Interesse in een zadeldak?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40%!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Soorten daken » Zadeldak

Zadeldak: voordelen, mogelijkheden en prijzen

Als je van plan bent om een huis te bouwen of een oud dak te vervangen, dan is het misschien de moeite waard om een zadeldak als je dakstijl te overwegen.

Zadeldaken zijn een van de meest populaire en veelzijdige daksoorten in Nederland. Ze bestaan uit twee hellende dakschilden die samenkomen bij de nok in een omgekeerde V-vorm. Deze eenvoudige stijl heeft verschillende afwerkingsmogelijkheden en geeft elk huis een stijlvolle uitstraling.

In dit artikel lees je meer over de mogelijkheden, voordelen en prijzen van zadeldaken.

Zadeldak: de belangrijkste informatie op een rij

 • Een zadeldak is een dak dat bestaat uit twee hellende zijden die samenkomen op de nok, waardoor er een omgekeerde V-vorm ontstaat.
 • De voordelen van een zadeldak zijn dat het gemakkelijk te bouwen is, een helling heeft waardoor regenwater gemakkelijk kan worden afgevoerd, een sterke en duurzame structuur heeft, meer ruimte biedt op de zolder en kan worden aangepast aan verschillende bouwstijlen en materialen.
 • De nadelen van een zadeldak zijn dat de constructie duurder kan zijn dan andere soorten daken, zoals een plat dak, het kan extra versterking vereisen in gebieden met hoge wind, en de steile helling van het dak kan het moeilijk maken om schoon te maken en te onderhouden.
 • De kosten van een zadeldak variëren afhankelijk van factoren zoals de grootte van het dak, het type materiaal dat wordt gebruikt, de helling van het dak, de complexiteit van het ontwerp en de locatie van het gebouw. Als ruwe schatting kunnen de kosten variëren van €50,- tot €100,- per vierkante meter.
 • Ontwerpopties voor een zadeldak zijn onder meer een enkelvoudige helling, een meervoudige helling, een helling met dakkapellen, een omgekeerde helling en een helling met verschillende hellingsgraden.
 • Er zijn drie methoden om een zadeldak te isoleren: langs buiten, langs binnen en de zoldervloer.

Wat is een zadeldak precies?

Een zadeldak is een soort dak dat bestaat uit twee hellende dakschilden die elkaar ontmoeten in een centrale nok, waardoor de vorm van een driehoek. Het is een van de meest voorkomende soorten daken in de architectuur van huizen en gebouwen en wordt vaak gebruikt vanwege de stevigheid en de goede afvoer van regenwater.

zadeldak

De voordelen van een zadeldak

Dat een zadeldak erg populair is in Nederland, is onder andere te danken aan de vele voordelen van dit type dak.

Dit zijn enkele voordelen van een zadeldak:

 • Een goede waterafvoer: het zadeldak heeft een helling aan beide zijden, waardoor regenwater gemakkelijk kan weglopen. Dit bevordert een efficiënte waterafvoer en vermindert de kans op waterophoping en lekkages.
 • Sterke dakconstructie: waardoor het dak bestand is tegen verschillende weersomstandigheden zoals zware sneeuwval en harde wind.
 • Meer ruimte: door de steile helling van het dak is er meer ruimte in de zolder of bovenste verdieping van het gebouw, wat kan leiden tot extra opslagruimte of leefruimte.
 • Duurzaam: zadeldaken zijn over het algemeen duurzaam en kunnen bestand zijn tegen verschillende weersomstandigheden, zoals sterke wind. De hellende vorm van het dak helpt de structurele stabiliteit te verbeteren en vermindert de kans op schade door windbelasting.
 • Stijl en esthetiek: ze worden vaak geassocieerd met traditionele architectuur en worden als visueel aantrekkelijk beschouwd. Ze kunnen een gevoel van symmetrie en evenwicht toevoegen aan de algehele uitstraling van een gebouw.

Het is belangrijk op te merken dat de voordelen van een zadeldak afhankelijk kunnen zijn van de specifieke situatie, het klimaat en de bouwvereisten. Het is altijd raadzaam om advies in te winnen van een professionele architect of bouwexpert bij het plannen van een dakconstructie.

