Sarkingdak: info en kosten 2024

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Soorten daken » Sarkingdak

Interesse in een sarkingdak?

Wanneer je je dak langs buiten wilt isoleren, is een sarkingdak één van de populairste methodes. De isolatie wordt hierbij bovenop de houten balken geplaatst en het voordeel hiervan is dat je geen ruimteverlies hebt op de zolder. Een sarkingdak bestaat uit dakbedekking, een onderdak, de isolatie en daaronder de dakconstructie. De kosten zijn gemiddeld € 75,- per m².

Lees verder voor meer informatie over de eigenschappen en kosten van een sarkingdak en ontdek waar je op moet letten.

Sarkingdak: de belangrijkste informatie op een rij

 • Een sarkingdak is speciaal omdat de isolatie bovenop de dakbalken zit, waardoor het huis warmer in de winter en koeler in de zomer blijft.
 • Voordelen zijn: comfortabel in de winter, koel in de zomer, meer bruikbare zolderruimte, lagere energiekosten en milieuvriendelijk.
 • Nadelen zijn: hogere kosten voor het isoleren, extra structurele ondersteuning nodig, reparaties kunnen moeilijker zijn, minder zolderruimte.
 • Alleen isolatie (zonder vervanging dakbedekking) kost gemiddeld tussen de € 40,- en € 60,- per m² en vervanging van oude dakbedekking en installatie van buitenisolatie kost gemiddeld vanaf € 75,- per m².

Wat is een sarkingdak?

Een sarkingdak is een speciaal soort dak, waarbij er langs buiten geïsoleerd wordt.

Vaak wordt er gekozen om een dak tussen de houten balken van het dak te isoleren, aan de binnenkant van het dak dus. Bij een sarkingdak komt de isolatie exther bovenop de balkenstructuur. De isolatie wordt aan de buitenkant aangebracht. Dit betekent dat er geen onderbrekingen zijn in de isolatie, waardoor het dak warmer blijft in de winter en koeler in de zomer. Ook voorkomt het dat er plekken zijn waar koude lucht binnenkomt, wat kan gebeuren als de isolatie tussen de balken zit.

Voordelen van een sarking dak

 • Fijn in de winter: Als het buiten heel koud is, blijft het binnen lekker warm met een sarking dak. Het houdt de warmte goed vast, zoals een dikke jas.
 • Prettig in de zomer: In de zomer wordt je huis niet te heet omdat het dak als een grote parasol werkt. Het zorgt ervoor dat de hete zon buiten blijft.
 • Meer ruimte: Met een sarking dak kun je de zolder beter gebruiken, want er zitten geen balken in de weg. Misschien kun je er wel spullen opslaan of er een extra kamer van maken.
 • Minder kosten: Omdat er minder warmte ontsnapt, hoef je minder te betalen voor verwarming. Je bespaart geld op je energierekening en dat is goed voor je portemonnee. Het is ook goed voor de aarde, want je gebruikt minder energie.

sarkingdak

Wat zijn de nadelen?

Nadelen van een sarkingdak zijn onder andere de hogere kosten in vergelijking met traditionele daken, omdat de materialen en installatie duurder kunnen zijn. Het extra gewicht van de isolatie bovenop het dak kan structurele versterkingen vereisen, wat extra uitgaven met zich meebrengt. Als er problemen ontstaan, zoals lekkages, kan het repareren moeilijker en tijdrovender zijn vanwege de isolatielaag. Het is belangrijk om deze nadelen te overwegen bij het kiezen van een dakconstructie.

Wanneer voor een sarkingdak kiezen?

Een sarkingdak is niet altijd de beste optie, want deze methode van isoleren is een stuk duurder dan wanneer je ervoor kiest om het dak langs binnen te isoleren.

Een sarkingdak is alleen geschikt voor hellende daken, want de isolerende laag wordt bovenop de kepers, gordingen en/of spanten geplaatst.

In deze gevallen is het interessant om voor een sarkingdak te kiezen:

 • Wanneer de zolderruimte helemaal netjes is afgewerkt. In dit geval wil je het plafond niet openbreken om een laag isolatie aan te brengen.
 • Wanneer er beperkte zolderruimte is en je geen ruimte wilt verliezen door een dikke laag isolatie en afwerking.
 • Wanneer je een spantendak hebt, want dit type dak is moeilijker om te isoleren aan de binnenkant.
 • Bij daken waarbij er geen onderdak aanwezig is. Zonder onderdak is het dak niet volledig waterdicht en kan er water bij het isolatiemateriaal komen, hierdoor ontstaan er al snel vochtproblemen.
 • Als je dakbedekking in slechte staat is en je deze sowieso al wilt vervangen. In dit geval kun je het dak direct vanaf buiten isoleren.

Goed om te weten: een sarkingdak is niet mogelijk wanneer er asbesthoudende materialen in het dak gebruikt zijn. Je moet dan eerst de asbestplaten laten verwijderen. In dit geval is het verstandiger om te kiezen voor dakisolatie dat aan de binnenzijde van het dak aangebracht wordt.

