Heb je last van water dat blijft staan op je platte dak?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Daklekkage » Water blijft staan op plat dak

Water blijft op plat dak staan: wat nu?

Een plat dak is een gevaarlijke plek wanneer het gaat over lekkages en regen. Dit komt omdat er minder ruimte is voor het water om weg te lopen. Dit betekent dat er af en toe water blijft staan. Dit is niet altijd een probleem, maar er zijn een aantal momenten waarbij het goed is dat je zo snel mogelijk aan de bel trekt. Denk hierbij aan lekkages, schade aan de dakbedekking, isolatieschade of andere problemen. Om de problemen te verhelpen kun je de waterafvoer verbeteren, de dakgoten nakijken of een dakdrainagesysteem aanleggen. Je kunt ook een dakdekker inschakelen.

Wanneer je meer wilt weten over water dat blijft staan op een plat dak, ben je hier op het juiste adres. Lees verder en ontdek de oorzaken, gevolgen, en natuurlijk de oplossingen!

Belangrijke informatie

 • Water op een plat dak kan verschillende oorzaken hebben, zoals slechte afwatering door onvoldoende helling, verstopte afvoeren of beschadigde dakbedekking.
 • Als water op een plat dak blijft staan, kunnen lekkage, schade aan dakmaterialen, mos- en schimmelgroei, structuurschade, isolatieschade en ijsophoping optreden, wat kan worden voorkomen door regelmatig onderhoud en goede afwatering te waarborgen.
 • Om waterproblemen op je platte dak te voorkomen, kun je de waterafvoer verbeteren door ervoor te zorgen dat het dak licht afhelt en regelmatig controleren op verstopte dakgoten.
 • Overweeg ook om een dakdrainagesysteem te installeren om het water efficiënt van het dak te laten weglopen.
 • Indien nodig kun je een dakdekker inschakelen voor professionele hulp en kostenbesparing door gratis offertes te vergelijken..

Water op plat dak: oorzaken

Water op een plat dak kan verschillende oorzaken hebben. Slechte afwatering is een veelvoorkomend probleem. Als het dak niet voldoende afhelt of als de afvoeren verstopt zijn, kan water blijven staan. Beschadigde dakbedekking, zoals scheuren of losse membranen, laat water door. Ook kunnen verstopte dakgoten ervoor zorgen dat water op het dak blijft liggen. Regen, smeltwater of condensatie kan zich ophopen als het niet goed wordt afgevoerd. Het is belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren en problemen met afwatering en dakbedekking snel aan te pakken.


Water op een plat dak voorkomen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de kostprijs!

Gratis dakdekker offertes vergelijken!


Water op dakbedekking

Gevolgen van water op een plat dak

Als er water op een plat dak blijft staan, kan dat problemen veroorzaken. Hier zijn enkele gevolgen:

 • Lekkage: Water dat blijft staan ​​op het dak kan door de dakbedekking sijpelen en lekkages veroorzaken in het gebouw eronder.
 • Schade aan het dakmateriaal: Langdurige blootstelling aan water kan het dakmateriaal beschadigen, zoals scheuren veroorzaken in bitumen of de membranen beschadigen.
 • Mos- en schimmelgroei: Stilstaand water creëert een vochtige omgeving die gunstig is voor de groei van mos, algen en schimmels.
 • Structuurschade: Als het water niet goed wordt afgevoerd, kan het gewicht ervan druk uitoefenen op de dakstructuur, wat kan leiden tot verzakkingen of andere vormen van structurele schade.
 • Isolatieschade: Langdurige blootstelling aan water kan isolatiemateriaal aantasten, waardoor het zijn isolerende eigenschappen verliest en de energie-efficiëntie van het gebouw wordt verminderd.
 • Ijsophoping: In de winter kan stilstaand water op het dak bevriezen en ijsdammen vormen langs de dakranden

Om deze problemen te voorkomen, is regelmatig onderhoud van het dak en zorgen voor goede afwatering essentieel. Dit kan worden bereikt door regelmatige inspecties, het schoonhouden van afvoeren en het repareren van eventuele schade aan de dakbedekking.

Je ziet dat er te veel water op een dak staat als je plassen ziet vormen die niet snel verdwijnen, of als er lekkages optreden door waterophoping..

