Voordelig je dakgoten vervangen?

Door gratis offertes te vergelijken bespaar je zo tot wel 40%!

Gratis - Vrijblijvend

Dakgoten vervangen: kosten en waar je op moet letten

Als je dakgoten erg verouderd of flink beschadigd zijn, is het tijd om de dakgoten te vervangen. Dit zorgt ervoor dat het regenwater weer netjes wegloopt en voorkomt lekkages en vervelende vochtproblemen in huis. Bij het vervangen van de goten heb je de keuze uit meerdere materialen, waaronder kunststof, zink en koper. Benieuwd naar de kosten?

Start gratis offerteaanvraag!

Hierna krijg je zo snel mogelijk tot 5 offertes toegestuurd. Vergelijk op prijs en aanbod, en kies de beste dakdekker!

Op deze pagina lees je alles wat je moet weten over het vervangen van je dakgoten. Je vindt informatie over de verschillende materialen en de kosten en we geven je handige bespaartips!wat is impregneren

Wat zijn de kosten van het vervangen van een dakgoot?

Als je dakgoot beschadigd is, dan kun je deze laten repareren: dat is goedkoper dan de hele goot vernieuwen. De kosten voor een reparatie liggen rond de €100,- tot €150,- per m². In veel gevallen is een reparatie alleen niet voldoende en zal een dakdekker je aanraden de dakgoot te vernieuwen. Dit kost gemiddeld €800,- tot €1.300,-. Kies je ervoor om zelf de oude dakgoot te verwijderen, dan bespaar je een mooi bedrag op de totaalprijs. Je betaalt dan slechts €600,- tot €900,- gemiddeld.

De exacte kosten hangen hierbij af van de lengte van de goot en het gekozen materiaal. In de tabel hieronder gaan we uit van een gemiddelde dakgoot van 9 meter lang.

Dakgoot vervangen werkzaamheden Totale kosten
Reparatie dakgoot €100,- tot €150,-
Zelf verwijderen en laten plaatsen kunststof dakgoot €600,- tot €900,-
Verwijderen en laten plaatsen zinken dakgoot €800,- tot €1.300,-

Hoe worden de kosten van een dakgoot bepaald?

De kosten voor het vervangen van dakgoten hangen af van een aantal factoren. Het gekozen materiaal speelt een grote rol: kunststof is een hele voordelige optie, terwijl een zinken dakgoot juist veel duurder is in aanschaf en plaatsing. Maar daarnaast zijn er ook extra opties waar je voor kunt kiezen, zoals dakgootbescherming, die de prijs doen oplopen.

Hieronder gaan we verder in op de factoren die de kostprijs beïnvloeden. Wil je precies weten wat jouw nieuwe dakgoten gaan kosten, dan raden we aan om gratis offertes aan te vragen.

Soort dakgoot

Het materiaal van de dakgoot bepaalt de totaalprijs voor een groot deel. Heb je een beperkt budget? Kies dan voor een kunststof dakgoot. Je betaalt gemiddeld €25,- tot €35,- per meter. Bij een gemiddelde tussenwoning met een dakgoot van 6 meter betaal je dan €150,- tot €210,-. De levensduur hiervan is gemiddeld 15 jaar.

Een zinken dakgoot is iets duurder, maar heeft wel een langere levensduur van ongeveer 30 jaar! Wat kost een zinken dakgoot? Gemiddeld €30,- tot €55,- per meter. Bij diezelfde tussenwoning met een goot van 6 meter liggen de totale materiaalkosten dan rond de €180,- tot €330,-.

In de tabel vind je ook de prijzen van andere materialen:

Soort dakgoot Prijsindicatie per meter
Zink €30,- tot €55,-
Kunststof €25,- tot €35,-
Koper €40,- tot €45,-
Aluminium €30,- tot €55,-

Dakgoten laten vervangen? Bespaar op de kosten!

Vergelijk gratis offertes en kies de goedkoopste dakdekker in jouw regio!

Gratis offertes vergelijken

Dakgoot repareren of vervangen?

Lekt je dakgoot? Bij relatief kleine schade kan de vakman de goot vaak nog herstellen. Je hoeft in dat geval niet de complete goot te vervangen. Bij een zinken goot bestaat de reparatie vaak uit het dicht solderen van de scheuren. Scheuren in een kunststof dakgoot kunnen hersteld worden door middel van een polyester reparatieset.

