Interesse in een tentdak?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40%!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Soorten daken » Tentdak

Tentdak: eigenschappen en prijzen

Tentdaken zijn steeds meer aanwezig bij nieuwbouwwoningen. Het is de ideale dakconstructie voor een dakoverstek waarmee je qua uitstraling en op functioneel vlak heel wat voordelen hebt. Je kan het combineren met verschillende soorten dakbedekking, maar ook perfect integreren met andere hellende dakstijlen.

Op deze pagina vind je alle belangrijke informatie over een tentdak. Zo lees je meer over de constructie, kosten en geschikte materialen voor dakbedekking en isolatie.

Wat is een tentdak (piramidedak, paviljoendak, puntdak) precies?

Bij een tentdak komen de vier hellende oppervlakken samen op een centrale piek, waardoor het de klassieke uitstraling van een tent heeft. Een tentdak wordt ook wel piramidedak, paviljoendak of puntdak genoemd.

We zien deze dakconstructie steeds vaker bij nieuwbouw. Het is ook de perfecte optie als je houdt van een dak met een oversteek. Om stevigheid en stabiliteit te garanderen, plaatst de vakman een opstand (verhoogde dakrand) van ongeveer 90 cm onder het dak. Let er wel op dat hoe hoger de opstand is, hoe kleiner de ruimte onder het dak zal zijn. Maar geen paniek! In die hogere opstand kan je nog steeds een berging verwerken zodat je alle ruimte optimaal benut.

tentdak constructie

Voordelen van een tentdak constructie

Steeds meer mensen kiezen voor een tentdak door zijn moderne uitstraling en stabiliteit. Je kan het dak met elke gewenste dakbedekking bekleden en het biedt ook een betere afwatering van regenwater door de steile zijden. De voordelen op rij:

  • Door de steile zijden goede afwatering.
  • Door de 4 zijden kun je zonnepanelen in elke richting plaatsen.
  • Natuurlijke isolatie door de overstekende dakranden.
  • De dakoppervlakte is goed verdeeld, en daardoor bestand tegen rukwinden.
  • Door dakoverstek ziet het er symmetrisch en fraai uit.

En wat zijn de nadelen?

Er zijn eigenlijk twee nadelen. Dat zijn:

  • Beperkte ruimte: Door de steile dakvlakken is er minder ruimte onder het dak.
  • Kosten: de bijzondere structuur leidt tot hogere kosten.

Wat kost een tentdak?

Als het gaat om het bepalen van de kosten voor een tentdak constructie voor je huis, zijn er verschillende factoren waar je rekening mee moet houden. Dingen zoals de grootte van je woning, het gebruikte materiaal, het ontwerp en de arbeidskosten in de regio waar je woont spelen allemaal een rol. Voor een nauwkeurige prijsinschatting raden we je aan om offertes aan te vragen.

Om toch een globale indicatie te geven:

Een eenvoudig tentdak zonder te luxe materialen kost ongeveer €70 tot €150 per m², inclusief basismateriaal en installatie. Exclusief dakbedekking en isolatie.

Als je  op zoek bent naar een meer geavanceerd of complex model met kwalitatief hoogwaardige materialen, kan de prijs oplopen tot €300 per m² of meer. Ook dit is exclusief dakbedekking en isolatiemateriaal.

De mogelijkheden bij een tentdak constructie

Het skelet van een tentdak wordt gevormd door houten spanten die regelmatig over de vier schuine zijden zijn geplaatst. De constructie bestaat daarnaast ook uit sporenspanten, panlatten, een onderdak, dampscherm en schuine zolderafwerking. Daarom wordt het bouwen van een tentdak dus eigenlijk op dezelfde manier gedaan als bij een traditioneel zadeldak.

1. Geschikte materialen voor dakbedekking

De meeste gangbare dakbedekkingen zijn prima te combineren met een tentdak. Wil je precies weten hoe het type dakbedekking de prijs beïnvloedt? Hieronder hebben we een overzicht gemaakt van beschikbare dakbedekkingsopties en hun gemiddelde prijzen.

Dakbedekkingen voor tentdak 2023

Dakbedekking voor tentdak Belangrijkste eigenschappen Gemiddelde levensduur Prijzen per m²* (inclusief plaatsing)
Betondakpannen Goedkoop in aanschaf, verkrijgbaar in verschillende kleuren 30 tot 35 jaar €40,- tot €65,-
Kleidakpannen Natuurlijke uitstraling, langere levensduur 80 tot 100 jaar €55,- tot €95,-
Kunstleien Iets modernere uitstraling dan natuurleien, goedkoper in aanschaf 35 tot 40 jaar €55,- tot €95,-
Natuurleien Hele natuurlijke uitstraling, lange levensduur 80 tot 100 jaar €100,- tot €145,-
Riet Natuurlijke en landelijke uitstraling, van nature goede isolatie 35 tot 40 jaar €85,- tot €100,-
Aluminium, zink of koper Robuuste en industriële uitstraling. Lange levensduur 45 tot 100 jaar €55,- tot €125,-

2. Isoleren van een tentdak

Om de energieprestaties van je woning te verbeteren is het isoleren van je tentdak een absolute must. Met het juiste isolatiemateriaal kan je dak langs binnen en langs buiten worden geïsoleerd. Minerale wol (glas- of steenwol) en isolatieplaten (PIR of PUR) zijn ideaal voor het isoleren aan de binnenzijde, terwijl PUR-schuim ook goed werkt. Isolatieplaten zijn het meest geschikt voor het isoleren van de buitenzijde van je tentdak.

Dakoverstek bij het tentdak

Een dakoverstek biedt zowel visuele als functionele waarde voor je woning. De uitstraling van je gevel verbetert, terwijl je tegelijkertijd wordt beschermd tegen regen en mogelijke vochtproblemen.

Er zijn tal van afwerkingsmogelijkheden zoals hout, aluminium en pvc, waarmee je een extra stijlvolle look kunt krijgen. Met lichtspotjes in de oversteek creëer je een fijne sfeer en verlicht je meteen deels je tuin. In de zomer biedt de dakoverstek schaduw, terwijl in de winter de laagstaande zon wel door het dak naar binnen schijnt om zo een aangename warmte te creëren. Daarnaast helpt het om waterschade te voorkomen omdat het water verder weg van de gevel loopt via de dakgoot.

Interesse in een tentdak (verbeteren)? Gratis offertes vergelijken!

Ben je benieuwd naar wat er precies mogelijk is om je tentdak te verbeteren, of te plaatsen? Vergelijk verschillende offertes en krijg inzicht in de opties en prijzen. Vergelijk offertes op prijs, diensten en klantbeoordelingen en vind een bedrijf dat aan je wensen voldoet.

Gratis offertes vergelijken

Andere daksoorten die op een tentdak lijken

  • Torendak: Een torendak biedt een unieke, opvallende uitstraling aan een gebouw. Het heeft een puntig topje dat hoog boven de rest uitsteekt, waardoor je gebouw eruit zal springen.
  • Kegeldak: Een kegeldak is een klassiek ontwerp dat veel voorkomt in gebouwen zoals torens, pagodes en traditionele huizen. Het is zo gemaakt dat het gaandeweg aan bovenzijde smaller wordt, wat resulteert in een ronde basis.

Op deze pagina vind je meer informatie over verschillende soorten daken.