Interesse in een mansardedak?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40%!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Soorten daken » Mansardedak

Mansardedak: kenmerken en prijzen

Het dak is een belangrijk visueel aspect van je huis. Afhankelijk van je keuze in daktypes kan de uitstraling van de woning hierdoor flink worden beïnvloed. Er zijn verschillende types daken, waarvan sommige vaak geassocieerd worden met bepaalde stijlen.

In dit artikel gaan we dieper in op wat het mansardedak precies inhoudt, de voor- en nadelen, en waarom het een goede optie kan zijn voor jouw woning.

Mansardedak: de belangrijkste informatie op een rij

 • Een mansardedak, ook bekend als een Franse kap of gebroken dak, voegt een stijlvolle architectonische uitstraling toe aan een woning.
 • Het dak heeft vier zijden, waarvan twee steil en twee minder steil, waardoor er extra ruimte en licht ontstaan op de bovenste verdieping van het huis.
 • Voordelen zijn de aantrekkelijke, klassieke uitstraling, meer licht en ruimte door dakramen, en geschiktheid voor dakkapellen.
 • Nadelen zijn dat het minder stevig is dan andere daken en extra balken en steunpilaren nodig heeft.
 • De prijs van de constructie varieert meestal tussen €100 en €200 per vierkante meter, afhankelijk van grootte, materialen en ontwerp.
 • Geschikte materialen voor dakbedekking zijn betondakpannen, kleidakpannen, kunstleien, natuurleien, riet, aluminium, zink of koper.
 • Isolatie kan langs buiten, langs binnen of via de zoldervloer worden aangebracht.
 • Mansardedaken zijn ideaal voor het plaatsen van dakkapellen, wat extra licht en ruimte toevoegt aan de woning.
 • Voordat je een mansardedak aan je bestaande woning toevoegt, is een grondig onderzoek en voorbereiding vereist.

Wat is een mansardedak (of gebroken dak) precies?

Een mansardedak, ook wel bekend als een Franse kap of gebroken dak, is een stijlvolle architectonisch dak die kan worden toegevoegd aan elke woning. De term “mansardedak” is vernoemd als eerbetoon aan de Franse architect Mansart.

Het dak heeft vier zijden, waarvan twee hellingen steil en de andere twee minder steil zijn. Het wordt geassocieerd met klassieke Europese architectuur en wordt vaak gebruikt om extra ruimte en licht toe te voegen aan de bovenste verdieping van een huis.

Op deze pagina vind je meer informatie over andere soorten daken.

mansardedak constructie

Voordelen van een mansardedak

Een mansardedak biedt diverse voordelen:

 • Het geeft een aantrekkelijke, en klassieke uitstraling.
 • Het geeft meer licht en ruimte. Dit bouwtype werd al gebruikt in de tweede helft van de 19de eeuw bij bijvoorbeeld kleine woningen. De steile, onderste dakhelft zorgt ervoor dat er meer bouwvolume en stahoogte is.
 • Dakramen zijn makkelijk te plaatsen op de steilere hellingen van zo’n dak, waardoor meer natuurlijk licht en ventilatie naar binnen komen.
 • Een mansardedak is met zijn steile hellingsgraad uitermate geschikt voor dakkapellen. Met een dakkapel krijg je extra licht en ruimte in huis tegen een betaalbare prijs. Zo transformeer je je zolder in een bruikbare ruimte, wat de waarde van je woning verhoogt. Verschillende types dakkapellen kunnen op deze soort kap worden geplaatst: variërend van schuine tot platte daken.

En de nadelen van een mansarde kap?

Mansardedaken zijn minder stevig dan andere soorten daken, waardoor er extra balken en steunpilaren nodig zijn om het dak veilig te maken. Dit maakt het plaatsen van een mansardedak lastiger en kostbaarder dan een ander type dak. Desondanks wordt er altijd gezorgd voor voldoende stevigheid en veiligheid.

Wat kost een mansardedak?

De prijs van een mansardedak kan sterk verschillen op basis van veel factoren zoals de grootte, de materialen en het ontwerp. Meestal is de kostprijs hoger dan bij traditionele daken als gevolg van extra constructie- en materiaalbehoeften. Er wordt aangenomen dat een ruwe schatting voor een mansardedak tussen €100 en €200 per vierkante meter ligt, exclusief dakbedekking. De genoemde prijsindicatie is dus puur voor de dakconstructie, inclusief isolatie en eventuele afwerking aan de buitenzijde, zoals gevelbekleding.

Aspect Kosten (indicatief) per vierkante meter
Dakconstructie inclusief isolatie en afwerking aan buitenzijde (gevelbekleding) €100,- tot €200,-
Dakbedekking Variabel, afhankelijk van materiaalkeuze
Totaal (constructie + dakbedekking) Kosten van dakconstructie + kosten van dakbedekking

De verschillende soorten mansardedaken

Er zijn verschillende soorten mansardedaken, hieronder worden ze kort per soort toegelicht.

De klassieke mansarde

De klassieke mansarde heeft twee hellingen en een gebogen profiel.

De gecombineerde mansarde

Als je een dak wil dat opvalt, is de gecombineerde mansarde perfect. Het combineert elementen van het mansardedak met andere daktypes, zoals een zadeldak en creëert zo een bijzonder uitzicht.

De gebroken mansarde

Het gebroken dakvlak, ook bekend als de gebroken mansarde, heeft meerdere breuken in zijn opbouw, wat een interessant visueel effect geeft. Door de asymmetrische aanblik voegt het een mooie dynamiek toe aan je woning.

