Lekkage in pannendak laten repareren?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Daklekkage » Lekkage pannendak

Lekkage pannendak

Een lekkage in een pannendak moet zo snel mogelijk hersteld worden, omdat er anders schade ontstaat aan het dakbeschot. Hierdoor lopen de herstelkosten al snel hoog op. Bovendien zal een lekkage in je pannendak zorgen voor een hogere luchtvochtigheid in huis en vervelende vochtplekken. Gelukkig is een snelle reparatie voldoende om verdere schade te voorkomen.

Op deze pagina lees je hoe je een lek in het pannendak herkent en wat het kost om dit te repareren. Ook geven we je een lijst met voorbeelden van een paar veel voorkomende oorzaken van lekkages. Tot slot leggen we uit hoe zit met de verzekering als je schade hebt door een lekkage in je pannendak!

Lekkage pannendak: de belangrijkste informatie op een rij

  • Je herkent een lekkage in je pannendak door gele kringen op het plafond, vochtige plekken of zelfs een muffe geur.
  • De belangrijkste oorzaken van een lekkend pannendak zijn kapotte dakpannen, een lek in de aansluiting van je dakraam of dakkapel, poreuze nokvorsten of een lekkende dakgoot.
  • Het opsporen en repareren van een lek in een pannendak laat je het beste doen door een vakman.
  • Een lekkend pannendak herstellen kost gemiddeld €150,- tot €350,- per m². Vergelijk snel gratis offertes.
  • Schade door een lekkage word verzekerd vanuit de opstalverzekering. De lekkage zelf is niet verzekerd.


Lekkend pannendak herkennen: zo doe je dat!

Het nadeel van een daklekkage in het pannendak, is dat deze niet zo snel opvalt. Wanneer je dus toch opmerkt dat je pannendak lekt, het belangrijk om zo snel mogelijk een dakdekker in te schakelen voor een reparatie!

Hoe kun je een lekkend pannendak herkennen?

Er zijn aan paar aanwijzingen, zoals gele kringen op het plafond, of donkere plekken die er eerst niet zagen. Onder het dak voelt het vaak vochtig en klam aan: de luchtvochtigheidsgraad is een stuk hoger. Problemen als schimmel en een loslatende afwerking tegen het plafond zijn tekenen dat de lekkage al langer in het pannendak zit!

Wat kost een daklekkage in een pannendak?

De kosten voor een reparatie beginnen vanaf €50,- tot €75,- per m². Dit is het geval wanneer je de kapotte dakpannen laat vervangen. Afhankelijk van het soort dakbedekking, lopen de kosten natuurlijk op. Bij een keramisch pannendak liggen de kosten rond de €70,- tot €96,- per m².

Gemiddeld genomen liggen de kosten voor het vervangen van de dakpannen inclusief arbeidskosten tussen de €150,- tot €350,- per m². Dat klinkt heel veel, maar onthoud dat het vaak maar om een klein oppervlak gaat, waardoor de kosten lager uitvallen! Meer weten over de kosten? Lees dan verder over de prijzen van dakdekkers.

Kosten reparatie daklekkage pannendak 2024

Werkzaamheden Gemiddelde kosten*
Dakpannen vervangen €150,- tot €350,- per m²
Betonnen dakpannen vervangen €50,- tot €75,- per m²
Keramische dakpannen vervangen €70,- tot €95,- per m²
Nokvorsten vervangen €50,- tot €100,- per m²
Dakgoten vervangen €55,- tot €95,- per m²

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten.

Besparen op de reparatie van een lekkage aan je pannendak?

Vergelijk gratis offertes en vind snel een dakdekker bij jou in de buurt!

Pannendak lekt? Veelvoorkomende oorzaken

Een lekkage in het pannendak kan veroorzaakt worden door verschillende problemen. Soms zit het probleem in het pannendak zelf, als dakpannen kapot zijn gegaan of zelfs helemaal ontbreken. Dan is het duidelijk hoe de dakdekker dit repareert.

Maar in andere gevallen is de oorzaak iets minder duidelijk: bijvoorbeeld als er via het dakraam regenwater naar binnen lekt door een verkeerde montage! Hieronder zetten we de belangrijkste oorzaken van lekkages in pannendaken voor je op een rij.

1. Lekkende dakpannen

Lekkende dakpannen is één van de mogelijke oorzaken bij een lekkage in jouw pannendak. Als je dak flink verouderd is, kunnen de dakpannen intussen poreus geworden zijn. Hierdoor nemen ze vocht op en beschermen ze je huis niet meer optimaal tegen neerslag. Er ontstaan dan binnenshuis vervelende vochtproblemen, zoals schimmel en vochtkringen.