Kies je ervoor om de dakgoten te repareren in plaats van vervangen, dan ben je uiteraard goedkoper uit. Een gemiddelde reparatie kost ongeveer €100,- tot €150,-.

Extra opties

Bij de aankoop van nieuwe dakgoten kun je kiezen voor extra opties, deze beschermen de goot en verlengen de levensduur of maken het onderhoud de komende jaren een stuk gemakkelijker. Deze extra opties hebben natuurlijk een effect op de prijs.

Een populaire optie is een bladvanger. Dit is een rooster bovenop de goot, die voorkomt dat bladeren, takken of ander vuil de dakgoot verstoppen.

Dit maakt het schoon houden een stuk gemakkelijker!

De kosten voor een bladvanger ligt tussen de €18,- tot €33,- per drie meter. Voor een dakgoot van 6 meter breed liggen de totale kosten dan tussen de €36,- en €66,-.

Voor- en nadelen van de soorten dakgoten

De belangrijkste keuze die je moet nemen, is de keuze voor het materiaal. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen, prijs én uitstraling. Kunststof is bijvoorbeeld heel modern en staat goed bij nieuwe huizen, maar bij een klassieke jaren 30 woning past een zinken dakgoot misschien beter.

Hieronder lees je meer over de positieve en negatieve eigenschappen van de verschillende soorten dakgoten. Wil jij je dakgoten laten vervangen? Vraag dan gratis offertes aan!

wat is impregneren

Zinken dakgoot

Zinken dakgoten worden al jarenlang gebruikt. Het voordeel hiervan is dat ze een lange levensduur hebben van wel 30 jaar. Bovendien zien ze er heel stijlvol uit en zijn ze geschikt voor elk type woning: traditioneel of klassiek.

Bijkomend voordeel van zinken dakgoten is dat ze relatief eenvoudig te herstellen zijn door middel van solderen. Kleine scheurtjes of gaten kan een vakman zo eenvoudig dichten. Ze worden vaak in één stuk geplaatst waardoor er geen naden zijn. Hierdoor is de kans op lekkages ook een stuk kleiner!

Een nadeel is dat zink na verloop van tijd beïnvloed wordt door corrosie waardoor de uitstraling verandert. Ook hebben zinken dakgoten vaak iets meer onderhoud nodig, omdat vuil gemakkelijker ophoopt.

Kunststof dakgoot

Een kunststof dakgoot is geschikt voor iedereen met een klein budget: met een gemiddelde prijs van €25,- tot €35,- per m² is het de voordeligste optie. Kunststof goten zijn bovendien verkrijgbaar in verschillende kleuren: zo kies je eenvoudig voor een kleur die past bij de stijl van je huis.

De levensduur is gemiddeld 15 jaar en dat is een stuk korter dan voor andere materialen. Maar daar betaal je dan ook voor.

Aluminium dakgoot

Aluminium goten hebben een hele moderne en robuuste uitstraling. Veel aluminium dakgoten worden bewerkt met een laag primer, waardoor jij je geen zorgen hoeft te maken over eventuele corrosie. Mede hierdoor heeft aluminium een lange levensduur van gemiddeld 35 tot 40 jaar!

Een mogelijk nadeel van aluminium is de prijs: je betaalt gemiddeld €30,- tot €55,- per meter en dat is iets duurder dan bijvoorbeeld kunststof. Hierdoor is het voor kleine budgetten niet de meest geschikte optie.

Koperen dakgoot

Heb je een groter budget en wil je liever iets meer betalen voor een hele luxe en unieke uitstraling? Dan is een koperen dakgoot de beste optie. Koper wordt bijvoorbeeld veel gebruikt bij grote, klassieke vrijstaande huizen.

Koper heeft een hele lange levensduur, van gemiddeld 80 jaar! Maar ook hier geldt dat de kosten voor koperen dakgoten iets hoger liggen dan gemiddeld: rond de €40,- tot €45,- per meter. Bij beschadigingen is koper ook duurder om te herstellen dan bij andere materialen.

wat is impregneren

Zelf dakgoot vervangen of dakgoot laten vervangen?

