Dakisolatie

Alles over dakisolatie

Isoleren, isoleren en nog eens isoleren. Tegenwoordig staat alles in het licht van bezuiniging en besparing. Daarom wordt er veel aangeraden je woning te isoleren. Één manier waarop je dit kunt doen is door middel van dakisolatie. Lees verder en ontdek alles wat je moet weten over dakisolatie.

Ben je op zoek naar een dakdekker?

Start gratis offerteaanvraag!

De voordelen van dakisolatie

Het isoleren van het dak brengt veel voordelen met zich mee. Hieronder vind je een aantal voordelen beschreven.

  • Besparing. Natuurlijk is het eerste voordeel besparing. Want dat is uiteindelijk toch vaak de reden waarom we kiezen voor isolatie. Doordat de isolatie de kou tegenhoudt in de winter, en de kou binnenhoudt in de zomer, hoeft de kachel minder snel aan. Dit zorgt voor besparing op de energierekening.
  • Winst. De besparing gaat hand in hand met de winst die je hierdoor maakt. Winst wordt er pas gemaakt wanneer je de kosten van de isolatie terugverdiend hebt. Dit wordt ook wel de terugverdientijd genoemd. Vaak is deze terugverdientijd rond de 6 jaar.
  • Makkelijk te plaatsen. Dakisolatie is relatief makkelijk te plaatsen, en je zou het in sommige gevallen zelfs zelf kunnen aanleggen. Vooral wanneer je het dak vanaf binnen isoleert.
  • Goedkoop. De manier waarop je het dak isoleert heeft invloed op de prijs. Wanneer je de binnenkant van je dak isoleert, gaat het over ongeveer € 15,- tot € 30,- per m².
  • Subsidies. Doordat dakisolatie zorgt voor minder energieverbruik is het mogelijk dat je recht hebt op een subsidie. Dit is een financiële bijdrage vanuit de overheid. Om erachter te komen of jij recht hebt op een subsidie kun je een kijkje nemen op de website van de rijksoverheid.

Dakisolatie materialen en soorten

Dakisolatie kun je verdelen in drie soorten. Deze soorten zijn minerale, kunststof en ecologische isolatie. Welke van de drie het beste is voor jouw dak is afhankelijk van de ruimte, de opbouw van het dak en natuurlijk persoonlijke voorkeur. Lees verder en ontdek de voor en nadelen van deze soorten dakisolatie.

Minerale wol dakisolatie

Een aantal voorbeelden van minerale wol isolatie zijn glaswol dekens, rotswol dekens en gespoten glaswol. Al deze verschillende soorten dakisolatie zijn makkelijk te verwerken en isoleren goed. Het is gemaakt van relatief goedkoop materiaal en wordt veelal gebruikt als isolatie van hellende daken, zoldervloeren, voorzetwanden en spouwmuren. Het nadeel is dat je een grotere isolatiedikte nodig hebt dan bij bijvoorbeeld kunststof isolatie. Over het algemeen kost minerale wol dakisolatie tussen de € 7,- en € 20,- per m².

Kunststof dakisolatie

Bij kunststof dakisolatie kun je bijvoorbeeld denken aan PUR. Kunststof isolatie is een chemisch schuin op basis van aardolie en is ongevoelig voor vocht. Je kunt PUR verkrijgen in platen of gespoten schuim en het isoleert goed. Een nadeel is dat het niet erg milieuvriendelijk is. Een ander voorbeeld van kunststof dakisolatie is PIR. PIR kun je alleen verkrijgen in plaatvorm. Voor kunststof dakisolatie betaal je gemiddeld tussen de € 15,- en de € 25,- per m².

Ecologische dakisolatie

Ben je geïnteresseerd in ecologisch bouwen en wil je een milieuvriendelijk isolatiemateriaal gebruiken? Dan zijn er ook bio-ecologische dakisolatie waar je uit kunt kiezen. Voorbeelden hiervan zijn schapenwol, papierwol, houtwol, kurk en hennep. Het nadeel is dat niet elke vorm van ecologische dakisolatie brandveilig is. Doe hier dus van tevoren goed onderzoek naar. Vaak is de prijs van ecologische dakisolatie € 25,- tot € 35,- per m².

Kostenoverzicht dakisolatie

Soorten Prijs per m²* Kenmerken
Minerale wol dakisolatie € 7,- tot € 20,- Makkelijk te verwerken
Kunststof dakisolatie € 15,- tot € 25,- Ongevoelig voor vocht
Ecologische dakisolatie € 25,- tot € 35,- Milieuvriendelijk

* Let op: dit zijn gemiddelde kosten inclusief btw.

Interesse in dakisolatie? Doe de gratis offerteaanvraag!

Heb je interesse in dakisolatie? Neem dan contact op met een dakdekker bij jou in de regio! Dit doe je door het onderstaande offerteformulier in te vullen.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt meerdere offertes en kiest zelf de vakman met het beste aanbod. Je besparing loopt op tot wel 40% op de kosten!

Gratis dakdekker offertes vergelijken!