En de nadelen?

Natuurlijk zijn er niet alleen voordelen, maar ook enkele nadelen.

Hier zijn enkele nadelen van een zadeldak:

 • De constructie van een zadeldak kan duurder zijn dan bijvoorbeeld een plat dak, vanwege de extra materialen die nodig zijn om de helling van het dak te ondersteunen.
 • Bij daken met een hoge helling kan er meer windbelasting optreden, wat kan leiden tot hogere bouwkosten of installatie van extra versterkingen.
 • De steile helling van het dak kan het schoonmaken of onderhouden van het dak bemoeilijken.

Wat kost een zadeldak?

De kosten van een zadeldak variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van het dak, het type materiaal dat wordt gebruikt, de steilheid van de helling, de complexiteit van het ontwerp en de locatie van het gebouw. Over het algemeen kan de installatie van een zadeldak echter duurder zijn dan bijvoorbeeld een plat dak vanwege de extra materialen die nodig zijn om de helling van het dak te ondersteunen.

Als richtlijn voor de kosten van een zadeldak kan men uitgaan van ongeveer €50,- tot €100,- per vierkante meter. Dit is echter slechts een ruwe schatting en de werkelijke kosten kunnen hoger of lager uitvallen, afhankelijk van de bovengenoemde factoren. Het is dus altijd aan te raden om offertes op te vragen bij een erkende dakdekkersbedrijven om nauwkeurige prijsindicaties te krijgen.

Benieuwd naar de exacte kosten?

Vergelijk offertes en ontdek de kosten.

De ontwerpmogelijkheden bij een zadeldak constructie

Een van de voordelen van een zadeldak is de grote ontwerpvrijheid die het biedt. Er zijn verschillende ontwerpmogelijkheden beschikbaar, waaronder:

 • Enkel zadeldak: Dit is het meest eenvoudige en traditionele type zadeldak, bestaande uit twee hellende dakvlakken die elkaar ontmoeten op een centrale noklijn.
 • Meervoudig zadeldak: Hierbij zijn er meerdere hellende dakvlakken die elkaar ontmoeten op verschillende noklijnen. Dit type zadeldak kan meer visuele interesse toevoegen aan een gebouw.
 • Zadeldak met dakkapellen: Door het toevoegen van dakkapellen aan een zadeldak kan extra licht en ruimte worden gecreëerd op de bovenste verdieping van een gebouw.
 • Omgekeerd zadeldak: Dit is een moderne interpretatie van een zadeldak, waarbij de hellingen van het dak naar binnen wijzen in plaats van naar buiten. Dit type zadeldak kan een uniek visueel effect creëren.
 • Zadeldak met verschillende hellingen: Hierbij hebben de twee dakvlakken van het zadeldak verschillende hellingshoeken, wat kan leiden tot interessante architectonische details.

Bovendien kunnen verschillende materialen worden gebruikt voor de constructie van een zadeldak, waaronder dakpannen, leisteen, hout, metaal en zelfs groendaken. Dit biedt nog meer ontwerpmogelijkheden om een unieke uitstraling te creëren die past bij de stijl van het gebouw.

Zadeldak maken: geschikte dakbedekking

Als je van plan bent om een zadeldak te maken, is het kiezen van de juiste dakbedekking van groot belang. Hieronder staan enkele van de meest populaire dakbedekkingsmaterialen voor zadeldaken:

