Tentdak: eigenschappen & kosten 2024

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40%!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Soorten daken » Tentdak

Wat is een tentdak?

Bij een tentdak komen de vier hellende oppervlakken samen op een centrale piek, waardoor het de klassieke uitstraling van een tent heeft. Een tentdak is bekend onder verschillende namen, zoals:

 • Tentdak
 • Piramidedak
 • Paviljoendak
 • Puntdak
tentdak constructie

We zien deze dakconstructie steeds vaker bij nieuwbouw. Het is ook de perfecte optie als je houdt van een dak met een oversteek. Om stevigheid en stabiliteit te garanderen, plaatst de vakman een opstand (verhoogde dakrand) van ongeveer 90 cm onder het dak. Let er wel op dat hoe hoger de opstand is, hoe kleiner de ruimte onder het dak zal zijn. Maar geen paniek! In die hogere opstand kan je nog steeds een berging verwerken zodat je alle ruimte optimaal benut.

Op deze pagina gaan we in op de eigenschappen, voor- en nadelen van tentdaken en leggen we uit wat de opties zijn bij het plaatsen van een tentdak!

Wat je moet weten als je een tentdak overweegt!

 • Een piramidedak of tentdak is een stijlvolle afwerking van je woning. Het past het beste bij grote woningen met meerdere verdiepingen, omdat de schuine daken zorgen voor minder ruimte op zolder.
 • Voordat je een tentdak laat plaatsen is het goed om even te checken of je een bouwvergunning nodig hebt. Waarschijnlijk wel! Vraag deze op tijd aan, want er gaan een paar weken overheen voordat je de vergunning in huis hebt.
 • Bij tentdaken heb je de keuze uit gewone soorten dakbedeking die geschikt zijn voor praktisch elk hellend dak. Dakpannen zijn nog altijd de populairste keuze.

Wat zijn de voor- en nadelen van een tentdak?

 • Door de steile zijden goede afwatering.
 • Door de 4 zijden kun je zonnepanelen in elke richting plaatsen.
 • Natuurlijke isolatie door de overstekende dakranden.
 • De dakoppervlakte is goed verdeeld, en daardoor bestand tegen rukwinden.
 • Door dakoverstek ziet het er symmetrisch en fraai uit.
 • Beperkte ruimte: Door de steile dakvlakken is er minder ruimte onder het dak.
 • Kosten: de bijzondere structuur leidt tot hogere kosten.

Wat kost een tentdak?

Een eenvoudig tentdak zonder te luxe materialen kost ongeveer €70 tot €150 per m², inclusief basismateriaal en installatie. Exclusief dakbedekking en isolatie.

Als je  op zoek bent naar een meer geavanceerd of complex model met kwalitatief hoogwaardige materialen, kan de prijs oplopen tot €300 per m² of meer. Ook dit is exclusief dakbedekking en isolatiemateriaal.

Omschrijving Gemiddelde kosten
Dakconstructie tentdak exclusief isolatie en dakbedekking €70,- tot €150,- per m²

Benieuwd naar de exacte kosten?

Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en ontdek de prijzen.

Piramidedak maken: hoe gaat dat en waar moet je rekening mee houden?

Wil je een piramidedak op je bestaande woning plaatsen, dan is dat in sommige situaties zeker mogelijk. Voor je enthousiast aan de slag kunt is het belangrijk om de structuur en de draagkracht van je huis te laten beoorden. Schakel hiervoor een expert in en eventueel een architect die meedenkt. Een architect helpt je met het opstellen van de plannen, die je daarna weer nodig hebt voor de aanvraag van eventuele bouwvergunningen. Ga nooit zomaar aan de slag, maar check altijd eerst of je een vergunning nodig hebt!

Als alles is goedgekeurd kun je verder net de verbouwing. In de eerste fase verwijderen de dakdekkers het bestaande dak en de dakconstructie. In sommige gevallen moet je ook werkzaamheden aan het huis laten uitvoeren, zodat je huis sterk genoeg is om het tentdak te dragen. Denk hierbij aan het versterken van je fundering of het doen van aanpassingen aan draagmuren.

In fase 2 begint de heropbouw van het dak. De dakdekkers beginnen aan de tentdak constructie en zorgen dat alle tengel- en panlatten weer teruggeplaatst zijn.

Fase 3 is de afbouw. Denk hierbij aan het plaatsen van de dakbedekking en het plaatsen van nieuwe dakramen als dat nodig is. Ook kun je ervoor kiezen om de binnenzijde van het tentdak af te laten werken. Denk aan het plaatsen van schotten onder de schuine wanden!

Waar je wel rekening mee moet houden is dat het project flink wat tijd kan kosten. Een vakman is vaak wel een paar weken kwijt aan het plaatsen van een nieuw dak. Voor je eigen comfort kan het dus fijn zijn om tijdelijk ergens anders te verblijven!

