Interesse in een sarkingdak?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Soorten daken » Sarkingdak

Sarkingdak

De voornaamste reden om een sarkingdak te nemen, is vanwege de isolatie. In tegenstelling tot vele andere daken wordt de isolatie namelijk bovenop de houten balken geplaatst, in plaats van eronder. Het voordeel hiervan is dat je meer ruimte hebt op zolder en je minder hoeft te betalen voor de verwarming. Een sarkingdak bestaat uit dakbedekking, een onderdak, isolatie en de dakconstructie en kost gemiddeld € 75,- per m² om te vervangen.

Lees verder voor meer informatie over de eigenschappen en kosten van een sarkingdak en ontdek waar je op moet letten.

Sarking dak: de belangrijkste informatie op een rij

 • Een sarkingdak is speciaal omdat de isolatie bovenop de dakbalken zit, waardoor het huis warmer in de winter en koeler in de zomer blijft.
 • Voordelen zijn: comfortabel in de winter, koel in de zomer, meer bruikbare zolderruimte, lagere energiekosten en milieuvriendelijk.
 • Nadelen zijn: hogere kosten, extra structurele ondersteuning nodig, reparaties kunnen moeilijker zijn, minder zolderruimte.
 • Sarkingdak bestaat uit dakbedekking, onderdak, isolatie en dakconstructie, met isolatie bovenop.
 • Een dampscherm is belangrijk om vochtproblemen te voorkomen.
 • Installatie omvat voorbereiding, onderdak, isolatie, dampscherm, dakbedekking, afwerking, en inspectie.
 • De kosten variëren op basis van dakgrootte, isolatiekeuze en dakbedekkingsmateriaal.
 • Alleen isolatie (zonder vervanging dakbedekking) kost gemiddeld tussen de € 40,- en € 60,- per m² en vervanging van oude dakbedekking en installatie van buitenisolatie kost gemiddeld vanaf € 75,- per m².

Wat is een sarkingdak?

Een sarkingdak is een speciaal soort dak. Normaal gesproken zit de isolatie tussen de houten balken van het dak. Maar bij een sarkingdak komt de isolatie bovenop de balken, direct onder het dakoppervlak. Dit betekent dat er geen onderbrekingen zijn in de isolatie, waardoor het dak warmer blijft in de winter en koeler in de zomer. Ook voorkomt het dat er plekken zijn waar koude lucht binnenkomt, wat kan gebeuren als de isolatie tussen de balken zit. Dus eigenlijk houdt een sarkingdak je huis comfortabeler en bespaart het energie.

Voordelen van een sarking dak

 • Fijn in de winter: Als het buiten heel koud is, blijft het binnen lekker warm met een sarking dak. Het houdt de warmte goed vast, zoals een dikke jas.
 • Prettig in de zomer: In de zomer wordt je huis niet te heet omdat het dak als een grote parasol werkt. Het zorgt ervoor dat de hete zon buiten blijft.
 • Meer ruimte: Met een sarking dak kun je de zolder beter gebruiken, want er zitten geen balken in de weg. Misschien kun je er wel spullen opslaan of er een extra kamer van maken.
 • Minder kosten: Omdat er minder warmte ontsnapt, hoef je minder te betalen voor verwarming. Je bespaart geld op je energierekening en dat is goed voor je portemonnee. Het is ook goed voor de aarde, want je gebruikt minder energie.

Wat zijn de nadelen?

Nadelen van een sarkingdak zijn onder andere de hogere kosten in vergelijking met traditionele daken, omdat de materialen en installatie duurder kunnen zijn. Het extra gewicht van de isolatie bovenop het dak kan structurele versterkingen vereisen, wat extra uitgaven met zich meebrengt. Als er problemen ontstaan, zoals lekkages, kan het repareren moeilijker en tijdrovender zijn vanwege de isolatielaag. Het is belangrijk om deze nadelen te overwegen bij het kiezen van een dakconstructie.