 • Dakpannen: Dit is een van de meest traditionele en populaire dakbedekkingsmaterialen voor zadeldaken. Dakpannen zijn duurzaam, gemakkelijk te onderhouden en verkrijgbaar in verschillende kleuren en stijlen om aan verschillende ontwerpeisen te voldoen. Dit kost €40,- tot €95,- per m² inclusief plaatsing.
 • Leisteen: Dit is een natuurlijk materiaal dat bekend staat om zijn duurzaamheid en esthetische uitstraling. Leisteen dakbedekking kan echter duurder zijn dan andere materialen en vereist gespecialiseerde installatie. Dit kost €55,- tot €145,- per m² inclusief plaatsing.
 • Hout: Houten dakbedekking kan een rustieke en traditionele uitstraling geven aan een zadeldak, en is relatief eenvoudig te installeren. Het is echter minder duurzaam dan andere materialen en vereist regelmatig onderhoud en behandeling tegen insecten en rot.
 • Metaal: Metaal is een duurzaam en onderhoudsarm materiaal voor dakbedekking dat een moderne uitstraling kan geven aan een zadeldak. Het is verkrijgbaar in verschillende kleuren en stijlen, waaronder dakpannen- en leisteen-imitaties. Dit kost €55,- tot €125,- per m² inclusief plaatsing.
 • Groendaken: Een groendak, bedekt met planten en gras, kan een milieuvriendelijke en esthetische keuze zijn. Een groendak is echter vaak niet mogelijk, want de helling van een zadeldak is vaak te steil. Voor groendaken wordt een maximale helling van 30 tot 35 graden aangeraden.

Het kiezen van de juiste dakbedekking voor je zadeldak is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder budget, ontwerpvoorkeur, duurzaamheid en onderhoudsvereisten. Het is altijd raadzaam om professioneel advies te vragen bij het maken van deze keuze.

Dakbedekkingen voor zadeldak 2024

Dakbedekking voor zadeldak Belangrijkste eigenschappen Gemiddelde levensduur Prijzen per m²* (inclusief plaatsing)
Betondakpannen Goedkoop in aanschaf, verkrijgbaar in verschillende kleuren 30 tot 35 jaar €40,- tot €65,-
Kleidakpannen Natuurlijke uitstraling, langere levensduur 80 tot 100 jaar €55,- tot €95,-
Kunstleien Iets modernere uitstraling dan natuurleien, goedkoper in aanschaf 35 tot 40 jaar €55,- tot €95,-
Natuurleien Hele natuurlijke uitstraling, lange levensduur 80 tot 100 jaar €100,- tot €145,-
Riet Natuurlijke en landelijke uitstraling, van nature goede isolatie 35 tot 40 jaar €85,- tot €100,-
Aluminium, zink of koper Robuuste en industriële uitstraling. Lange levensduur 45 tot 100 jaar €55,- tot €125,-
EPDM (onderdak voor groendak) Duurzaam, erg flexibel materiaal. 40 tot 50 jaar €95,- tot €125,-
PVC (onderdak voor groendak) Sterk, recyclebaar en relatief goedkoop 20 tot 30 jaar (met groendak tot wel 60 jaar) €75,- tot €95,-
Extensief groendak Geen onderhoud nodig. 50 tot 70 jaar €60,- tot €65,-
Intensief groendak Daktuin, iets meer onderhoud nodig dan een extensief groendak. 40 tot 50 jaar €100,- tot €120,-

Nieuwe dakbedekking nodig?

Vergelijk prijzen en ga voor de beste deal.

Zadeldak maken: hoe zit het met de isolatie?

Er zijn verschillende methoden om een zadeldak te isoleren. Hieronder bespreken we drie veelgebruikte methoden: isoleren via de buitenkant, isoleren via de binnenkant en de zoldervloer isoleren.

Isoleren via de buitenkant
Bij deze methode wordt het dak aan de buitenzijde geïsoleerd. Er wordt isolatiemateriaal op het dakbeschot geplaatst, waarna er dakbedekking overheen wordt gelegd. Deze methode heeft als voordeel dat het dak aan de binnenzijde intact blijft en er geen ruimteverlies optreedt. Bovendien kan er geen condensatie optreden aan de binnenzijde van het dak.

Een nadeel van deze methode is dat je de dakbedekking ook direct moet vernieuwen. Deze methode is dus alleen geschikt bij een renovatie van het dak of een vernieuwing van de dakbedekking.

Isoleren langs binnen
Bij deze methode wordt het dak aan de binnenzijde geïsoleerd. Het isolatiemateriaal wordt tussen de spanten geplaatst en afgewerkt met gipsplaten. Deze methode heeft als voordeel dat het dak gemakkelijk te isoleren is en er weinig overlast is van werkzaamheden aan de buitenzijde van het dak. Een nadeel van deze methode is dat er ruimteverlies kan optreden aan de binnenzijde van het dak, afhankelijk van de dakconstructie en het materiaal, en er risico op condensatie is.