Hoe krijg ik water van mijn platte dak?

Hier zijn een paar eenvoudige manieren om waterproblemen op je platte dak te voorkomen. Door de waterafvoer te verbeteren, dakgoten schoon te houden en eventueel een dakdrainagesysteem te installeren, kun je ervoor zorgen dat je dak droog blijft en schade wordt voorkomen. Als laatste kun je er voor kiezen een dakdekker in te schakelen. Zij weten precies wat er moet gebeuren en hoe water op een plat dak zo snel mogelijk opgelost kan worden. Om te besparen op deze kosten kun je gratis offertes vergelijken.

Waterafvoer verbeteren

Zorg ervoor dat het dak een beetje schuin is, zodat het water weg kan lopen naar de afvoerpijpen. Dit helpt voorkomen dat water op het dak blijft staan en problemen veroorzaakt. Een goede helling zorgt ervoor dat het water snel en gemakkelijk naar de afvoer kan stromen, zodat het dak droog blijft. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de helling niet te steil is, zodat het dak stabiel blijft en niet beschadigd raakt. Regelmatig controleren of de helling nog goed is, is ook belangrijk om problemen te voorkomen.

Dakgoten nakijken

Het is belangrijk om regelmatig te kijken of er geen dingen vastzitten in de dakgoten. Dit kunnen bijvoorbeeld bladeren, takken of ander vuil zijn. Als er iets vastzit, kan het water niet goed weglopen en kunnen de dakgoten overstromen. Dit kan leiden tot schade aan het dak en zelfs aan de muren van je huis. Daarom is het verstandig om de dakgoten schoon te maken als je ziet dat ze verstopt zijn. Dit kun je doen met een ladder en een handschoen om het vuil eruit te halen. Als je hier zelf niet bij kunt, kun je ook iemand anders vragen om te helpen.

Dakdrainagesysteem

Je kunt ook nadenken over het plaatsen van een speciaal systeem dat helpt om het water van het dak weg te voeren. Dit systeem wordt een dakdrainagesysteem genoemd. Het helpt om het water snel en efficiënt van het dak te krijgen. Dit kan naar de riolering zijn of naar een speciale plek waar het water kan worden opgevangen, zoals een regenton. Zo voorkom je dat water op het dak blijft staan en problemen veroorzaakt. Een dakdrainagesysteem kan worden geïnstalleerd door een professional en zorgt voor een betere afvoer van regenwater van je dak.

Te veel water op je platte dak? Doe de gratis offerteaanvraag!

Water op het dak hoeft niet meteen ‘paniek’ te betekenen, maar wanneer er daklekkages, schade, schimmel, of andere problemen ontstaan is het goed om aan de bel te trekken. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om dit te voorkomen, of op te lossen. Denk hierbij aan het verbeteren van de waterafvoer of de dakgoten nakijken. Je kunt er ook voor kiezen een dakdekker in te schakelen.

Je kunt besparen op deze dakdekkers door de gratis offerteaanvraag in te vullen. Je ontvangt meerdere offertes en kiest zelf de vakman met het beste aanbod. Je besparing loopt op tot wel 40% op de kosten!

Gratis dakdekker offertes vergelijken!

 

Veelgestelde vragen:

Wil je meer weten over water op een plat dak? Neem dan een kijkje bij de veelgestelde vragen. Wie weet vind je hier ook het antwoord op jouw vraag!

Het is normaal dat er kort na een regenbui wat water op een plat dak blijft staan. Plat dakontwerp omvat vaak een lichte helling om waterafvoer te vergemakkelijken. Als het water langdurig blijft staan, kan dat echter schade veroorzaken. Periodieke inspectie en onderhoud, zoals het reinigen van afvoeren en controleren op lekkages, zijn belangrijk om problemen te voorkomen en ervoor te zorgen dat water correct wordt afgevoerd.
Enkele tekenen van daklekkage als gevolg van waterophoping zijn waterdruppels of vochtvlekken op plafonds of muren, verkleuringen of schimmelvorming, een muffe geur in huis, loslatende verf of behang, en vervormde plafondtegels. Als je deze tekenen opmerkt, kan dit duiden op een dakprobleem dat verholpen moet worden. Het is raadzaam om snel actie te ondernemen om verdere schade te voorkomen.