerkingen toe
 10. Tot slot zijn de afwerkingen aan de beurt. Hij voegt afwerkingen toe, zoals dakranden en regenpijpen, om het lessenaarsdak compleet te maken.

Wat kost een lessenaarsdak?

De kosten van een lessenaarsdak kunnen sterk variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van het dak, het materiaal dat wordt gebruikt en de complexiteit van de installatie. Over het algemeen zijn de kosten van een lessenaarsdak echter lager in vergelijking met andere dakvormen, zoals een zadeldak of een mansardedak. Dit komt voornamelijk omdat een lessenaarsdak een eenvoudigere constructie heeft en minder materiaal vereist. Gemiddeld kunnen de kosten van een lessenaarsdak ergens tussen de 75 en 150 euro per vierkante meter liggen, maar het is altijd verstandig om verschillende offertes aan te vragen en de prijzen te vergelijken voordat je met een vakman in zee gaat.

Benieuwd naar de exacte kosten?

Vergelijk offertes en ontdek de kosten.

Geschikte dakbedekkingen voor lessenaarsdaken

Er zijn verschillende dakbedekkingen geschikt voor een lessenaarsdak. Enkele veelvoorkomende materialen zijn:

1. Metaal

Metaal is een populair materiaal voor de dakbedekking van lessenaarsdaken vanwege de duurzaamheid en de lange levensduur. Het is ook gemakkelijk te onderhouden en biedt uitstekende bescherming tegen weersinvloeden. Zink is een populaire metalen dakbedekking. Dit kost gemiddeld €55,- tot €125,- per m2 en gaat tot wel 100 jaar mee.

2. Shingles

Shingles zijn een populaire optie voor lessenaarsdaken vanwege de betaalbaarheid en de eenvoudige installatie. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en texturen en kunnen een aantrekkelijk uiterlijk geven aan het dak. Shingles kosten gemiddeld €40 tot €80 per m2 inclusief btw en plaatsing.

3. Dakpannen

Dakpannen zijn een duurzamere optie dan shingles en bieden een langere levensduur. Ze zijn echter duurder dan shingles en vereisen meer onderhoud. Betondakpannen gaan tot 35 jaar mee en kosten €40,- tot €65,- inclusief plaatsing. Kleidakpannen gaan langer mee (tot wel 100 jaar) en kosten €55,- tot €95,- per vierkante meter.

4. Kunststof

Kunststof is een goedkope optie voor lessenaarsdaken. Het is echter niet zo duurzaam als andere materialen en kan gemakkelijk beschadigd raken bij blootstelling aan weersinvloeden. Een populaire kunststof dakbedekking is EPDM. Dit gaat tot wel 40 jaar mee, en kost inclusief plaatsing €95,- tot €120,-

5. Golfplaten

Golfplaten zijn een populaire keuze als dakbedekking voor kleine gebouwen, zoals carports of tuinhuisjes. Ze worden meestal gemaakt van aluminium, kunststof, vezelcement of metaal. Hoewel aluminium en vezelcement platen duurder zijn dan kunststof of metaal, is het verschil in prijs meer dan tegenwoordig, omdat ze veel duurzamer zijn. Aluminium golfplaten gaan bijvoorbeeld tot vijf keer langer mee dan de goedkopere opties.

6. Riet

Als je op zoek bent naar een natuurlijke en authentieke uitstraling voor je huis is een rieten lessenaarsdak wellicht iets voor jou. Vaak wordt het gecombineerd met een dakkapel die deel uitmaakt van de rieten dakconstructie. Bepaalde details kunnen de prijs beïnvloeden, maar gemiddeld betaal je tussen €85,- tot €100,- per m² om een rietendak te laten aanbrengen (dus materiaal en plaatsing).

Hoe zit het met de isolatie?

De isolatie van een lessenaarsdak is van groot belang, vooral gezien de stijgende energieprijzen in 2024 en het toenemende belang van energiebesparing en duurzaamheid.

Gelukkig is het isoleren van een lessenaarsdak relatief eenvoudig en kan het worden gedaan met behulp van verschillende isolatiematerialen, zoals glaswol, steenwol, EPS-platen of polyurethaanschuim. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de isolatie voldoet aan de geldende normen en richtlijnen voor thermische isolatie, en dat er geen koudebruggen ontstaan in het dakoppervlak.

Een goed geïsoleerd lessenaarsdak kan niet alleen zorgen voor een betere thermische efficiëntie en comfort in huis, maar kan ook helpen om de energiekosten te verlagen en de CO2-uitstoot te verminderen.

Er zijn globaal gezien drie veelgebruikte methoden om een lessenaarsdak te isoleren: isoleren langs buiten (hoogste isolatiewaarde), isoleren langs binnen (meest toegepast) en zoldervloer isoleren (minder handig, omdat de zolderruimte niet geïsoleerd is). Bij isoleren langs buiten wordt het dak aan de buitenzijde geïsoleerd, bij isoleren langs binnen aan de binnenzijde en bij zoldervloer isoleren wordt de zoldervloer geïsoleerd. Bij het kiezen van een isolatiemethode moet rekening worden gehouden met de specifieke situatie en wensen en is het mogelijk om verschillende methoden te combineren voor een optimale isolatie. Laat je hierbij adviseren door een specialist.

Besparen? Vergelijk gratis offertes!

Als je op zoek bent naar manieren om geld te besparen op je lessenaarsdak, dan is het vergelijken van gratis offertes een goede optie.

Door meerdere offertes van verschillende dakdekkers te vergelijken, kun je de beste prijs-kwaliteitverhouding vinden voor het dakproject. Dit kan niet alleen helpen om geld te besparen, maar ook om een betrouwbare en ervaren dakdekker te vinden die je lessenaarsdak kan repareren, vervangen of plaatsen.

Gratis offertes vergelijken