Geen warmteverlies met een koud dak

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Dakisolatie » Koud dak constructie

Koud dak constructie: alle info

Het isoleren van een koud dak constructie kost gemiddeld €35,- tot €45,- per vierkante meter. Bij een koud dak is de isolatie aan de onderzijde van de dragende constructie geplaatst.

Wat een koud dak precies is, hoe de opbouw eruit ziet, wat de kosten zijn en waarom er tegenwoordig eigenlijk niet meer gekozen wordt voor een koud dak constructie lees je allemaal op deze pagina.


Koud dak constructie: een korte samenvatting

 • Een koud dak isoleren kost €35,- tot €45,- per vierkante meter. Dit is zonder de gewenste afwerking aan de onderzijde.
 • De isolerende laag is bij een koud dak aan de onderzijde van de dakconstructie geplaatst. Bij een warm dak is de isolatie juist boven de constructie geplaatst.
 • Koude daken zien we vooral bij bestaande oudere woningen en wanneer er later isolatemateriaal wordt aangebracht (dit is goedkoper dan bij een warm dak).


Wat is een koud dak?

Een koud dak is een dakconstructie waarbij de isolerende laag aan de onderkant van de constructie aangebracht is.

De opbouw is als volgt (van boven naar onder): dakbedekking, onderdak, dakconstructie, dakisolatie en de afwerking.

Het wordt een koud dak genoemd, omdat de dakbedekking en die dragende constructie aan de koude kant van de isolatie zitten.

Een koud dak constructie zien we vaak bij oudere woningen, want tegenwoordig wordt alleen nog een warm dak constructie geplaatst. Ook komt het nog wel voor bij woningen waarbij later isolatie aangebracht wordt.

koud dak constructie

Verschil met een warm dak

Het verschil tussen een koud dak constructie en een warm dak constructie is de locatie van het isolatiemateriaal. Je hebt al kunnen lezen dat het isolatiemateriaal bij een koud dak aan de onderzijde van de constructie is geplaatst. Bij een warm dak is het juist boven de dakconstructie geplaatst, direct onder de dakbedekking.

In onderstaande tabel lees je meer over de verschillen:

Eigenschap Koud dak Warm dak
Plaatsing isolatiemateriaal Onder draagconstructie Boven draagconstructie
Risico op condensatie Meer kans op condensatie of vochtproblemen, dampwerende laag is nodig Weinig kans op condensatie doordat de isolatie de binnenkant van het dak beschermd
Kosten Goedkoop om isolatie aan te brengen, ook naderhand. Duurder vanwege plaatsing isolatie.
Energie-efficiëntie Iets minder energiezuinig en meer risico op warmteverlies via constructie. Energiezuiniger en weinig warmteverlies.

Warm of koud dak?

Een koud dak constructie wordt vaak gekozen wanneer er isolatie aangebracht moet worden op een bestaand plat of hellend dak. De kosten voor deze methode zijn een stuk lager dan voor een warm dak, want dan moet je ook de dakbedekking laten vervangen. Het aanbrengen van isolatiemateriaal aan de onderkant van het dak is vaak erg eenvoudig en kan netjes afgewerkt worden.

Verder worden koud dak constructies eigenlijk alleen nog gebruikt in oudere woningen. Bij nieuwe woningen wordt standaard gekozen, er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen, voor een warm dak. Dit komt doordat een warm dak meer voordelen heeft en er minder kans is op condensatieproblemen.

Kies je toch voor een koud dak? Dan lees je hier een aantal aandachtspunten.

