Besparen op kosten kilgoot reparatie?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de prijzen!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Daklekkage » Kilgoot lekkage: repareren en vervangen

Kilgoot lekkage: repareren en vervangen

Een kilgoot vloeit vaak water van een groot dakoppervlak af. Lekkage van de kilgoot kan daarom snel een vrij fors probleem veroorzaken: reparatie of gehele vervanging is daardoor snel nodig. In dit artikel vind je alle alles over kilgoot lekkage en informatie over reparatie en vervanging.


Kilgoot lekkage: de belangrijkste informatie op rij

 • De kilgoot is een goot die ligt in het snijpunt tussen twee schuine dakvlakken.
 • Vertoont een kilgoot lekkage, dan is de kans groot dat er water de dakconstructie in lekt.
 • Lekkage ontstaat meestal door: opgehoopt vuil, slijtage van de kilgoot of of de naad van de kilgoot raakt los.
 • Dakinspectie is essentieel om lekkage te voorkomen en de levensduur van je dak te verbeteren.
 • De kilgoot schoonmaken is de beste manier om verdere schade te voorkomen.
 • In het geval van kilgoot lekkage is het vervangen van je kilgoot vaak de beste keuze.
 • Een nieuwe kilgoot kost gemiddeld tussen de €40,- en €70,- per meter. Tip: Vergelijk gratis offertes.

Wat is een kilgoot precies?

De kilgoot is een goot die ligt in het snijpunt tussen twee schuine dakvlakken. Meestal zijn ze te vinden bij dakvlakken die naar binnen toe gericht zijn, zoals bij een L-vormige hoek in de woning. De kilgoot bevindt zich dan als het ware in de ‘elleboog’ van deze hoek. Omdat in de hoek van deze dakvlakken veel water wordt verzameld, is de kilgoot een essentieel onderdeel om de afvloei van het vele water zo goed mogelijk te laten verlopen. De meeste kilgoten bestaan uit zink, lood of aluminium.

kilgoot vervangen

Wat te doen bij lekkage van de kilgoot?

Vertoont een kilgoot lekkage, dan is de kans groot dat er water de dakconstructie in lekt. Dat veroorzaakt al vrij snel vochtplekken en lekkage aan het plafond. Merk je lekkage bij de kilgoot op? Kom dan snel in actie om het probleem te verhelpen. Wat zijn de belangrijkste dingen die je daarvoor moet doen?

 • Documenteer de schade: als er sprake is van lekkage aan het plafond. Dit kan nodig zijn als je de verzekering inschakelt om de schade te vergoeden na storm.
 • Inspecteer je dak: mogelijk zie je zelf waar de lekkage vandaan komt. Als je een vakman inschakelt, kan je al voordat deze langskomt omschrijven waarmee je te maken hebt. Zo weet de dakdekker wellicht precies wat hij voor de dakreparatie mee moet nemen.
 • Schakel een expert in: een dakdekker kan met zijn kennis en ervaring gericht zoeken naar de plek waar de lekkage zich voordoet en daarmee ook de oorzaak achterhalen. Vervolgens handelt hij het probleem voor je af door middel van lokale reparatie, of door de hele kilgoot te vervangen.

Heb je te maken met een andere lekkage aan je dak? Op deze pagina vind je meer informatie over daklekkage.

Oorzaken kilgoot lekkage

Slijtage, vuil, storm.. Er kunnen verschillende dingen aan je kilgoot lekkage ten grondslag liggen. Vaak is het geen kwestie van één oorzaak, maar is het een combinatie van factoren die de aanzet is tot de lekkage. Wat zijn de meest voorkomende oorzaken?

1.      Opgehoopt vuil

De kilgoot ligt in het kruispunt van twee dakvlakken, een plek waar vuil en takjes zich makkelijk verzamelen. Dat kan een opstopping veroorzaken, die de naden van je kilgoot onder druk zet en daarmee een lekkage kan laten vormen. Regent het hard, dan baant het water zich een weg buiten je kilgoot en op je dakbeschot. Ophoping van vuil verzwakt vaak ook het materiaal van je kilgoot, wat de levensduur kan verkorten.

2.      Naden van de kilgoot

De kilgoot sluit met een naad op dakbedekking aan. Dit is altijd een zwakke plek, daar kun je niet omheen. Als een naad begint los te laten, maakt dat je dakbedekking en -constructie gevoelig voor het doorlekken van vocht, zeker wanneer er bij hevige regenval een grote hoeveelheid water door de kilgoot stroomt.

3.      Slijtage kilgoot

Net als elk ander bouwmateriaal heeft ook je kilgoot een bepaalde levensduur. Die hangt van het materiaal af, maar elk materiaal slijt door het water en vuil dat door de goot loopt. Daarnaast is de UV-straling van zonlicht een oorzaak van scheurvorming in het materiaal van je kilgoot. Verouderde kilgoten worden dus broos en lekgevoelig, waardoor ook door de goot zelf water kan lekken bij zware regen.

Dakinspectie: altijd belangrijk

Dakinspectie is essentieel om lekkage te voorkomen en de levensduur van je dak te verbeteren. Dit geldt mogelijk nog wel meer voor je kilgoot, omdat de hoek tussen de dakvlakken een makkelijke prooi is voor ophoping van vuil, takken en de groei van mos.

Ga daarom minstens één keer, maar liever twee keer per jaar de staat van je dak en dakbedekking na. Liggen er dakpannen los of scheef en zijn de dakgoten schoon? Het zijn belangrijke dingen om te checken, waarmee je veel problemen kunt voorkomen.

