Mansardedak: kenmerken & kosten 2024

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40%!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Soorten daken » Mansardedak

Wat is een mansardedak?

Een mansardedak heeft vier zijden. Aan beide kanten van het dak gaat de bovenkant vrij oppervlakkig naar beneden. De onderzijde van het dak gaat juist heel steil naar beneden. Het heet ook wel de Franse Kap of wordt een gebroken dak genoemd. Het heeft een stijlvolle uitstraling die past bij elke type woning, klassiek of nieuwbouw. De term ‘mansardedak’ stamt af van de Franse architect Mansart.

Op deze pagina gaan we dieper in op de eigenschappen en voor- en nadelen van een mansardedak. Ook lees je meer over de kosten en vind je hier informatie over de plaatsing van een mansardedak.

mansardedak constructie

Interesse in een mansardedak? Dit moet je weten:

 • Een mansardedak geeft je woning een charmante en klassieke uitstraling, ongeacht de dakbedekking die je kiest. Het past goed bij zowel klassieke woningen als nieuwbouw huizen!
 • Omdat een mansardedak van zichzelf minder sterk is dan een standaard zadeldak. Daarom zijn er extra balken en pilaren nodig om die stevigheid te garanderen. Dit maakt het plaatsen van een mansardedak iets lastiger.
 • Het plaatsen van een mansardedak bij een bestaande woning kan enkele weken tot maanden in beslag nemen. Je hoeft niet ergens anders te verblijven, maar het kan wel fijn zijn als je een alternatief hebt.
 • Er zijn verschillende soorten mansardedaken waar je uit kunt kiezen. Naast de klassieke mansardedaken heb je ook keuze uit de gecombineerde- of gebroken mansarde. Deze hebben een uniekere uitstraling.
 • De kosten voor een mansardedak zijn, exclusief dakbedekking, ongeveer €100,- tot €200,- per m². Vergelijk gratis offertes en bespaar op de totaalprijs.

Wat zijn de voordelen van een mansardedak constructie?

Een mansardedak biedt diverse voordelen:

 • Het geeft een aantrekkelijke, en klassieke uitstraling.
 • Het geeft meer licht en ruimte. Dit bouwtype werd al gebruikt in de tweede helft van de 19de eeuw bij bijvoorbeeld kleine woningen. De steile, onderste dakhelft zorgt ervoor dat er meer bouwvolume en stahoogte is.
 • Dakramen zijn makkelijk te plaatsen op de steilere hellingen van zo’n dak, waardoor meer natuurlijk licht en ventilatie naar binnen komen.
 • Een mansardedak is met zijn steile hellingsgraad uitermate geschikt voor dakkapellen. Met een dakkapel krijg je extra licht en ruimte in huis tegen een betaalbare prijs. Zo transformeer je je zolder in een bruikbare ruimte, wat de waarde van je woning verhoogt. Verschillende types dakkapellen kunnen op deze soort kap worden geplaatst: variërend van schuine tot platte daken.

Heeft een mansardedak nadelen?

Mansardedaken zijn minder stevig dan andere soorten daken, waardoor er extra balken en steunpilaren nodig zijn om het dak veilig te maken. Dit maakt het plaatsen van een mansardedak lastiger en kostbaarder dan een ander type dak. Desondanks wordt er altijd gezorgd voor voldoende stevigheid en veiligheid. Vind je dit echt een nadeel? Oriënteer je dan eens op andere soorten daken.

Wat kost een mansardedak?

De prijs voor een mansardedak ligt tussen de €100,- tot €200,- per m². De kosten zijn wat hoger dan gemiddeld omdat er dus extra versteviging nodig is bij mansardedaken. Daar komt de prijs voor dakbedekking nog bovenop. Gelukkig heb je bij mansardedaken de keuze uit veel verschillende soorten dakbedekking: kies voor bijvoorbeeld betondakpannen om de kosten laag te houden, dit kost gemiddeld €50,- tot €60,- per m², inclusief arbeidskosten.

Kosten mansardedak 2024

Aspect Kosten (indicatief) per vierkante meter
Dakconstructie inclusief isolatie en afwerking aan buitenzijde (gevelbekleding) €100,- tot €200,-
Dakbedekking Variabel, afhankelijk van materiaalkeuze
Totaal (constructie + dakbedekking) Kosten van dakconstructie + kosten van dakbedekking

Benieuwd naar de exacte prijzen?

Vergelijk prijzen en ga voor de beste deal.

