Interesse in een wolfsdak?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40%!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Soorten daken » Wolfsdak

Wolfsdak: mogelijkheden en prijzen

Met een wolfsdak combineer je niet alleen de voordelen van een zadeldak en een schilddak, maar krijg je ook stijlvolle afgeschuinde vlakken op de korte zijde(n). Dit maakt het dak charmant en ideale keuze voor woningen in landelijke stijl. Je kunt elke soort bedekking gebruiken, van traditionele dakshingles tot riet. Een wolfsdak is duurzaam, windbestendig en geeft een unieke stijl aan je woning.

In dit artikel zullen we de mogelijkheden en prijzen van een wolfsdak verder bekijken, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen bij het kiezen van een dakontwerp voor je huis.

Wolfsdak: de belangrijkste informatie op een rij

 • Een wolfsdak is een type dak dat de voordelen van een zadeldak en een schilddak combineert, met schuine zijden.
 • De voordelen van een wolfsdak zijn onder meer een uniek en authentiek uiterlijk, een gelijke verdeling van neerslag, duurzaamheid, kosteneffectiviteit, flexibiliteit in ontwerpmogelijkheden, extra ruimte onder het dak en de gemakkelijke integratie van dakkapellen of dakramen.
 • Het kan bedekt worden met elk type dakbedekking. Veelgebruikte dakbedekkingen voor een wolfsdak zijn dakpannen, leien, riet en zink.
 • Gemiddeld gezien liggen de kosten voor een wolfseinde dak tussen €10.000 en €20.000 per 100 vierkante meter, exclusief btw. Dit wordt beïnvloed door veel factoren, zoals de afmetingen, materiaalkeuze voor de dakbedekking, het ontwerp, locatie van het gebouw, de kosten van de specialist, vergunningen, etc.
 • Een wolfsdak wordt ook veel gebruikt bij bijgebouwen, omdat een dergelijk dak niet misstaat in je tuin.
 • Tip: vergelijk gratis offertes en vind de beste dakdekker.

Wat is een wolfsdak (of wolfseinde dak) precies?

Een wolfsdak, ook wel wolfseinde dak of wolfskap genoemd, is een perfecte mix van een zadeldak en schilddak. Wat dit type dak kenmerkt zijn de afgeschuinde vlakken aan de korte zijde(n). Deze vlakken maken het dak extra windbestendig. Een wolfsdak combineert de voordelen van beide types en biedt zo stevigheid, weerstand én een unieke stijl. Deze soorten daken worden nog steeds veel gebruikt omdat ze goed passen bij bungalows, cottages en huizen in landelijke stijl.

wolfsdak

Voordelen van een wolfsdak

 • Unieke en authentieke uitstraling: Het wolfsdak geeft een gebouw een karakteristieke uitstraling, vooral bij historische en landelijke gebouwen.
 • Gelijke verdeling van neerslag: De symmetrische vormgeving van het wolfsdak zorgt voor een gelijkmatige verdeling van sneeuw, regen en andere neerslag, waardoor waterophoping en lekkages worden voorkomen.
 • Duurzaamheid: Het wolfsdak is bestand tegen extreme weersomstandigheden (ook wind en sneeuw), waardoor het een langdurig en betrouwbaar type dak is.
 • Kostenbesparend: Door de duurzaamheid van het wolfsdak is het een kosteneffectieve keuze op de lange termijn, omdat het minder onderhoud en reparaties nodig heeft.
 • Flexibiliteit in ontwerpopties: Het wolfsdak kan worden aangepast aan verschillende architecturale stijlen en trends, waardoor het flexibel is in het ontwerp van een gebouw.
 • Ruimte onder het dak: In vergelijking met een schilddak creëert een wolfsdak extra leefruimte onder het dak. Dit biedt mogelijkheden voor extra opslagruimte of zelfs voor het creëren van extra woonruimte, zoals een zolderkamer.
 • Dakkapellen: Het wolfsdak leent zich uitstekend voor de integratie van dakkapellen of dakramen. Dit zorgt voor een lichte en ruime uitstraling van de zolderverdieping.

Zitten er ook nadelen aan een wolfsdak?

Hoewel een wolfsdak diverse voordelen heeft, zijn er ook enkele nadelen om rekening mee te houden. Deze zijn onder andere:

 • Kosten: Wolfsdaken kunnen duurder zijn dan traditionele dakvormen vanwege de complexiteit van de constructie en de benodigde materialen.
 • De constructie is relatief complex: De constructie van een wolfsdak kan complexer zijn dan bij andere dakvormen, wat kan leiden tot hogere bouwkosten en een langer bouwproces.
 • Beperkte beschikbaarheid van aannemers en dakdekkers: Niet alle aannemers hebben ervaring met het bouwen van wolfsdaken, dus het kan moeilijk zijn om een geschikte aannemer of dakdekker te vinden die expertise heeft op dit gebied.

wolfsdak plaatsen

Wat kost een wolfsdak?

De gemiddelde kosten voor een wolfsdak liggen tussen de €10.000,- tot €20.000,- per 100 m². Dit is nog exclusief btw. Een wolfsdak is iets duurder dan een gewoon dak, maar je krijgt er wel speciale constructie voor terug. In de tabel hieronder vind je de prijsindicatie van een wolfsdak en hoe deze is opgebouwd.

