Besparen op opsporen daklekkage?

Door gratis offertes te vergelijken bespaar je zo tot wel 40%!

Gratis - Vrijblijvend

Daklekkage opsporen: zo gaat dat

Lekt je dak? Begin snel met het opsporen van de daklekkage, om grotere schade te voorkomen. Je schakelt hiervoor het beste een vakman in, zodat je zeker weet dat alle beschadigingen zo snel mogelijk gevonden en hersteld worden. Op zoek naar een dakdekker?

Start gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag ontvang je meerdere prijsopgaven (max. 5) om met elkaar te vergelijken. Kies de goedkoopste dakdekker en bespaar zo tot wel 40% op de kostprijs.

Op deze pagina lees je wat je zelf kunt doen om een lekkage op te sporen. Dit is belangrijk, omdat je de lekkage zo snel mogelijk moet verhelpen. Je leest wat je moet doen in geval van lekkages én krijgt handige tips om dit in de toekomst te voorkomen!wat te doen bij lekkage dak

Wat te doen bij lekkage van je dak?

Lekt je dak? Zelfs nog voordat je dit doorhebt kan de daklekkage al veel schade veroorzaken. Het eerste wat je doet is contact opnemen met een dakdekker, zodat je dak met spoed hersteld kan worden.

 

Je kunt eventueel meubels of kostbare bezittingen aan de kant leggen, zodat dit niet wordt aangetast door vocht. Mocht het regenen, dan is het ook nog een optie om een zeil over je platte dak te plaatsen zodat de schade zoveel mogelijk beperkt blijft totdat de dakdekker arriveert.

Lekkage plat dak opsporen: hoe werkt het?

Je hebt een lekkage op een plat dak: en dan? Als je zelf de lekkage wilt opsporen dan kun je het onderstaande stappenplan gebruiken. Zorg ervoor dat je voorzichtig te werk gaat en geen grotere beschadigingen veroorzaakt. Lukt het je niet om de lekkage op te sporen, twijfel dan niet om een vakman in te schakelen. Vraag gratis offertes aan!

 

 • Stap 1: controleer de dakbedekking. In de meeste gevallen zit de schade in het dakleer zelf. De kans is het grootst dat de schade in één van de naden zit of in de aansluiting met de dakranden. Blijven er ergens op het dak plassen staan? Ook dit kan betekenen dat hier de lekkage is ontstaan.
 • Stap 2: Controleer het daklood. De loodslabben zorgen voor een waterdichte afwerking. Als deze beschadigd zijn of gewoon enorm verouderd dan is de afsluiting niet langer waterdicht. Daklood wordt gebruikt bij de dakranden en bij de afwerking van dakramen.
 • Stap 3: controleer op andere gebreken. Misschien zit er een dakdoorvoer in het platte dak dat water doorlaat of is er een schoorsteen die gebreken vertoont.

 

Vind je geen gebreken op het dakoppervlak? Laat je dan helpen door een goedkope en vakkundige dakdekker. Die gebruikt geavanceerde technieken om lekkages op te sporen. Hiermee worden zelfs de kleinste haarscheurtjes opgespoord en hersteld.

Daklekkage laten opsporen?

Vind met spoed een dakdekker in jouw regio en bespaar tot wel 40%!

Hoe lekkage schuin dak opsporen?

Heb je een lekkage in een schuin dak? Soms is de schade hier direct zichtbaar. Dat komt door kapotte, scheve of ontbrekende dakpannen die ervoor zorgen dat het oppervlak niet meer waterdicht is. Het kan ook gebeuren dat de nokvorsten tijdens een storm kapotgegaan zijn en dat je daarom een lekkage op zolder hebt.

 

Toch is dit niet altijd het geval!

 

Bij schuine daken zijn er namelijk veel meer mogelijke oorzaken van lekkages. Eén daarvan is een lekkende schoorsteen of dakgoot. Bij beschadigingen of verstoppingen in de dakgoot kan het namelijk gebeuren dat het water via het dak of de muur naar binnendringt en hier voor nare vochtplekken zorgt.

 

Voor het opsporen van een lekkage op een pannendak moet je onder meer kijken naar:

 

 • Aansluitingen van dakramen of dakkapellen: aansluitingen zijn vaak de zwakke punten waar lekkages het eerst ontstaan. Controleer op gaten in het daklood en of het nog goed aansluit op het dak.
 • De schoorsteen: is de schoorsteenkap nog in orde? Zo niet, dan kan het water zo naar binnen lopen. Controleer of er barsten in de bakstenen zitten, of mogelijke gebreken bij de voegen.
 • Dakgoten: let bij de dakgoten goed op kleine randen, overgangen, kieren en roestige plekken. Door water in de dakgoot te spuiten kun je checken of er ergens water doorheen gaat.
 • Kapotte of missende dakpannen of nokvorsten: een kapotte dakpan herken je meestal aan scheuren.

