Daglichtbuis plaatsen: meer lichtinval in je huis!

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Daklicht » Daglichtbuis

Daglichtbuis prijs en info

Geniet van meer daglicht in je woning met een eenvoudige daglichtbuis! Een daglichtbuis kost gemiddeld €400,- tot €600,- (exclusief montage) en daarvoor krijg je een stuk meer dag- en zonlicht in de ruimtes in je woning zonder veel natuurlijk licht.

Op deze pagina lees je alles over de lichttubes kosten, het plaatsen van een daglichtbuis in een plat dak of schuin dak en de mogelijkheden. Lees snel verder voor meer informatie.

Lichttube in dak: belangrijkste informatie

 • De prijs van een daglichtbuis ligt tussen de €400,- tot €600,-, exclusief de kosten voor montage. Deze kosten zijn afhankelijk van de grootte van de lichttube, de lengte van de buis en het type dak.
 • Voordelen van lichttubes: natuurlijk daglicht in je woning, toepasbaar op vele soorten daken, milieuvriendelijk en energie-efficiënt.
 • Daglichtbuizen passen op schuine- en platte daken.
 • Bekende merken zijn Solatube, VELUX, Vacalux en Jet Bik.

Besparen op de kosten? Vergelijk altijd gratis offertes van dakdekkersbedrijven bij jou in de buurt.

Wat is een daglichtbuis?

Een daglichtbuis is een buis met daarop een kleine lichtkoepel. Deze buis wordt in een dak geplaatst en hierdoor benut je zonlicht om binnenruimtes te verlichten.

Een daglichtbuis wordt ook wel een solatube, lichttube, daglichtspot of daglichtgeleidingssysteem genoemd. In de buis zitten reflecterende delen, zodat het zonlicht zo effectief mogelijk naar binnen wordt weerkaatst.

Met dit systeem minimaliseer je het gebruik van kunstmatige verlichting en creeër je eenvoudig natuurlijk licht op de juiste plek.

daglichtbuis

Daglichtbuis prijs: 2024

De prijzen van een daglichtbuis variëren gemiddeld van €400,- tot €600,- per tube. Houd er rekening mee dat de prijzen afhankelijk zijn van een aantal factoren, zoals de lengte van de buis, het merk daglichtbuis en eventuele extra opties. Ook de kosten voor montage komen hier nog bij.

Bekijk onderstaande tabel voor de kosten van een lichttube, exclusief montage. Besparen op de kosten doe je door gratis offertes te vergelijken.

Wat kost een daglichtbuis?

Onderdeel Gemiddelde prijs*
Daglichtbuis €400,- tot €600,-
Extra buis vanaf €50,-

*Let op: dit zijn richtprijzen.

Wat kost het monteren?

Hoeveel het kost om de daglichtbuis of lichttube te plaatsen, is afhankelijk van het type dak en hoeveel buis er nodig is.

Wat betreft de installatie van een daglichtbuis, is het aan te raden om een professionele dakdekker in te schakelen. Zij hebben de expertise om de buis nauwkeurig te plaatsen, zodat je verzekerd bent van optimale lichtinval en een waterdichte installatie. In de meeste gevallen is er geen vergunning nodig voor het plaatsen van een daglichtbuis. Wel is het belangrijk om de draagconstructie van het dak hierbij niet aan te tasten.

Welke daglichtbuis heb ik nodig?

Daglichtbuizen zijn verkrijgbaar in een aantal afmetingen. Over het algemeen geldt dat hoe groter de diameter, hoe meer lichtopbrengst je hebt.

Diameter van de lichttube en geschikte ruimtes:

 • Diameter 25 cm: geschikt voor kleine ruimtes, zoals een toilet, hal of kleine badkamer.
 • Diameter 35 cm: hiermee krijg je twee keer zoveel lichtoprengst als een tube van 25 cm. Deze daglichtbuizen zijn geschikt voor grotere ruimtes, zoals een keuken, woonkamer of kantoor.
 • Diameter 53 cm: deze lichttubes zien we voornamelijk in bedrijfsgebouwen vanwege de grootte en hoeveelheid lichtopbrengst.

