Interesse in dakisolatie?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Dakisolatie

Dakisolatie: soorten & materialen

Het dak isoleren is niet alleen een slimme keuze omdat het voor meer warmte zorgt in huis, het is ook nog eens energiezuinig. Wanneer je het dak isoleert is het dan ook belangrijk dat je kiest voor isolatiemateriaal wat op de juiste manier zijn werking doet. Je kunt namelijk kiezen uit minerale wol, kunststof en ecologische dakisolatie. Deze werken allemaal op een andere manier en hebben ook verschillende eigenschappen, waardoor ze niet allemaal geschikt zijn voor elk type dak.

Wil je weten welke dakisolatie soort je moet kiezen ben je hier op het juiste adres. Hieronder vind je alle soorten uitgebreid beschreven en zul je verschillende situaties ontdekken en welke keuze hierbij het beste is.

Belangrijke informatie

 • Er zijn verschillende soorten isolatie materialen voor het dak, waaronder minerale wol, kunststof dakisolatie en natuurlijke dakisolatie. Minerale wol is geluiddempend en onbrandbaar, kunststof is licht materiaal en kan goed tegen vocht en natuurlijke isolatie is goed voor het milieu.
 • Wanneer je dakisolatie via de binnenkant laat aanbrengen kun je het beste kiezen voor glaswol, rotswol, houtwol of schapenwol.De materialen die het geschiktst zijn wanneer je via de buitenkant wil isoleren zijn PUR, EPS, gespoten glaswol en XPS-schuim.
 • Bij een hellend dak kun je beter kiezen voor glaswol of PUR, maar bij een plat dak voor XPS of houtwol, vanwege de eigenschappen van deze materialen.
 • Over het algemeen kost minerale wol dakisolatie tussen de € 7,- en € 20,- per m², ecologische dakisolatie € 25,- tot € 35,- per m² en voor kunststof dakisolatie betaal je gemiddeld tussen de € 15,- en de € 25,- per m². Tip: vergelijk offertes.
 • Wanneer je dakisolatie materiaal gaat kiezen moet je letten op dingen zoals het daktype, de duurzaamheid, milieuvriendelijkheid, brandveiligheid en vochtbestendigheid.
 • Zelfdragende isolatieplaten zijn isolatiematerialen die sterk genoeg zijn om hun eigen gewicht te dragen zonder extra ondersteuning. Ze worden vaak gebruikt om zowel isolatie als structuur te bieden.

Isolatiemateriaal voor dak

Dat het dak isoleren voordelig is, dat weet je vast wel. Zo bespaart het geld op de energierekening, is het makkelijk te plaatsen en kun je in sommige gevallen subsidies aanvragen. Maar wist je ook dat er heel veel verschillende soorten zijn waar je uit kunt kiezen? Elk soort en elk materiaal heeft zijn eigen eigenschappen, voordelen en nadelen.

Minerale wol

De meest voorkomende plekken voor minerale wol zijn hellende daken, zoldervloeren, voorzetwanden en spouwmuren, omdat ze geluiddempend en onbrandbaar zijn en een goede prijs-kwaliteitsverhouding hebben. Onder minerale wol vind je verschillende materialen, zoals glaswol dekens, rotswol dekens en gespoten glaswol. Het grootste nadeel bij deze materialen is dat er een grotere isolatiedikte nodig is dan bij kunststof isolatie.

Glaswol dekens

Glaswol dekens zijn uitstekend voor het isoleren van hellende daken. Ze hebben verschillende voordelen, waaronder het feit dat ze makkelijk om maat zijn te snijden, ze relatief goedkoop zijn en ze een goede isolatiewaarde en brandwerendheid hebben. Allemaal zeer belangrijke eigenschappen van goed isolatiemateriaal. Een nadeel van glaswol is dat de vezels irriterend kunnen zijn voor de huid en longen. Daarom is het belangrijk om bij het werken met glaswol beschermende handschoenen en een stofmasker te dragen om jezelf te beschermen tegen irritatie.