Is jouw goot aan vervanging toe? Dan kun je overwegen om dit zelf te doen. Zelf een dakgoot vervangen is een optie als je een ervaren klusser bent en beschikt over de juiste gereedschappen. Zorg ervoor dat de beugels van de goot op een afschot van ongeveer 2,5 millimeter per meter hangen: zo loopt het water goed weg.

Houd er rekening mee dat er altijd risico’s verbonden zitten aan het werken op hoogte. Heb je geen goede ladder of steiger, of heb je geen gereedschap in huis? Ga dan niet zomaar zelf aan de slag en schakel een ervaren dakdekker in: dan krijg je bovendien garantie op materiaal en montage en weet je dus zeker dat er geen lekkages zullen ontstaan. Vaak is het vervangen van de dakgoten onderdeel van een dakrenovatie.

De voordelen van het inhuren van een dakdekker:

  • Je bespaart tijd en energie.
  • De dakgoten zijn snel en vakkundig geplaatst.
  • Je hoeft zelf geen gereedschappen aan te schaffen of te huren.
  • Een dakdekker geeft jou een persoonlijk advies.

Wanneer moet je je dakgoten vervangen?

Je merkt dat je de dakgoten moet vervangen als je last hebt van lekkages of grote verstoppingen. Vaak kun je de beschadigingen fysiek zien en zo weet je dat het tijd is om een dakdekker in te schakelen.

Is je dakgoot erg oud maar vertoont deze nog geen beschadigingen? Ook dan is het aan te raden om een vakman in te huren. Hij kan je eventueel adviseren of het tijd is om de dakgoten te vervangen. Stel je dit uit dan kan het zijn dat er op den duur vervelende lekkages ontstaan.

Dit zijn de belangrijkste tekenen dat het tijd is voor nieuwe goten:

  • Scheuren en barsten
  • Opengescheurde naden
  • Een uitgedroogde dakgoot

Dakgoten vervangen en besparen op de kosten?

Kies de dakdekker met het beste aanbod en bespaar tot wel 40%!

Gratis offertes ontvangen

Bespaartips: zo maak je je dakgoten vervangen goedkoper

Dakgoten vervangen en besparen op de kosten? Dat is mogelijk. Hieronder geven we je een paar praktische bespaartips, waarmee je de kostprijs zo laag mogelijk houdt. Wil je graag zeker weten wat het gaat kosten? Vraag dan gratis offertes aan!

1. Kwantumkorting: vraag de buren

Hoe groter de opdracht, des te lager de kosten. Voor een langere dakgoot ligt de prijs per meter dus lager dan wanneer je maar een korte dakgoot nodig hebt. Je kunt een kwantumkorting regelen door je buren te vragen of zij ook interesse hebben in nieuwe dakgoten. De kans is groot dat die van hen net zo oud zijn als die van jou, en daarom last hebben van dezelfde problemen.

2. Doe zelf de voorbereiding

Door zelf de oude dakgoten te verwijderen bespaar je op de arbeidskosten: de vakman kan immers direct aan de slag met het ophangen van de nieuwe goten. Daarnaast zijn er nog andere werkzaamheden die je kunt uitvoeren: het ophangen van de beugels bijvoorbeeld of het vrijmaken van de ruimte die de vakman nodig heeft.

3. Kies een lokale dakdekker

De meeste dakdekkers brengen voorrijkosten in rekening. Door te kiezen voor een vakman die dicht bij jou in de buurt werkt, bespaar je op de voorrijkosten! Gemiddeld liggen de voorrijkosten tussen de €0,25 tot €0,50 per kilometer, maar het kan ook gebeuren dat dakdekkers een vast bedrag in rekening brengen.

wat is impregneren

Dakgoten laten vervangen? Gratis offertes aanvragen!

Wil je liever een dakdekker inschakelen voor het vervangen van jouw dakgoot? Goed idee. Je weet zeker dat de goten correct zijn geplaatst en dat er geen lekkages ontstaan. Ook krijg je een mooie garantie op materiaal en montage en bespaar jij jezelf waardevolle tijd. Op zoek naar een vakman?

Start gratis offerteaanvraag!

Hierna ontvang je zo snel mogelijk meerdere prijsopgaven in je mailbox. Vergelijk de prijzen en kies de vakman met het beste aanbod. Zo bespaar je tot maar liefst 40% op de totaalprijs! De offerteaanvraag is bovendien gratis en vrijblijvend, dus je zit nergens aan vast.

Gratis offertes vergelijken