Regenpijp verstopt: wat nu?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Daklekkage » Regenpijp verstopt

Is je regenpijp verstopt?

Wanneer je last hebt van een verstopte regenpijp is het belangrijk dat je hier snel verandering in brengt. Een verstopte regenpijp kan namelijk uitlopen tot kapotte dakgoten, en uiteindelijk lekkages op het dak. Lees hier hoe je stap voor stap een verstopte regenpijp kunt verhelpen.

Op deze pagina lees je meer over het ontstoppen van een regenpijp, de kosten en wie je ervoor kunt bellen. Ook geven we je een aantal tips over hoe je een verstopte regenpijp kunt herkennen en voorkomen.


Verstopte regenpijp: een stappenplan

 • Stap 1: inspecteer de dakgoot op bladeren, takken en ander vuil. Lokaliseer het probleem, zodat je de juiste maatregelen kunt nemen.
 • Stap 2: maak de dakgoten schoon en verwijder al het vuil uit de ingang bij de regenpijp.
 • Stap 3: spuit water door de regenpijp om de verstopping los te maken of gebruik een speciale trekveer voor een hardnekkige verstopping.
 • Stap 4: test of het water nu goed wegstroomt via de regenpijpen.

Schakel direct een dakdekker in en vergelijk gratis offertes!Verstopte regenpijp herkennen

Een verstopte regenpijp is te herkennen aan verschillende tekenen. Je merkt het vaak meteen wanneer het water niet meer goed wegstroomt bij een regenbui. Valt er erg veel regen of loopt de dakgoot en regenpijp helemaal niet meer goed door? Dan kan het zelfs gebeuren dat het water over de rand van de dakgoot stroomt.

Dit zijn een aantal herkenningspunten:

 • Het water stroomt over de rand van de dakgoot in plaats van via de regenpijpen.
 • Een verstopping kan ook leiden tot natte muren en plassen water rondom je woning.
 • Vochtplekken of schimmelvorming is ook een indicatie, dit zien we alleen wanneer er al een lange tijd een verstopping is.
 • De regenpijp lekt op ongebruikelijke plaatsen of je ziet dat het weater minder snel wegstroomt uit de dakgoten.

regenpijp ontstoppen

Wat kost het ontstoppen van een regenpijp?

De kosten voor het oplossen van een verstopte regenpijp beginnen vanaf €55,-. De kosten zijn afhankelijk van de ernst van de verstopping. Hoe groter de verstopping, hoe hoger de kosten vaak worden. Andere factoren die de prijs bepalen zijn de arbeidskosten, voorrijkosten en het aantal meter dakgoten en regenpijpen.

Bekijk onderstaande tabel voor een aantal richtprijzen. Of vraag gratis offertes aan!

Verstopte regenpijp ontstoppen: kosten 2024

Type materiaal Kosten per meter*
Ontstoppen regenpijp Vanaf €85,-
Nieuwe regenpijp plaatsen €10,- tot €50,- per meter
Vervangen vergaarbak €45,- tot €145,-

*Let op: dit zijn richtprijzen.

Regenpijpen laten ontstoppen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40%!

Verstopte regenpijp oplossen: een uitgebreid stappenplan

Een verstopte regenpijp is erg vervelend. Dit betekent namelijk dat het regenwater niet goed weg kan stromen. Wanneer dit het geval is kan het water zich ophopen en schade veroorzaken aan de dakgoten, en soms zelfs het dak. Om dat te voorkomen kun je de regenpijp ontstoppen.

Stap 1: schoonmaken

De regenpijp is verbonden met de dakgoten, en daarom is het belangrijk dat hier als eerste naar gekeken wordt. Verwijder alle blaadjes en takjes uit de dakgoot. Dit kun je doen met een bezem, of met je handen. Draag hierbij wel handschoenen. Wanneer de dakgoten schoon zijn kun je water door de regenpijp spoelen. Is het nog niet opgelost? Ga dan door naar stap 2.

