Interesse in een schilddak?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40%!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Soorten daken » Schilddak

Schilddak: mogelijkheden en prijzen

Wil je een dak met karakter? Kies dan voor een schilddak! Dit is één van de meest populaire dakvormen als je een rechthoekige woning hebt met 4 gevelzijden van gelijke hoogte. Schilddaken staan mooi bij landelijke- en moderne woningen. Lees in dit artikel meer over schilddaken, de kosten ervan, en waarom ze zo populair zijn!

Schilddak: de belangrijkste informatie op een rij

 • Een schilddak heeft 4 licht schuin aflopende dakvlakken en vormt een symmetrische piramide- of trapeziumvorm.
 • Het biedt uitstekende stevigheid en is goed bestand tegen harde wind.
 • Het zorgt voor een efficiënte afvoer van sneeuw en regenwater door de ruime overstekken, wat natte muren voorkomt.
 • Geschikt voor landelijke- en moderne woningen, vooral in open, windrijke gebieden.
 • De lange zijden bieden ruimte voor dakkapellen, waardoor extra licht en ruimte ontstaat in huis.
 • Een uniforme en strakke uitstraling dankzij de dakgoot die het hele dak omringt.
 • Een afgeknot schilddak is een variant van het traditionele schilddak, met vier hellende zijden onderbroken door een horizontaal vlak (plat dak) of zachte helling.
 • Ruwe schatting voor de kosten van een schilddak: €90,- tot €180,- per vierkante meter voor de constructie, exclusief isolatie, dakbedekking en afwerking.
 • Geschikte materialen voor de dakbedekking: Betonnen dakpannen, klei- en platte dakpannen, leien, zink, kunststof, en groendaken.
 • Schilddak voor lichtstraten: Ideaal vanwege uitstekende waterafvoer en ondersteuning van grote glazen panelen voor natuurlijk licht.

Wat is een schilddak (of schildkap) precies?

Een schilddak heeft 4 licht schuin aflopende dakvlakken om een symmetrische piramide- of trapeziumvorm te vormen. Dit in tegenstelling tot zadeldaken die slechts twee hellende zijden hebben.

In feite is het dus een aangepast zadeldak, door aan de korte kanten van het gebouw zogenaamde dakschilden aan te brengen. Door ruime overstekken (dak steekt als ware uit) te gebruiken, waarin vaak de dakgoot zit, voorkom je natte muren. Dat is een groot voordeel van een schilddak.

schilddak constructie

En wat is een afgeknot schilddak dan?

Om met de deur in huis te vallen: een schilddak met een plat (of licht hellend) dak.

Een afgeknot schilddak biedt een unieke variant van het traditionele schilddak. Het heeft vier hellende zijden die onderbroken worden door een horizontaal vlak of een zachte helling, hierdoor ontstaat er een gedeeltelijk plat dak, of een dak met een minder steile helling.

Lees hier meer over de verschillende soorten daken.

Voordelen van een schilddak

 • Het schilddak staat bekend om zijn buitengewone stevigheid en uitstekende aerodynamische eigenschappen.
 • Het biedt een efficiënte afvoer van sneeuw en regenwater. Doordat een schilddak vaak een ruime overstek heeft, worden natte muren voorkomen.
 • Met dit daktype kunnen grote overhangende dakranden elegant worden geïntegreerd.
 • Vooral in open, landelijke gebieden met veel wind is de kans op ernstige schade relatief klein, dankzij de uitstekende bescherming tegen stormachtig weer en krachtige windstoten. Hierdoor is het schilddak bijzonder geschikt voor dergelijke omgevingen.
 • De lange zijden van het schilddak lenen zich uitstekend voor de plaatsing van prachtige dakkapellen, waardoor er veel extra licht en ruimte ontstaat in het interieur.
 • Bovendien omringt de dakgoot het hele dak, wat een uniforme en strakke uitstraling geeft aan het geheel.

En de nadelen?

Hoewel een schilddak veel voordelen biedt, heeft het ook enkele nadelen. Ventilatie is bijvoorbeeld minder effectief dan bij een zadeldak. Ook is er minder ruimte aan de bovenkant van de woning. Gelukkig kan je dit compenseren door de schuinte van het dak zo te vergroten dat je meer ruimte krijgt.

Wat kost een schilddak?