Zoldervloer isoleren
Bij deze methode wordt de zoldervloer geïsoleerd in plaats van het dak zelf. Hierdoor wordt het klimaat op de zolderverdieping geoptimaliseerd en ontstaat er een betere thermische scheiding tussen de zolderverdieping en de onderliggende ruimtes. Een voordeel van deze methode is dat het dak zelf niet geïsoleerd hoeft te worden en er dus minder kans is op lekkages en condensatie. Een nadeel is dat er ruimteverlies optreedt op de zolderverdieping.

Deze methode kan alleen wanneer je de zolder niet wilt gebruiken als (extra) kamer. Wil je de zolder wel verwarmen? Bijvoorbeeld omdat je er een slaapkamer, speelkamer of een kantoorruimte hebt gerealiseerd? Dan raden wij aan om altijd te kiezen voor dakisolatie.

Het is belangrijk om bij het kiezen van een isolatiemethode rekening te houden met de specifieke situatie en wensen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om verschillende methoden te combineren voor een optimale isolatie. Laat je hierbij adviseren door een vakman om de beste keuze te maken.

zadeldak

2 opbouw opties voor een zadeldak

1. Gordingen plaatsen

Het plaatsen van gordingen bij een zadeldak is een belangrijke stap in de constructie van het dak. Gordingen zijn horizontale balken die zich tussen de twee dakvlakken bevinden en zorgen voor de stevigheid van het dak.

De vakman let op:

 • De gordingen moeten stevig worden bevestigd aan de muurplaten, die zich aan de uiteinden van de dakvlakken bevinden.
 • De afstand tussen de gordingen hangt af van de breedte van het dakvlak en de gewenste belastingcapaciteit. Over het algemeen wordt een afstand van ongeveer 60 tot 120 centimeter aangehouden.
 • De gordingen moeten haaks op de muurplaten worden geplaatst, zodat ze een stevige basis vormen voor de dakbedekking.
 • Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de gordingen waterpas zijn, zodat het dakvlak ook waterpas komt te liggen.
 • Bij het plaatsen van gordingen moet rekening worden gehouden met eventuele dakkapellen, schoorstenen of andere obstakels die zich op het dak bevinden. In sommige gevallen moeten er uitsparingen in de gordingen worden gemaakt om deze obstakels te accommoderen.

Het plaatsen van gordingen is een belangrijke stap in het maken van een zadeldak en moet zorgvuldig worden uitgevoerd om ervoor te zorgen dat het dak veilig en stevig is.

2. Kant-en-klare dakspantenstructuur

Een kant-en-klare dakspantenstructuur biedt een snelle en efficiënte manier om een zadeldak te construeren. De dakspanten worden op maat gemaakt in een fabriek en vervolgens op de bouwplaats in elkaar gezet. Dit bespaart tijd en arbeidskosten. Bovendien zorgt de precisie van de fabrieksmatige productie voor een sterke en stabiele dakconstructie.

Wat is een handige keuze: gordingendak of kant-en-klare dakspantenstructuur?

Een gordingendak heeft als nadeel dat het duurder is en dat er meer (en dus zwaarder) hout nodig is. Er zijn ook minstens twee draagmuren (topgevels/zijgevels) nodig om de staanders te ondersteunen.

Een spantendak heeft als voordeel dat het in minder tijd geplaatst kan worden en met lichter (goedkoper) hout. Daarnaast zijn er meer mogelijkheden voor de inrichting van de ruimte onder het dak en kunnen grotere overspanningen worden gemaakt.

Gratis offertes voor (dakbedekkingen van) zadeldaken!

Als je op zoek bent naar een nieuw zadeldak of een vervanging van je huidige dakbedekking, is het verstandig om gratis offertes aan te vragen bij verschillende dakbedekkingsbedrijven. Hierdoor kun je prijzen vergelijken, kwaliteit beoordelen en een weloverwogen beslissing nemen.

Gratis offertes vergelijken