Dakkapel lekkage laten verhelpen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Daklekkage » Lekkage dakkapel

Lekkage dakkapel: stappenplan & kosten 2024

Een lekkage in je dakkapel ontdek je vaak pas op het moment dat het lek al een tijdje aanwezig is. Wanneer er vochtplekken op de muur zijn ontstaan is het belangrijk om echt zo snel mogelijk hulp in te schakelen. Door direct te handelen voorkom je grotere schade aan de dakkapel.

Op deze pagina gaan we in op een lekkage in je dakkapel en wat je dan moet doen. Je vindt een handig stappenplan en een overzicht van de meest voorkomende oorzaken van een daklekkage. Tot slot vind je hier een handig overzicht van de kosten en leggen we uit hoe het zit met de verzekering!

Dakkapel lekkage: de belangrijkste informatie op een rij

  • Onderneem snel actie bij een dakkapel lekkage om verdere schade te voorkomen. Je kunt drie stappen ondernemen: schade voorkomen, hulp inschakelen van een dakdekker en de schade vastleggen en je verzekering raadplegen.
  • De meestvoorkomende oorzaken van een dakkapel lekkage zijn een slechte installatie, een kapotte dakbedekking, verstopte dakgoten en condensatievocht. Elk probleem wordt op een andere manier opgelost.
  • Een lekkage in de dakkapel los je op door middel van een nieuwe of gerepareerde dakkapel, het (deels) vervangen van de dakkapel en goed onderhoud aan de dakgoten.
  • De kosten voor het repareren van de dakkapel lekkage variëren enorm. Een lekkage in het dak van de dakkapel laat je verhelpen vanaf €50,- tot €150,- per m² en het repareren van een lek door de dakgoten kost gemiddeld €50,- tot €100,- per uur. Vraag snel gratis offertes aan.
  • Lekkage in de dakkapel voorkomen? Zorg dan voor regelmatig onderhoud en laat de dakkapel plaatsen door een expert.

Wat moet je doen bij een dakkapel lekkage? Een stappenplan

Merk je dat je dakkapel lekt? Onderneem dan direct actie, om te voorkomen dat er te erge schade ontstaat. Hoe langer een lekkage niet verholpen wordt, hoe groter de schade en ook hoe hoger de herstelkosten.

Hieronder hebben we een stappenplan opgesteld, zodat je direct in actie kunt springen bij een dakkapel lekkage.

1. Schade voorkomen

De eerste stap is het voorkomen van verdere schade. Wanneer je het lek opmerkt is de kans groot dat het al een tijdje speelt. Verplaats meubels en spullen van de plek van de lekkage in je dakkapel: dit voorkomt dat er schimmel of vochtplekken op ontstaan. Zorg direct dat de lekkage geen verdere schade kan veroorzaken. Bijvoorbeeld door overtollig water te verwijderen en vloeren en muren goed te drogen.

2. Hulp bellen

De tweede stap is hulp inschakelen. De lekkage in een dakkapel is vaak complex en is niet iets dat je eenvoudig zelf verhelpt. We raden je aan om een dakdekker in te schakelen en niet zomaar zelf het dak op te klimmen. Een dakdekker komt zo snel mogelijk naar je toe. Als het dak lekt tijdens de regen is het slim om gebruik te maken van een spoedservice, zodat de dakdekker direct langskomt voor een reparatie.

3. Schade vastleggen en verzekering inschakelen

Heb je een inboedel- en opstalverzekering? Grote kans dat een deel van de schade dan verzekerd is. Neem contact op met je verzekeraar en leg de schade vast met foto’s en eventueel filmpjes. Noteer alle schade en houd dit bij.