Wil je een schilddak constructie laten plaatsen? Om een ruwe schatting te geven, ligt de prijs voor zo’n project ergens tussen €90,- en €180,- per vierkante meter. Dit is puur voor de constructie, dus exclusief isolatie, dakbedekking, en afwerking. Het is essentieel om contact op te nemen met professionele dakdekkersbedrijven om de exacte kosten te bepalen. Denk ook aan mogelijke extra kosten voor isolatie, dakgoten en afwerking.

Er zijn verschillende bouwmaterialen en constructies waaruit je kunt kiezen voor een schilddak.

Houten constructies kosten gemiddeld tussen de €100,- en €150,- per vierkante meter, terwijl stalen constructies iets duurder zijn. Een combinatie van hout en beton kan tussen de €130,- en €200,- per vierkante meter kosten. Als je prefab constructies gebruikt, die in de fabriek worden gemaakt en vervolgens op locatie worden geïnstalleerd, liggen de prijzen tussen de €90,- en €130,- per vierkante meter.

De mogelijkheden bij een schilddak constructie

1. Geschikte materialen voor de dakbedekking

Een schilddak kan worden bedekt met een breed scala aan materialen, waaronder veel verschillende soorten dakpannen. Betonnen dakpannen bieden veel waar voor je geld, terwijl klei- en platte dakpannen meer duurzaamheid en stijl bieden. Ook leien, zink, kunststof en groendaken zijn opties om te overwegen. Elk materiaal heeft zijn eigen voordelen, uitersten en kostenefficiëntie. Hieronder vind je meer informatie over al deze materialen voor dakbedekking.

Dakbedekkingen voor schilddak 2024

Dakbedekking voor schilddak Belangrijkste eigenschappen Gemiddelde levensduur Prijzen per m²* (inclusief plaatsing)
Betondakpannen Goedkoop in aanschaf, verkrijgbaar in verschillende kleuren 30 tot 35 jaar €40,- tot €65,-
Kleidakpannen Natuurlijke uitstraling, langere levensduur 80 tot 100 jaar €55,- tot €95,-
Kunstleien Iets modernere uitstraling dan natuurleien, goedkoper in aanschaf 35 tot 40 jaar €55,- tot €95,-
Natuurleien Hele natuurlijke uitstraling, lange levensduur 80 tot 100 jaar €100,- tot €145,-
Riet Natuurlijke en landelijke uitstraling, van nature goede isolatie 35 tot 40 jaar €85,- tot €100,-
Aluminium, zink of koper Robuuste en industriële uitstraling. Lange levensduur 45 tot 100 jaar €55,- tot €125,-

Benieuwd naar de exacte kosten?

Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en ontdek de prijzen.

2. Schilddak isoleren

Eén van de belangrijkste stappen is het isoleren van je schilddak! Het helpt je niet alleen energie te besparen, maar zorgt ook voor een aangenaam binnenklimaat. In de winter houdt het de warmte binnen en in de zomer houdt het je huis juist lekker koel. Het is een investering die zichzelf terugbetaalt in de vorm van lagere energiekosten en een verhoogd woongenot.

Hieronder zijn de aandachtspunten op rij gezet:

Het juiste isolatiemateriaal kiezen voor jouw dak

Voordat je begint met het isoleren van je schilddak, moet je eerst het juiste isolatiemateriaal kiezen. Er zijn veel opties, van glaswol tot steenwol, en zelfs EPS-platen (geëxpandeerd polystyreen), XPS-platen (geëxtrudeerd polystyreen) en PIR-platen (polyisocyanuraat).

Dampremmende folie om vochtproblemen te voorkomen

Om ervoor te zorgen dat vocht niet in je dak kruipt, is het slim om een dampremmende folie aan de warme zijde van de isolatie te laten plaatsen. Op die manier blijven vochtproblemen en schimmelvorming op afstand.

Hoe dik moet de isolatie zijn?

De juiste isolatiedikte is cruciaal om ervoor te zorgen dat je dak goed is geïsoleerd. Hoeveel isolatie je nodig hebt, hangt af van het type isolatiemateriaal en de gewenste isolatiewaarde. Dat kan best ingewikkeld zijn, dus raadpleeg gerust een professional om je te helpen de juiste dikte te bepalen.