Daglichtbuizen worden meestal gemaakt van kunststof, polycarbonaat of acrylaat. De buis is gemaakt van reflecterende onderdelen en onderaan zit een diffuser, zodat het zonlicht niet te hard binnenkomt. Je hebt veel keuzes in de vormgeving en kleuren, zodat er altijd één is die past bij jouw interieur.

Besparen op de lichttube kosten?

Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en vind een dakdekker bij jou in de regio!

Gratis offertes vergelijken

Voordelen van daglichtbuizen

Stel je voor: een kamer vol met natuurlijk licht, zelfs wanneer de zon zich verschuilt achter de wolken. Dat is wat een daglichtbuis kan doen voor donkere of slecht verlichte ruimtes in je huis.

Daglichtbuizen vormen een innovatieve oplossing voor slecht verlichte ruimtes en dit heeft een aantal voordelen! Zo dragen ze bij aan je gezondheid, zijn ze energie-efficiënt en milieuvriendlijk.

Of het nu gaat om een woonruimte, een hal, kelder of kleine ruimte in je woning zonder daglicht: lichttubes laten natuurlijk licht door.

1. Natuurlijk licht voor je gezondheid

Daglichtbuizen brengen natuurlijke licht rechtstreeks onze woningen binnen, wat niet alleen zorgt voor een beter zicht, maar ook het welzijn verbetert.

Natuurlijk licht is belangrijk voor je stemming, verhoogde productiviteit, een beter slaappatroon en het nabootsen van de buitenomgeving in een binnenruimte.

2. Energie-efficiëntie

Een ander voordeel van een lichttube is dat zorgt voor een energiebesparing. Met natuurlijke licht via de lichttube heb je geen kunstmatig licht meer nodig.

Overdag hoef je dus minder lampen aan te doen en dit zorgt voor lagere energiekosten en vermindert je ecologische voetafdruk.

3. Milieuvriendelijkheid

In een tijd waarin milieuvriendelijkheid hoog op de agenda staat, bieden daglichtbuizen een duurzame manier om te voldoen aan onze verlichtingsbehoeften.

Het is een permantente oplossing, waardoor je minder kunstlicht nodig hebt en je CO2-uitstoot wordt vermindert.

4. Flexibiliteit en toepasbaarheid

Daglichtbuizen kunnen worden geïnstalleerd in schuine- en platte daken en zijn geschikt voor woningen, bedrijfsgebouwen en industriële faciliteiten. Ze zijn beschikbaar in verschillende maten en stijlen, waardoor ze passen bij veel verschillende ontwerpen. Bovendien kunnen ze moeiteloos worden geïntegreerd in zowel nieuwe- als bestaande daken.

Daglichtbuis plat dak

Een daglichtbuis in een plat dak, bijvoorbeeld een aanbouw van je woning, de garage of inpandige ruimte zoals een toilet of badkamer, kan eenvoudig gemonteerd worden. Wist je dat de buis tot wel tien meter lang kan worden en nog steeds daglicht kan transporteren?

Een plat dak van onder andere bitumen, kunststof, EPDM of groendaken is geschikt voor daglichtbuizen. Het monteren van een daglichtbuis in een plat dak kost meestal enkele uren. Binnen een dag geniet je dus al van meer daglicht!

Voor het plaatsen van een lichttube in een plat dak wordt er eerst berekend waar de tube het best geplaatst kan worden, voor de meeste lichtopbrengst. Hierbij wordt natuurlijk ook rekening gehouden met de dakconstructie. Vervolgens wordt er een gat in de dakbedekking, de dakisolatie en de dakconstructie gemaakt. De tube met de lichtkoepel wordt geplaatst en alles wordt netjes (en waterdicht) afgewerkt.

Daglichtbuis schuin dak

Een daglichtbuis kan ook in een schuin dak geplaatst worden. De montage verloopt op dezelfde manier als op een plat dak, maar je hebt wel een lichttube nodig speciaal voor een plat dak. Deze hebben bovenin namelijk een kleine hoek, zodat er meer daglicht opgevangen wordt.

Daglichtbuis merken

Er zijn een aantal merken die daglichtbuizen leveren, de twee bekendste merken zijn VELUX en Solatube. Vraag aan je dakdekker welk merk tube hij plaatst.