Rotswol dekens

Ook rotswol dekens is een goede keuze wanneer je isolatiemateriaal aan wil schaffen. Het grootste voordeel hiervan is wederom de goede isolatiewaarde, en je hebt ook nog eens goede geluidsisolatie. Ideaal dus wanneer je langs een snelweg of drukke straat woont. Het kan worden gebruikt voor zowel hellende daken als zoldervloerisolatie en rotswol is over het algemeen iets minder irriterend voor de huid dan glaswol. Toch moet je voorzichtig blijven met het installeren, en dit kun je dan ook beter overlaten aan een vakman. Een ander nadeel van rotswol kan zijn dat het materiaal relatief zwaar is in vergelijking met sommige andere isolatiematerialen, wat de dakstructuur kan belasten.

Gespoten glaswol

Bij gespoten glaswol is het grootste voordeel de eenvoudige installatie en de fijne en wollige structuur zorgt voor betere isolatiewaardes. Een mogelijk nadeel van gespoten glaswol is dat er in sommige gevallen eerst een kunststof dampscherm moet worden geïnstalleerd als er geen openingen zijn om het in te blazen. Dit extra proces kan extra tijd en kosten met zich meebrengen bij de installatie. Wel zorgt dit type dakisolatie ervoor dat je geen last hebt van koudebruggen. Dit zijn plekken in het dak waar de isolatie onderbroken kan worden en er warmteverlies kan ontstaan.

Gespoten PUR dakisolatie

Kunststof dakisolatie

Bij kunststof dakisolatie is de eigenschap die het apart zet van andere isolatiematerialen de hoge isolatiewaarde en de manier waarop het gemaakt is. Kunststof materialen zoals PUR, PIR, EPS en XPS zijn namelijk chemische schuimen gemaakt van aardolie. Het is licht materiaal die goed tegen vocht kan. Dit type isolatiemateriaal wordt dan ook vooral gebruikt in vochtige ruimtes zoals gevels en kelders. De nadelen die kunststof dakisolatie met zich mee brengen is dat het minder geschikt is als geluidsisolatie en dat er minder makkelijk kepers, structurele houten balken, tussen geplaatst kunnen worden.

PUR

De belangrijkste dingen om te weten over PUR is dat het van alle kunststof isolatiematerialen het meeste voorkomt. Veel mensen vertrouwen erop omdat het goed werkt, omdat de warmte goed vasthoudt en niet beschadigd wordt als het nat wordt. PUR-isolatie gaat lang mee, dus je hoeft je geen zorgen te maken over regelmatig vervangen, maar het is niet de meest milieuvriendelijke optie omdat het chemicaliën bevat.

PIR

De voordelen van PIR-dakisolatie zijn als volgt:

 • Bestand tegen vocht: PIR-platen zijn sterk en kunnen vocht goed weerstaan. Dit is belangrijk om te voorkomen dat je dak beschadigd raakt.
 • Drukbestendig: Deze isolatieplaten kunnen veel gewicht dragen zonder te buigen of te breken, wat handig is als je zolders of andere ruimtes onder het dak hebt.
 • Veelzijdig: PIR kan worden gebruikt op zowel platte als hellende daken, en het is ook geschikt voor isolatie van zoldervloeren.

Hiernaast heeft het ook een hoge isolatiewaarde en is het brandwerend. Een nadeel is wel dat het niet beschikbaar is in de vorm van spuitisolatie. Als je specifiek op zoek bent naar spuitisolatie, moet je naar andere materialen kijken.

EPS dakisolatie

EPS dakisolatie heeft vele voordelen. Het is lichtgewicht, waardoor het de dakconstructie niet overbelast en het is ook betaalbaar en gemakkelijk te installeren, wat de kosten en moeite bespaart. EPS isoleert goed en helpt energie te besparen door warmteverlies te verminderen. Bovendien is het waterbestendig en rotvrij, wat de duurzaamheid ten goede komt. een nadeel is, net als de andere kunststof isolatiematerialen, dat het niet milieuvriendelijk is, omdat het gemaakt is van plastic en niet biologisch afbreekbaar is.

Dakisolatie XPS

Er zijn verschillende redenen waarom je zou kunnen kiezen voor XPS als dakisolatie. Zo is het drukvast, wat er voor zorgt dat de platen veel gewicht kunnen dragen, is het goed bestand tegen vocht en vlot te plaatsen. Ook heeft het een hoge isolatiewaarde. Een nadeel van XPS (geëxtrudeerd polystyreen) dakisolatie is dat het materiaal niet gemakkelijk recyclebaar is.


Besparen op de prijs van dakisolatie plaatsen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de kostprijs!

Gratis dakdekker offertes vergelijken!