Sarkingdak

Sarkingdak opbouw

Een sarkingdak bestaat uit verschillende lagen:

 • Dakbedekking: Dit is het bovenste deel van het dak dat je ziet vanaf de buitenkant, zoals dakpannen of dakbedekkingsmateriaal.
 • Onderdak: Onder de dakbedekking zit een speciale laag, het onderdak genoemd. Dit beschermt je huis tegen regen, wind en sneeuw.
 • Isolatie: Direct onder het onderdak bevindt zich de isolatielaag. Dit is een dikke laag materiaal die warmte vasthoudt in de winter en warmte buiten houdt in de zomer.
 • Dakconstructie: De houten of metalen balken en spanten vormen de structuur van het dak en zorgen ervoor dat alles stevig blijft.

Dus, van boven naar beneden: dakbedekking, onderdak, isolatie, en dan de dakconstructie. Het sarkingdak heeft de isolatielaag bovenop de dakconstructie, wat het anders maakt dan traditionele daken waarbij de isolatie tussen de balken zit.

Belang van dampscherm

Een dampscherm is belangrijk omdat het je huis beschermt tegen vochtproblemen. Het werkt als een soort barrière om te voorkomen dat vochtige lucht in je huis doordringt in je dak en muren.

Stel je voor dat je in de winter warmte in je huis hebt. Deze warme lucht bevat vaak wat vocht. Als die vochtige lucht in je dak komt en daar afkoelt, kan het condenseren en waterdruppels vormen. Dit kan leiden tot schimmel, houtrot en andere schade aan je huis.

Een dampscherm zorgt ervoor dat deze vochtige lucht niet in je dak kan komen, waardoor je huis droog en gezond blijft. Het is dus een belangrijk onderdeel van de bouw om problemen te voorkomen.

Welke isolatie voor sarkingdak?

Voor een sarkingdak wordt meestal harde isolatie gebruikt. Dit is isolatiemateriaal dat stevig en stijf is, zoals harde schuimplaten. Deze isolatieplaten worden bovenop de dakspanten geplaatst, direct onder het dakoppervlak.

Harde isolatie werkt goed in sarkingdaken omdat het stevig genoeg is om zelfstandig te blijven zitten zonder extra ondersteuning. Het helpt om warmte binnen te houden in de winter en houdt je huis koeler in de zomer. Bovendien voorkomt het condensatie en koudebruggen.

Het is belangrijk om isolatiemateriaal te kiezen dat geschikt is voor jouw klimaat en energiebehoeften, dus het kan nuttig zijn om advies in te winnen bij een professional bij het selecteren van de juiste isolatie voor jouw sarkingdak.

Hoe wordt een sarkingdak geplaatst?

Een dakdekker plaatst een sarkingdak op de volgende manier:

Voorbereiding:
De dakdekker begint met het verwijderen van de oude dakbedekking en eventuele beschadigde dakspanten.

Onderdak plaatsen:
Een waterdicht onderdak wordt geïnstalleerd bovenop de dakspanten om te beschermen tegen regen en wind

Isolatie plaatsen:
Harde isolatieplaten worden bovenop het onderdak gelegd. Deze platen vormen de isolatielaag en worden stevig vastgemaakt.

Dampremmende laag:
Een dampscherm wordt over de isolatie aangebracht om te voorkomen dat vocht in het dak komt.

Dakbedekking installeren:
De dakdekker plaatst de nieuwe dakbedekking, zoals dakpannen of dakbedekkingsmateriaal, bovenop het sarkingdak.

Afwerking:
De randen en details van het dak worden afgewerkt en afgedicht om ervoor te zorgen dat het dak waterdicht is.

Inspectie:
Het voltooide sarkingdak wordt grondig geïnspecteerd om ervoor te zorgen dat alles correct is geïnstalleerd en er geen problemen zijn.

Een sarkingdak is ontworpen om een goede isolatie te bieden en het comfort in huis te verbeteren, terwijl het ook beschermt tegen weersinvloeden. Het is belangrijk om een ervaren dakdekker in te schakelen voor een correcte installatie.

sarkingdak

De kosten van een sarkingdak

De prijs van een sarkingdak hangt af van verschillende dingen. Denk aan hoe groot je dak is, wat voor isolatie je wilt gebruiken en hoe dik die isolatie moet zijn. Ook het materiaal dat je voor je dakbedekking kiest, is belangrijk voor de prijs.