Wil je schade door een daklekkage verhalen op de verzekeraar? Vaak kan dat, op z’n minst gedeeltelijk. Hiervoor kun je de opstal- of eventueel inboedelverzekering raadplegen.

dakkapel lekkage

Oorzaken & oplossingen dakkapel lekkages

Een lekkage in de dakkapel kan op verschillende manieren ontstaan. Elke dakkapel lekkage moet dus op een eigen manier verholpen worden. Hieronder leggen we uit wat de meest voorkomende oorzaken zijn van dakkapel lekkages zijn en hoe je deze het beste oplost.

1. Slechte installatie

Een slechte installatie is een vaak voorkomende oorzaak van dakkapel lekkages. Als de dakkapel niet goed is aangesloten op het dak, dan sijpelt hier regenwater doorheen. Dit gebeurt vooral bij de aansluitingen, als deze niet helemaal waterdicht gemaakt zijn. Het kan ook zijn dat het kozijn niet goed in de dakkapel zit, waardoor regenwater via de kozijnen naar binnen sijpelt.

Het kan ook voorkomen dat er door een slechte installatie een lekkage aan de zijkant van de dakkapel ontstaat. Je merkt dan vooral vochtplekken aan de binnenkant tegen de zijant van de dakkapel ontstaan.

De oplossing voor een slechte installatie, is het opnieuw installeren van de dakkapel. Vaak is het voldoende om loodslabben beter aan te brengen en de aansluiting waterdicht te maken. Gaat het echt om hele slechte kwaliteit dan zal een dakdekker pas aanraden de complete dakkapel opnieuw te installeren. Dit gebeurt vooral bij dakkapellen die niet door experts geplaatst zijn.

2. Problemen met de dakbedekking

Een prefab dakkapel heeft een plat dak, en deze is nu eenmaal relatief gevoelig voor beschadigingen en lekkages. Zo kan de dakbedekking tijdens een storm kapotgaan als er takken of scherpe objecten overheen waaien. Het is ook goed mogelijk dat regenwater te lang op het dak van de dakkapel blijft staan waardoor er lekkages ontstaan.

Sneeuw kan ook een lekkage aan de dakkapel veroorzaken. Het grote gewicht kan invloed hebben op de kwaliteit van de dakbedekking en bovendien kan het smelten van sneeuw zorgen voor te veel wateroverlast.

De oplossing is relatief simpel: de dakdekker moet de dakbedekking repareren of vervangen. Een reparatie gebeurt als de schade relatief klein is. De dakdekker brengt dan een reparatiestrook aan en lijmt of brandt deze vast op het oppervlak. Is het dak van de dakkapel al erg oud of zijn er meerdere lekkages? Dan zal de dakdekker aanraden om deze te vervangen.

3. Verstopte dakgoten

Wist je dat verstopte dakgoten boven de dakkapel ook kunnen zorgen voor een lekkage? Dakgoten raken verstopt door onder andere bladeren, takken en andere vervuiling. Na verloop van tijd kunnen dakgoten ook dichtslibben door vervuiling, waardoor regenwater niet meer wegloopt. Het water vindt dan een andere manier naar buiten en dat kan voor vervelende vochtplekken in de dakkapel zorgen.

Voorkomen is beter dan genezen, en daarom raden we aan dakgoten regelmatig schoon te laten maken. Een verstopte dakgoot is snel hersteld met een schoonmaakbeurt. Daarna is het wel belangrijk dat de dakdekker kijkt naar de dakkapel zelf en of hier inmiddels ook een lekkage is ontstaan. Eventueel moet hij onderliggende schade herstellen.

4. Condensatie

Het kan voorkomen dat er onvoldoende ventilatie is in de dakkapel. Hierdoor ontstaat er condensatievocht en ontstaan er vochtproblemen en mogelijk lekkages. Condensvorming doe je zelf weinig aan: dit ontstaat altijd. Wel is het belangrijk dat je voldoende ventileert, zodat het vocht kan worden afgevoerd naar buiten.

De enige oplossing voor lekkages door condensatievocht, is het beter ventileren van de dakkapel. We raden aan om ventilatieroosters altijd open te houden. Heb je deze niet in het kozijn zitten? Dan zal een dakdekker ventilatieroosters aanbrengen.

lekkage dakkapel

Wat kost een lekkage in de dakkapel repareren?