Natuurlijke dakisolatie

Het grootste voordeel van natuurlijke dakisolatie is natuurlijk dat het goed is voor het milieu. Denk hierbij dus aan materialen die gemaakt zijn van plantaardige, dierlijke en minerale grondstoffen. Voorbeelden hiervan zijn schapenwol, houtwol, kurk of hennep. In de meeste gevallen zijn deze materialen brandveilig en ontzettend geschikt als geluidsisolatie. Wel zijn er weinig vakmensen die gespecialiseerd zijn in deze materialen en is het vaak duurder dan bijvoorbeeld minerale wol of kunststof dakisolatie.

Schapenwol

Als eerste gaan we kijken naar schapenwol. Dit is een natuurlijk isolatiemateriaal dat erom bekend staat dat het goed vocht kan absorberen en afvoeren. Dit zorgt voor een gezond binnenklimaat in je woning. Ook irriteert schapenwol bij de verwerking niet, waardoor het veilig is om mee te werken. Schapenwol kan ook schadelijke vluchtige stoffen uit de lucht absorberen, wat de luchtkwaliteit kan verbeteren. Het nadeel is echter dat schapenwol meestal duurder is dan andere natuurlijke isolatiematerialen.

Houtwol

Houtwol is bestand tegen ongedierte, schimmelaantasting en verrotting, wat het natuurlijk erg aantrekkelijk maakt voor dakisolatie. Maar dit is niet het enige. Want net als schapenwol werkt houtwol als een natuurlijke regulering van de vochtigheid in een ruimte. Daarnaast heeft het een goede brandveiligheid en is het niet alleen een goede warmtebescherming, maar beschermt het ook tegen geluid en lawaai. Wel kun je hoge materiaalkosten verwachten en moet de isolatie redelijk dik zijn om een goede thermische isolatie te bieden.

Kurk als isolatiemateriaal

De reden waarom kurk ideaal is als dakisolatie is het feit dat het makkelijk op het lattenwerk van een dakconstructie getimmerd kan worden. Kurk is namelijk niet zwaar en makkelijk te zagen. Ook kun je kurkplaten in verschillende diktes verkrijgen, en een dikkere plaat isoleert beter dan een dunne plaat. Een nadeel is dat deze platen niet de koudebruggen kunnen voorkomen. De enige manier waarop je dit toch kan verminderen is door de platen schuin over elkaar te laten plaatsen.

Hennep

Hennep is, net als de andere natuurlijke isolatiematerialen, een recyclebaar product. Hennep isolatie is veerkrachtig en flexibel, en dit zorgt ervoor dat het gemakkelijk te installeren is en het zich makkelijk aanpast aan verschillende bouwvormen. Ook is het een van de duurzaamste isolatiematerialen die er is. Dit komt doordat het evenveel CO2 opneemt als dat het uitstoot tijdens de productie. Het materiaal is alleen niet geschikt voor het isoleren van zeer vochtige ruimtes en het stugge materiaal is lastig te verzagen.

Dakisolatie

Soorten dakisolatie voor binnenkant en buitenkant dak

Dakisolatie kan aan de binnen- of buitenzijde worden aangebracht, afhankelijk van de situatie. Bij bestaande gebouwen wordt vaak gekozen voor binnenisolatie, terwijl nieuwbouw of dakvervangingen meestal buitenisolatie vereisen.

Binnenisolatie is geschikt voor materialen zoals glaswol, rotswol, houtwol of schapenwol, die gevoeliger zijn voor vocht en weersomstandigheden als ze aan de buitenkant van het dak worden blootgesteld. Deze materialen bieden ook geluidsisolatie, wat effectiever is wanneer ze aan de binnenkant worden geplaatst.

Buitenisolatie maakt gebruik van materialen zoals PUR, EPS, gespoten glaswol en XPS-schuim, vooral kunststofopties. Deze materialen zijn bestand tegen weer en vocht, waardoor ze geschikt zijn voor buitengebruik. EPS en XPS-schuim nemen weinig ruimte in beslag en vereisen geen ingrijpende veranderingen aan het dak. Kunststofisolatiematerialen hebben over het algemeen een lange levensduur en vereisen weinig onderhoud.

De beste isolatiematerialen voor hellende en platte daken

De keuze van het beste isolatiemateriaal voor hellende en platte daken hangt af van verschillende factoren, maar over het algemeen zijn er voor beide categorieën een aantal materialen die beter werken. Zo kun je bij een hellend dak beter kiezen voor glaswol of PUR, maar bij een plat dak voor XPS of houtwol. Hieronder vind je meer informatie over deze verschillende keuzes.