Sarkingdak opbouw

Een sarkingdak bestaat uit verschillende lagen.

Opbouw van binnen naar buiten:

 • Dakconstructie: de houten of metalen balken en spanten vormen de structuur van het dak en zorgen ervoor dat alles stevig blijft.
 • Onderdak: onder de dakbedekking zit een speciale laag, het onderdak genoemd. Dit beschermt je huis tegen regen, wind en sneeuw.
 • Dampscherm: bescherming van de isolatielaag tegen vocht van binnenuit.
 • Isolatie: direct onder het onderdak bevindt zich de isolatielaag. Dit is een dikke laag materiaal die warmte vasthoudt in de winter en warmte buiten houdt in de zomer.
 • Houten balken: balken om de dakbedekking op te bevestigen.
 • Dakbedekking: dit is het bovenste deel van het dak dat je ziet vanaf de buitenkant, zoals dakpannen of dakbedekkingsmateriaal.

Dus, van boven naar beneden: dakbedekking, onderdak, isolatie, en dan de dakconstructie. Het sarkingdak heeft de isolatielaag bovenop de dakconstructie, wat het anders maakt dan traditionele daken waarbij de isolatie tussen de balken zit.

opbouw van sarkingdak

Op deze foto zie je duidelijk hoe een sarkingdak is opgebouwd. De onderliggende dakconstructie is niet zichtbaar door het onderdak, maar daarboven op zie je wel het dampscherm (de folie) en daarop de isolatie. Vervolgens een houten balkenstructuur van tengellatten en panlatten. Op deze balken worden dan weer de dakpannen geplaatst.

Belang van dampscherm

Een dampscherm is belangrijk omdat het je huis beschermt tegen vochtproblemen. Het werkt als een soort barrière om te voorkomen dat vochtige lucht in je huis doordringt in je dak en muren.

Stel je voor dat je in de winter warmte in je huis hebt. Deze warme lucht bevat vaak wat vocht. Als die vochtige lucht in je dak komt en daar afkoelt, kan het condenseren en waterdruppels vormen. Dit kan leiden tot schimmel, houtrot en andere schade aan je huis.

Een dampscherm zorgt ervoor dat deze vochtige lucht niet in je dak kan komen, waardoor je huis droog en gezond blijft. Het is dus een belangrijk onderdeel van de bouw om problemen te voorkomen.

Welke isolatie voor sarkingdak?

Voor een sarkingdak wordt meestal harde isolatie gebruikt. Dit is isolatiemateriaal dat stevig en stijf is, zoals harde schuimplaten. Deze isolatieplaten worden bovenop de dakspanten geplaatst, direct onder het dakoppervlak.

Harde isolatie werkt goed in sarkingdaken omdat het stevig genoeg is om zelfstandig te blijven zitten zonder extra ondersteuning. Het helpt om warmte binnen te houden in de winter en houdt je huis koeler in de zomer. Bovendien voorkomt het condensatie en koudebruggen.

Het is belangrijk om isolatiemateriaal te kiezen dat geschikt is voor jouw klimaat en energiebehoeften, dus het kan nuttig zijn om advies in te winnen bij een professional bij het selecteren van de juiste isolatie voor jouw sarkingdak.

Krijg ik subsidie?

Wanneer je in 2024 energiebesparende maatregelen neemt, heb je recht op subsidie. Hiermee kun je aanzienlijk besparen op de kosten. Deze subsidie wordt de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) genoemd.

Belangrijk: je krijgt alleen subsidie wanneer je het aanbrengen van een sarkingdak laat uitvoeren door een bedrijf. Niet wanneer je het zelf doet.

Op rvo.nl lees je meer over het isoleren van daken en subsidie.

Hoe wordt een sarkingdak geplaatst?

Dit is het stappenplan wat een dakdekker (ongeveer) volgt:

 • Stap 1: verwijderen dakbedekking. Eerst wordt de oude dakbedekking eraf gehaald. De dakdekker controleert ook direct de dakconstructie op zwakke plekken en repareert deze meteen als dat nodig is.
 • Stap 2: plaatsen ondervloer. Op de dakconstructie, de houten balken, wordt een ondervloer (ook wel dakvloer genoemd) geplaatst. De ondervloer bestaat uit houten platen van spaanplaat of OSB.
 • Stap 3: dampscherm. Het dampscherm voorkomt dat er vocht uit het huis in de isolatie terecht komt. Een dampscherm is zeer belangrijk om vochtproblemen te voorkomen.
 • Stap 4: isolatieplaten. Vervolgens worden de isolatieplaten geplaatst, meestal zijn deze gemaakt van PUR of PIR.
 • Stap 5: dakbedekking. Op de isolatieplaten komt weer een gedeelte van de dakconstructie om de dakbedekking op te bevestigen. Bijvoorbeeld tegenllatten en panlatten voor de dakpannen.