Er zijn verschillende factoren die de kosten van een wolfsdak beïnvloeden. De grootte, het materiaal en de complexiteit van het ontwerp spelen hierbij een rol. Diverse kostbare elementen zoals dakramen of extra afwerking, kunnen ook invloed hebben op de totale prijs. Voor precies beeld van de kosten is het verstandig om offertes aan te vragen.

Factoren die de prijs van een wolfsdak beïnvloeden:

 • Afmetingen van het dak
 • Materiaalkeuze voor de dakbedekking
 • Complexiteit van het ontwerp
 • Locatie van het gebouw
 • Kosten van de specialist, vaak een dakdekker
 • Seizoensinvloeden
 • Extra kosten zoals vergunningen, isolatie, afwerking, en aanpassingen aan de dakconstructie.

Kosten wolfsdak 2024

Onderdeel Gemiddelde kosten
Dakconstructie €5.000
Dakbedekking €4.000
Isolatie €1.500
Dakgoten €1.000
Dakramen €2.000
Afwerking €2.500
Arbeidskosten €4.000
Totale kosten €19.000

Interesse in een wolfsdak?

Vergelijk prijzen en ga voor de beste deal.

De mogelijkheden bij een wolfskap constructie

Een wolfsdak kan worden bekleed met verschillende materialen, zoals dakpannen, leien, riet of zink. Daarnaast kunnen dakkapellen, dakramen, dakranden en andere architectonische elementen worden toegevoegd om het wolfsdak een eigen karakter te geven. Ook heb je een vrije keuze in kleuren, texturen en afwerkingen van de dakbedekking en dakranden waarmee je de wolfsdak helemaal een eigen stijl geeft die past bij de woning en/of de omgeving.

1. Wolfsdak: geschikte materialen voor de dakbedekking

Net als bij andere daktypen zijn er verschillende materialen beschikbaar voor een wolfsdak. Populaire opties zijn onder andere dakpannen, riet, leien, houten shingles en metalen dakbedekking. Elk materiaal heeft zijn eigen unieke uitstraling, duurzaamheid en onderhoudsvereisten. Bij het kiezen van het juiste materiaal voor jouw wolfsdak is het belangrijk om rekening te houden met factoren zoals budget, levensduur en gewenste uitstraling.

Bekijk de onderstaande tabel voor de kosten en mogelijkheden van de dakbedekkingen voor een wolfsdak:

Dakbedekkingen voor wolfsdak 2023

Dakbedekking voor wolfsdak Belangrijkste eigenschappen Gemiddelde levensduur Prijzen per m²* (inclusief plaatsing)
Betondakpannen Goedkoop in aanschaf, verkrijgbaar in verschillende kleuren 30 tot 35 jaar €40,- tot €65,-
Kleidakpannen Natuurlijke uitstraling, langere levensduur 80 tot 100 jaar €55,- tot €95,-
Kunstleien Iets modernere uitstraling dan natuurleien, goedkoper in aanschaf 35 tot 40 jaar €55,- tot €95,-
Natuurleien Hele natuurlijke uitstraling, lange levensduur 80 tot 100 jaar €100,- tot €145,-
Riet Natuurlijke en landelijke uitstraling, van nature goede isolatie 35 tot 40 jaar €85,- tot €100,-
Aluminium, zink of koper Robuuste en industriële uitstraling. Lange levensduur 45 tot 100 jaar €55,- tot €125,-

Nieuwe dakbedekking nodig?

Vergelijk prijzen en ga voor de beste deal.

2. Populaire dakbedekking: riet

Een rieten wolfsdak geeft je woning een landelijk en uniek uiterlijk. Riet gaat daarnaast tot wel 40 jaar mee.  De kosten zijn gemiddeld €85,- tot €100,- per vierkante meter, inclusief plaatsing. Wel is dit een gemiddelde prijs, omdat de rietprijzen op dit moment sterk schommelen.

3. Hoe zit het met de isolatie van een wolfsdak?

Populaire methodes:

 • Isolatiematten bieden een geweldige manier om je dak te isoleren. Ze zijn gemaakt van materialen als houtwol, minerale wol of cellulose en kunnen eenvoudig op maat worden gesneden.
 • Kunststof platen zijn een uitstekende keuze voor dakisolatie door hun grote isolatiewaarde. Deze platen bieden buitengewone prestaties bij het isoleren van een dak, waardoor de warmte- en energiekosten worden verminderd.

Een wolfsdak wordt ook veel toegepast bij bijgebouwen

Wolfsdaken worden vaak gebruikt bij bijgebouwen zoals schuren, garages, tuinhuisjes en veranda’s, omdat ze een aantrekkelijke en functionele oplossing bieden voor extra ruimte en bescherming tegen weersinvloeden. Indien je kiest voor een wolfsdak voor je bijgebouw ziet het erg leuk uit.

Interesse in een wolfsdak? Gratis offertes!

Ben je een huis aan het bouwen en heb je wel interesse in een wolfsdak? Of heeft jouw huis al een wolfsdak en ben je op zoek naar een geschikte dakdekker voor het vervangen van de dakbedekking? Voor deze en andere klussen aan het dak schakel je het beste een ervaren dakdekker in.

Met onze gratis offerteservice vind je snel en eenvoudig een dakdekkersbedrijf in je regio. Kies zelf de vakman met het beste aanbod en bespaar zo bovendien tot wel 40% op de totaalprijs! De offerteaanvraag is verder gratis en zonder verplichtingen, dus je zit nergens aan vast!

Gratis offertes vergelijken