Voor alleen isolatie, zonder het vervangen van de oude dakbedekking, kost het meestal ergens tussen de € 40,- en € 60,- per vierkante meter. Maar als je de oude dakbedekking wilt weghalen en nieuwe isolatie aan de buitenkant wilt plaatsen, begint de prijs meestal vanaf € 75,- per vierkante meter.

De exacte kosten hangen af van hoe groot je dak is en wat je precies wilt. Je kunt het beste praten met experts om een prijs te krijgen die past bij jouw specifieke situatie.

Prijs overzicht

Factoren die de prijs beïnvloeden Kostprijs per vierkante meter (€)
Alleen isolatie (zonder vervanging dakbedekking) Tussen €40 en €60
Vervanging van oude dakbedekking en installatie van buitenisolatie Vanaf €75

Sarkingdak: hier moet je op letten

Bij het overwegen van een sarkingdak zijn er enkele belangrijke dingen om in gedachten te houden:

 • Kosten: Sarkingdaken kunnen duurder zijn om te installeren dan traditionele daken. Zorg ervoor dat je het budget hebt voor de extra kosten.
 • Structuur: Omdat sarkingdaken zwaarder kunnen zijn, moet je controleren of je huis de extra belasting aankan. Soms zijn structurele aanpassingen nodig.
 • Isolatiekeuze: Kies de juiste isolatiematerialen voor jouw klimaat en energiebehoeften.
 • Professionele installatie: Laat een ervaren dakdekker het sarkingdak installeren om problemen te voorkomen.
 • Onderhoud: Houd rekening met eventueel toekomstig onderhoud en reparaties, hoewel sarkingdaken over het algemeen minder onderhoud vergen.

Door deze punten in gedachten te houden, kun je weloverwogen beslissingen nemen over de installatie van een sarkingdak.

Doe de gratis offerte bij interesse in een Sarkingdak!

Een sarkingdak is zeer voordelig, doordat je woning in de winter warm is en in de zomer koel. Dit zorgt er voor dat je kunt besparen op je energierekening. Maar er is nog een manier waarop je geld kunt besparen, en dat is door het gratis offerteformulier in te vullen. Je krijgt dan namelijk verschillende offertes van dakdekkers bij jou in de regio die jou kunnen helpen met alles wat te maken heeft met je dak zonder dat je te veel betaald.

Gratis offertes vergelijken

Veelgestelde vragen over spantendak

Waarop letten bij het plaatsen van een sarking dak?

Bij het plaatsen van een sarking dak moet je opletten op de kosten, want het kan duurder zijn. Zorg ervoor dat je huis sterk genoeg is voor het extra gewicht. Kies de juiste isolatie voor je klimaat en laat een professionele dakdekker het werk doen. Denk ook aan toekomstig onderhoud en reparaties, hoewel sarking daken over het algemeen minder onderhoud vergen.

Welke platen voor onderdak bij sarkingdak?

Bij een sarkingdak worden meestal OSB-platen of underlayment-platen als onderdak gebruikt. Deze platen zijn sterk en vormen een solide basis onder de isolatie. Ze helpen ook om je huis te beschermen tegen regen en wind. Het is belangrijk om kwaliteitsplaten te kiezen die bestand zijn tegen vocht om ervoor te zorgen dat je dak goed beschermd is.

Wat is de minimale isolatie waarde van een sarkingdak isolatie?

De minimale isolatiewaarde van een sarkingdak kan variëren afhankelijk van de plaatselijke bouwvoorschriften en energie-eisen. In veel gevallen wordt een R-waarde van ongeveer 3 tot 4 als minimaal beschouwd. Dit betekent dat de isolatie effectief warmte vasthoudt en voorkomt dat warmte ontsnapt. Het is echter verstandig om met een professionele aannemer samen te werken om de juiste isolatiewaarde voor jouw specifieke situatie te bepalen.

Zit er een subsidie op sarkindaken?

Soms kun je subsidie krijgen voor sarkingdaken, afhankelijk van waar je woont en de lokale regels. Sarkingdaken zijn daken met isolatiemateriaal onder de dakbedekking. Deze isolatie helpt energie te besparen. Het is slim om bij je gemeente of provincie te informeren of er financiële steun beschikbaar is voor het plaatsen van sarkingdaken. Dit kan helpen om de kosten te verlagen en je huis energiezuiniger te maken.