Ventilatie tussen isolatie en dakbeschot

Lucht moet blijven stromen, ook onder je dak! De specialist zorgt ervoor dat er voldoende ventilatie is tussen het isolatiemateriaal en het dakbeschot. Op die manier houden we vochtproblemen buiten de deur. Luchtspouwen zijn hier je beste vrienden, dus de dakdekker zorgt ervoor dat je die tussen de isolatie en het dakbeschot hebt.

Geen kieren en openingen: Een naadloze isolatie-aansluiting

We willen geen koude lucht die door kiertjes en spleten in je dak sijpelt. Dus de dakdekker let goed op dat er geen kieren of openingen zijn tussen de isolatieplaten. Een naadloze aansluiting op de dakconstructie is het doel. Zo minimaliseer je warmteverlies en houd je het lekker knus binnen.

Een mooie afwerking

Isolatie is niet alleen functioneel, het kan er ook mooi uitzien! De vakman werkt je isolatie netjes af met bijvoorbeeld gipsplaten of houten platen. Op die manier ziet het geheel er verzorgd uit, en dat is altijd fijn als je zolder als extra leefruimte gebruikt.

3. Een schilddak wordt ook veel gebruikt bij lichtstraten

Niet alleen voor gewone daken zijn schilddaken populair, ze worden ook veel gebruikt bij lichtstraten.

Waarom? Schilddaken zijn perfect geschikt voor lichtstraten omdat ze een uitstekende waterafvoer hebben. Het schuine ontwerp van het schilddak zorgt ervoor dat regenwater gemakkelijk wegloopt, waardoor lekkages en waterschade worden voorkomen. Daarnaast bieden schilddaken een stevige constructie, waardoor ze ideaal zijn om grote glazen panelen te ondersteunen en veel natuurlijk licht naar binnen te laten stromen. Dus als je die prachtige lichtinval wilt ervaren in je huis of gebouw, dan is een lichtstraat met schilddak een slimme keuze!

Interesse in een schilddak? Gratis offertes!

Wil je meer te weten komen over schilddaken? Dan is het aanvragen van gratis offertes een goede optie. Zo krijg je meer inzicht in de prijs en mogelijkheden om jouw schilddak te verbeteren, of te plaatsen.

Gratis offertes vergelijken

Veelgestelde vragen

Hieronder hebben we de veelgestelde vragen beantwoord.

Wat is de oorsprong van het schilddak?

Het schilddak is ontstaan in de middeleeuwen in Nederland en is intussen een vast onderdeel geworden van het culturele erfgoed van het land en de architectuur. Het wordt gezien als een mooi voorbeeld van Nederlandse traditie.

Kun je op schilddaken zonnepanelen plaatsen?

Ook schilddaken kunnen worden voorzien van zonnepanelen, hoewel iets meer planning en aandacht nodig is dan bij reguliere schuine daken. Schilddaken bestaan uit vier dakvlakken die naar een punt bovenaan het dak lopen, waardoor het plaatsen van zonnepanelen op deze dakvorm soms wat complexer kan zijn. Echter, met de juiste planning en expertise is het absoluut mogelijk!

Welke varianten van schilddaken zijn er?

Veel. Dit zijn de meest gebruikte varianten:

De meest voorkomende variant is de rechthoekige schilddak met vier gelijke zijden en afdalende dakvlakken naar beneden.

Een vierkant schilddak ziet er vergelijkbaar uit, alleen heeft het vier gelijke zijden van gelijke lengte.

Half schilddak (of zadeldak met één vlak): Dit type dak bestaat uit twee vlakken die loodrecht op elkaar staan, waarbij de noklijn vergelijkbaar is met een traditioneel zadeldak. Aan de andere kant is er slechts één hellend dakvlak en geen schilddakvlak.

Schilddak met wolfseind: Het schilddak met wolfseind heeft alle kenmerken van een standaard schilddak, maar heeft ook een extra driehoekig dakvlak aan één of meer zijden. Dit driehoekige gedeelte, genaamd het wolfseind, wordt rechts op het rechthoekige vlak geplaatst.

Andere types schilddaken omvatten L-vormig, T-vormig en meervoudig schilddak, dat bestaat uit verschillende gekoppelde schilddaken, evenals gebroken schilddaken met onderbroken lijn aan één of meerdere zijden.