Detectiemethoden

Soms is het onduidelijk waar een lekkage vandaan komt. Gelukkig zijn er twee precieze methoden waarmee de vakman zonder problemen de plek van de lekkage kan vinden.

Infrarood thermografie als lekdetectie

Met een infrarood camera kan er worden gezocht naar een lekkage. De camera geeft het verschil in temperatuur met kleuren aan. In het geval van een lekkage zie je dat de kleuren door elkaar lopen. Zo kan een lek snel opgespoord worden.

Ultrasone lekdetectie

Ook door middel van geluid kan je lekkage vinden. Met een apparaat wordt gezocht naar ultrasone trillingen. Dit is het geluid dat de lekkage maakt en niet door het menselijk oor kan worden gehoord. Zo kun je dus heel precies onderzoek doen naar de plek van de lekkage.

tips voorkomen daklekkage

Tips om een daklekkage te voorkomen

Voorkomen is nog altijd beter dan genezen en daarom is goed onderhoud zo belangrijk. Met goed onderhoud ben je echte beschadigingen voor en voorkom je vervelende waterschade. Laat je dak daarom eens per jaar reinigen en controleren op zwakke plekken. Bij veel dakdekkers kun je hiervoor zelfs een onderhoudscontract afsluiten, waardoor je goedkoper uit bent.

Wil jij daklekkages voorkomen?

Hieronder geven we je een paar handige tips:

 • Tip 1: ga voor structureel dakonderhoud met een bijbehorende dakinspectie om zwakke plekken en beschadigingen op te sporen nog voordat er lekkages ontstaan.
 • Tip 2: Maak de dakgoten regelmatig schoon. Verstoppingen zorgen er namelijk voor dat het water een andere weg naar buiten zoekt, vaak met lekkages als gevolg.
 • Tip 3: Let goed op vervuiling: bladeren, takken en ander vuil kunnen gemakkelijk beschadigingen op een plat dak veroorzaken. Verwijder dit soort vervuiling direct.
 • Tip 4: Laat nieuwe dakbedekking door een vakman plaatsen. Door zelf dakbedekking te plaatsen is de kans groot dat het dakleer niet goed geplaatst waardoor er na verloop van tijd lekkages ontstaan. Door direct een vakman in te huren, voorkom je deze problemen.

Lekkend dak? Schakel een dakdekker in!

Vergelijk meerdere offertes en kies de goedkoopste dakdekker in jouw regio.

Daklekkage opsporen: een specialist kan het beter

Lukt het niet om de beschadigingen op te sporen? Twijfel dan niet om een specialist in te schakelen. Deze heeft zelfs de kleinste haarscheurtjes in een mum van tijd gevonden. Dakdekkers beschikken namelijk over verschillende technieken waarmee non-invasief onderzoek gepleegd kan worden. Denk bijvoorbeeld aan de rookgastechniek, waarbij de vakman rook onder de dakbedekking plaatst. Nu komt de rook naar buiten op de plek waar de lekkages zitten. Zo kan de dakdekker direct je daklekkage repareren!

De voordelen van een vakman:

 • Je daklekkage is snel opgespoord.
 • De vakman kan direct het lek herstellen.
 • Er ontstaan geen beschadigingen aan je dakoppervlak.
 • Ook zwakke plekken worden opgespoord en hersteld.

daklekkage laten opsporen specialist

Daklekkage laten opsporen? Vergelijk gratis offertes!

Wil jij je daklekkage laten opsporen door een vakman? Dan hoef je zelf niet het hoge dak op te klimmen en weet je bovendien zeker dat zelfs de kleinste haarscheurtjes snel gevonden worden. Bovendien zal een dakdekker direct de schade herstellen, zodat je verdere waterschade voorkomt.

Start gratis offerteaanvraag!

Na de aanvraag ontvang je zo snel mogelijk de offertes van verschillende vakmannen in je regio. Vergelijk de prijzen en kies het beste aanbod. Je besparing loopt op die manier op tot wel 40% op de totaalprijs! De aanvraag is bovendien gratis en helemaal vrijblijvend.

Gratis offertes vergelijken