Mansardedak plaatsen: hoe gaat dat in zijn werk?

Het plaatsen van een mansardedak is specialistenwerk: niet elke dakdekker kan zomaar een mansardedak voor je plaatsen. Doe daarom goed je huiswerk en zoek een dakdekker gespecialiseerd in het plaatsen van mansardedaken.

Hoe gaat het in z’n werk?

Bij een nieuwbouwwoning is het plaatsen van een mansardedak relatief eenvoudig. De plannen worden direct geïntegreerd in de bouwplannen en de bouw van het dak is gewoon onderdeel van de algemene bouw. Bij een bestaande woning gaat het net even wat anders. Een professioneel dakdekker voert eerst een uitgebreide inspectie uit en bepaalt, eventueel in samenwerking met een architect, of het plaatsen van een mansardedak überhaupt mogelijk is. Dan worden de plannen gemaakt, een eventuele vergunning aangevraagd en pas daarna kunnen de werkzaamheden van start gaan.

 • Fase 1: het oude dak wordt verwijderd.
 • Fase 2: de dakdekkers bouwen de mansardedak constructie op.
 • Fase 3: het dak wordt langzaam aan weer opgebouwd tot aan de dakbedekking.
 • Fase 4: tot slot worden er ook aanpassingen gedaan aan de dakgoten en raamkozijnen.

Houd er rekening mee dat je in veel gevallen zelf nog verantwoordelijk bent voor de binnenafwerking van het mansardedak. Denk aan het schilderen, behangen of het stucen van de binnenkant van het dak. Maak hier goede afspraken over als je de binnenafwerking ook netjes opgeleverd wilt hebben!

Bij het plaatsen van een mansardedak bij een bestaande woning kun je uitgaan van een duur van enkele weken tot zelfs enkele maanden. Dit hangt helemaal af van het aantal dakdekkers en de grootte van het dak. In de meeste gevallen kun je gewoon thuis blijven wonen tijdens de werkzaamheden. Toch vinden sommige mensen het prettiger om tijdelijk ergens anders te verblijven. Neem deze afweging voor jezelf.

Mansardedak constructie

Wat zijn de mogelijkheden bij een mansardedak?

Voor de afwerking van mansardedaken zijn verschillende mogelijkheden. Je hebt zo de keuze uit alle mogelijke dakbedekkingen voor hellende daken en ook zonnepanelen of dakkapellen op mansardedaken zijn zeker mogelijk. Wist je bovendien dat er verschillende soorten mansardedaken zijn? Als je er nog een wilt laten plaatsen dan kun je dus zelf bepalen hoe het mansardedak eruit komt te zien.

Hieronder gaan we in op de verschillende mogelijkheden bij het plaatsen van een mansardedak.

1. Verschillende soorten

Er zijn verschillende soorten mansardedaken, hieronder worden ze kort per soort toegelicht.

 • De klassieke mansarde: de klassieke mansarde heeft twee hellingen en een gebogen profiel.
 • De gecombineerde mansarde: als je een dak wil dat opvalt, is de gecombineerde mansarde perfect. Het combineert elementen van het mansardedak met andere daktypes, zoals een zadeldak en creëert zo een bijzonder uitzicht.
 • De gebroken mansarde: het gebroken dakvlak, ook bekend als de gebroken mansarde, heeft meerdere breuken in zijn opbouw, wat een interessant visueel effect geeft. Door de asymmetrische aanblik voegt het een mooie dynamiek toe aan je woning.

2. Een mansardedak isoleren

Isoleren is cruciaal bij het creëren van een energiezuinige woning. Door het te installeren voorkom je dat er warme of koude lucht ontsnapt, waardoor je energiekosten lager zijn.

Er zijn 3 manieren om een mansardedak te isoleren: langs buiten, langs binnen en via de zoldervloer.

Als je de ruimte onder het dak gaat gebruiken als leefruimte, is het aan te raden om de dakbedekking langs buiten of binnen te isoleren met isolatiematerialen. Als je geen leefruimte wil maken, dan kan je ook harde isolatieplaten gebruiken voor de zoldervloer.

Isolatie langs de buitenkant wordt sarking genoemd en verlengt de levensduur van de dakconstructie. De kosten hiervoor liggen tussen de 40-60 euro per m².

Isolatie langs de binnenkant is goedkoper, maar heeft meer risico op koudebruggen en eist meer ruimte in beslag.