Voor hellende daken:

 • Glaswol en rotswol: Deze materialen zijn uitstekend geschikt voor hellende daken, omdat makkelijk tussen de dakspanten geïnstalleerd kunnen worden.
 • PUR of PIR: Deze kunststof isolatiematerialen hebben een dun profiel waardoor ze goede isolatie bieden zonder veel ruimte in te nemen.

Voor platte daken:

 • XPS-dakisolatie: XPS is ideaal voor platte daken vanwege de uitstekende vochtbestendigheid en druksterkte.
 • EPS-dakisolatie: EPS is licht van gewicht en gemakkelijk te installeren op platte daken.
 • Houtwol: Houtwol is geschikt voor platte daken vanwege zijn natuurlijke eigenschappen, isolatiewaarde en geluidsisolatie.

Wol dakisolatie plaatsen

Wat zijn de kosten van isolatiemateriaal voor het dak?

Welke kosten kun je verwachten bij isolatiemateriaal voor het dak? Deze informatie en meer vind je hier uitgebreid beschreven.

We zullen eerst kijken naar isolatiemateriaal dat ook wel minerale wol isolatie wordt genoemd. Een aantal voorbeelden van minerale wol isolatie zijn glaswol dekens, rotswol dekens en gespoten glaswol. Al deze verschillende soorten dakisolatie zijn makkelijk te verwerken en isoleren goed. Over het algemeen kost minerale wol dakisolatie tussen de € 7,- en € 20,- per m². Het nadeel is dat je een grotere isolatiedikte nodig hebt dan bij bijvoorbeeld kunststof isolatie. Bij kunststof dakisolatie kun je bijvoorbeeld denken aan PUR. Voor kunststof dakisolatie betaal je gemiddeld tussen de € 15,- en de € 25,- per m², maar het is niet heel milieuvriendelijk.

Ben je geïnteresseerd in ecologisch bouwen en wil je een milieuvriendelijk isolatiemateriaal gebruiken? Dan zijn er ook bio-ecologische dakisolatie waar je uit kunt kiezen. Voorbeelden hiervan zijn schapenwol, papierwol, houtwol, kurk en hennep. Het nadeel is dat niet elke vorm van ecologische dakisolatie brandveilig is. Doe hier dus van tevoren goed onderzoek naar. Vaak is de prijs van ecologische dakisolatie € 25,- tot € 35,- per m².

Er zijn dus veel verschillende materialen waar je uit kunt kiezen, en dit kan overweldigend zijn. Om het je een beetje makkelijker te maken vind je de drie grote materialen en hun prijzen hieronder nogmaals beschreven in het prijsoverzicht. Ook staan de belangrijkste kenmerken erachter om de keuze nog makkelijker te maken.

Prijsoverzicht isolatiemateriaal 2024

Soorten Prijs per m²* Kenmerken
Minerale wol dakisolatie € 7,- tot € 20,- Makkelijk te verwerken
Kunststof dakisolatie € 15,- tot € 25,- Ongevoelig voor vocht
Ecologische dakisolatie € 25,- tot € 35,- Milieuvriendelijk

* Let op: dit zijn gemiddelde kosten inclusief btw.

Dakisolatie plaatsen?

Vergelijk prijzen en ga voor de beste deal.

Welk dakisolatiemateriaal kiezen?

Welk dakisolatiemateriaal je moet kiezen is dus afhankelijk van verschillende factoren. Wanneer je het gebaseerd op prijs zou doen is minerale wol dakisolatie de beste keuze, omdat deze het goedkoopst en makkelijk te verwerken is, maar dit is natuurlijk niet het enige waar je naar moet kijken. Hieronder vind je een aantal punten waar je naar kunt kijken op dit gebied.