De mogelijkheden bij een mansardedak constructie

Een mansardedakbouw kent veel mogelijkheden om het dak af te stemmen op specifieke eisen. Verschillende materialen voor de bedekking, zoals dakpannen of metalen panelen, geven het dak een unieke uitstraling. Om meer licht en ventilatie toe te voegen zijn er verschillende opties zoals dakramen of kleine dakkapellen. Voor een goede isolatie is het belangrijk om materialen als glaswol, steenwol of isolatieplaten toe te passen. Verder kan de buitenzijde worden afgewerkt met bijvoorbeeld hout, gevelpleister of baksteen, waardoor het perfect aansluit bij de stijl van de rest van het gebouw. Zonnepanelen zijn perfect voor duurzame energieopweking en kunnen op het mansardedak, of zelfs geïntegreerd worden in de dakbedekking.

1.      Geschikte materialen voor de dakbedekking

Een mansardedak is vergelijkbaar met andere hellende daken, waardoor je het kan afwerken met vrijwel ieder type dakbedekking. Dakpannen zijn de populairste optie, waarbij betonnen pannen iets voordeliger zijn dan keramische. Leien is ook een duurzame oplossing, ongeacht welk type je kiest. Je kan er ook voor kiezen om zink of riet toe te passen als dakbedekking; hiervoor kies je uiteraard voor het meest landelijke resultaat.

Dakbedekking voor mansardedak Belangrijkste eigenschappen Gemiddelde levensduur Prijzen per m²* (inclusief plaatsing)
Betondakpannen Goedkoop in aanschaf, verkrijgbaar in verschillende kleuren 30 tot 35 jaar €40,- tot €65,-
Kleidakpannen Natuurlijke uitstraling, langere levensduur 80 tot 100 jaar €55,- tot €95,-
Kunstleien Iets modernere uitstraling dan natuurleien, goedkoper in aanschaf 35 tot 40 jaar €55,- tot €95,-
Natuurleien Hele natuurlijke uitstraling, lange levensduur 80 tot 100 jaar €100,- tot €145,-
Riet Natuurlijke en landelijke uitstraling, van nature goede isolatie 35 tot 40 jaar €85,- tot €100,-
Aluminium, zink of koper Robuuste en industriële uitstraling. Lange levensduur 45 tot 100 jaar €55,- tot €125,-

2. Mansardedak isoleren

Isoleren is cruciaal bij het creëren van een energiezuinige woning. Door het te installeren voorkom je dat er warme of koude lucht ontsnapt, waardoor je energiekosten lager zijn.

Er zijn 3 manieren om een mansardedak te isoleren: langs buiten, langs binnen en via de zoldervloer.

Als je de ruimte onder het dak gaat gebruiken als leefruimte, is het aan te raden om de dakbedekking langs buiten of binnen te isoleren met isolatiematerialen. Als je geen leefruimte wil maken, dan kan je ook harde isolatieplaten gebruiken voor de zoldervloer.

Isolatie langs de buitenkant wordt sarking genoemd en verlengt de levensduur van de dakconstructie. De kosten hiervoor liggen tussen de 40-60 euro per m².

Isolatie langs de binnenkant is goedkoper, maar heeft meer risico op koudebruggen en eist meer ruimte in beslag.

De kosten voor binnenzijdige isolatie liggen tussen de 20-50 euro per m². Als je alleen je zoldervloer wil isoleren, reken dan op ongeveer 25-35 euro per m².

3. Ook ideaal voor dakkapellen

De mansardedak is zeer geschikt om een kapel met schuin of plat dak aan te brengen. Dakkapellen leveren veel licht en ruimte op, zonder al te hoge kosten. Ze maken je zolder tot een volwaardige ruimte waarmee meerwaarde wordt toegevoegd aan je woning. Ben je een fan van de landelijke, iets klassieke stijl met dakkapellen? Kies dan voor een mansardedak!

Interesse in een mansardedak? Gratis offertes!

In conclusie, het mansardedak blijft een tijdloze en stijlvolle toevoeging aan elke woning. Met zijn unieke ontwerp biedt het extra ruimte, verbetert het de uitstraling van het huis en biedt het energie-efficiënte voordelen. Als je op zoek bent naar een dakstijl die klasse en elegantie uitstraalt, is het mansardedak zeker de moeite waard om te overwegen.

Benieuwd naar de exacte prijzen? Vraag dan gratis, en zonder verplichting, offertes aan.

Gratis offertes vergelijken

Veelgestelde vragen

Hieronder hebben we de veelgestelde vragen beantwoord.

Kan ik een mansardedak toevoegen aan mijn bestaande woning?

Het is zeker mogelijk om een mansardedak toe te voegen aan een bestaande woning, maar dit vereist een grondig onderzoek en uitgebreide voorbereiding. Je moet ervoor zorgen dat de bestaande structuur geschikt is voor zo’n aanpassing voordat je doorgaat met het werk.

Zijn mansardedaken geschikt voor elk klimaat?

Mansardedaken bieden een aantal voordelen. Hun steile hellingen staan ​​regenwater af te stromen, en de zolders kunnen goed geïsoleerd worden, waardoor ze energie-efficiënt worden. Ze zijn geschikt voor verschillende klimaten en zorgen voor veel extra ruimte.

Hoe lang duurt het om een mansardedak te installeren?

De exacte duur van de installatie hangt af van de omvang en complexiteit van het project. De bouwtijd kan variëren van een paar weken tot meerdere maanden.

Is een mansardedak moeilijk te onderhouden?

Door regelmatig te inspecteren en het dak goed onderhouden te houden, kan een mansardedak veel langer meegaan. Het is belangrijk om de dakgoten schoon te maken en eventuele schade onmiddellijk op te merken en te behandelen om de levensduur van het dak te verlengen.