Opbouw koud dak

In het kort is de opbouw als volgt: boven het plafond wordt een dampscherm geplaatst, dan het isolatiemateriaal, dan de dakconstructie en als laatste de dakbedekking. Het dampscherm wordt aan de warme kant geplaatst. Met de warme kant bedoelen we hier je warme woning, de koude kant is de buitenlucht.

opbouw koud dak constructie

Dit is de opbouw:

 • 1. Afwerking/plafond: je ziet niets van het isolatiemateriaal omdat het netjes is afgewerkt met gipsplaten of ander materiaal.
 • 2. Dampremmende laag: een dampremmende laag, een dampscherm, is nodig om te voorkomen dat vocht in het isolatiemateriaal trekt.
 • 3. Isolatiemateriaal: isolerende laag van steenwol, glaswol, PUR/PIR of isolatieplaten.
 • 4. Dragende constructie: de dakconstructie van houten balken of beton.
 • 5. Dakbedekking: de laatste laag bestaat uit de gekozen dakbedekking.

Wat kost een koude dak constructie?

Een koud dak kost ongeveer €35,- tot €45,- per vierkante meter, exclusief de gewenste afwerking.

Even ter vergelijking: een warm dak kost gemiddeld €70,- tot €115,- per vierkante meter.

Wil je een plat dak van ongeveer 10 vierkante meter isoleren met een koud dak constructie. Dan ben je ongeveer €400,- kwijt. Met een aantal gipsplaten en afwerking moet je rekenen op een totaalprijs van €650,-.

Let er wel op dat je bespaart op je energiekosten met een goede isolatie. De besparing met dakisolatie begint bij enkele tientjes per jaar tot honderden euro’s per jaar, afhankelijk van de grootte van het dak, je energieverbruik en de gasprijs.

Interesse in koud dak isoleren?

Vergelijk prijzen en ga voor de beste deal.

Koud dak: nadelen & waar opletten?

Tegenwoordig wordt er vaak niet meer gekozen voor een koud dak, omdat het een aantal nadelen heeft. Bij een koud dak is de dakconstructie namelijk niet beschermd door de isolatielaag, hierdoor kan de constructie gaan krimpen en uitzetten door temperatuurschommelingen en dit kan uiteindelijk leiden tot scheurtjes.

Ook kunnen er snel condensatieproblemen ontstaan, vooral als er te weinig ventilatie is. Condensatieproblemen lijken in eerste instantie niet een groot probleem, maar dit kan ook leiden tot rot in de constructie.

Bij een koud dak zijn er een aantal aandachtspunten:

 • Plaatsing dampremmende laag. Deze laag moet aan de warme kant geplaatst worden, onder de isolatielaag.
 • Let op onderbrekingen dampscherm. Er mogen geen onderbrekingen zijn van het dampscherm, maar die komen wel vaak voor (elektriciteit, leidingen, etc.). Elke onderbreking is een kans dat er condensatieproblemen kunnen ontstaan.
 • Goede ventilatie. Een goede ventilatie in de ruimte is noodzakelijk om condensatie te voorkomen.
 • Lekkages. Bij lekkages of reparaties moet je er goed opletten dat er geen water in het dak terecht komt, want dan komt het direct in de dakconstructie en de isolatie.

Deze nadelen en aandachtspunten betekenen echter niet dat een koud dak nooit een goed idee is. Soms is het beter om wel te isoleren via de binnenzijde, dan dat je helemaal niet isoleert. De kosten van een warm dak zijn aanzienlijk hoger en dan is een koud dak nog steeds een zeer goede overweging.

koude dak constructie

Koud dak isoleren? Bespaar op de kosten!

Wil je een dakdekker inschakelen om een koud dak te isoleren? Een goede keuze! Een dakdekker weet precies hoe een koud dak geplaatst moet worden.

Natuurlijk wil je besparen op je kosten. Wist je dat je met goede isolatie altijd bespaart op je energiekosten? En door gratis offertes te vergelijken, betaal je ook niet te veel voor je dakdekker.

Maak gebruik van onze gratis offerteservice en ontvang snel scherpgeprijsde offertes van dakdekkers bij jou in de buurt. Hoe het werkt? Vul het offerteformulier! Verder hoef je niets te doen. Deze offerteservice is geheel gratis en vrijblijvend, dus je zit nergens aan vast.

Gratis offertes vergelijken