Daarnaast kan het zijn dat dakpannen tijdens een storm kapotgewaaid zijn of zelfs helemaal ontbreken! Deze en andere beschadigingen aan de dakpannen zorgen voor vervelende daklekkages in je pannendak.

2. Lekkage in het dakraam of dakkapel

Heb je onlangs een dakraam of dakkapel gekregen en heb je nu last van lekkages in je pannendak? Dan bestaat de kans dat de montage niet goed verlopen is, en de aansluiting niet helemaal waterdicht is. Dit zorgt ervoor dat er water via het raam of de dakkapel naar binnen lekt.

Meestal zit het probleem in de aansluiting, sluiten de loodslabben niet goed aan en is er zo nog een kleine opening. Bij dakkapellen zien we ook wel dat het dak af en toe lekt.

lekkage pannendak

3. Kapotte nokvorsten

De nokvorsten zitten helemaal bovenop het dak. Ze houden de dakpannen op hun plek en maken de nok waterdicht.

Voorheen werden nokvorsten geplaatst met cement, maar dit kan na verloop van tijd poreus worden. Als het in de winter kapotvriest, dan zitten de nokvorsten niet goed dicht en loopt er water naar binnen via de nok van je pannendak.

Bij kapotte, missende of poreuze nokvorsten is vervangen de enige oplossing. Je leest hier meer over nokvorsten vervangen.

4. Lekkende dakgoten

Wist je dat ook de dakgoten voor een lekkage in je pannendak kunnen zorgen? Als dakgoten verstopt of beschadigd zijn, dan zoekt het regenwater de weg met de minste weerstand naar huis. Vaak veroorzaakt dit beschadigingen aan de rand van het dak. Binnen ontstaan hierdoor vervelende vochtkringen of zelfs schimmel! Merk je dus vooral vochtproblemen aan de onderkant van het pannendak, kijk dan eens of je dakgoten de boosdoener zijn!

Lekkage pannendak opsporen

De oorzaak bij een lekkage in je pannendak kan verschillen. Mogelijk ligt er een dakpan scheef, zijn de nokvorsten poreus geworden of liggen er kapotte dakpannen op het dak. Maar het kan ook voorkomen dat het lek veroorzaakt wordt door een verkeerde aansluiting bij dakramen of dakkapellen, loodslabben die versleten zijn of een schoorsteen die lekt!

Kijk eerst eens of u zelf de zichtbare schade ziet: dit is vaak het geval bij kapotte of ontbrekende dakpannen. Is dit niet het geval, dan raden we aan om het opsporen van een daklekkage over te laten aan een dakdekker.

Daklekkage pannendak repareren

Hoe de dakdekker de daklekkage in je pannendak herstelt, hangt af van de oorzaak van de schade. Bij ontbrekende of kapotte dakpannen is de oplossing simpel: de vakman vervangt de beschadigde dakpannen zodat je pannendak weer helemaal waterdicht is.

Als bij nadere inspectie blijkt dat de dakpannen het probleem niet zijn, kijkt hij verder. Het kan voorkomen dat je nokvorsten niet meer goed vast zitten en dat er via deze weg regenwater naar binnen lekt. Dit repareert hij door de nokvorsten te vervangen of opnieuw vast te zetten met cement.

Lekt het water via je dakraam naar binnen of zit het probleem in de dakkapel? Ook hier geldt vaak dat de beschadigde onderdelen vervangen worden. Soms zijn de loodslabben omhoog gewaaid, waardoor de vakman dit alleen terug hoeft te vouwen.

Is een lekkage in het pannendak verzekerd?

Schade door een lekkage is in veel gevallen verzekerd via de opstalverzekering. Mocht de lekkage aan je pannendak schade hebben veroorzaakt aan je plafond, meubilair of muren dan wordt dit vergoed.

Let op: hier zitten natuurlijk een paar voorwaarden aan. Zo is de schade alleen gedekt als je kunt aantonen dat je niks had kunnen doen om de lekkage in het pannendak te voorkomen. Daarom is het belangrijk om regelmatig dakonderhoud uit te laten voeren!


Bovendien is het goed om te weten dat alleen de schade gedekt is. De kosten voor het opsporen en repareren van het lek worden niet vergoed.

Besparen op de kosten? Vergelijk gratis offertes!

Lekkage in je pannendak en wil je deze zo snel mogelijk verhelpen? Schakel een dakdekker in: start nu je gratis offerteaanvraag en vind een vakman bij jou in de buurt. Door te vergelijken kies je de beste dakdekker en bespaar je tot wel 40% op de kosten!

Gratis dakdekker offertes vergelijken!