Bovenstaande is de traditionele methode. Er bestaat ook een kant-en-klaar sarkingdak. Een kant-en-klaar dak bestaat uit platen met hierin alle elementen verwerkt. Het installeren gaat hierdoor sneller, maar deze methode is wel een stuk duurder.

sarkingdak

De kosten van een sarkingdak

De prijs van een sarkingdak hangt af van verschillende dingen. Denk aan hoe groot je dak is, wat voor isolatie je wilt gebruiken en hoe dik die isolatie moet zijn. Ook het materiaal dat je voor je dakbedekking kiest, is belangrijk voor de prijs.

Voor alleen isolatie, zonder het vervangen van de oude dakbedekking, kost het meestal ergens tussen de € 40,- en € 60,- per vierkante meter. Maar als je de oude dakbedekking wilt weghalen en nieuwe isolatie aan de buitenkant wilt plaatsen, begint de prijs meestal vanaf € 75,- per vierkante meter.

De exacte kosten hangen af van hoe groot je dak is en wat je precies wilt. Je kunt het beste praten met experts om een prijs te krijgen die past bij jouw specifieke situatie.

Prijsoverzicht sarkingdaken 2024

Factoren die de prijs beïnvloeden Kostprijs per vierkante meter (€)
Alleen isolatie (zonder vervanging dakbedekking) Tussen €40 en €60
Vervanging van oude dakbedekking en installatie van buitenisolatie Vanaf €75

Benieuwd naar de exacte kosten?

Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en ontdek de prijzen.

Sarkingdak: hier moet je op letten

Bij het overwegen van een sarkingdak zijn er enkele belangrijke dingen om in gedachten te houden:

 • Kosten: sarkingdaken kunnen duurder zijn om te installeren dan traditionele daken. Zorg ervoor dat je het budget hebt voor de extra kosten.
 • Structuur: omdat sarkingdaken zwaarder kunnen zijn, moet je controleren of je huis de extra belasting aankan. Soms zijn structurele aanpassingen nodig.
 • Isolatiekeuze: kies de juiste isolatiematerialen voor jouw klimaat en energiebehoeften.
 • Professionele installatie: laat een ervaren dakdekker het sarkingdak installeren om problemen te voorkomen. Alleen dan heb je ook recht op subsidie.
 • Luchtdicht: een sarkingdak moet helemaal luchtdicht zijn. Luchtdichting wordt bereikt met een dampscherm en eventuele extra maatregelen rondom de randen en naden, deze moeten allemaal netjes afgewerkt zijn.
 • Zonnepanelen: wanneer je zonnepanelen wilt laten installeren op een sarkingdak, is het verstandig om een installateur te kiezen die hier ervaring mee heeft. Bij het plaatsen moet namelijk goed gelet worden dat er niet in de isolatie geboord wordt.

Door deze punten in gedachten te houden, kun je weloverwogen beslissingen nemen over de installatie van een sarkingdak.

Voor een sarkingdak kiezen? Een goede keuze!

Een sarkingdak is zeer voordelig, doordat je woning in de winter warm is en in de zomer koel. Dit zorgt er voor dat je kunt besparen op je energierekening. Maar er is nog een manier waarop je geld kunt besparen, en dat is door een gratis offerteaanvraag te doen. Je krijgt dan namelijk verschillende offertes van dakdekkers bij jou in de regio die jou kunnen helpen met alles wat te maken heeft met je dak zonder dat je te veel betaald.

Gratis offertes vergelijken

Veelgestelde vragen

Bekijk hieronder nog een aantal veelgestelde vragen.

Bij het plaatsen van een sarking dak moet je opletten op de kosten, want het kan duurder zijn. Zorg ervoor dat je huis sterk genoeg is voor het extra gewicht. Kies de juiste isolatie voor je klimaat en laat een professionele dakdekker het werk doen. Denk ook aan toekomstig onderhoud en reparaties, hoewel sarking daken over het algemeen minder onderhoud vergen.
Bij een sarkingdak worden meestal OSB-platen of underlayment-platen als onderdak gebruikt. Deze platen zijn sterk en vormen een solide basis onder de isolatie. Ze helpen ook om je huis te beschermen tegen regen en wind. Het is belangrijk om kwaliteitsplaten te kiezen die bestand zijn tegen vocht om ervoor te zorgen dat je dak goed beschermd is.
De minimale isolatiewaarde van een sarkingdak kan variëren afhankelijk van de plaatselijke bouwvoorschriften en energie-eisen. In veel gevallen wordt een R-waarde van ongeveer 3 tot 4 als minimaal beschouwd. Dit betekent dat de isolatie effectief warmte vasthoudt en voorkomt dat warmte ontsnapt. Het is echter verstandig om met een professionele aannemer samen te werken om de juiste isolatiewaarde voor jouw specifieke situatie te bepalen.
Soms kun je subsidie krijgen voor sarkingdaken, afhankelijk van waar je woont en de lokale regels. Sarkingdaken zijn daken met isolatiemateriaal onder de dakbedekking. Deze isolatie helpt energie te besparen. Het is slim om bij je gemeente of provincie te informeren of er financiële steun beschikbaar is voor het plaatsen van sarkingdaken. Dit kan helpen om de kosten te verlagen en je huis energiezuiniger te maken.