Stap 2: vuil doorprikken

Wanneer het schoonmaken van de regenpijp niet voldoende werkt, kun je het vuil doorprikken. Dit is vooral effectief wanneer er veel bladeren, takjes en ander vuil in de regenpijp is blijven hangen. Het is belangrijk dat het doorprikken op een voorzichtige manier wordt gedaan. Gebruik dus geen ijzeren ontstoppingsveer, maar probeer het vuil met een lange stok of buis door te prikken. Wanneer je het meeste vuil losgewrikt hebt, kun je de regenpijp doorspoelen.

Stap 3: hogedrukreiniging

Het reinigen met hoge druk is een goede manier om snel en effectief de regenpijp schoon te krijgen. De reden waarom het zo effectief is, komt doordat het water de bladeren en vuilresten makkelijk weg kan spoelen. Maar hoe pak je dit aan?

 • De eerste stap is het aansluiten van de waterslang op de hogedrukreiniger.
 • Deze slang kun je vervolgens in de regenpijp omhoog duwen.
 • Zet de hogedrukreiniger aan en druk de slang zo ver mogelijk. Wanneer je de verstopping raakt kun je stoppen.
 • Maak ronddraaiende bewegingen. Op deze manier kun je het vuil in de regenpijp makkelijk losmaken.

Wanneer het niet lukt om de regenpijp te ontstoppen met water, is het nodig om andere maatregelen te nemen zoals het gebruik van een trekveer.

Stap 4: controle

Wanneer je alle stappen hebt gedaan moet je net zo lang spoelen totdat het water uit de regenpijp schoon is. Het kan zijn dat zelfs na het volgen van alle stappen de regenpijp nog steeds verstopt zit. Dit kan komen doordat het vuil zodanig is aangekoekt dat het met alleen water niet op te lossen valt. In dat geval kun je een dakdekker inschakelen.

Zelf ontstoppen of door een dakdekker?

Het is belangrijk om zo snel mogelijk een vakkundige dakdekker in te schakelen voor het ontstoppen van een regenpijp. Wanneer je de verstopping niet snel genoeg laat weghalen, kan er waterschade ontstaan aan je woning.

Wanneer je het zelf gaat doen, let er dan op dat je de juiste veiligheidsmaatregelen neemt. Let er ook op dat je niet overal op je dak kunt staan, je kunt zo schade veroorzaken aan de dakbedekking.

Wij raden aan om een professional in te schakelen. De verstopping is dan in veel gevallen snel opgelost en je hoeft zelf niet het dak op of materialen aan te schaffen.

Verstopte regenpijp voorkomen: onze tips!

Een verstopte regenpijp wil je natuurlijk voorkomen en met deze tips is dat iets gemakkelijker. Woon je in een boomrijke omgeving? Dan kan het verstandig zijn om te kijken naar een permanentere oplossing met dakgootbescherming, zoals roosters tegen bladeren, een drain en bladvangers.

Dit zijn onze beste tips:

 • Voer regelmatig onderhoud uit. Door de dakgoten en de regenpijpen regelmatig, ongeveer één keer per jaar of per twee jaren, schoon te maken, voorkom je problemen.
 • Inspecteer de dakgoten. Inspecteer de dakgoten en neem actie wanneer er veel vuil zoals bladeren, mos en takken in de dakgoten liggen.
 • Kijk na een storm in de dakgoten. Na een storm kunnen er veel bladeren en takken in de dakgoten gewaaid zijn, controleer daarom of het water nog goed wegloopt na een flinke storm.
 • Gebruik geen chemische ontstoppers. Deze middelen tasten het materiaal aan en kunnen voor beschadigingen zorgen.
 • Installeer dakgootbescherming. Deze dakgootbescherming zorgt ervoor dat er minder bladeren en ander vuil in de dakgoten komt, waardoor het ook geweerd wordt uit de regenpijpen.

verstopte regenpijp

Regenpijp laten ontstoppen? Gratis offertes vergelijken!

Is je regenpijp verstopt? Vraag dan gratis offertes aan van dakdekkersbedrijven in jouw regio. Deze offerteservice is geheel gratis en vrijblijvend, dus je zit nergens aan vast. Je ontvangt spoedig een aantal offertes met scherpe prijzen. Vergelijk deze gratis offertes en kies het dakdekkersbedrijf dat het beste bij jou past.

Gratis dakdekker offertes vergelijken!