 • Daktype: Het type dak dat je hebt, zoals hellend of plat, kan invloed hebben op het geschikte isolatiemateriaal. Zo is glaswol, steenwol, PUR of PIR de beste keuze voor schuine daken, maar is XPS-schuim bijvoorbeeld beter bij platte daken.
 • Duurzaamheid: Overweeg de duurzaamheid van het materiaal en hoe lang het meegaat. Steenwol Isolatie staat bijvoorbeeld bekend om zijn duurzaamheid en kan tientallen jaren meegaan.
 • Milieuvriendelijkheid: Als je om het milieu geeft, bekijk dan of het materiaal milieuvriendelijk is en weinig schadelijke stoffen bevat. Een ecologische isolatiemateriaal, zoals schapenwol, is dan bijvoorbeeld een betere keuze dan kunststof.
 • Brandveiligheid en geluidsisolatie: Controleer of het isolatiemateriaal voldoet aan de brandveiligheidsnormen. Als geluidsisolatie belangrijk is, kies dan een materiaal dat ook geluid dempt.
 • Vochtbestendigheid: Overweeg of het materiaal bestand is tegen vocht en condensatie. Hierbij zijn kunststof isolatiematerialen ontzettend geschikt.

Zelfdragende isolatieplaten

Zelfdragende isolatieplaten zijn isolatiematerialen die sterk genoeg zijn om hun eigen gewicht te dragen zonder extra ondersteuning. Ze worden vaak gebruikt om zowel isolatie als structuur te bieden en ze zijn meestal gemaakt van materialen zoals schuim of vezels. Je kunt kiezen voor deze optie op het moment dat jouw dakconstructie beperkte draagkracht heeft of wanneer er niet genoeg ruimte onder het dak is, zoals bij schuine daken.

Interesse in dakisolatie? Doe de gratis offerteaanvraag!

De grootste keuze op het gebied van dakisolatie heeft waarschijnlijk te maken met welk materiaal het beste is voor jouw situatie. Je kunt namelijk kiezen uit zoveel verschillende materialen, zoals minerale wol, kunststof en ecologische dakisolatie. Maar naast het materiaal is er nog een belangrijk onderdeel waarbij je een goed overwogen keuze moet maken. En dit is natuurlijk de dakdekker. Gelukkig is er een simpele manier waarop je snel en makkelijk in contact komt met dakdekkers bij jou in de regio.

Doe de gratis offerteaanvraag en maak jouw keuze gebaseerd op verschillende offertes. Dit is niet alleen handig omdat het de keuze makkelijker maakt, maar je besparing loopt ook op tot wel 40% op de kosten!

Gratis dakdekker offertes vergelijken!

 

Veelgestelde vragen over dakisolatie materialen

Wil je meer weten over isolatiemateriaal en wat de beste keuze is voor isolatie op het dak? Dan ben je hier op het juiste adres. Hieronder vind je de antwoorden op een aantal veelgestelde vragen. Lees verder en leer meer.


Dakisolatie en zolderisolatie hebben betrekking op verschillende delen van een huis. Dakisolatie verwijst naar het isoleren van het dak zelf, meestal onder de dakbedekking, om warmteverlies te verminderen. Zolderisolatie daarentegen richt zich op het isoleren van de ruimte onder het dak, de zolder. Beide isolatietypes helpen energieverlies te verminderen, maar ze worden op verschillende locaties in huis geïnstalleerd om de temperatuur binnen te reguleren en energie te besparen.
Ja, je kunt zelf dakisolatie plaatsen als je handig bent en de juiste veiligheidsmaatregelen neemt. Dit omvat het dragen van beschermende kleding, het gebruik van geschikte isolatiematerialen en gereedschappen, en het volgen van de instructies van de fabrikant. Het is echter een uitdagende klus die precisie vereist, en het is raadzaam om professioneel advies in te winnen als je twijfels hebt of als het om complexe isolatie gaat.
Bij het isoleren van een dak is het belangrijk om te letten op de juiste isolatiematerialen, de juiste installatie om koudebruggen te voorkomen, goede luchtdichtheid om tocht te vermijden, en voldoen aan lokale bouwvoorschriften en normen. Het zorgen voor goede ventilatie om vochtproblemen te voorkomen en het overwegen van professionele hulp voor complexe projecten is ook essentieel.
Het beste dakisolatiemateriaal hangt af van verschillende factoren, zoals je budget, klimaat en daktype. Veelvoorkomende opties zijn glaswol, steenwol, EPS-schuim, PIR-schuim en cellulose. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen. Over het algemeen wordt goed geïnstalleerde PIR-schuimisolatie vaak beschouwd als een goede keuze vanwege zijn hoge isolatiewaarde en duurzaamheid, maar het is belangrijk om het materiaal te kiezen dat het beste past bij jouw specifieke behoeften en situatie.