Home » Daklekkage » Regenpijp verstopt

regenpijp verstopt

Regenpijp verstopt: wat te doen?

Wanneer je last hebt van een verstopte regenpijp is het belangrijk dat je hier snel verandering in brengt. Een verstopte regenpijp kan namelijk uitlopen tot kapotte dakgoten, en uiteindelijk lekkages op het dak. Lees hier hoe je stap voor stap een verstopte regenpijp kunt verhelpen.

Wil je een dakdekker inschakelen?

Start gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt dan snel diverse offertes van dakdekkers uit je eigen regio. Gratis en zonder verplichtingen.

Verstopte regenpijp oplossen: een handig stappenplan

Een verstopte regenpijp is erg vervelend. Dit betekent namelijk dat het regenwater niet goed weg kan stromen. Wanneer dit het geval is kan het water zich ophopen en schade veroorzaken aan de dakgoten, en soms zelfs het dak. Om dat te voorkomen kun je de regenpijp ontstoppen.

Stap 1: schoonmaken

De regenpijp is verbonden met de dakgoten, en daarom is het belangrijk dat hier als eerste naar gekeken wordt. Verwijder alle blaadjes en takjes uit de dakgoot. Dit kun je doen met een bezem, of met je handen. Draag hierbij wel handschoenen. Wanneer de dakgoten schoon zijn kun je water door de regenpijp spoelen. Is het nog niet opgelost? Ga dan door naar stap 2.

Stap 2: vuil doorprikken

Wanneer het schoonmaken van de regenpijp niet voldoende werkt, kun je het vuil doorprikken. Dit is vooral effectief wanneer er veel bladeren, takjes en ander vuil in de regenpijp is blijven hangen. Het is belangrijk dat het doorprikken op een voorzichtige manier wordt gedaan. Gebruik dus geen ijzeren ontstoppingsveer, maar probeer het vuil met een lange stok of buis door te prikken. Wanneer je het meeste vuil losgewrikt hebt, kun je de regenpijp doorspoelen.

Stap 3: hogedrukreiniging

Het reinigen met hoge druk is een goede manier om snel en effectief de regenpijp schoon te krijgen. De reden waarom het zo effectief is, komt doordat het water de bladeren en vuilresten makkelijk weg kan spoelen. Maar hoe pak je dit aan?

  • De eerste stap is het aansluiten van de waterslang op de hogedrukreiniger.
  • Deze slang kun je vervolgens in de regenpijp omhoog duwen.
  • Zet de hogedrukreiniger aan en druk de slang zo ver mogelijk. Wanneer je de verstopping raakt kun je stoppen.
  • Maak ronddraaiende bewegingen. Op deze manier kun je het vuil in de regenpijp makkelijk losmaken.

Stap 4: controle

Wanneer je alle stappen hebt gedaan moet je net zo lang spoelen totdat het water uit de regenpijp schoon is. Het kan zijn dat zelfs na het volgen van alle stappen de regenpijp nog steeds verstopt zit. Dit kan komen doordat het vuil zodanig is aangekoekt dat het met alleen water niet op te lossen valt. In dat geval kun je een dakdekker inschakelen.

Verstopte regenpijp voorkomen: praktische tips

De beste manier om een verstopte regenpijp tegen te gaan is door het te voorkomen. Maar hoe pak je dat aan?

  • Onderhoud. De beste manier om een verstopte regenpijp te voorkomen is door deze goed te onderhouden. Dit doe je door regelmatig de pijp schoon te maken.
  • Boldraadrooster. Een andere manier waarop je verstoppingen kunt tegen gaan is door een boldraadrooster bovenin de regenpijp te plaatsen. Hier kan wel water, maar geen balderen en takjes, door heen.
  • Bladafscheider. Deze werkt op dezelfde manier als een boldraadrooster en voorkomt dat bladeren in de regenpijp terecht komen.

Gratis dakdekker offertes vergelijken!