Een aantal bekende merken:

 • Solatube
 • VELUX
 • Vacalux
 • Jet Bik

Extra opties: daglichtbuis met ventilatie

Wil je niet alleen natuurlijk licht binnenlaten, maar ook voor frisse lucht zorgen? Overweeg dan een daglichtbuis met ventilatie. Dit innovatieve ontwerp combineert de voordelen van een daglichtbuis met die van een ventilatiesysteem. Hierdoor krijg je niet alleen een helder verlichte ruimte, maar ook een gezonde en goed geventileerde omgeving.

Bovendien kun je flink op energie besparen. Ten eerste vermindert de daglichtbuis de afhankelijkheid van kunstmatige verlichting, wat leidt tot lagere elektriciteitskosten.

Ten tweede zorgt de ventilatiefunctie voor een verbeterde luchtcirculatie, wat de behoefte aan airconditioning en mechanische ventilatiesystemen kan verminderen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat een daglichtbuis met ventilatie bij veel huishoudens een favoriet is.

Daklichtbuis laten plaatsen? Vergelijk gratis offertes en maak de juiste keuze

Schakel een dakdekker in voor het plaatsen van je daglichtbuis. Natuurlijk wil je niet te veel betalen en daarom raden wij aan om altijd gratis offertes te vergelijken. Je krijgt niet alleen snel inzicht in de prijzen, maar kunt ook dakdekkersbedrijven vergelijken op basis van prijs en voorwaarden. Zo kies je eenvoudig en snel een goede dakdekker voor jouw klus!

Start je gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag ontvang je maximaal 5 offertes van dakdekkers bij jou uit de regio. Vergelijk, kies en bespaar zo tot wel 40% op de kosten! Zit er geen passend aanbod voor je tussen? Je aanvraag is volledig gratis en vrijblijvend, je zit dus nergens aan vast.

Gratis dakdekker offertes vergelijken!

Alternatieven voor daglichtbuizen

Terwijl daglichtbuizen bekend staan om hun vermogen om natuurlijk licht binnen te brengen, zijn er ook nog een aantal alternatieven.

Lichtkoepels

Lichtkoepels, ook wel bekend als daklichten, zijn grotere koepels en voornamelijk geschikt voor platte daken. Op een schuin dak wordt vaker gekozen voor een dakraam.

Lichtstraten

Lichtstraten zijn rechthoekige of vierkante glaspanelen die in het dak zijn ingebouwd in een metalen frame.

Dakkapellen

Dakkapellen zorgt voor meer daglicht en meer ruimte, maar zijn ook een stuk duurder dan een kleine daglichtbuis.

Dakramen

Dakramen, ook wel veluxramen genoemd, zijn ramen die voornamelijk in schuine daken geplaatst worden. Voordeel is dat ze niet alleen zorgen voor daglicht, maar je de ruimtes ook kunt ventileren door het raam open te zetten.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je nog antwoord op een aantal veelgestelde vragen die dakdekkers vaak krijgen over lichttube.

Een daglichtbuis bestaat uit een buis die door het dak gaat. Aan de bovenkant zit een lichtkoepel en onderaan zit een opening ,et diffuser. Via de lichtkoepel komt er zonlicht in de buis. Deze buis heeft een reflecterende binnenzijde, zodat het zonlicht weerkaatst wordt. Uiteindelijk komt het zonlicht in de woning naar binnen.
De lichtopbrengst van een lichttube wordt uigedrukt in lumen, net zoals lampen. Een Solatube met een diameter van 35 cm heeft een lichtopbrengst van 2884 lumen. De totale lichtopbrengst is afhankelijk van de grootte van de lichtkoepel en niet van de lengte van de buis, omdat het licht gereflecteerd wordt. Voor een kleine ruimte is een lichttube van 25 cm al genoeg.
Daglicht heeft invloed op onze gezondheid, want onze biologische klok wordt beïnvloedt door licht. Je slaapt beter als je voldoende daglicht hebt gehad gedurende dag, het verkleint de kans op een winterdip en het geeft je energie. Niet op elke plek in huis komt voldoende daglicht binnen, waardoor je kunstlicht nodig hebt.
Vaak denkt men bij een daglichtspot dat het gaat om kunstmatige verlichting, spotjes, maar dit is niet het geval. Een daglichtspot is een andere naam voor een daglichtbuis. Andere namen zijn lichttube, Solatube (een bekend merk) en daglichtgeleidingssysteem.