Tentdak constructie

De verschillende mogelijkheden bij een tentdak

Het skelet van een tentdak wordt gevormd door houten spanten die regelmatig over de vier schuine zijden zijn geplaatst. De constructie bestaat daarnaast ook uit sporenspanten, panlatten, een onderdak, dampscherm en schuine zolderafwerking. Daarom wordt het bouwen van een tentdak dus eigenlijk op dezelfde manier gedaan als bij een traditioneel zadeldak.

1. Welke dakbedekking voor een tentdak?

De meeste gangbare dakbedekkingen zijn prima te combineren met een tentdak. Je hebt dus eigenlijk dezelfde keuzes als bij een standaard zadeldak. Een paar populaire keuzes voor tentdaken zijn:

 • Beton- of kleidakpannen
 • Dakleien
 • Riet

2. Tentdak isoleren

Om de energieprestaties van je woning te verbeteren is het isoleren van je tentdak een absolute must. Met het juiste isolatiemateriaal kan je dak langs binnen en langs buiten worden geïsoleerd. Minerale wol (glas- of steenwol) en isolatieplaten (PIR of PUR) zijn ideaal voor het isoleren aan de binnenzijde, terwijl PUR-schuim ook goed werkt. Isolatieplaten zijn het meest geschikt voor het isoleren van de buitenzijde van je tentdak

3. Dakoverstek bij een tentdak

Een dakoverstek biedt zowel visuele als functionele waarde voor je woning. De uitstraling van je gevel verbetert, terwijl je tegelijkertijd wordt beschermd tegen regen en mogelijke vochtproblemen.

Er zijn tal van afwerkingsmogelijkheden zoals hout, aluminium en pvc, waarmee je een extra stijlvolle look kunt krijgen. Met lichtspotjes in de oversteek creëer je een fijne sfeer en verlicht je meteen deels je tuin. In de zomer biedt de dakoverstek schaduw, terwijl in de winter de laagstaande zon wel door het dak naar binnen schijnt om zo een aangename warmte te creëren. Daarnaast helpt het om waterschade te voorkomen omdat het water verder weg van de gevel loopt via de dakgoot

Alternatieven voor een piramidedak

Andere daksoorten die op een tentdak lijken zijn:

 • Torendak: een torendak biedt een unieke, opvallende uitstraling aan een gebouw. Het heeft een puntig topje dat hoog boven de rest uitsteekt, waardoor je gebouw eruit zal springen.
 • Kegeldak: een kegeldak is een klassiek ontwerp dat veel voorkomt in gebouwen zoals torens, pagodes en traditionele huizen. Het is zo gemaakt dat het gaandeweg aan bovenzijde smaller wordt, wat resulteert in een ronde basis.

Besparen op de kosten van een tentdak? Gratis offertes vergelijken!

Ben je benieuwd naar wat er precies mogelijk is om je tentdak te verbeteren, of te plaatsen? Vergelijk verschillende offertes en krijg inzicht in de opties en prijzen. Vergelijk offertes op prijs, diensten en klantbeoordelingen: zo betaal je altijd een eerlijke prijs! Onze gratis offerteservice is zonder verplichtingen, dus je zit nergens aan vast.

Gratis offertes vergelijken

Veelgestelde vragen over tentdaken

Heb je nog vragen? Vind hieronder antwoorden op een paar van de meestgestelde vragen over tentdaken.

Piramidedaken kunnen geschikt zijn voor verschillende soorten huizen, maar de geschiktheid hangt af van de structuur en het ontwerp van het huis. Het is essentieel om de draagkracht van de bestaande structuur te beoordelen en rekening te houden met lokale bouwvoorschriften.
Ja, piramidedaken kunnen specifieke onderhoudseisen hebben. Regelmatige inspectie van de hoeken en verbindingen is belangrijk om lekkages te voorkomen. Reiniging van de dakgoten en het verwijderen van vuil op de vlakke delen kunnen ook nodig zijn.
De tijd die nodig is voor het plaatsen van piramidedaken varieert afhankelijk van factoren zoals de omvang van het project, het gekozen materiaal, de weersomstandigheden en de ervaring van de aannemer. Een aannemer kan een geschatte tijdsduur geven op basis van de specifieke kenmerken van het project.
Piramidedaken kunnen over het algemeen energie-efficiënt zijn vanwege hun compacte vorm, waardoor warmte beter wordt vastgehouden. Het gebruik van hoogwaardige isolatiematerialen kan de energie-efficiëntie verder verbeteren. Echter, de algehele energie-efficiëntie hangt ook af van andere factoren, zoals ventilatie en oriëntatie van het huis. Het is raadzaam om bij het ontwerp rekening te houden met energiezuinige elementen.