De kosten van een reparatie aan een dakkapel lekkage zijn afhankelijk van de werkzaamheden die je laat uitvoeren. Laat je een dakkapel opnieuw installeren in verband met een slechts installatie? Houd dan rekening met hoge herstelkosten rond de €2.500,- tot €5.000,-.

Wanneer er problemen zijn met de dakbedekking dan kost je dit gemiddeld €50,- tot €150,- per m² om te herstellen. Dit hangt voor een groot deel af van het soort dakbedekking dat je hebt. In de tabel vind je meer prijzen voor het verhelpen van dakkapel lekkages.

Oorzaak van daklekkage Oplossing Gemiddelde prijs (inclusief btw)*
Slechte installatie Dakkapel opnieuw laten installeren € 2.500 – € 5.000
Problemen met de dakbedekking Dakbedekking repareren of vervangen € 50 – € 150 per m²
Verstopte dakgoten Dakgoten schoonmaken € 50 – € 100 per uur
Condensatie Ventilatie verbeteren (bijvoorbeeld plaatsen van ventilatieroosters) € 300 – € 1.500

* Let op: dit zijn gemiddelde prijzen die dus variëren per situatie en dakdekker.

Lekkage dakkapel snel laten oplossen?

Via het offerteformulier vraag je prijsopgaven aan en schakel je snel een geschikte dakdekker in!

Wat dekt de verzekering bij een lekkage aan je dakkapel?

De schade van een lekkage in je dakkapel wordt vaak (deels) vergoed vanuit de opstal- of inboedelverzekering. Wel hangt dit af van de polisvoorwaarden en kan het per verzekeraar verschillen.

Let op!

De verzekering dekt vaak alleen de schade ontstaan aan de dakkapel en je inboedel. Niet de kosten voor het repareren van de dakkapel lekkage. Ook moet je kunnen aantonen dat je maatregelen getroffen hebt om de schade te beperken: zoals het direct aanpakken van de lekkage en het veiligstellen van al je spullen. Belangrijk dus om hier voldoende bewijsmateriaal voor te verzamelen.

Lekkage dakkapel voorkomen: 5 handige tips!

  • Tip 1: pleeg regelmatig onderhoud. Hiermee krijg je de staat van je dakkapel goed in kaart en kun je beschadigingen voor zijn.
  • Tip 2: houd de dakgoten ook schoon! Wanneer deze verstopt zitten en blokkades hebben, vergroot je de kans op een dakkapel lekkage.
  • Tip 3: vermijd zware belasting van het dak van de dakkapel. Dit kan namelijk leiden tot beschadigingen in de dakbedekking en de dakconstructie.
  • Tip 4: wanneer je de dakbedekking vervangt is het belangrijk om ook de dakconstructie direct te checken! Zo weet je zeker dat het dak van de dakkapel direct van goede kwaliteit is en voorkom je onnodige beschadigingen.
  • Tip 5: laat een dakkapel altijd door een expert installeren en doe dit niet zelf. Zo weet je zeker dat de aansluiting klopt en voorkom je lekkages.

Lekkage in je dakkapel verhelpen? Vergelijk gratis offertes!

Heb je een lekkage in je dakkapel? Vervelend! Laat je snel helpen door een ervaren dakdekker. Hij spoort de lekkage in de dakkapel op en zorgt er ook direct voor dat de dakkapel weer helemaal waterdicht is. Op die manier weet je zeker dat er geen extra schade ontstaat.

Met onze gratis offerteservice vind je snel en gemakkelijk de verschillende dakdekkers in je eigen buurt. Door te vergelijken kies je zelf de vakman met het beste aanbod en bespaar je tot wel 40% op de kosten! De offerteservice is bovendien gratis en zonder verplichtingen: je zit nergens aan vast!

Gratis offertes vergelijken