De kosten voor binnenzijdige isolatie liggen tussen de 20-50 euro per m². Als je alleen je zoldervloer wil isoleren, reken dan op ongeveer 25-35 euro per m².

3. Dakkapel plaatsen

De mansardedak is zeer geschikt om een kapel met schuin of plat dak aan te brengen. Dakkapellen leveren veel licht en ruimte op, zonder al te hoge kosten. Ze maken je zolder tot een volwaardige ruimte waarmee meerwaarde wordt toegevoegd aan je woning. Ben je een fan van de landelijke, iets klassieke stijl met dakkapellen? Kies dan voor een mansardedak!

4. Zijn zonnepanelen mogelijk?

Je kan op een mansardedak zeker zonnepanelen plaatsen. Wel zijn er een aantal punten waar je vooraf rekening mee moet houden. De zonnepanelen kunnen in principe op elk deel van het dak geplaatst worden, op het oppervlakkige deel van het dak of op het steile deel van het dak. Wel zijn er speciale montagematerialen nodig voor het bevestigen van zonnepanelen op het steile deel van het dak, waardoor de kosten iets hoger oplopen.

Het meest ideale scenario is dat je de zonnepanelen plaatst op het zuidelijk gerichte deel van het dak. Hangen de zonnepanelen relatief laag op je mansardedak, check dan van te voren even of er veel schaduw valt van bomen of huizen in de buurt.

5. Geschikte materialen voor de dakbedekking

Een mansardedak is vergelijkbaar met andere hellende daken, waardoor je het kan afwerken met vrijwel ieder type dakbedekking. Dakpannen zijn de populairste optie, waarbij betonnen pannen iets voordeliger zijn dan keramische. Leien is ook een duurzame oplossing, ongeacht welk type je kiest. Je kan er ook voor kiezen om zink of riet toe te passen als dakbedekking; hiervoor kies je uiteraard voor het meest landelijke resultaat.

Populaire opties zijn:

 • Dakpannen, beton of klei
 • Dakleien
 • Riet
 • Metalen dakbedekking
 • Dakpanplaten

Interesse in een mansardedak? Gratis offertes!

In conclusie, het mansardedak blijft een tijdloze en stijlvolle toevoeging aan elke woning. Met zijn unieke ontwerp biedt het extra ruimte, verbetert het de uitstraling van het huis en biedt het energie-efficiënte voordelen. Als je op zoek bent naar een dakstijl die klasse en elegantie uitstraalt, is het mansardedak zeker de moeite waard om te overwegen.

Benieuwd naar de exacte prijzen? Vraag dan gratis, en zonder verplichting, offertes aan.

Gratis offertes vergelijken

Veelgestelde vragen over mansardedaken

Wil je nog meer informatie? Hieronder geeft een expert antwoord op een aantal veelgestelde vragen.

Het mansardedak, genoemd naar de Franse architect François Mansart (1598-1666), is een dakstijl ontstaan in de 17e eeuw tijdens de barokke periode. Mansart paste voor het eerst deze dakvorm toe, die bestaat uit een steil onderste gedeelte en een flauwer bovenste gedeelte met vaak geknikte zijden. Deze dakvorm werd populair in de Franse architectuur en verspreidde zich later over Europa. Het mansardedak biedt extra ruimte onder het dak, wat het aantrekkelijk maakte voor gebruik in woningen. Het is kenmerkend voor klassieke architectuur en wordt nog steeds toegepast in moderne bouwprojecten.
Het is zeker mogelijk om een mansardedak toe te voegen aan een bestaande woning, maar dit vereist een grondig onderzoek en uitgebreide voorbereiding. Je moet ervoor zorgen dat de bestaande structuur geschikt is voor zo’n aanpassing voordat je doorgaat met het werk.
Mansardedaken bieden een aantal voordelen. Hun steile hellingen staan ​​regenwater af te stromen, en de zolders kunnen goed geïsoleerd worden, waardoor ze energie-efficiënt worden. Ze zijn geschikt voor verschillende klimaten en zorgen voor veel extra ruimte.
De exacte duur van de installatie hangt af van de omvang en complexiteit van het project. De bouwtijd kan variëren van een paar weken tot meerdere maanden.
Door regelmatig te inspecteren en het dak goed onderhouden te houden, kan een mansardedak veel langer meegaan. Het is belangrijk om de dakgoten schoon te maken en eventuele schade onmiddellijk op te merken en te behandelen om de levensduur van het dak te verlengen.