Let bij je kilgoot op de volgende zaken:

 • Ophoping van vuil: opgehoopt vuil is de meest voorkomende oorzaak voor lekkage van de kilgoot en moet daarom op tijd worden opgelost.
 • Check de naden: zijn de aansluitingen van de kilgoot op de dakbedekking zichtbaar? Controleer dan of ze nog perfect aansluiten en dus niet losse eindjes vertonen.
 • Controleer op scheuren: door slijtage of UV-blootstelling kan het materiaal scheuren gaan vertonen. Als je deze op tijd ontdekt en laat je kilgoot repareren, ben je een lekkage waarschijnlijk voor.
 • Bekijk ook de dakpannen in de hoek: de staat en ligging van de dakpannen bij de hoek bepaalt hoe het water in je kilgoot terecht komt. Als de dakpannen van de twee dakvlakken te dicht bij elkaar komen, hoopt er vaak vuil op. Dit is een extra gevoelige plek voor verstoppingen.

Kilgoot schoonmaken

Bij je dakinspectie kom je ongetwijfeld vuil in je kilgoot tegen. Hoe eerder je dit verwijdert, hoe makkelijker het is en hoe minder je kilgoot eronder te lijden heeft. Bovendien is dit de beste manier om opstoppingen te voorkomen.

Is de kilgoot makkelijk te bereiken? Dan kun je dit werk zelf uitvoeren. Vaak is dakwerk echter vrij gevaarlijk en is een dak niet zonder hulpmiddelen goed te bereiken. Daarom is het raadzaam om het schoonmaken van je kilgoot over te laten aan vakmensen.

Kilgoot vervangen

In het geval van kilgoot lekkage is het vervangen van je kilgoot vaak de beste keuze. Een nieuwe kilgoot gaat circa 50 jaar mee en bij het plaatsen van een nieuwe goot zijn de naden in perfecte conditie.

Een nieuwe kilgoot bestaat meestal uit zink, aluminium, lood of EPDM. De meeste van deze materialen worden aangeleverd in een brede rol van zeker 40cm breed. Er zijn ook prefab modellen, die op het dakbeschot kunnen worden bevestigd.

Een dakdekker verwijdert eerst het oude materiaal. Daarna maakt hij het oppervlak schoon en verwijdert eventuele schroeven en spijkers. Daarna rolt hij het materiaal uit en snijdt het op maat voor je dak. Als de goot goed ligt, wordt deze vastgezet met nagels of schroeven. Dan is de afdichting aan de beurt; voor een perfecte, waterdichte aansluiting zal je dakdekker de naden afkitten of verlijmen met het dakoppervlak.

Kilgoot vervangen: kosten

Laat je de kilgoot van je dak vervangen, dan zijn de kosten vooral afhankelijk van de lengte en het soort materiaal waarmee je de goot laat bekleden. Heb je een statige woning en wil je dat de kilgoot bijdraagt aan de uitstraling van je dak? Dan kun je voor een koperen kilgoot kiezen. De kosten zijn gemiddeld €40,-tot €45,- per meter.

Een aluminium kilgoot is een steeds populairder alternatief en kost €30,- tot €55,- per meter. Lood en zink zijn qua prijs vergelijkbaar met aluminium, waar EPDM en PVC met circa €35,- per meter de goedkoopste opties zijn. Hieronder geven we een overzicht van de gemiddelde kosten om de kilgoot te vervangen.

Materiaal Prijs* (inclusief arbeid en btw)
Koper €40,- tot €45,- per meter
Aluminium €30,- tot €55,- per meter
Lood €50,- tot €60,- per meter
Zink €30,- tot €55,- per meter
PVC €25,- tot €35,- per meter
EPDM €35,- per meter

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen die verschillen per dakdekker.

Problemen met de kilgoot oplossen?

Vergelijk gratis offertes en kies de vakman die het best bij je wensen past!

Kilgoot lekkage voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Zeker als lekkage het risico is, want problemen als vochtplekken, schimmel en een zwak dak kunnen het gevolg zijn van lekkage aan bij de kilgoot. Wat kun je doen om kilgoot lekkage te voorkomen?

 • Onderhoud: zorg voor een schone kilgoot, die vrij is van opstoppingen. Dat begint bij het controleren van je dak, waarna schoonmaken essentieel is. Dit kun je ook laten uitvoeren. Zijn materialen van de dakbedekking of de goot zelf (zichtbaar) aan vervanging toe? Laat deze klus niet te lang liggen. Een dak in goede conditie is nodig om de werking van je kilgoot te waarborgen.
 • Bladbescherming aanbrengen: heb je veel last van ophoping van bladeren? Dan kun je overwegen om een bladrooster aan te brengen op je dak, om zo te voorkomen dat de bladeren in je kilgoot blijven liggen.
 • Vakkundige plaatsing: correcte installatie van je kilgoot is ontzettend belangrijk om het risico op lekken zo klein mogelijk te maken. Het afschot van de goot moet goed zijn, en belangrijker nog: de naden moeten perfect aansluiten om te voorkomen dat er water doorlekt.

Kilgoot lekkage

Kilgoot lekkage? Vergelijk offertes!

Lekkage bij de kilgoot is een overduidelijk signaal dat je kilgoot aan vervanging toe is. Laat je je kilgoot vervangen? Vraag dan offertes op om te zorgen dat je niet teveel betaalt! Met onze gratis offertevergelijker krijg je eenvoudig meerdere offertes binnen. Kies het beste aanbod en bespaar zo tot 40% op de kosten voor je klus.


Gratis offertes vergelijken